Kreativ

ŠTÍTEK: Zatmění Slunce

Teplické gymnázium v planetáriu

Kvintáni byli v planetáriu.Viděli i Čínu

Teplice /FOTOGALERIE/ - Studenti teplického gymnázia navštívili Planetárium Teplice. Viděli program Pohyby Země a jako bonus snímky z úplného zatmění Slunce v Číně z dílny teplických hvězdářů.

Sluneční koróna.

Brněnští vědci nafotili nejdelší zatmění Slunce

Brno /FOTOGALERIE/ - Vědci Miloslav Druckmüller a Karel Martišek zveřejnili výsledky pozorování zatmění Slunce v Pacifiku. Na opuštěném ostrově zkoumali dvaadvacátého července nejdelší zatmění slunce 21. století. Trvalo skoro šest minut.

Třináctkrát ionizované železo.

Brněnští vědci fotili zatím nejdelší zatmění Slunce

Brno /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Vědci Miloslav Druckmüllere a Karel Martišek zveřejnili výsledky pozorování zatmění Slunce v Pacifiku. Na opuštěném ostrově zkoumali dvaadvacátého července nejdelší zatmění slunce 21. století. Trvalo skoro šest minut.

Martin Hájek a Pavlína Balacarová putují po Číně. Naposledy navštívili provincii Xi´an.

Hua Shan: cesta přes nebeský žebřík a modrého draka

Blansko/Čína /SERIÁL, FOTOGALERIE/ - Opouštíme Peking a jeho okolí a přesouváme se do Xi'anu. Na poslední chvíli se rozhodujeme nejet přímo, ale zastavit se cestou v Shanghai. Láká nás nejen staré centrum tohoto šestnáctimilionového města, ale také jeho moderní čtvrť plná obrovských mrakodrapů.

Ilustrační foto

Rokycanští sledují tmavé Slunce

Rokycansko - Významný je 22. červenec pro odborníky z oboru astronomie. Středeční zatmění Slunce si nenechali ujít ani znalci z rokycanské hvězdárny, kteří se kvůli tomu vydali do Číny. Právě v Asii a také v Pacifiku má být úkaz nejpřesvědčivější.

Zatmění slunce v Asii

OBRAZEM: Miliony lidí sledovaly zatmění Slunce

Dillí – Nejdelší úplné zatmění Slunce v 21. století ponořilo dnes do tmy velkou část Asie a vyvolalo živý zájem milionů lidí v Číně, Indii a dalších asijských státech. Jednu ženu ušlapal dav lidí tísnících se u posvátné indické řeky Gangy, dalších šest osob bylo zraněno.

Zatmění slunce.

Nejdelší zatmění Slunce v 21.století

Praha – Ve středu nastane nejdelší úplné zatmění Slunce v tomto století. Nad Tichým oceánem východně od Japonska Měsíc zakryje sluneční kotouč na šest minut a 39 vteřin.

Zatmění slunce.

Vědci z Brna vyfotí zatmění Slunce

Brno – Příroda ztichne, ptáci umlknou a svět se zahalí do tmy. Jen na nebi září jasný kruh. Tak vypadá úplné zatmění Slunce, které v neděli odlétá fotit Miloslav Druckmüller z brněnského VUT se svým týmem.

Sluneční korona přes polarizační filtry.

Vědci z Brna vyfotí v Asii zatmění Slunce

Brno /FOTOGALERIE/ – Příroda ztichne, ptáci umlknou a svět se zahalí do tmy. Jen na nebi září jasný kruh. Tak vypadá úplné zatmění Slunce, které v neděli odlétá fotit do Číny a na Marshallovy ostrovy Miloslav Druckmüller se svým týmem z brněnské VUT.

Tým hokejistů KLH.

Chomutov po opravdu matném výkonu poprvé prohrál

Chomutov - Hokejisté KLH Chomutov si v šestém kole první hokejové ligy připsali první porážku, když na domácím ledě prohráli s Olomoucí 3:4, ale nutno podotknout, že prohráli zaslouženě. V Chomutově totiž vyhrál ten tým, který měl chuť po vítězství a více za ním šel…

ilustrační foto

Po nedávném zatmění Slunce se v noci schová také Měsíc

Pardubice - Již v sobotu, v první polovině noci, nastane v České republice částečné zatmění Měsíce. Jde o ojedinělý jev, při kterém se Slunce, Země i Měsíc dostanou do jedné přímky a Měsíc se tak ponoří do stínu, který Země vrhá ve směru od Slunce.

Zatmění slunce.

Rokycanské potěšil svatý Petr

ROKYCANY - Vymetené modré nebe bez jediného mráčku. Takové bylo aranžmá pátečního částečného zatmění Slunce v Rokycanech.

Pozorování zatmění slunce v Trutnově

VIDEO: Zatmění Slunce s úpickými hvězdáři

Trutnov - Odborníci zúpické hvězdárny umožnili včera na Krakonošově náměstí pozorovat zajímavý astronomický úkaz. Částečné zatmění Slunce mohli zájemci vidět třemi přístroji.

Pozorování částečného zatmění Slunce na uherskobrodské hvězdárně.

OBRAZEM: Slovácko: déšť ustal, zatmění bylo vidět

Uherský Brod - (FOTOGALERIE) Návštěvníkům, kteří se vydali v pátek 1. srpna na uherskobrodskou hvězdárnu pozorovat částečné zatmění slunce, počasí příliš nepřálo. Celé dopoledne na Slovácku pršelo. Krátce před dvanáctou hodinou, kdy astronomický úkaz byl na svém vrcholu, se však oblaka rozestoupila.

Zatmeni Slunce 1. srpna 2008, pozorovací místo 50.15574464142203, 16.081387996673584, čas pořízení 11.53 hodin SELČ.

Lidé sledovali zatmění Slunce

Moravskoslezský kraj - Na mnoha místech Ostravy mohli v pátek před polednem lidé pozorovat ojedinělý úkaz – částečné zatmění Slunce. K němu dochází tehdy, když se Země, Měsíc a Slunce dostanou do jedné přímky.

Pozorování na hvězdárně v Lošově

Lidé pozorovali zatmění na hvězdárně v Lošově

Olomouc–Lošov - Necelé tři desítky lidí se před v pátek dopoledne sešly na hvězdárně v Lošově, aby mohla mezi jedenáctou a tři čtvrtě na jednu pozorovat částečné zatmění slunce. K dispozici jim byli dva speciální dalekohledy u hvězdárny a jeden velký, umístěný v kopuli hvězdárny.

Částečné zatmění slunce se stalo událostí i v Ostravě

Lidé v Ostravě sledovali zatmění Slunce

Ostrava - Na mnoha místech Ostravy mohli v pátek před polednem lidé pozorovat ojedinělý úkaz – částečné zatmění Slunce. K němu dochází tehdy, když se Země, Měsíc a Slunce dostanou do jedné přímky.

Na uherskobrodské hvězdárně.

Astronomické léto: zatmění Slunce i Měsíce

Uherský Brod - Srpnová obloha bude mít co nabídnout dychtivým pozorovatelům. Pokud bude přát počasí, budeme moci pozorovat dvě částečná zatmění: Slunce a Měsíce. V průběhu srpna mnozí z nás již viděli padat hvězdu, jak se lidově říká meteorům.

Zatmění slunce

Zatmění přitáhlo zraky lidí k nebi

Teplice - Obloha přitahuje pozornost člověka již několik tisíc let a ani dnešek není výjimkou. Proto každý, kdo v pátek vzhlédl k nebi, mohl zhruba v době od 10.30 do 13 hodin pozorovat vskutku pozoruhodný přírodní úkaz - zatmění Slunce. Jde o jev, při němž se Slunce a Měsíc nacházejí v jedné rovině a Měsícem vrhaný stín tak naši životodárnou hvězdu postupně zakrývá.

Pozorování zatmění slunce v Roudnici - čas 11.15

FOTOGALERIE: Částečné zatmění slunce

Roudnice nad Labem - Veřejné pozorování částečného zatmění slunce mohli využít občané Roudnice nad Labem. Na náměstí rozbalil své dalekohledy zdejší amatérský hvězdář Stanislav Daniš a poskytl tak možnost bezpečně se podívat na jednotlivé fáze zatmění slunce. PROHLÉDNĚTE SI FOTOGALERII!

Zatmění slunce přes korouhvičku  olomoucké radnice

OBRAZEM: Zatmění slunce přes olomoucké věžičky

Olomouc - Jak vypadalo páteční zatmění slunce na pozadí korouhviček olomouckých věží? Poetický a zajímavý pohled na astronomický úkaz z Horního náměstí v Olomouci si můžete prohlédnout v naší malé galerii.

Support Lesbiens

U hlučínského jezera dnes začíná festival

Hlučín - Hudební zážitek uprostřed léta. I takto bychom mohli označit festival Štěrkovna Open Music, který právě dnes začíná u hlučínského jezera. Letošní čtvrtý ročník navíc ozvláštní zatmění slunce, jehož začátek nastane deset minut před desátou hodinou dopolední a skončí o půl dvanácté.

Na jabloneckém Mírovém náměstí astronomové a agentura Sundisk uspořádali pozorování částečného zatmění Slunce pro veřejnost. Desítky lidí se vystřídaly u pěti dalekohledů různých velikostí. Na snímku astronom Felix Čermák.

VIDEO: Pozorovali zatmění Slunce na náměstí

Jablonec n. N. - U příležitosti částečného zatmění Slunce uspořádali místní nadšenci pro lidi veřejné pozorování na Mírovém náměstí. Připravili několik dalekohledů se speciálními filtry.

Částečné zatmění Slunce nad Brnem.

Částečné zatmění Slunce nad Brnem, podívejte se

Brno - (OBRAZEM) Částečné zatmění Slunce měli možnost Brňané pozorovat dnes dopoledne krátce před jedenáctou hodinou. Podívejte se, jak vypadaly jednotlivé fáze zatmění Slunce v Brně na fotogalerii.

Ilustrační foto

Část Slunce dnes zakryje měsíc

Rychnovsko - Stovky lidí se v pátek vypraví do hvězdáren po celé republice nebo budou před polednem vzhlížet k obloze přes svářečská skla, aby mohli pozorovat částečné zatmění Slunce. Radost by jim ale mohlo zkazit počasí.