Kreativ

ŠTÍTEK: Zelňačka

Mezi letadly se činili mistři kuchyně

Chrudim - Místní letiště v sobotu oslavilo pětasedmdesát let své existence. K vidění byly moderní typy letadel, ale i historické repliky. Raritou se stal Bleriot ing. Jana Kašpara, který s ním v roce 1911 provedl historický přelet z Pardubic do pražské Chuchle. Pořadatelé připravili pestrý program pro dospělé návštěvníky a děti. Letecký den navštívilo podle odhadu patnáct tisíc lidí.

OBRAZEM: Studenti zkoumali mléko. A vařili kulajdu

Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.

Košařova zelňačka vyhrála jasně

Volduchy - Ve Volduchách uspořádali soutěž kuchařů. Kulinářské klání uspořádali počtvrté patrioti Volduch. Po dršťkové a bramborové polévce i guláši tentokrát zvolili v pátek večer zelňačku. Původně ji mělo připravovat šest chlapů, ale na poslední chvíli došlo ke změně.

Pracovnice muzea vařily zelňačku

Uherské Hradiště – Polévka kyselica a bramborové placky neboli patenty tvořily menu sobotního dopoledne, které se podávalo v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Odehrála se zde šestnáctá epizoda z cyklu názorných ukázek Tvoříme v muzeu, tentokrát nazvaná Patenty a kyselica, zdraví polovica.

Tříkrálová sbírka začala na Točáku

Šumperk - Tříkrálovou sbírku zahájila v pátek 4. prosince na Točáku šumperská Charita. Kolemjdoucí mohli ochutnat novoroční zelňačku, kterou zaměstnanci charity navařili.

Výtěžek z letovické polévky pomůže chlapci s autismem

Letovice – Přes osmnáct tisíc korun přispěli lidé o uplynulém Štědrém dnu při dobročinné akci Polévka pro chudé i bohaté v Letovicích. Za čtyřletou historii to byla rekordní suma. Pořadatelé z letovické galerie PEX už mají jasno, komu vybrané peníze pomohou.

Výtěžek z letovické polévky pomůže chlapci s autismem

Letovice – Přes osmnáct tisíc korun přispěli lidé o uplynulém Štědrém dnu při dobročinné akci Polévka pro chudé i bohaté v Letovicích. Za čtyřletou historii to byla rekordní suma. Pořadatelé z letovické galerie PEX už mají jasno, komu vybrané peníze pomohou.

Veselice: na rozhlednu Podvrší mířily davy turistů

Vavřinec, Veselice – Po kovovém schodišti veselické rozhledny Podvrší stoupaly v pondělí od desíti dopoledne zástupy lidí. Po sto osmašedesáti schodech vzhůru na ochoz. Tam na turisty čekala ve výšce dvaatřiceti metrů nádherná, prosluněná vyhlídka do kraje.

V Boskovicích a v Letovicích nalijí polévku chudým i bohatým

Boskovice, Letovice – Už po osmnácté se letos před štědrodenním polednem sejdou stovky lidí na Masarykově náměstí v Boskovicích. Na tradiční akci Polévka pro chudé i bohaté. Letos se tam bude nalévat zelňačka. Přivezou ji organizátoři akce, majitelé tamní restaurace Makkabi.

Maso, zelí a klobásky: zelňačky provoněly Velké Bílovice

Velké Bílovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Pouze čichové buňky mě navádějí v sobotu dopoledne ulicemi ve Velkých Bílovicích. Zřejmě stejný smysl vede k tamnímu kulturnímu domu i několik hloučků lidí. Míří za jediným, soutěží ve vaření zelňačky. Ten den se totiž stanou kritiky labužnické pochoutky plné zelí, masa, klobásků a dalších důležitých přísad.

Velké Bílovice v sobotu provoní zelňačka

Velké Bílovice – Pravá moravská zelňačka zítra provoní Velké Bílovice. Před tamním kulturním domem totiž kuchaři v přípravě oblíbené polévky změří síly už potřetí. Letos se mezi sebou utká šestadvacet týmů.

Letos naposled. Turisté vyrazili na Podzimní šlapku

Velké Pavlovice – Tečku za letošními výlety a výšlapy okolo Velkých Pavlovic udělala poslední cykloturistická akce v tomto roce – Podzimní šlapka. „Letos se startovalo premiérově od nových barevných vinných sklípků Pod Starou Horou a každý si mohl vybrat ze dvou okruhů," přiblížila Karolína Bártová z Turistického informačního centra Velké Pavlovice.

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Speciality na hukvaldském hradě lidem „šmakovaly"

Hukvaldy – Gastrofestival s názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko" ovládl v neděli hukvaldský hrad. Zároveň vyvrcholil druhý ročník stejnojmenného projektu, kterým chce kraj podpořit kvalitní gastroturistiku.  

Mikulovské vinné trhy hlásí rekord. Přijede i herečka

Mikulov – Na Mikulovských vinných trzích letos padne rekord v počtu vystavovatelů. Svá vína na nich představí hned 165 vinařských firem. Vzorků k ochutnání bude téměř osm stovek. Chybět nebudou ani vína z Evropy a třetích zemí.

Osm set vzorků. Mikulovské vinné trhy budou letos rekordní

Mikulov – Na Mikulovských vinných trzích letos padne rekord v počtu vystavovatelů. Svá vína na nich představí hned 165 vinařských firem. Vzorků k ochutnání bude téměř osm stovek. Chybět nebudou ani vína z Evropy a třetích zemí.

Hvězda televizních seriálů Jana Havlatová si oblíbila zelňačku

 Xaverov –  V obci nedaleko města Sázava vyvařuje své početné rodině Jana Havlatová, známější ze seriálů a filmů pod dívčím jménem Janatová. Od seriálu My všichni školou povinní a Cirkusu Humberto se protančila až k módě a vlastní kolekci společenských šatů

Kotlíky zabublají, granáty zasviští! Na 'Vařečce'

Drahany – Pětičlenná družstva kuchařů změří síly na tradiční Zlaté vařečce v Drahanech. Soutěž ve vaření na otevřeném ohni a s ní spojený branný závod se uskuteční v sobotu od 8 hodin v lese v místní části přezdívané Japonsko.

Mikulčický košt pálenek a zelí přilákal davy

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Jedenáctý ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích na Hodonínsku nabídl třináct set sedmdesát dva vzorků destilátů, likérů a macerátů. A mnoho bylo i návštěvníků, které košt přilákal.

Mikulčičtí lákají na pálenky i zelí

Mikulčice – Mikulčičtí Gurmáni vstoupí již do druhého desetiletí svého Koštu pálenek a kysaného zelí. Jedenáctý ročník nabídne téměř čtrnáct set vzorků destilátů. Svátek milovníků silných nápojů začíná v mikulčickém Kulturním domě v sobotu jednadvacátého ledna dvě hodiny po poledni.

Na Silvestra otevřeli rozhlednu. Vidět bylo daleko

Veselice – Už podesáté se letos o Silvestru otevřela rozhledna na kopci Podvrší ve Veselici. Tradiční akce přilákala stovky lidí. Ti, kteří vystoupali po sto osmašedesáti schodech na ochoz rozhledny, byli odměněni překrásným výhledem do dalekého okolí. Letos totiž počasí výletníkům přálo.

Trhy nabízely také jídlo

Tachov – Farmářské trhy v Tachově se dočkaly další novinky. Poprvé mohli návštěvníci zahnat hlad teplým jídlem.

Davy se tísnily, aby ochutnaly Svatomartinské víno

Hodonínsko /FOTOGALERIE/ – Svatý Martin vjíždí přesně v jedenáct hodin 11. listopadu hlavní bránou do čejkovického zámku a slavnostní zahájení ochutnávek Svatomartinského víno může začít. Tak to bylo v Čejkovicích každým rokem. Letos ne.

Gastrofestival přilákal na hrad stovky zvědavých lidí

Hukvaldy – Hukvaldy byly v neděli opět v obležení. Již od brzkého rána směřovaly na hrad skupinky návštěvníků, prodejců i účinkujících, kteří si nechtěli nechat ujít vyhlášení prvního ročníku gastrofestivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko.“