Kreativ

ŠTÍTEK: zelňačka

Ilustrační foto.

Tradiční vánoční štědrovka pomůže dětskému domovu

Znojmo – Na počátku bylo pouhé setkání s přáteli a touha pomoci potřebným. Nyní se již Vánoční štedrovka stala tradiční akcí, která pomáhá dětem z Dětského domova ve Znojmě. „Před pěti lety mě poprvé napadlo, že uspořádám toto setkání s přáteli. Chtěli jsme zároveň udělat něco užitečného," vzpomíná organizátor Milan Jonáš.

Polévka zdarma. Ilustrační foto

Polévku budou na Štědrý den v Boskovicích nalévat už pojedenadvacáté

Boskovice – Loni to byla zelňačka, letos bude cibulačka. A navaří jí zhruba tři sta litrů. Přijít si pro ni na Štědrý den mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou může na boskovické náměstí kdokoliv. A pokud chce, do připravené kasičky přispěje jakoukoliv částkou. Někteří přijdou už pojedenadvacáté.

Martin Hemza vařil v domovských Velkých Bílovicích už pošesté kotlíkovou zelňačku. S Bilovskými gentlemany. Přestože mu prvenství v soutěži o nejlepší polévku upět uniklo, dobrá nálada mu zůstala.

Recept na dobrou zelňačku? Dát všeho tak akorát, říká Hemza

Velké Bílovice – Do kuchařského se oblékl už pošesté. A s pomocí téměř desítky kamarádů uvařil venku, v srdci domovských Velkých Bílovic, další poctivou zelňačku. „Co je na tom nejtěžší? Dát všeho tak akorát, dobře to vyladit a vyhrát," směje se Martin Hemza.

Zelňačka. Ilustrační foto.

Soutěž o nejlepší zelňačku? Termín pro přihlášení vyprší v pátek

Velké Bílovice – Poslední příležitost mají v pátek 30. října zájemci 
o přihlášení se do tradičního klání, v němž půjde o nejlepší zelňačku. Soutěž ve vaření této polévky se ve Velkých Bílovicích koná už pošesté. V pátek vyprší termín pro podání přihlášek.

Den lidí bez domova na Horním náměstí v Olomouci nabídl benefiční polévku

U radnice v Olomouci se prodalo na pět set porcí polévky

Olomouc – Den lidí bez domova pořádaný v Olomouci má za sebou premiéru. Na charitativní akci na Horním náměstí mohli kolemjdoucí v sobotu mezi 11. a 14. hodinou koupí polévky přispět na podporu Denního centra olomoucké charity.

Ilustrační fotografie.

Velkopavlovické vinobraní letos láká i na gastronomický zážitek

Velké Pavlovice – Grilované ryby, guláš, zelňačka a mnohé další speciality zavoní v sobotu ulicemi Velkých Pavlovic. Velkopavlovické vinobraní letos přichází s novinkou právě v podobě doprovodné gastronomické akce. Samotný program odstartuje však již 
v pátek. S hudebními čísly. Chybět nebude ani jarmark lidových řemesel.

Pět týmů v Polici soutěžilo ve vaření zelňačky.

Vůně zelňačky lákala na rynek

Police nad Metují - Přípravou kotlů a zapálením ohňů odstartovala v sobotu ráno Polická zelňačka. Do soutěže v přípravě oblíbené polévky se pustilo pět týmů, které do vaření daly všechno, aby naklonily porotu na svou stranu. Po chvíli už se náměstím linula vůně, které málokdo odolal.

Police nad Metují.

V Polici vyberou tu nej zelňačku

Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.

Matějská pouť. Ilustrační foto

První den Matějské pouti přilákal už dopoledne stovky lidí

Praha – První den letošní 420. pražské Matějské pouti přilákal dopoledne do areálu Výstaviště stovky milovníků tradičních řetízkových kolotočů a houpaček i novodobých adrenalinových atrakcí. Neodradilo je ani poměrně chladné počasí. Komu byla zima, zahřál se horkou medovinou či staročeskou zelňačkou. Děti si pochutnávaly na duhové vatě a perníkových srdcích, mnohé daly přednost před kolotočem jízdě na poníku. Dospělé zaujala hlavně věž, na níž se letělo volným pádem 80 metrů dolů.

Přípravy na Matějskou pouť, která se v roce 2015 uskuteční na Výstavišti v Holešovicích od 28. února do 19. dubna.

První den Matějské pouti přilákal už dopoledne stovky lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - První den letošní 420. pražské Matějské pouti přilákal dopoledne do areálu Výstaviště stovky milovníků tradičních řetízkových kolotočů a houpaček i novodobých adrenalinových atrakcí. Neodradilo je ani poměrně chladné počasí. Komu byla zima, zahřál se horkou medovinou či staročeskou zelňačkou.

Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích. Ilustrační foto.

Boskovice: rekordní Polévka pro chudé i bohaté. Vybrala přes 71 tisíc

Boskovice, Letovice, Lhota Rapotina /FOTOGALERIE/ – Dechovka, desítky metrů dlouhá fronta a vůně zelňačky. Masarykovo náměstí v Boskovicích zaplnily na Štědrý den hodinu před polednem stovky lidí. Davy před boskovickou radnici přilákala tradiční Polévka pro chudé i bohaté. Při ní příchozí už podvacáté ochutnali štědrovečerní polévku a přispěli do pokladniček na charitativní a humanitární účely.

Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích. Ilustrační foto.

Boskovice: rekordní Polévka pro chudé i bohaté. Vybrala přes 71 tisíc

Boskovice, Letovice, Lhota Rapotina /FOTOGALERIE/ – Dechovka, desítky metrů dlouhá fronta a vůně zelňačky. Masarykovo náměstí v Boskovicích zaplnily na Štědrý den hodinu před polednem stovky lidí. Davy před boskovickou radnici přilákala tradiční Polévka pro chudé i bohaté. Při ní příchozí už podvacáté ochutnali štědrovečerní polévku a přispěli do pokladniček na charitativní a humanitární účely.

Jednatřicet týmů soutěžilo v sobotu o nejlepší zelňačku ve Velkých Bílovicích. I v kostýmech. Před kulturní dům přišly ochutnat polévky stovky lidí. Pekelnice z Moravské Nové Vsi se akce zúčastnily poprvé. A tento tým žen hned vyhrál.

Nejlepší byla pekelná zelňačka od Pekelnic

Velké Bílovice /FOTOGALERIE/ – Přes třicet kuchařských týmů se přihlásilo do soutěže o nejlepší zelňačku, která se konala v sobotu ve Velkých Bílovicích. Od devíti ráno všechny roztopily kotle, aby připravily nejlepší polévku ze všech. Vyhrát ale mohl jen jeden.

Dobrovolnice Annegret Breithaupt z Drážďan přiblížila lidem z Mezna a okolí kulturu lužickosrbské menšiny ve východním Německu v okolí Budyšína a Zhořelce.

Německá dobrovolnice se ráda do Mezna vrátí

Mezno – Se skupinkou zahraničních dobrovolníků působila čtrnáct dní na České Sibiři Annegret Breithaupt z Drážďan pracující v sociálních službách. Jak dvaatřicetiletá rodačka ze Srbské Lužice vnímala pobyt v Mezně a okolí?

Šumperská charita zahájila Tříkrálovou sbírku v pondělí 6. ledna. Na svátek Tří králů zvala na zelnou polévku.

Tříkrálová sbírka začala u horké zelňačky

Šumperk – Tříkrálovou sbírku zahájila v pondělí 6. ledna na Točáku šumperská Charita. Nechyběli Tři králové a svým vystoupením potěšili přihlížející diváky zpěváci ze Šumperského dětského sboru Motýli.

Rozklus před závodem, zleva E. Kučerová, Z. Cyžová, V. Polášek a R. Chmelík.

Vrchaři běželi na Pustevny

Havířov /FOTO/ – První prosincová sobota patřila běžcům-vrchařům, kteří si poměřili své síly a vytrvalost při běhu na Pustevny.

Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk nalévá polévku, kterou vařil.

Ve Vánočním městečku se nalévala polévka

Havířov - Sváteční polévku ve čtvrtek odpoledne naléval kolemjdoucím na náměstí Republiky havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Předvánoční akce se konala již tradičně pod záštitou Armády spásy.

Soutěž o nejchutnější zelňačku ve Velkých Bílovicích vyhrály Ženy v pokušení z Ladné.

Nejlepší zelňačku v Bílovicích ukuchtily Ženy v pokušení

Velké Bílovice – Mezi sedmadvaceti kotli plnými zelňaček chutnala ve Velkých Bílovicích nejvíc ta od Žen v pokušení z Ladné. Ty se zúčastnily čtvrtého ročníku soutěže o nejchutnější polévku vůbec poprvé. Prvenství z loňského roku se pokusil obhájit i tým příznivců značky Harley-Davidson z Ostravy.

Druhý ročník gulášového festivalu v Prušánkách.

Mňam! V Prušánkách chutnal i zoufalý hovězí guláš

Prušánky /REPORTÁŽ/ – Sobotní dušičkové ráno v Prušánkách nepatřilo dopolednímu lenošení. Už kolem osmé ráno začínají místní i přespolní zatápět pod kotli. Na tamní návsi totiž startuje druhý ročník Gulášového festivalu.

Ve věku 82 let zemřel v úterý spisovatel, dramatik, dramaturg a scenárista Otto Zelenka.

Ve věku 82 let zemřel spisovatel a scenárista Otto Zelenka

Praha - Ve věku 82 let zemřel v úterý spisovatel, dramatik, dramaturg a scenárista Otto Zelenka. ČTK to oznámila jeho rodina. Zelenka se podílel na scénářích desítkách seriálů a inscenací. Byly mezi nimi seriály Cirkus Humberto a O zvířatech a lidech, inscenace a minisérie Manželská tonutí, Zelňačka a Člověk proti zkáze.

Hornická pouť v Sokolově.

Národní kuchyně vzali lidé při Hornické pouti útokem

Sokolov – Přesně 1500 domácích buchet nechali napéct pořadatelé sobotní Hornické pouti v Sokolově. Po tvarohových, makových a povidlových buchtách, jimž místní neřeknou jinak než radniční, se doslova zaprášilo jen po několika hodinách.

Chrudimské letiště oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel i historické repliky. Raritou se stal Bleriot Jana Kašpara, se kterým provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle.

Mezi letadly na chrudimském letišti se činili mistři kuchyně

Chrudim - Místní letiště v sobotu oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel, ale i historické repliky. Raritou se stal Bleriot ing. Jana Kašpara, který s ním v roce 1911 provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle. Pořadatelé připravili pestrý program pro dospělé návštěvníky a děti. Letecký den navštívilo podle odhadu patnáct tisíc lidí.

Chrudimské letiště oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel i historické repliky. Raritou se stal Bleriot Jana Kašpara, se kterým provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle.

Mezi letadly se činili mistři kuchyně

Chrudim - Místní letiště v sobotu oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel, ale i historické repliky. Raritou se stal Bleriot ing. Jana Kašpara, který s ním v roce 1911 provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle. Pořadatelé připravili pestrý program pro dospělé návštěvníky a děti. Letecký den navštívilo podle odhadu patnáct tisíc lidí.