Kreativ

ŠTÍTEK: zelňačka

V Dolních Datyních u Havířova se v sobotu konal tradiční masopustní průvod.

Veselý fašankový průvod v Dolních Datyních

Dolní Datyně /FOTOGALERIE/ – Maskami, pestrobarevnými kostýmy a veselými lidičkami, ožila v sobotu odpoledne havířovská městská část Dolní Datyně. Konal se tradiční masopustní průvod. Jeho jádro, stejně jako v minulých letech, tvořily členky Datyňského amatérského divadla DAD.

Václav Dolejš z Březových Hor s manželkou.

Vítěz Březohorského košťálu prozradil recept

Příbram /ROZHOVOR, RECEPT NA ZELÍ/ -Vítězem šestého ročníku Březohorského košťálu se stal sedmatřicetiletý Václav Dolejš z Březových Hor. Nejlepší zelí měl i loni. Jak to dělá? Položili jsme výrobci domácího zelí několik otázek.

One man show Caveman.

Caveman: Od pravěku se tu zas moc nezměnilo

Severní Čechy /ROZHOVOR/ – Muž z pravěku přijede do Ústí počtvrté, aby bavil. Aby nám ústy herce Jana Holíka (znáte jej nejen z TV reklam) řekl víc o lidech, kteří žili v jeskyních a lovili mamuty, ale také o nás samých. Udělá to vtipně, zábavně, vtáhne nás do hry a dá nám tak na chvíli zapomenout na to, že je venku zima a doma že je prázdná lednička. Kdo navštíví ústecké divadlo ve středu 2. února od 19.00 hodin, vsadí na jistotu. A to není málo. Přijít ovšem mohou i ti, kteří mají ledničky plné…

Komedie pro jednoho herce - Caveman

Caveman Jan Holík: Od pravěku se tu zas moc nezměnilo

Ústí nad Labem /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Muž z pravěku přijede do Ústí počtvrté, aby bavil. Aby nám ústy herce Jana Holíka (znáte jej nejen z TV reklam) řekl víc o lidech, kteří žili v jeskyních a lovili mamuty, ale také o nás samých. A také o tom, jak se od sebe liší muži a ženy. Udělá to ve středu 2. února v ústeckém Severočeském divadle opery a baletu - vtipně a zábavně jako vždy. Vtáhne nás do hry a dá nám tak na chvíli zapomenout na to, že je venku zima a doma že je prázdná lednička. Kdo přijde, vsadí na jistotu. A to není málo. Přijít ovšem mohou i ti, kteří mají ledničky plné… Více o světově úspěšném Cavemanovi i dalších rolích Jana Holíka, do předloňska herce ústeckého Činoherního studia, je v následujícím rozhovoru. „Činoherák voní borovičkou a zelňačkou Matúše Bukovčana!“ prozradil nám také Jan Holík…

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích.

Na košt zelí a pálenek stála fronta

Mikulčice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Po ránu štramprlka, přes den kysané zelí. „To je podle našich stařečků ta správná zimní strava,“ upozorňovala ředitelka Kulturního domu v Mikulčicích Jarmila Uhrovičová, když zvala na sobotní jubilejní desátý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Ten uspořádala obec společně se spolkem Gurmáni z Mikulčic.

Rozhledna na kopci Podvrší u Veselice

Veselice: mrazivý výšlap na rozhlednu

Vavřinec, Veselice /FOTOGALERIE/ – Po cestě poklábosit s přáteli, na zahřátí si dát svařák a pak po stoosmašedesáti schodech vystoupat na ochoz veselické rozhledny. Ve výšce dvaatřiceti metrů se rozhlédnou do mrazivé krajiny a pak procházkou zase nazpět domů.

Soutěž o nejchutnější zelňačku ve Velkých Bílovicích.

Zelňačka chutnala, za hodinu byla pryč

Velké Bílovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zelí sladké, kyselé, na neduhy zrozené. U dobrého svařáčku ochutnejte zelňačku. Těmito hesly lákaly ke stánkům týmy premiérového klání ve Velkých Bílovicích.

Gólman Tatranu Chodov Staviarský zasahuje...

Pro vítěze derby pekli U Jána vepřové

Chodov /FOTOGALERIE/ – Nic proti kuchařskému umu trenéra Chodova Giebfrieda, a kastrolu zelňačky, jímž chtěl po zápase pohostit své svěřence, ale maso je maso. A na vepřových kolenech, která jako prémii pro vítěze sobotního derby mezi Chodovem a Klenčím napekli v trhanovské restauraci U Sv. Jána, si pochutnali fotbalisté Spartaku. A zaslouženě!

Z poetického festivalu Obořice jedna báseň.

Festival byl jedna báseň!

Obořice – V malé vesničce Obořice u Nasavrk se v sobotu 26. června konal 2. ročník hudebně poetického festivalu Obořice Jedna báseň.

Ze křtu česko-bavorské kuchařky Josefa Nejdla.

V krčmě Meluzína se křtilo a ochutnávalo

Domažlice /FOTOGALERIE, přidána VIDEA/ – Bramborové šišky na slano i sladko, buchty, polévka zelňačka i další dobroty uvařené dle starých receptů provázely v úterý v podvečer na dvorku krčmy Meluzína v Domažlicích křest knihy Josefa Nejdla nazvané Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí.

Vynikající dršťkovou polévku vařilo ve Volduchách šest znalců. Do soutěže se v kulturním domě zapojili Roman Ječný, Stanislav Pořízek, Josef Černý,  Václav Štochl, Aleš Švehla i Václav Košař.

Mistrem dršťkové se stal Ječný

Volduchy – Roman Ječný si v pátek večer navlékl zástěru pro vítěze kuchařské soutěže ve Volduchách. Podle mínění desetičlenné poroty uvařil mezi šesti účastníky nejchutnější dršťkovou polévku.

Ilustrační foto

V Mikulčicích okoštují 1326 druhů pálenky

Mikulčice – Tisíc tři sta dvacet šest vzorků pálenek. Přesně tolik jich na příští sobotu 23. ledna nachystají na čtrnáctou hodinu organizátoři už devátého Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích.

Lidé se rozloučili s rokem 2009 na rozhledně v Podvrší u Veselice.

Lidé se s končícím rokem loučili na rozhledně

Veselice /FOTOGALERIE/ – Poslední den v roce se pro zájemce již tradičně otevřela rozhledna Podvrší u Veselice. Možnosti rozhlédnout se z ptačí perspektivy po zimní krajině nebo se alespoň občerstvit pod rozhlednou využilo několik stovek lidí. Akci pro ně už posedmé uspořádalo sdružení Veselická kaplička.

Penzion Pod Kozubovou je situován na úpatí stejnojmenného beskydského vrchu.

Neškodila by pestřejší nabídka jídel

Milíkov – Penzion Pod Kozubovou se nachází v centru podhorské obce Milíkov. Navštívili jsme jeho restaurační část za účelem zhodnocení poskytovaných stravovacích služeb.

Ilustrační fotografie.

Nejlepší mázhauz měl Otík I.

Znojmo - Vyzdobený mázhauz, obsluha v dobových kostýmech, poctivý burčák i víno, zelňačka i chléb se sádlem a jako bonus zdarma škvarky.

Shi Dan v loňském finále s Frýdlantem

Umím zelňačku, směje se Číňanka Shi Dan

Hodonín - /FOTOGALERIE/ Letos čtyřiadvacetiletá čínská stolní tenistka Shi Dan působí na jihu Moravy od roku 2006.Od té doby se naučila několik českých slovíček. Zvykla si ina kuchyni.

V Lažánkách pan Alexa připravil pro pocestné pětapadesát litrů. Ze všech ochutnaných polévek měla tato nejvíce vložky, mnoho zelí, skvělou klobásku, navíc byla perfektně okořeněná.

Putování za vánočními zelňačkami

Blanensko - Na Vánoce bývá zvykem pohostit pocestné. Platí to i dnes. Dobrá teplá polévka je k dostání v některých restauracích, které připravují na Štědrý den většinou zelňačku.

Příchod Vánoc ve Zvoli již tradičně zvěstuje vůně pečených makrel, která se line ze zahrady u Žváčků. Bez makrelového večírku si totiž desítky přátel, kteří se tu scházejí, svátky už ani neumějí představit.

FOTO: Bez makrel by ve Zvoli Vánoce nemohly začít

Zvole - Vůně pečených makrel se vpředvečer Štědrého dne linula zahradou u Žváčků ve Zvoli. Bez makrelového večírku si totiž desítky přátel, kteří se tu každý rok scházejí, už neumějí Vánoce představit.

U PÁSU. Osm hodin denně přebírají pracovnice zlínských Technických služeb odpad ze speciálních kontejnerů.

Reportáž: Půlden na třídičce. Rukama mi prošlo ledaco

Zlín - Nejen druhotné suroviny, ale i konzervy se zbytky jídla a také hračky pro děti i pro dospělé odhazují lidé do nádob na sklo, papír a plasty. Přesvědčila jsem se o tom včera na třídicí lince zlínských Technických služeb. Je zajímavé, že obyvatelé města ochotní separovat odpad to často nedělají důsledně, a tak zbytečně přidávají práci dělníkům na lince.

Pravoslavní věřící své Vánoce slaví o 13 dní později.

Pravoslavni mají Vánoce v lednu

Brno - Štědrovečerní večeře je čeká tento víkend a koledy budou společně zpívat v pondělí. Všichni pravoslavní Brňané slaví Vánoce až tuto neděli. Dny v roce totiž počítají podle juliánského kalendáře, který je posunutý o třináct dní.

Ilustrační foto.

Vánoce bez mámy a táty

Horní Čermná - Vánoce bez mámy a táty, prožité v dětském domově, si většina z nás představuje jako smutné a neradostné. V Dětském domově v Horní Čermné zůstalo o letošních Vánocích třináct dětí. Díky sponzorům a přátelům domova si pod stromkem rozbalily mnoho krásných dárků a jak popisují naši kluci, prožili i Štědrý den tak, jak bývá zvykem v rodinách.

Pán domu.

Štědrý den slaví recesisté v předstihu makrelami

Zvole - Bez makrel pečených na zahradě za domem Antonína Žváčka by ve Zvoli snad ani nezačaly Vánoce. Patří k nim už devatenáct let a s každým rokem přibývá těch, kdo si makrely a příležitost k setkání napěchovanému legráckami nenechají ujít.

Věznice.

Štědrý den na Mírově: bez kapra

Mírov - K snídani půl vánočky s kakaem, k obědu zelňačka a čočka nakyselo s vejcem, k večeři smažený vepřový řízek s bramborovým salátem. Tak vypadá tradiční štědrovečerní menu vězňů, kteří si svůj trest odpykávají na Mírově.

Organizátor akce Jaroslav  Lang připravuje v restaurantu U Zlaté husy v Přešticích nakládané zelí k degustaci do misek, hosté pak vyberou to nejlepší

Zelí začali chutnat před dvaceti lety

PŘEŠTICE - Hospodská pře, kdo umí lépe naložit zelí, přerostla v Přešticích v tradiční degustatci této zeleniny. V restaurantu U Zlaté husy se v sobotu konal jubilejní 20. ročník.

Bezdomovci si přišli na teplý čaj.

Bezdomovci si přišli na teplý čaj

OTROKOVICE - Na zelňačku s chlebem a doušek čaje si ve středu 21. listopadu k Městskému úřadu v Otrokovicích přišla desítka místních lidí bez domova.

Vladimír Martínek a Karel Fenik.

Ochotníci tentokrát i na plátně

VYSOKÉ MÝTO - Diváci vždy v téměř vyprodaném sále Šemberova divadla byli svědky premiéry a první reprízy představení „Venkovští patrioti“ v podání domácích ochotníků. Předlohou této komedie je román Zelňačka od francouzského spisovatele René Falleta.

Ilustrační foto

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Ilustrační foto

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Kdo by neodolal bobování už na začátku září? Vánoce v Sobotíně tuto možnost nabídly.

V Sobotíně slavili Vánoce. Nechyběla ani koulovačka

SOBOTÍN - Vůně vánoční zelňačky a smaženého kapra, tóny koled a plno lidí s mikulášskými čepicemi navodily v sobotu v sobotínském areálu U Pařeza kouzelnou vánoční idylku. Vánoční oslavy pod širým nebem pořádala parta recesistů, kteří si říkají Senioři.

ÚTULNÝ STŘEDOVĚK. I když je podlaha kamenná a stěny z neomítnutých cihel, působí středověká krčma útulně. Španěl Carner Bonet si ji oblíbil.

Středověká krčma: vítejte v pohádce

Pan Brouček, literární hrdina Svatopluka Čecha, rád debatoval se svými přáteli o středověku, hradech, rytířích a tajných podzemních chodbách. Jednoho dne, když odcházel jako poslední návštěvník z hospody na Vikárce, se kamsi propadl – přímo mezi husity do 15. století.