Hukvaldy – Hukvaldy byly v neděli opět v obležení. Již od brzkého rána směřovaly na hrad skupinky návštěvníků, prodejců i účinkujících, kteří si nechtěli nechat ujít vyhlášení prvního ročníku gastrofestivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko.“
Chanovice - Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a obec Chanovice pořádají 1. října od 10 do 18 hodin v chanovickém skanzenu tradiční podzimní potravinový den.
Dolní Datyně /FOTOGALERIE/ – Maskami, pestrobarevnými kostýmy a veselými lidičkami, ožila v sobotu odpoledne havířovská městská část Dolní Datyně. Konal se tradiční masopustní průvod. Jeho jádro, stejně jako v minulých letech, tvořily členky Datyňského amatérského divadla DAD.
Příbram /ROZHOVOR, RECEPT NA ZELÍ/ -Vítězem šestého ročníku Březohorského košťálu se stal sedmatřicetiletý Václav Dolejš z Březových Hor. Nejlepší zelí měl i loni. Jak to dělá? Položili jsme výrobci domácího zelí několik otázek.
Severní Čechy /ROZHOVOR/ – Muž z pravěku přijede do Ústí počtvrté, aby bavil. Aby nám ústy herce Jana Holíka (znáte jej nejen z TV reklam) řekl víc o lidech, kteří žili v jeskyních a lovili mamuty, ale také o nás samých. Udělá to vtipně, zábavně, vtáhne nás do hry a dá nám tak na chvíli zapomenout na to, že je venku zima a doma že je prázdná lednička. Kdo navštíví ústecké divadlo ve středu 2. února od 19.00 hodin, vsadí na jistotu. A to není málo. Přijít ovšem mohou i ti, kteří mají ledničky plné…
Ústí nad Labem /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Muž z pravěku přijede do Ústí počtvrté, aby bavil. Aby nám ústy herce Jana Holíka (znáte jej nejen z TV reklam) řekl víc o lidech, kteří žili v jeskyních a lovili mamuty, ale také o nás samých. A také o tom, jak se od sebe liší muži a ženy. Udělá to ve středu 2. února v ústeckém Severočeském divadle opery a baletu - vtipně a zábavně jako vždy. Vtáhne nás do hry a dá nám tak na chvíli zapomenout na to, že je venku zima a doma že je prázdná lednička. Kdo přijde, vsadí na jistotu. A to není málo. Přijít ovšem mohou i ti, kteří mají ledničky plné… Více o světově úspěšném Cavemanovi i dalších rolích Jana Holíka, do předloňska herce ústeckého Činoherního studia, je v následujícím rozhovoru. „Činoherák voní borovičkou a zelňačkou Matúše Bukovčana!“ prozradil nám také Jan Holík…
Mikulčice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Po ránu štramprlka, přes den kysané zelí. „To je podle našich stařečků ta správná zimní strava,“ upozorňovala ředitelka Kulturního domu v Mikulčicích Jarmila Uhrovičová, když zvala na sobotní jubilejní desátý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Ten uspořádala obec společně se spolkem Gurmáni z Mikulčic.
Vavřinec, Veselice /FOTOGALERIE/ – Po cestě poklábosit s přáteli, na zahřátí si dát svařák a pak po stoosmašedesáti schodech vystoupat na ochoz veselické rozhledny. Ve výšce dvaatřiceti metrů se rozhlédnou do mrazivé krajiny a pak procházkou zase nazpět domů.
Šumperk – Co nesmí scházet na štědrovečerní tabuli? Viděli jste někdy zlaté prasátko? Máte nějaké rituály, které ve sváteční den dodržujete? Na tyto otázky Deníku odpovídali osobnosti ze Šumperska.
Sloup /FOTOGALERIE/ - Zatímco se někteří věnovali vánočnímu úklidu, případně pečení cukroví nebo co hůř propadli nákupní horečce, ve Sloupu byla vysloveně předvánoční nálada.
Velké Bílovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zelí sladké, kyselé, na neduhy zrozené. U dobrého svařáčku ochutnejte zelňačku. Těmito hesly lákaly ke stánkům týmy premiérového klání ve Velkých Bílovicích.
Chodov /FOTOGALERIE/ – Nic proti kuchařskému umu trenéra Chodova Giebfrieda, a kastrolu zelňačky, jímž chtěl po zápase pohostit své svěřence, ale maso je maso. A na vepřových kolenech, která jako prémii pro vítěze sobotního derby mezi Chodovem a Klenčím napekli v trhanovské restauraci U Sv. Jána, si pochutnali fotbalisté Spartaku. A zaslouženě!
Domažlice /FOTOGALERIE, přidána VIDEA/ – Bramborové šišky na slano i sladko, buchty, polévka zelňačka i další dobroty uvařené dle starých receptů provázely v úterý v podvečer na dvorku krčmy Meluzína v Domažlicích křest knihy Josefa Nejdla nazvané Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí.
Volduchy – Roman Ječný si v pátek večer navlékl zástěru pro vítěze kuchařské soutěže ve Volduchách. Podle mínění desetičlenné poroty uvařil mezi šesti účastníky nejchutnější dršťkovou polévku.
Mikulčice – Tisíc tři sta dvacet šest vzorků pálenek. Přesně tolik jich na příští sobotu 23. ledna nachystají na čtrnáctou hodinu organizátoři už devátého Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích.
Veselice /FOTOGALERIE/ – Poslední den v roce se pro zájemce již tradičně otevřela rozhledna Podvrší u Veselice. Možnosti rozhlédnout se z ptačí perspektivy po zimní krajině nebo se alespoň občerstvit pod rozhlednou využilo několik stovek lidí. Akci pro ně už posedmé uspořádalo sdružení Veselická kaplička.
Milíkov – Penzion Pod Kozubovou se nachází v centru podhorské obce Milíkov. Navštívili jsme jeho restaurační část za účelem zhodnocení poskytovaných stravovacích služeb.
Hodonín - /FOTOGALERIE/ Letos čtyřiadvacetiletá čínská stolní tenistka Shi Dan působí na jihu Moravy od roku 2006.Od té doby se naučila několik českých slovíček. Zvykla si ina kuchyni.
Blanensko - Na Vánoce bývá zvykem pohostit pocestné. Platí to i dnes. Dobrá teplá polévka je k dostání v některých restauracích, které připravují na Štědrý den většinou zelňačku.
Zvole - Vůně pečených makrel se vpředvečer Štědrého dne linula zahradou u Žváčků ve Zvoli. Bez makrelového večírku si totiž desítky přátel, kteří se tu každý rok scházejí, už neumějí Vánoce představit.
Přerov - (FOTOGALERIE) Stovky obyvatel v neděli 30. listopadu zaplavily přerovské Masarykovo náměstí. Přilákalo je sem tradiční rozsvícení vánočního stromu za doprovodu koled a zahájení vánočních trhů.
Přerov - (FOTOGALERIE)Stovky obyvatel v neděli 30. listopaduzaplavily přerovské Masarykovo náměstí. Přilákalo je sem tradiční rozsvícení vánočního stromu za doprovodu koled a zahájení vánočních trhů.
Zlín - Nejen druhotné suroviny, ale i konzervy se zbytky jídla a také hračky pro děti i pro dospělé odhazují lidé do nádob na sklo, papír a plasty. Přesvědčila jsem se o tom včera na třídicí lince zlínských Technických služeb. Je zajímavé, že obyvatelé města ochotní separovat odpad to často nedělají důsledně, a tak zbytečně přidávají práci dělníkům na lince.
Brno - Štědrovečerní večeře je čeká tento víkend a koledy budou společně zpívat v pondělí. Všichni pravoslavní Brňané slaví Vánoce až tuto neděli. Dny v roce totiž počítají podle juliánského kalendáře, který je posunutý o třináct dní.
Horní Čermná - Vánoce bez mámy a táty, prožité v dětském domově, si většina z nás představuje jako smutné a neradostné. V Dětském domově v Horní Čermné zůstalo o letošních Vánocích třináct dětí. Díky sponzorům a přátelům domova si pod stromkem rozbalily mnoho krásných dárků a jak popisují naši kluci, prožili i Štědrý den tak, jak bývá zvykem v rodinách.
Zvole - Bez makrel pečených na zahradě za domem Antonína Žváčka by ve Zvoli snad ani nezačaly Vánoce. Patří k nim už devatenáct let a s každým rokem přibývá těch, kdo si makrely a příležitost k setkání napěchovanému legráckami nenechají ujít.
Mírov - K snídani půl vánočky s kakaem, k obědu zelňačka a čočka nakyselo s vejcem, k večeři smažený vepřový řízek s bramborovým salátem. Tak vypadá tradiční štědrovečerní menu vězňů, kteří si svůj trest odpykávají na Mírově.
PŘEŠTICE - Hospodská pře, kdo umí lépe naložit zelí, přerostla v Přešticích v tradiční degustatci této zeleniny. V restaurantu U Zlaté husy se v sobotu konal jubilejní 20. ročník.
VYSOKÉ MÝTO - Diváci vždy v téměř vyprodaném sále Šemberova divadla byli svědky premiéry a první reprízy představení „Venkovští patrioti“ v podání domácích ochotníků. Předlohou této komedie je román Zelňačka od francouzského spisovatele René Falleta.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
SOBOTÍN - Vůně vánoční zelňačky a smaženého kapra, tóny koled a plno lidí s mikulášskými čepicemi navodily v sobotu v sobotínském areálu U Pařeza kouzelnou vánoční idylku. Vánoční oslavy pod širým nebem pořádala parta recesistů, kteří si říkají Senioři.
HOŘOVICE - Vtipnými a veselými představeními baví hořovický ansámbl už nejenom úzkou skupinu kamarádů a přátel. Jejich originální tvorbu totiž ocenili i odborníci na soutěži Pražský tajtrlík.