Kreativ

ŠTÍTEK: Zdeněk Sklenář

Ilustrační foto

Štěpánov se po vítězství přiblížil záchraně

Žďársko - Co kolo, to změna na čele tabulky. Takové pravidlo platí již třetí týden po sobě ve východní skupině I. A třídy. Ve 23. kole totiž juniorka Vrchoviny v malém derby nedokázala překonat obranu žďárské rezervy a bezgólovou remízou nabídla vedoucí post Nové Vsi.

Nové Syrovice (v bílém) si po vítězství v Moravci (na snímku) přivezly další tři body z Kněžic.

Třebíčské týmy na hřištích soupeřů bodovaly, tři z nich naplno

Vysočina – Velmi úspěšné bylo 21. kolo I. B třídy pro celky z Třebíčska. Fotbalisté Šebkovic jako lídr skupiny B zvítězili v Bystřici. Tři body z venku si přivezly i Dukovany, které vyhrály v Radostíně a Nové Syrovice z Kněžic. Rapotice nedokázaly vedení v Měříně udržet.

Ilustrační foto.

Restauratéři hrozí: Letos zahrádky neotevřeme. Vadí jim zdražení

Brno – Parné léto bez restauračních zahrádek si lidé v centru Brna umí už jen těžko představit. V sezoně od dubna do října je hosté volí častěji než sezení uvnitř restaurací. Přesto letos hrozí, že někteří provozovatelé a majitelé restaurační zahrádky neotevřou. Vadí jim totiž nová vyhláška radnice městské části Brno-střed. Kvůli ni zaplatí restauratéři více peněz za zábor veřejného prostranství.

Ilustrační foto.

Pódia musejí pryč. Nová pravidla pro zahrádky pobouřila některé podnikatele

Brno – Stolky a židle přímo na chodníku, žádná vyvýšená pódia a nové sazby za pronájem. Restauratérům v Brně-středu se nelíbí nová pravidla pro zřizování zahrádek, která loni na podzim odsouhlasili radní největší městské části. Metodika má závazně platit až od příštího roku. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, už teď u některých podnikatelů vyvolává nevoli.

Ilustrační foto.

Královo Pole sebralo Agelkám set

Prostějov – Po dlouhé době mohli fanoušci prostějovského volejbalu vidět malé extraligové drama. Agelky sice nemají v České republice konkurenci, což nakonec ukázaly i Brnu, přesto překvapivě ztratily další set.

Plastika sochaře Karla Malicha byla umístěna v jídelně vysokoškolských kolejí v Bolevci. Na snímku jsou nadšenci z projektu Křížky a vetřelci Aleš Hejna (vlevo) a Pavel Cvrček

Na plastiku sochaře Karla Malicha se prý věšely kabáty

Plzeň – Velký plastický reliéf známého českého sochaře a malíře Karla Malicha si v 70. letech zakoupila plzeňská lékařská fakulta. Vzácné dílo, které se ukrývalo v někdejší jídelně vysokoškolských kolejí v Bolevci, objevili nadšenci z projektu Křížky a vetřelci mapující veškeré drobné památky a umělecké objekty ve veřejném prostoru.

Do Nové Vsi, která má po 10. kole vyrovnanou bilanci pěti výher i remíz, v neděli dorazí rezerva Žďáru i s bývalým koučem Nové Vsi Vítězslavem Machatkou.

Nová Ves chce prohnat vedoucí Třebíč

Žďársko - Zatím bez porážky kráčí letošní sezonou fotbalisté Nové Vsi ve východní skupině I. A třídy. Celek z Novoměstska sbíral v úvodu ročníku převážně remízy, nyní však již potřetí v řadě bodoval naplno. „Konečně nám to tam začalo padat, produktivita nás trápila," oddechl si asistent trenéra Nové Vsi Josef Starý.

Moravec ani Křoví nebudou na 6. kolo I. B třídy vzpomínat v dobrém. Moravec vyhořel 0:5 v Nových Syrovicích. Křoví doma nečekaně podlehlo rezervě Bystřice 2:5.

Luboš Tulis po debaklu: Vybrali jsme si zápas blbec

Moravec, Měřín - Zpátky na zem. Fotbalisté Moravce si po čtyřech výhrách v řadě „vychutnali" pořádný debakl 0:5. Ze hřiště rozjetého nováčka z Nových Syrovic si odvezli nelichotivého „bůra".

Ilustrační foto.

Nové Syrovice doma rozmetaly pěti góly Moravec

Vysočina – Porážka jednou přijít musela, ale že to bude hned 0:5? O tom se asi dosud suverénnímu Moravci ani nesnilo. V 6. kole I. B třídy si na svěřence Luboše Tulise vyšlápl nováček z Nových Syrovic a posunul se před Moravec na první místo.

Bzenecký útočník Petr Kasala.

Bzenec vstoupil do sezony výhrou ve Vojkovicích. Kasala se blýskl hattrickem

Bzenec – Předsedovi Pavlu Andrýskovi premiéra na lavičce prvního bzeneckého týmu náramně vyšla. Slovan totiž po postupu do druhého kola krajského poháru FAČR zvládl i vstup do přeboru. Celek z Hodonínska zvítězil v sobotu dopoledne ve Vojkovicích 4:2. Hattrickem se v úvodním zápase nové sezony blýskl dvojnásobný nejlepší střelec loňského ročníku Petr Kasala.

Utkání Telče proti Měřínu.

Měřín prohrál v nastavení. Esa drží Moravec

Žďársko – Moravec je výhru od postupu do I. A třídy. Stačí mu jediné, potvrdit tři body z 25. kola nad Radostínem i v Měříně. V opačném případě bude jako druhá na tahu Telč, která si šťastným vítězstvím právě nad Měřínem zachovala naději na vyšší soutěž. V posledním kole nastoupí Telč v Kněžicích. Měřín musí bezpodmínečně porazit Moravec a doufat v zaváhání Telče. Definitivně zachráněno je Křoví.

Derby dvou nejlepších týmů I. B třídy přineslo v Moravci nečekaný výsledek. I díky dvěma gólům Šoukala (vpředu) se radoval hostující Měřín a stáhl svou ztrátu na lídra.

Měřín připravil Moravec o neporazitelnost

Žďársko – Dvě derby v I. B třídě ukončily první polovinu sezony. V Moravci i v Bystřici se zrodily dva jasné výsledky, dominance vítězných týmů na hřišti už ale tak jednoznačná nebyla. Vedoucí Moravec si před vlastními diváky připsal první porážku v sezoně, tu druhou mu sice připravila v neděli produktivní rezerva Bystřice, výsledek byl však kontumován.

Ilustrační foto

Volejbalistkám brněnského SG shořelo auto. Zbyl jen vrak

Brno /VIDEO/ – Pořádný šok zažily ve čtvrtek extraligové volejbalistky SG Brno při cestě k utkání do Šternberku. Jejich tranzit znenadání vzplál a po chvíli z něj zůstal jen ohořelý vrak. Hráčkám ani nikou jinému se nic nestalo, ale v autě jim shořelo veškeré vybavení. „Holky si nestihly ve spěchu ani nic vzít, zbyl nám jen jeden dres a jedny trenky," líčí asistent brněnského trenéra Zdeněk Sklenář.

Štěpán Jelínek

V Opočně vystaví obrazy F. Kupky poprvé v Česku

Opočno – Na opočenském zámku budou vystaveny originální obrazy Františka Kupky, které rodnému městu světoznámého malíře zapůjčilo francouzské Puteaux. „Na trojici realistických obrazů je zajímavá skutečnost, že nejsou příliš známé," prozradil Štěpán Jelínek, starosta Opočna.

Štěpán Jelínek

V Opočně vystaví obrazy F. Kupky poprvé v Česku

Opočno – Na opočenském zámku budou vystaveny originální obrazy Františka Kupky, které rodnému městu světoznámého malíře zapůjčilo francouzské Puteaux. „Na trojici realistických obrazů je zajímavá skutečnost, že nejsou příliš známé," prozradil Štěpán Jelínek, starosta Opočna.

František Kupka spojuje města i lidi.

V Opočně budou vystavené Kupkovy obrazy z Puteaux

Opočno - V Opočně na Rychnovsku budou poprvé v České republice vystaveny obrazy Františka Kupky z francouzského Puteaux. Jde o originály trojice realistických obrazů světoznámého malíře, který se v Opočně narodil.

Výstava Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout.

Bohuslav Reynek ve Valdštejnské. Proč na něj nezapomenout

Praha – Reynek do každé rodiny. S tímto mile neakademickým mottem byla včera otevřena výstava v pražské Valdštejnské jízdárně nazvaná Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout. Trefně familierně ji pojmenoval galerista Zdeněk Sklenář, který se nad její realizací sešel se zástupci Národní galerie a Richardem Fuxou, předsedou nadačního fondu, který stál i za loňskou úspěšnou expozicí Muchových plakátů v Obecním domě.

Zahájení výstavy Pražské léto v Galerii Václava Špály

Ve Špálovce vystavuje čínský malíř, který v Praze poprvé maloval akty

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Pražské léto v pražské zimě, jinak řečeno také Praha ve staré Praze čínskýma očima. Čínský profesor a umělec Wu Yi prezentuje v Galerii Václava Špály přes padesát obrazů, které ztvárnil loni v létě při měsíčním pobytu v Praze. Bojovník umění Wu Yi si českou metropoli pro svůj tvůrčí pobyt vybral jako čtvrté město v pořadí – předtím strávil čas v japonské Kamakuře a Kjotu, v německém Aschaffenburgu a v Paříži.

Zahájení výstavy Pražské léto v Galerii Václava Špály

Ve Špálovce vystavuje malíř, který v Praze poprvé malovat nahotu

Praha 1 /FOTOGALERIE/ – Pražské léto v pražské zimě, jinak řečeno také Praha ve staré Praze čínskýma očima. Čínský profesor a umělec Wu Yi prezentuje v Galerii Václava Špály přes padesát obrazů, které ztvárnil loni v létě při měsíčním pobytu v Praze.

NEJENOM OTŘEPANÉ KLIŠÉ, ale i opravdová krása. O tom, že je Praha stověžatá, se nyní může každý přesvědčit na internetu./Ilustrační foto

Čínský malíř představuje své obrazy inspirované pražským životem

Praha – Letní Prahu, českou krajinu i akty představující české ženy namaloval během svého letního pobytu v Čechách čínský malíř Wu I. Ode dneška drobnější malby vzniklé pro čínské umělce netypickou technikou oleje na plátně vystavuje Galerie Václava Špály. Letní inspirace doplňují tušové malby, na nichž se autor vyrovnává s čínskou historií či architekturou.

Volejbalová příprava: Česká republika - Srbsko.

Lejsek si klání chválil: 'Pro mladé hráče to byl zážitek'

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Čeští volejbalisté v rámci přípravy na zářijové ME sehráli ve čtvrtek v Hradci přípravné utkání s úřadujícími mistry Evropy ze Srbska. Hala v Orlické Kotlině byla svědkem skvělé podívané, kterou rozhodl až pátý set. V tom se štěstí přiklonilo na stranu srbského výběru.

Ilustrační foto.

Třebíč se opět přiblížila vítězství v divizi D

Vysočina - Fotbalisté Pelhřimova měli v dohrávaném 18. kole divize D volno a výsledky je vůbec nepotěšily. Poslední Bohunice rozstřílely Vrchovinu 5:1 a brněnský celek tak na Pelhřimov ztrácí už jen tři body. To Třebíči chybí k postupu do MSFL už jen krůček.

VÝSTAVA zůstane otevřena až do 4. srpna.

„Čapek a Kupka? Oba byli průkopníky“

Opočno – Kontemplace – Dívka v hnědém šálu, a Dívka v růžových šatech – dvě olejomalby Josefa Čapka, z nichž každá má své nej – jsou největšími lákadly unikátní výstavy jeho děl z období let 1913-20, která byla ve čtvrtek slavnostně zahájena na nádvoří opočenského zámku.

VÝSTAVA zůstane otevřena až do 4. srpna.

„Čapek a Kupka? Oba byli průkopníky“

Opočno – Kontemplace – Dívka v hnědém šálu, a Dívka v růžových šatech – dvě olejomalby Josefa Čapka, z nichž každá má své nej – jsou největšími lákadly unikátní výstavy jeho děl z období let 1913-20, která byla ve čtvrtek slavnostně zahájena na nádvoří opočenského zámku.

Karel Malich na slavnostním ukončení své výstavy 8. května v Jízdárně Pražského hradu.

Výstavu Karla Malicha na Hradě navštívilo přes 33 000 lidí

Praha /ROZHOVOR/ – V Jízdárně Pražského hradu ve středu skončila výstava děl Karla Malicha. Navštívilo ji za tři měsíce přes 33.000 lidí, řekl galerista Zdeněk Sklenář, který se na výstavě spolu se Správou Pražského hradu podílel. I poslední den výstavy lidé na vstup čekali ve frontě. Osmaosmdesátiletý autor, jeden z nejuznávanějších umělců české výtvarné scény, přišel návštěvníkům podepisovat publikace o svém díle i své texty, které se v Jízdárně prodávaly.

výbuch den poté

Výbuch v Divadelní ulici způsobil únik plynu z potrubí pod chodníkem

Praha - Nedávný výbuch v pražské Divadelní ulici způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem několik metrů před poškozeným domem. Kriminalisté to zjistili tlakovou zkouškou potrubí. Na místě jsou nyní vzpěry, které dům podpírají. K místu úniku se kriminalisté tedy dostanou až ve chvíli, kdy budou vzpěry odstraněny.

Ilustrační foto

Výstavu Karla Malicha na Hradě navštívilo přes 33 000 lidí

Praha – V Jízdárně Pražského hradu dnes skončila výstava děl Karla Malicha. Navštívilo ji za tři měsíce přes 33.000 lidí, řekl galerista Zdeněk Sklenář, který se na výstavě spolu se Správou Pražského hradu podílel. I poslední den výstavy lidé na vstup čekali ve frontě. Osmaosmdesátiletý autor, jeden z nejuznávanějších umělců české výtvarné scény, přišel návštěvníkům podepisovat publikace o svém díle i své texty, které se v Jízdárně prodávaly.

V Divadelní ulicí se pomalu uklízí sutiny po pondělní explozi

Dům zničený výbuchem nechá majitel zabednit

Praha /FOTOGALERIE/ – Dům v centru Prahy, který v pondělí zdevastoval výbuch, nechá jeho majitel zabednit. Médiím to dnes řekl Richard Klíma z podniku Řízení letového provozu, jemuž objekt patří. Exploze domu v Divadelní ulici zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolnídomy. Škody se odhadují na desítky milionů korun.

Hasičská auta poblíž místa výbuchu v Divadelní ulici v centru metropole.

Hasiči potvrdili, že po výbuchu nikdo nezahynul

Praha – V troskách domu v centru Prahy, který v pondělí poničila exploze, nikdo nezahynul. Potvrdili to hasiči, kteří dnes v podvečer dokončili odklízecí práce. Objekt převzala policie, aby vyšetřila příčinu neštěstí. Předpokládá se, že v domě vybuchl plyn. Exploze zranila čtyři desítky lidí a poškodila i okolní domy. Většina zranění byla lehkého charakteru, dva poranění zůstávají v nemocnici. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. Na místě dnes pracovali i statici a plynaři, okolí domu je stále uzavřeno.

FOTBAL - ilustrační foto.

Bohdalov s Měřínem uspěli shodně 1:0

Žďársko - Jarní fotbalový půst skončil. I v I. B třídě skupině B bylo o víkendu pořádně živo. Branek v zápasech týmů ze Žďárska příliš nepadalo, hned tři duely skončily výsledkem 1:0. Radost z něj měl hlavně Měřín. Ten v derby udolal Velkou Bíteš a Bohdalov, kterému vykopal důležité tři body záložník Radek Otoupalík. Bystřice B otočila i v deseti domácí utkání s Přibyslavicemi.

Světlo. Hledání harmonie. Jiné světy. To jsou klíčová témata výtvarníka Karla Malicha, jehož pozoruhodná retrospektiva je od pátku otevřena v Jízdárně Pražského hradu.

Subtilní světy výtvarníka Karla Malicha

Praha – Světlo. Hledání harmonie. Jiné světy. To jsou klíčová témata Karla Malicha, jehož pozoruhodná retrospektiva je od pátku otevřena v Jízdárně Pražského hradu. Jízdárna na Pražském hradě tak otevřela pozoruhodnou výstavu díla českého výtvarníka se světovým renomé.