Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Sklenář

Meda Mládková se stala čestnou občankou Opočna.

'Umění musí vzrušovat,' říká slavná mecenáška

Opočno – Kupkovo Opočno nechce být slavnému malíři nic dlužno. Po samostatné expozici nyní starosta udělil čestné občanství ženě, která měla k malíři blízko. Meda Mládková se stala Opočeňačkou.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Kupkův originál zamíří do jeho rodného města

Opočno – Čestné občanství za celoživotní přínos české i světové kultuře a za neutuchající podporu díla Františka Kupky doma i v zahraničí. Tímto krokem vzdá malířovo rodné město hold Medě Mládkové.

Ilustrační snímek - fotbal.

Bohdalov doma vybouchl. Hrotovice mu uštědřily lekci z produktivity

Žďársko - Ve druhém kole I. B třídy se dařilo rezervním týmům ze Žďárska. Jak Velká Bíteš, tak Bystřice zaznamenaly první výhry v sezoně. Naopak domácí výbuch předvedli fotbalisté Bohdalova, kteří před vlastními fanoušky už podruhé za sebou nedali gól a k tomu stihli hned pětkrát inkasovat. Derby Meziříčska skončilo remízou.

Kapitán bystřických fotbalistů Oldřich Veselý se po deseti letech krajského přeboru dočkal divize. Přitom už se chtěl pozvolna přesunout do B-týmu.

V divizi už jsem po těch letech nevěřil, říká pamětník Veselý

Bystřice nad Pernštejnem - Patriotismus se už v dnešní době nenosí. Kapitán bystřických fotbalistů Oldřich Veselý je ovšem výjimkou. Devětadvacetiletý srdcař nehrál ve své kariéře za jiný klub, v A-týmu absolvoval všech deset sezon krajského přeboru Vysočiny a letos se dočkal sladké odměny. Se spoluhráči přepsal historii a zahraje si divizi.

Ilustrační foto.

Festival nabídne dvě desítky výstav

Litomyšl – Návštěvníci festivalu Smetanova Litomyšl budou moci kromě koncertů navštívit ve městě i okolí několik výstav výtvarných děl. Připraveno bude 22 expozic.

Ilustrační foto.

Festival nabídne dvě desítky výstav

Litomyšl – Návštěvníci festivalu Smetanova Litomyšl budou moci kromě koncertů navštívit ve městě i okolí několik výstav výtvarných děl. Připraveno bude 22 expozic.

Ilustrační foto.

Bystřice vyprovodila Jaroměřice pětkou

Vysočina - Jednoznačná záležitost. Šlágr 26. kola krajského přeboru se místo přetahované o jarní trůn změnil v jednostrannou májovou kanonádu, z níž odcházela hostující Destrukce se sklopenou hlavou.

Fotbalisté Bystřice (v tmavém Jan Illek) proměnili šlágr kola proti Jaroměřicím v jednoznačnou záležitost. Svého sobotního soupeře roztříleli pěti góly.

Bystřice vyprovodila Jaroměřice pětkou

Bystřice nad Pernštejnem - Jednoznačná záležitost. Šlágr 26. kola krajského přeboru se místo přetahované o jarní trůn změnil v jednostrannou májovou kanonádu, z níž odcházela hostující Destrukce se sklopenou hlavou.

Snímek z vernisáže výstavy s názvem Vítkovická katedrála. Ta je nyní k vidění ve známé pražské Galerii Zdeněk Sklenář.

Vítkovická katedrála nyní dobývá Prahu

Ostrava, Praha - Ostravská Dolní oblast Vítkovice zahájila „vývoz“ svých krás a unikátních technických památek do Evropy. Začala v Praze, kde ve čtvrtek otevřela velkou výstavu s názvem Vítkovická katedrála. Slavnostní vernisáže se zúčastnily stovky hostů včetně známých osobností.

Snímek z vernisáže výstavy s názvem Vítkovická katedrála. Ta je nyní k vidění ve známé pražské Galerii Zdeněk Sklenář.

Vítkovická katedrála nyní dobývá Prahu

Ostrava, Praha - Ostravská Dolní oblast Vítkovice zahájila „vývoz“ svých krás a unikátních technických památek do Evropy. Začala v Praze, kde ve čtvrtek otevřela velkou výstavu s názvem Vítkovická katedrála. Slavnostní vernisáže se zúčastnily stovky hostů včetně známých osobností.

Šechtlová představuje svět symbolů

Tábor – Svět symbolů, divadla a přírody malířky a grafičky Marie Michaely Šechtlové si mohou prohlédnout návštěvníci v galerii U Radnice v Táboře.

Rozálka byla první dítě roku 2011 v Pardubickém kraji.

Speciál Deníku: Lidé roku 2011

Svitavy – V uplynulém roce jsme se při naší novinářské práci setkali s osobnostmi kulturního a společenského života, ale i s obyčejnými lidmi, kteří dokázali velké věci.

Malíř Zdeněk Burian se narodil 11. února 1905 v Kopřivnici. Několik let však žil s rodiči také v městečku pod Trúbou, ve Štramberku, kde je mu zasvěceno i muzeum.

Fenomén Zdeněk Burian

Bruntál - Nad touhle výstavou musí zaplesat srdce snad každého kluka a muže. Nebo alespoň těch, kteří rádi četli knihy Karla Maye, Julese Verna a Eduarda Štorcha.

Martin Janulík u soudu v Brně.

Padělaný obraz měl skončit na záchodě

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ - Dokázat, že nevěděl, že prodávaný obraz je falešný. To se v pátek snažil u Krajského soudu v Brně jedenačtyřicetiletý Martin Janulík z Brna.

Ilustrační foto

Bystřice rozdrtila Okříšky

Vysočina – V posledním kole krajského přeboru byla znát uvolněnost. Dařilo se ofenzivě, v každém zápase padly aspoň dva góly.

Z výstavy František Kupka - Čtyři příběhy bílé a černé.

Galerista přivezl obraz za desítky milionů

Ústí n. O. - Pouze při sobotní vernisáži výstavy věnované dílům Františka Kupky mohli milovníci umění v ústecké Galerii pod radnicí obdivovat také originál Kupkova obrazu Élévation IV, který v roce 2007 neznámý kupec vydražil za 22,1 milionu korun.

Ostře střežená zlatá Slza naděje – LacrimAu. Unikátní dílo odhalil v pátek odpoledne v novém kostele Církve bratrské v Litomyšli sám autor Federico Díaz.

OBRAZEM: Zlatou slzu hlídají v kostele muži v černém

Litomyšl – Zlatý hřeb letošního festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl je opravdu zlatý. Ostře střežená zlatá Slza naděje – LacrimAu. Unikátní dílo odhalil v pátek odpoledne v novém kostele Církve bratrské v Litomyšli sám autor Federico Díaz.

Ilustrační foto.

'Mladší sestra' přináší skvosty výtvarného umění

Litomyšl – Již sedm let patří ke Smetanově Litomyšli také její „mladší sestřička“, která nabízí skvosty výtvarného umění. A letos je to doslova opulentní hostina. Přináší šestnáct výstav a samá zvučná jména.

Ilustrační foto

Slavný malíř Karel Malich vystavil svá díla v Krkonoších

Mladé Buky /EXKLUZIVNĚ/ – Foyer hotelu Grund Resort Golf&Ski zažilo netradiční víkend… Grund Resort Golf&Ski ve spolupráci s galerií Zdeněk Sklenář uspořádal v tomto pro výstavy netradičním prostoru vernisáž děl Karla Malicha, jednoho z nejuznávanějších současných klasiků české výtvarné scény. Výstavu mohli zdarma zhlédnout jak hosté hotelu, tak obyvatelé a návštěvníci Krkonoš. Jedná se o historicky první akci takového formátu mimo prostory velkých městských galerií. Bonbónkem bylo, že na zahájení výstavy dorazil i sám autor, který na vernisáže nechodí a společnosti se vyhýbá. Hosté ocenili přehlídku pastelů z posledních dvaceti let a drátěných objektů z jeho stěžejního období.

Opičí král, jedna z nejstarších a nejslavnějších čínských legend, doputovala z čínské Šanghaje také na Hanou, do Muzea Kroměřížska. K vidění je na výstavě, expozice nese název Opičí král – Expo 2010.

Do Kroměříže doputoval Opičí král

Kroměříž -1991 – v tomto roce v České televizi běžel dnes už legendární čínský seriál Opičí král. A právě tomuto hrdinovi je až do 20. března věnována expozice v Muzeu Kroměřížska.

Slovník Kdo je kdo ve výtvarné tvorbě Šumperska nabízí i portrét Kurta Halleggera a reprodukci jeho obrazu ze 30. let Zima v Sudetech

Muzeum vydalo slovník Kdo je kdo s portréty 104 výtvarníků z regionu

Šumperk - Kdo je kdo ve výtvarné tvorbě na Šumpersku - to je název slovníku, který právě vydalo Vlastivědné muzeum Šumperk. Nabízí v něm 104 portréty malířů, sochařů, architektů, fotografů, uměleckých řemeslníků a výtvarných teoretiků, jejichž život a dílo jsou nějak spjaty se Šumperskem, Zábřežskem nebo Mohelnickem.

Výstava originálů slavného českého malíře Františka Kupky

Originály Františka Kupky spatřili lidé společně s Blankou Matragi

Mladé Buky /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ – Z bezpečnostních důvodů jen pro pozvané se uskutečnila v hotelu Grund Resort, Golf &Ski unikátní výstava, která trvala jen několik hodin. Originály děl slavného českého malíře Františka Kupky umožnila rodina Grundova ve spolupráci s Galerií Zdeňka Skláře zhlédnout zhruba stovce pozvaných hostů, za přítomnosti charismatické návrhářky, světové celebrity, Blanky Matragi. Ta se do Mladých Buků dostavila až z dalekého Bejrútu.

Začíná rekonstrukce ulice Bratří Čapků a okolí.

Vykácená ulice Bratří Čapků bude do srpna staveniště

Příbram - Už ve středu začali pracovníci příbramských technických služeb s částečnou uzavírkou ulice Bratří Čapků a okolí. Od čtvrtka tam totiž začíná rozsáhlá rekonstrukce, kterou mají obyvatelé zatím v povědomí jen kvůli vykácení celé ulice. Po stromech teď zmizely i lampy pouličního osvětlení, nahradí je nové.

Sběratelé grafiky v Prostějově

Grafiky byly k mání za pár korun. Podívejte se

Prostějov /FOTOGALERIE/ - Do kulturního klubu Duha se sjely desítky příznivců grafiky z různých koutů republiky. Na počáteční výměnu tisků navazovala vernisáž výstavy žáků legendy české ilustrační tvorby Zdeňka Sklenáře a poté aukce vybraných grafik.