Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Sklenář

Pravou nohou vstoupili volejbalisté Karlovarska do finálové série UNIQA extraligy, když v hale míčových sportů porazili bez větších problémů VK Jihostroj České Budějovice.

Vary ovládly první finále. První bod v sérii je vždy důležitý, dobře ví Keemink

Volejbalové galapředstavení nachystaly Karlovy Vary za dohledu televizních kamer pro své fanoušky, kteří opět nemohli zhlédnout přímo v hale vrchol volejbalové sezony, finále UNIQA extraligy VK ČEZ Karlovarsko a VK Jihostroj České Budějovice. V první finálové bitvě se radovalo z vítězství 3:0 na sety Karlovarsko, čímž se ujalo vedení v sérii, která se hraje na tři vítězná utkání, 1:0 na zápasy.

Karlovarsko zvládlo i druhý domácí zápas semifinálové série se Lvy, když vyhrálo opět 3:0 na sety, a v sérii vede 2:1 na zápasy.

Vary i napodruhé zkrotily Lvy, jsou blíže finále

Můj dům, můj hrad. Volejbalisté Karlovarska uhájili svou tvrz, popatnácté v UNIQA extralize. A tentokrát to byla výhra z kategorie důležitých, když varský výběr zvládl třetí bitvu v rámci semifinálové série s pražskými Lvy, kterou nakonec ovládl 3:0 na sety a šel do vedení 2:1 na zápasy.

Mike Mignola, Gary Gianni: Hellboy: Vstříc mrtvým vodám

Knižní tipy Deníku: Pompézní návraty slavných hrdinů

Tento týden vám doporučíme hned několik klasických hrdinů a příběhů, jejichž vyznění však s věkem neztrácí na síle. Těšit se tak můžete na návrat kultovní sci-fi Solaris nebo na zplozence z pekla Hellboye. A také nabídneme pokračování silného příběhu Michaely Duffkové, která se světu přiznala, že je alkoholička. Jak je na tom nyní?

Karlovarsko sice mělo druhou semifinálovou bitvu na palubovce pražských Lvů dobře rozehranou, ale nakonec to byli právě domácí, kteří se na konci souboje radovali z výhry 3:1 na sety, čímž srovnali stav série na 1:1.

Hořká pachuť. Vary nezvládly dobře rozehraný duel

Hořká pachuť a zklamání. Karlovarsko po vyhrané první semifinálové bitvě UNIQA extraligy, ve které si doslova smlslo v domácím prostředí na pražských Lvech, které porazilo bez problémů 3:0 na sety, si tentokrát vybralo slabou chvilku, když sice druhou bitvu na palubovce Lvů dobře rozehrálo, ale nakonec po herním výpadku během utkání slavili zaslouženou výhru Lvi, kteří vyhráli 3:1 na sety, a tím srovnali sérii na 1:1 na zápasy.

K trénování jsem se dostal tak, že vedení oddílu v Bystřici nechtělo jít cestou cizích trenérů, proto mi dalo příležitost. Snad toho nelitují. (smích)

Veselý: Fotbal je mým celoživotním koníčkem

S fotbalem začínal už v pěti letech, když jej do přípravky rodné Bystřice nad Pernštejnem přivedl jeho otec. Od toho okamžiku dnes sedmatřicetiletý Oldřich Veselý neoblékal dres jiného klubu, po skončení aktivní kariéry navíc začal tamtéž také trénovat. „O tom, že bych působil někde jinde, vůbec neuvažuji. Chci se v trénování dál vzdělávat, nyní pro to bohužel není ideální doba,“ potvrdil Veselý.

Kino v době epidemie. Ilustrační foto

Malá kina se bojí, že bude v hledištích prázdno

Kina na menších městech otálejí s obnovením provozu. „Můžeme otevřít, ale nemáme co hrát,“ hlásí na facebooku lišovské kino Svět. Důvod je podle Zdeňka Sklenáře, který v Lišově působí v oblasti kultury, jasný. „Premiéry, které měly být, jsou odsunuty na podzim. Obáváme se, že na starší filmy lidé v takové míře nepřijdou,“ vysvětluje strach, že promítání starších snímků bude prodělečné.

Vánoční strom zkrášlil dřevěný betlém.

Tipy na víkend 30. listopadu a 1. prosince

O víkendu proběhnou zajímavé akce napříc celým Svitavskem. Těšit se můžete na předvánoční trhy, rozsvěcení vánočních stromů a další bohatý program. 

Fotbalisté Bystřice (v červeném), ilustrační foto

Z půdy Břeclavi dovezla Bystřice bod

Břeclav - V sobotní předehrávce 9. kola moravskoslezské divize D vyválčili fotbalisté Bystřice nad Pernštejnem na jihu Moravy nerozhodný výsledek.  

Čeští volejbalisté

Alchymie pod sítí. Češi spoléhají na počítačovou analýzu

Nová doba, nové možnosti. Čeští volejbalisté se na mistrovství Evropy mohou opřít o pomoc, o níž se jejich předchůdcům ani nezdálo. Radí jim počítač! „Máme program, který nám usnadní obranu na síti,“ vysvětlil Zdeněk Sklenář, hlavní statistik českého reprezentačního týmu.    

Lišovské slavnosti 2019 nabídly návštěvníkům pestrý program.

Na slavnostech zatančil folklórní soubor Lišováček

Lišov – I přes nepřízeň počasí dorazily v sobotu na náměstí Míru davy lidí na Lišovské slavnosti. Bohatý program nabídl mnoho zajímavých vystoupení. Po slavnostním zahájení se předvedli na pódiu žáci z místní základní a mateřské školy, lidé si poslechli například Jihočeskou Podhoranku a v krojích tu zatančil dětský folklórní soubor Lišováček.

Také fotografie z fotbalových utkání leckdy nabízí úsměvnou podívanou. Tato nepřehledná situace vznikla na jaře 2011 při utkání krajského přeboru mezi Polnou (v modrobílém) a Novou Vsí.

Kromě napětí přináší fotbal i spoustu úsměvných situací

Vysočina – Bezkonkurenčně nejpopulárnější sportovní odvětví na planetě přivádí týden co týden do hledišť supermoderních stadionů, ale i vesnických plácků miliony diváků. Ti chtějí vidět v první řadě vítězství svého týmu, kvalitní podívanou, ale občas se jim poštěstí se také dobře pobavit nad situací, která se dá označit jako kuriózní.

Rekonstruovaný kulturní dům v Lišově.

Kulturák v Lišově uspokojí všechny

Lišov – V Lišově to žije. Velký podíl na tom má opravený kulturní dům (KD). Ten získal za rekonstrukci cenu Presta. Pro firmu Bicera, autora projektu, je to první ocenění. „Jsme moc rádi a vážíme si toho,“ chválí si projektant Milan Bicera. Velikou zásluhu na tom má podle něj architekt Miroslav Papáček.

Ilustrační foto.

ZA OPONOU: Analytik, kuchař i vyplétač. Kdo se stará o české hvězdy?

/MALÝ A VELKÝ SPORT/ Ten dělá to a ten zas tohle. Vybavte si na chvilku píseň z pohádky Císařův pekař. A teď si představte, že i dnes se najdou zajímaví lidé, které zná málokdo a přesto hrají skoro klíčovou roli. V českém sportu jde třeba o kuchaře, lékařku či fyzioterapeuta. Nevěříte? Podívejte se. Deník nabízí netradiční pohled do zákulisí. Dozvíte se třeba i to, kdo ošetřuje Barboru Špotákovou a jak funguje vyplétání rakety pro Petru Kvitovou.

Zbirožské Eso.

Zbirožští registrovali osmačtyřicet karbaníků

Zbiroh – Hodně těžké břímě si na svá záda naložili organizátoři dalšího ročníku Zbirožského esa. Přípravný výbor mariášníků uspořádal v Lesance už devatenáctý ročník turnaje a kromě toho se v jiné restauraci hrálo populární prší.

Nový Palác Národní na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru Prahy.

Místo Paláce Národní prostě Drn. Dokončení polyfunkčního domu se blíží

Budova za jeden a půl miliardy korun byla otevřena už na konci loňského roku. Unikátní polyfunkční dům na rohu Mikulandské a Národní ulice v centru Prahy bude už záhy definitivně dokončen. Autorem projektu je architekt Stanislav Fiala, který koncept založil na zelené vizi a zakomponoval do ní i gotické studně či původní konírny v objektu. 

Do brněnských kaváren a restaurací dorazilo jaro. Majitelé otevírají zahrádky.

Nová pravidla pro zahrádky: bez pultů, podesty i zmrzlin. Jinak hrozí pokuta

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích. „Letos už sleva neplatí a pravidla jsou závazná pro všechny. Kontrolovat jejich dodržování budou zástupci našeho odboru dopravy a majetku a také zástupci brněnského magistrátu,“ informovala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Galerie Zdeněk Sklenář v Mikulandské ulici v Praze.

Zdeněk Sklenář má novou galerii, zahájí ji skupinová výstava

Galerie Zdeněk Sklenář otevírá nové prostory v Mikulandské ulici. První výstava se jmenuje 1685 dní a nocí, přístupná bude od 12. prosince a představuje mnoho autorů, jimž se galerista Sklenář věnuje. Galerie na čtyřech stovkách metrů čtverečních by měla nahradit někdejší prostory na Smetanově nábřeží, které v roce 2013 zničil výbuch. Nachází se v barokním Schönkirchovském paláci, který je po rekonstrukci propojen se sousední novostavbou.

Palác Národní - tzv. „Drn". Vizualizace.

Na Národní roste Drn. V multifunkčním objektu bude galerie, kavárna i kanceláře

Nová budova na rohu Národní a Mikulandské ulice v centru metropole je skoro před dokončením. Na místě bývalého parkoviště vyrůstá objekt, jehož nejnižší patra budou určena pro restauraci a obchody, které se otevřou na přelomu listopadu a prosince, a ve vyšších patrech budou umístěny kanceláře. Objekt je napojen na historický Schönkirchovský palác a jeho cena je asi 1,5 miliardy. Nová budova dostala název Drn.

Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Hradecká galerie vystavila Svítání

Hradec Králové - Galerie moderního umění v Hradci Králové ve spolupráci s Galerií Zdeňka Sklenáře v pátek uvedla výstavu Svítání Zdeňka Sklenáře představující umělcovu grafickou tvorbu z let 1934 - 1985.

Zlaté špendlíky ceny Zlatá stuha.

Zlatá stuha ocenila přínos dětské literatuře a 12 nejlepších knih

Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře v pondělí dostali nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková, grafik a pedagog Zdeněk Ziegler a překladatelka z norštiny, švédštiny a angličtiny Jarka Vrbová. Cenu určenou výhradně tvůrcům dětské literatury si dnes z pražského centra DOX odnesli autoři 12 titulů. Zároveň začala v tamní kavárně tradiční putovní výstava ilustrací nominovaných výtvarníků, která během roku navštíví další česká města i zahraničí.

Zlaté špendlíky ceny Zlatá stuha.

Zlatá stuha ocenila přínos dětské literatuře a 12 nejlepších knih

Praha - Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře v pondělí dostali nakladatelská redaktorka Zuzana Kovaříková, grafik a pedagog Zdeněk Ziegler a překladatelka z norštiny, švédštiny a angličtiny Jarka Vrbová. Cenu určenou výhradně tvůrcům dětské literatury si dnes z pražského centra DOX odnesli autoři 12 titulů. Zároveň začala v tamní kavárně tradiční putovní výstava ilustrací nominovaných výtvarníků, která během roku navštíví další česká města i zahraničí.

Výstava Junge Prager, Junge Berliner v Centru umění a designu SMETANA Q

Na místě zničené galerie na Smetanově nábřeží vzniká nová

Praha - Nové centrum umění a designu se v pátek otevřelo na Smetanově nábřeží v Praze. Nachází se na místě někdejší galerie, kterou poničil výbuch plynu v sousedním domě. Galerista Zdeněk Sklenář si našel jiné místo v centru Prahy. V domě vedle paláce Lažanských začíná ale fungovat galerie nová, první výstava se zaměřila na tvorbu mladých malířů. Nový kulturní prostor zaměřený na design se otevírá nedaleko - na Národní třídě, v někdejším Domě uměleckého průmyslu na Národní třídě, v léta chátrajícím funkcionalistickém domě.

Emil Filla ve svém pražském ateliéru na Ořechovce.

Fillova Polopostava ženy změní vlastníka za osm milionů korun

Praha - Obraz ze vzácného raného období Emila Filly se na nedělní aukci v Praze prodal za osm milionů korun. Dílo nazvané Polopostava ženy vyjde nového majitele po započtení aukčních poplatků na bezmála deset milionů. Média o tom informoval pořadatel dražby, společnost European Arts. Nejdražším dílem Emila Filly prodaným na tuzemské aukci i nadále zůstává obraz Malíř, který se před třemi lety prodal za 17,5 milionu korun.

Leroy Chiao

Astronaut Leroy Chiao v Praze představil knihu Život jako výzva

Praha - Americký astronaut čínského původu Leroy Chiao v úterý v zaplněném sále pražského sídla New York University Prague představil a pokřtil svoji knihu Život jako výzva. Pro publikaci vybral snímky, které vznikly během jeho čtyř letů do vesmíru v rozmezí let 1994 až 2005. Pořízeny byly ve výšce kolem 400 kilometrů v rychlosti osm kilometrů za sekundu. Mezi kmotry byl Oldřich Pelčák, náhradník prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka.

Aukce v Topičově salonu. Ilustrační foto.

Na aukci v Praze se vydražil další Preislerův obraz

Praha - V hlavním městě se v neděli vydražil další obraz Jana Preislera, jednoho z průkopníků tuzemské moderní malby. Kupec za jeho návrh mozaiky pro někdejší Zemskou banku v Praze zaplatí bez dvacetiprocentní aukční přirážky 3,1 milionu korun. V neděli to řekl Jiří Rybář, jednatel společnosti 1. Art Consulting Brno – Praha, která aukci v Topičově salonu pořádala. Naposledy se prodal Preislerův obraz při dražbě minulý týden.

Olivy ze Středomoří. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Piknik s chutí Středomoří

Praha - Za dobrým středomořským jídlem nemusíte cestovat daleko. Stačí si vzít deku a zavítat v sobotu do Botanické zahrady v Troji, kde se seznámíte s cizí kulturou. Stánky s francouzským vínem, italskými olivami či libanonskou kuchyní se otevřou v 11 hodin.