Kreativ

ŠTÍTEK: zelňačka

Řemeslné trhy v Pekle. Ilustrační foto: Pavel Šnajdr

Tipy na víkend 28. až 30. května: Noc kostelů, charitativní běh i trhy v Pekle

Nadcházející víkend přináší řadu akcí a aktivit, o kterých jsme mohli v posledních měsících jen snít. Vydejte se do otevřených kostelů, proběhněte se pro dobrou věc, vítejte ptačí zpěv, podpořte řemeslníky, kteří budou nabízet svě výrobky v Pekle… A pokud chcete zavítat k sousedům na Trutnovsko, nenechte si ujít slavnostní otevření opraveného hradu Vízmburk či výšlap na Sněžku, který pomůže třem malým holčičkám. 

Karlovarské divadlo se stále vylepšuje. Teď přijdou na řadu tapety.

Tip na pondělí 11. listopadu: Zelňačka na pódiu

Příběh se odehrává na společném dvorku dvou věčně připitých vesnických mužů, kteří by rádi zastavili čas pod oblohou plnou hvězd. Není tedy divu, že za stodolou zaparkuje létající talíř. Komedii Zelňačka uvede dnes od 19:30 Karlovarské městské divadlo.

Divadlo: Zelňačka

Ve Stráži pobaví Zelňačka

Chytrá komedie o velikém přátelství, lásce, ufonovi, polívce a nebi plném hvězd. To je Zelňačka, která bude dnes k vidění v KD U Jezera ve Stráži pod Ralskem.

Vloni si cestu na Propadák našlo více než tisíc lidí. Kolik jich bude letos?

Tipy Deníku: Pátá šance pro Propadák

Festival marnosti Propadák čeká v sobotu již pátý ročník. Pokud jste z matiky nepropadli už na základce, určitě dobře víte, že pětkrát nic je pořád nula. Multižánrový festival, jehož organizátoři se řídí heslem máme na míň, se opět koná v rokli na Čeřovce nedaleko centra Jičína.

Ilustrační foto

Na co kam: Přines, vyměň, odnes

/POZVÁNKY/ Máš plný šatník oblečení, které již nenosíš? Přines ve čtvrtek maximálně pět kusů zachovalého neponičeného dámského, pánského či dětského oblečení do prostoru před bezobalovým obchůdkem v Komenského ulici v Náchodě a odnes si cokoliv, co se ti zalíbí. Zbytek oblečení bude poté věnován na charitu.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky

Dobré - V období, kdy všude kolem nás doslova létají bacily chřipky, spousta lidí kýchá, smrká a kašle, přichází ke slovu prevence a nejlépe v podobě přírodních vitamínů. A tak opět, jako by na zavolanou, pořádá křesťanská organizace A Rocha soutěž nazvanou Zeliáda, okurkiáda a chlebování o nejlepší domácí výrobky.

Soutěže ve vaření zelňačky se ve Velkých Bílovicích zúčastnilo téměř třicet týmů.

Z kapusty břuch tlustý. Velké Bílovice provoněly zelňačky, nejlepší měli Sliváci

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Pára stoupá z kotle. Že ta naše zelňačka lákavě voní? Počkejte si ještě na tu skvělou chuť. Tak mluví při míchání téměř sedmdesáti litrů polévky Robert Kachyňa, pro sobotní den jeden z kuchařů ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. V centru vinařského města soutěží téměř třicet týmů ve vaření zelňačky. „V našem receptu nechybí uzené vepřové maso, domácí klobása, houby a na závěr ji oživíme čerstvou petrželkou,“ popisuje Kachyňa z pětičlenného týmu Sliváci.

Draní peří v Hodonicích

Sejdou se na „dračkách“ a ochutnají metyju

Hodonice /FOTOGALERIE/ - Ženy v barevných sukních, bílých zástěrách a čepcích sedí kolem stolu, vládne pohoda a je cítit pospolitost i radost ze společné práce. Místností se line vůně koblih a lívanců. Jen při vyprávění historek si musí dát ženy pozor, aby se nerozesmály příliš vehementně.

Zahájení Tříkrálové sbírky v Šumperku.

Dary od lidí vybírají stovky Tříkrálových koledníků

Stovky koledníků se zapojily do Tříkrálové sbírky, která se nyní koná na Šumpersku, Zábřežsku i Jesenicku. Finanční dary, které se vybírají do kasiček, ale lze je také poslat na účet, pomohou jednotlivcům i rodinám v nouzi i nemocným lidem.

Veseličtí tradičně na Silvestra otevírají rozhlednu Podvrší, kde běžně končí turistická sezóna už v říjnu.

Silvestr láká na výšlap i sraz čtyřkolek

Blanensko, Vyškovsko – Závěr roku láká v regionu na řadu akcí. Například na výlet na rozhlednu Podvrší ve Veselici, divadlo ve slavkovské restauraci Bonaparte nebo na sraz čtyřkolek v Bučovicích. Otužilci ve Stvolové zase pořádají tradiční Memoriál Bohumíra Řehoře. Letos už po desáté.

Zelňačky dle nejrůznějších receptů opět provoněly Velké Bílovice. Osmý ročník přilákal davy lidí.

Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček. 

Maso na roštu, gulášek ale i čerstvě upečené koláče provoněly v sobotu hradní kuchyni ve Šternberku na Olomoucku. Konala se tam tradiční akce Podzimní mlsání, největší zájem byl o koláče.

Hrad ve Šternberku provoněly dobroty z tamní kuchyně

FOTOGALERIE / Maso na roštu, gulášek ale i čerstvě upečené koláče provoněly v sobotu hradní kuchyni ve Šternberku na Olomoucku. Konala se tam tradiční akce Podzimní mlsání, největší zájem byl o koláče. 

Akce Dobrého místa pro život „Den lidí bez domova“.

V centru Olomouce se nalévala horká polévka, na podporu lidí bez domova

Horké polévky v úterý zahřály návštěvníky centra Olomouce. Na Horním náměstí se totiž prodávala čočková a gulášová polévka, v nabídce byla i kulajda nebo zelňačka. Výtěžek akce, který je dvacet čtyři tisíc korun, putuje, na účet Charity Olomouc a je na podporu lidí bez domova.

Skupina Nordic walking pro radost ze Všetat vyrazila na další výlet, tentokrát na hrad Trosky do Českého ráje.

Ani Trosky z nás neudělaly trosky

Všetaty /FOTOGALERIE/ - Poslední neděli v červenci vyrazil spolek Nordic walking ze Všetat do Českého ráje na hrad Trosky. Ačkoliv se díky předcházejícímu týdnu děsily chladného a deštivého počasí, nakonec se výšlap na kopec k hradu Trosky a následně delší procházka kolem českorájeckých rybníků podobal spíše túře v rozpálené Arizoně.

Otakar Brousek ml. a a Oldřich Vízner v představení Zelňačka, v němž ztvárňují dva francouzské venkovany, u nichž přistanou mimozemšťané.

Zelňačka na scéně divadla

Milovníci francouzského komika Louise de Funése si jej možná vybaví i ve filmové komedii Zelňačka z roku 1981.

Ilustrační foto

Běžkaři už se prohání na "magistrále" nad Olomoucí

Pohořany – První běžkaři už o minulém víkendu vyzkoušeli „magistrálu" v kopcích mezi Olomoucí a Domašovem nad Bystřicí. Z jejich tradičních zastávek hlásí, že sněhové podmínky jsou spíše na starší běžky, ale projet se dá. Nadílka v noci na dnešek hodně pomohla. Podle meteorologů by ještě něco málo mělo připadnout.

Zahájení tříkrálové sbírky v centru Šumperka

Tříkrálová sbírka začala zelňačkou na náměstí

Šumperk – Podáváním zelné polévky a zpěvem sboru Motýli začala na šumperském Točáku Tříkrálová sbírka. Pořádá jí církevní organizace Charita a v celé republice se do ní zapojují tisíce dobrovolníků.

Stovky lidí se ve Velkých Bílovicích zúčastnily akce, při níž soutěžní týmy zápolily v klání o nejlepší zelňačku.

Vládci velkobílovických zelňaček 2016: titul si vyvařili hasiči

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Zatímco při pohledu z dálky halí okraje Velkých Bílovic mlžný opar, centrem letí kouř z desítek rozpálených kotlů. Nespočet zaparkovaných aut, dopravní omezení a chvílemi tlačenice pro otrlé značí, že ve městě jde o jeden z vrcholů společenského kalendáře.

Usazování vánočního stromu před hotelem Thermal.

Vánoční strom je od husitů

Karlovy Vary - Rozsvícením vánočního stromu, který do neděle rostl před kostelem Církve československé husitské, zapálením první svíce, požehnáním a chutnou zelňačkou s klobásou od primátora Petra Kulhánka. Tak začnou v neděli 27. listopadu první vánoční trhy v Karlových Varech.

Venkovskému festivalu mikroregionu Záhoran patřilo sobotní odpoledne v Rouském na Hranicku.

Obecní "ministři" v Rouském porcovali medvěda

Rouské – Starostové běží od startovací čáry ke stolu, který je obsypán drobnými mincemi. Za hlasitého skandování usedají na židli a bleskově se snaží pro svou obec „naporcovat" co nejvíce peněz. Protože se občas mince zakutálejí, vrhají se i pod stůl. Nepsaným „ministrem financí" se ale může stát jen jeden. Nakonec se to podařilo starostce z Rakova.

V konečném pořadí obhájil prvenství z loňského roku tým Trampská osada RED WEST. Ten mimo jiné získal i putovní zelák, aby mohl naložit zelí na příští rok. Vítězné polévce dodávala na chuti smažená cibulka.

Zelňačka od trampů byla nej. Vylepšili ji smaženou cibulkou

Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.

Oldřich Vízner

Oldřich Vízner: V Kralovicích budu venkovským prďolou

Pozor! V Lidovém domě v Kralovicích se prý chystají přistát mimozemšťané. A jak se s nimi dokážou vypořádat dva francouzští venkované, uvidí všichni ti, kdo v pondělí 18. dubna toto kulturní kralovické zařízení navštíví. Od 19. hod. tam je na programu Zelňačka – divadelní představení, které vzniklo na motivy stejnojmenného románu francouzského spisovatele René Falleta. Jednu z rolí ztvární a inscenaci režíroval Oldřich Vízner.

Oldřich Vízner

Oldřich Vízner: V Kralovicích budu venkovským prďolou

Pozor! V Lidovém domě v Kralovicích se prý chystají přistát mimozemšťané. A jak se s nimi dokážou vypořádat dva francouzští venkované, uvidí všichni ti, kdo v pondělí 18. dubna toto kulturní kralovické zařízení navštíví. Od 19. hod. tam je na programu Zelňačka – divadelní představení, které vzniklo na motivy stejnojmenného románu francouzského spisovatele René Falleta. Jednu z rolí ztvární a inscenaci režíroval Oldřich Vízner.

Zájem o zelňačku a palačinky byl u Hlavního nádraží značný.

FOTO: Zelňačka zavoněla u nádraží

Ústí nad Labem – „Dáš mi cigáro? A pro kámoše taky?" žádá muž 
v produktivním věku a pořádně špinavém oblečení. Je jedním z asi dvacítky lidí, kteří v neděli stojí u Hlavního nádraží frontu na jídlo zdarma.

Polívková smršť na Andělu v Praze: šéfkuchař Zbyněk Ženíšek připravil dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber.

Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky

Praha /FOTOGALERIE/ - Neuvěřitelných dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber s maďarskou klobásou a zakysanou smetanou připravil pro širokou veřejnost Zbyněk Ženíšek, šéfkuchař starající se zároveň o gastronomii českého prezidenta. Jeho kulinářské umění si nenechaly ujít stovky lidí.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Pracovníci Oblastní charity Znojmo nově rozdávají teplé polévky v zimních měsících bezdomovcům.

OBRAZEM: Charita začala rozdávat polévku. Lidem bez domova

Znojmo – Novinku v podobě rozdávání teplé polévky a čaje zavedli ve Znojmě lidé z tamní oblastní charity. „Máme pětadvacet porcí zelňačky, pečivo a čaj," uvedl v pátek krátce po poledni přímo na místě ředitel znojemské charity Evžen Adámek. Poprvé nabízeli polévku lidem bez domova ve středu. Možnost budou mít zájemci i v dalších dnech po dobu chladného počasí, tedy patrně až do konce března.

Sezona sjezdového lyžování odstartovala ve Skiaparku Filipov u Javorníka. Zahajovací víkend si nenechaly ujít stovky lidí.

Stovky lidí na svahu. Vleky ve Filipově obsadili lyžaři

Hodonínsko /FOTOGALERIE/ – První letošní sjezd z takzvaného Horňáckého ledovce u Javorníku má za sebou Dušan Ferik ze Senice. I když se venku v sobotu pohybovala teplota kolem dvou stupňů Celsia, projel se na půlmetrové vrstvě technického sněhu. A nebyl jediný. Do Skiparku Filipov už zavítaly stovky nadšenců. „Jezdím sem rád, asi pět nebo šest let. Na tyto poměry je sjezdovka velmi dobrá," zhodnotil Ferik.

Charita nabízela na pěší zóně v Šumperku kolemjdoucím novoroční zelňačku.

V centru Šumperka se servírovala Novoroční zelňačka

Šumperk – Skupinky koledníků z řad Šumperského dětského sboru zahájily v úterý dopoledne Tříkrálovou sbírku v centru Šumperku. Na Točáku pak zaměstnanci Charity kolemjdoucím nabízely porce takzvané Novoroční zelňačky, která každoročně symbolizuje zahájení dobročinné sbírky v šumperském děkanátu.

V centru Znojma se sešly stovky lidí na tradiční Vánoční štědrovce.

Rekordní Vánoční štědrovka: 600 porcí polévky, 25 tisíc korun pro dětský domov

Znojmo – Šest set vydaných porcí polévek a téměř pětadvacet tisíc korun, které pomohou dětem ze znojemského dětského domova. Takový je stručný výsledek letošní, v pořadí již páté znojemské Vánoční štědrovky. Do centra Znojma přišlo na Štědrý den dopoledne více lidí než v minulých letech. Přátelsky spolu rozprávěli, přáli si pěkné svátky, ochutnávali polévku či svařené víno.