Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Myší trus mezi balenými i nebalenými potravinami a další hygienické prohřešky našla v pondělí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodejně potravin A Ton Tan ve Starém Hradišti na Pardubicku.

Inspekce uzavřela kvůli myším prodejnu na Pardubicku a v Kolíně

Brno - Myší trus mezi balenými i nebalenými potravinami a další hygienické prohřešky našla v pondělí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodejně potravin A Ton Tan ve Starém Hradišti na Pardubicku. Prodejnu okamžitě uzavřela a zahájila s provozovatelem správní řízení kvůli pokutě, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Sanace starých ekologických zátěží v bývalých koksovnách kladenského Koněva.

Koksovny zbavují dehtu a jedů

Kladno – Specializované firmy nyní provádějí odstranění starých ekologických zátěží Koksoven v bývalém kladenském Koněvu. Sanace je vyčíslena na 57,7 milionu korun. Bezmála 50 miliony korun ji pokrývá evropská dotace, téměř třemi miliony přispěl Státní fond životního prostředí. Město Kladno se podílí deseti procenty celkové sumy.

Prostor bývalého jičínského nákladového nádraží.

Rozhodnutí přehodili na kolegy

Jičín - Rada města doporučila zastupitelstvu vzít na vědomí informaci z jednání mezi zástupci města Jičína, Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Zpráva se týká kupní smlouvy a financování kolejových úprav na starém nákladovém nádraží, kam se mělo původně stěhovat autobusové nádraží.

Prostor bývalého jičínského nákladového nádraží.

Rozhodnutí přehodili na kolegy

Jičín - Rada města doporučila zastupitelstvu vzít na vědomí informaci z jednání mezi zástupci města Jičína, Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Zpráva se týká kupní smlouvy a financování kolejových úprav na starém nákladovém nádraží, kam se mělo původně stěhovat autobusové nádraží.

Ilustrační foto.

V Temelíně nacvičovali zásah při prasknutí čtyř parovodů

Temelín (Českobudějovicko) - Dvě stovky lidí dnes v jaderné elektrárně Temelín nacvičovaly zásah při prasknutí čtyř parovodů. Podle scénáře cvičení se jeden pracovník zranil a byl kontaminován. Šlo o páté letošní cvičení v areálu jaderné elektrárny, řekl její mluvčí Marek Sviták.

Ilustrační foto

Jana Dostálová: Základ zdraví je jíst střídmě a pestře

O potravinách a jejich kvalitě toho ví tolik jako málokdo. Zapojuje se do osvětových akcí zaměřených na správnou výživu, kterou považuje za základ zdraví. Účastní se také testování potravin – jistotu, že to nejdražší je zároveň i to nejkvalitnější, prý spotřebitel rozhodně nemá. Ve většině případů však vyšší cena souvisí s vyšší kvalitou.

Stavba suchého poldru. Ilustrační foto

Nový protipovodňový prvek. Poldr nad Slavkovem zadrží vodu a bahno

Slavkov u Brna – K retenční nádrži v Tyršově ulici a mokřadům okolo řeky Litavy brzy přibude u Slavkova u Brna další protipovodňový prvek. Do dvou měsíců by měl být plně funkční nový půlhektarový poldr na sever od města pod kaplí svatého Urbana. Má zachycovat vodu a bahno, co při silných deštích steklo třeba až na sídliště Zlatá Hora.

Stavba suchého poldru. Ilustrační foto

Nový protipovodňový prvek. Poldr nad Slavkovem zadrží vodu a bahno

Slavkov u Brna – K retenční nádrži v Tyršově ulici a mokřadům okolo řeky Litavy brzy přibude u Slavkova u Brna další protipovodňový prvek. Do dvou měsíců by měl být plně funkční nový půlhektarový poldr na sever od města pod kaplí svatého Urbana. Má zachycovat vodu a bahno, co při silných deštích steklo třeba až na sídliště Zlatá Hora.

Ilustrační foto

Rychlý úklid pekárny! I kvůli myším

Františkovy Lázně –  SZPI zahájila s provozovatelem správní řízení o uložení sankce. Ta může podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy dosáhnout výše až jeden milion korun.

Ilustrační foto

Myší trus i moli. Inspekce uzavřela pekárnu ve Františkových Lázních

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela ve středu Lomanskou pekárnu ve Františkových Lázních. Ve skladu surovin totiž našla obrovské množství myšího trusu včetně těla rozkládající se myši. Ve skladu s moukou byli zase živí mouční moli. Inspekce zahájila s provozovatelem správní řízení o uložení sankce, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Světovar se mění v kulturní fabriku, zatím se hlavně bourá

Světovar má na kahánku

Plzeň – Čtvrtmiliardová stavba kulturní fabriky Světovar a také nového městského archivu má na kahánku a reálně hrozí, že půjde k ledu. Klíčová stomilionová dotace z EU, bez které se jejich vybudování neobejde, je totiž stále nejistá.

Ilustrační fotografie.

Obyvatelé čtyř dejvických ulic nemohli pít kvůli bakteriím vodu

Praha - Obyvatelé čtyř dejvických ulic v Praze nemohli v posledních dnech pít vodu z vodovodního rozvodu. Podle hygieniků obsahovala bakterii E.coli. Od pátku je již kvalita vody v pořádku, sdělila médiím mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková.

Pramen mládí.

Studánky? Na Liberecku jich jsou stovky

Liberecko – V letních měsících není nad osvěžení vodou ze studánky. 
K pramenům míří za „živou vodou" místní, nacházejí je i turisté. A jsou jich stovky.

Ilustrační foto.

Louky řízeně zatápět vodou je nemožné

Březová nad Svitavou – Nová koncepce protipovodňových opatření by lidem v Březové nad Svitavou pomohla nejvíce. Jenže projekt je stále nerealizovaný a ve městě řeší, jak zabránit potopě při vytrvalých deštích.

Skládka v Kašavě ničí les

Torzo a skládka v Kašavě ničí les, obec s ní nemůže hnout

Kašava – Dříve to bylo místo, odkud se ozýval dětský smích. Jenže doba i majitel se změnili a dnes torzo kdysi luxusní rekreační chaty v obci Kašava připomíná sídlo hraběte Draculy. Vybydlené, vyhořelé, zničené a rozpadající se hyzdí okolní krajinu. Hrůzu a ponurost této budovy umocňuje navíc černá skládka, která se rozprostírá kolem ní a rozrůstá se jako plíseň směrem do okolních lesů.

Sanační práce na bývalé skládce v Litovli-Nasobůrkách

Bývalou skládku v Litovli už likvidují, použijí i "pračku" na znečištěnou vodu

Litovel - Do bývalé skládky komunálního odpadu v Lito-vli-Nasobůrkách zamořené chemikáliemi se už pustila těžká technika. Zemina obsahuje nebezpečné látky používané jako rozpouštědla ve strojírenství, které pronikly i do spodní vody. Vyčištění přijde na více než 400 milionů korun. Práce dostaly na starost specializované firmy.

Parkoviště Staví se od roku 2012, přesto není stále hotové. Ostravský magistrát totiž čeká, zda od ministerstva financí dostane prostředky.

Stavba parkovišť u hradu stojí

Ostrava - Na Slezskoostravském hradě odstartovaly v těchto dnech Letní shakespearovské slavnosti, návštěvníci vystoupení ale mají problém s parkováním svých aut.

SLOUPEK: Když alergik býval ještě exotem

O tom, že vyspělý svět nedělá člověku vcelku příliš dobře, se můžeme přesvědčit při vzpomínkách na dobu, kdy ještě dnešní „cátníci, sátníci a výš" sbírali vypadlý bonbón ze země a vkládali zpět do úst špinavých od sazí, hlíny, bláta či trávy naprosto bez obav.

Ilustrační foto

Bojanovice čeká plošná deratizace. Kvůli myším

Bojanovice – Nedotýkat se uhynulých myší, nepít vodu ze studánek, nekoupat se ve stojatých vodách, nechodit naboso ve vlhké půdě a především si důsledně mýt ruce i zeleninu ze zahrádek. S takovými pokyny přichází vedení Bojanovic i hygienici. Ve vesnici se totiž objevila leptospiróza. Nemoc není smrtelná ani po ní nejsou trvalé následky, její průběh ovšem bývá bolestivý.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Hygienici prověřili prodejce zmrzlin. Všímejte si čistoty, radí

České Budějovice – Dobrou zprávu pro všechny, kdo si nedokáží představit léto bez zmrzliny, mají jihočeští hygienici. Právě na prodejce této pochoutky si v uplynulých týdnech posvítili. Zkontrolovali 40 provozoven, kde se zmrzlina vyrábí a prodává, na laboratorní rozbory poslali pětadvacet vzorků. A neobjevili žádný zásadní problém.

Ilustrační foto.

Dekontaminace nádraží u zastupitelů narazila

Jičín - Bylo to nečekané. Zastupitelé ukázali alespoň dočasnou stopku přestavbě nákladového nádraží. Neschválili navýšení financování o tři miliony kvůli nutnému očištění půdy od kontaminace ropnými produkty.

Václav Havel

Václav Havel má mít v Plzni lavičku

Poté, co se ukázalo, že kulturní fabrika Světovar má problém s kontaminací ropných látek a stavba jde k ledu, začíná radnice couvat i z jejího možného pojmenování po Václavu Havlovi. „Uznávám, že by to bylo možná ironické," přiznal primátor Martin Baxa (ODS) na dotaz zastupitele Ludvíka Rösche (Občané.cz).

Pražští celníci objevili ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v kontejnerové zásilce z Vietnamu dvě tuny zdravotně závadných bambusových výhonků.

Potraviny zasílané z Asie nedorazily v pořádku

Praha /FOTOGALERIE/ - Plesnivé potraviny se ke spotřebitelům nedostanou; pražští celníci je na trh nepropustili. Ve středu o tom informovala Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu.

Inspekce nepustila na trh bambusové výhonky kvůi plísni.

Inspekce nepustila na trh bambusové výhonky kvůli plísni

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce nepustila na český trh sterilizované bambusové výhonky Mang La Tuoi z Vietnamu, protože měly plesnivé obaly. Zásilku o celkové hmotnosti 2,5 tuny zadržela celní správa, sdělil dnes zástupce mluvčího potravinářské inspekce Radoslav Pospíchal.

Ilustrační foto

Inspekce zatím nenašla v cherry rajčatech z Maroka nic závadného

Brno - Žádnou nežádoucí látku, která by souvisela s problémy francouzských spotřebitelů, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v cherry rajčatech z Maroka nenašla. U jedná z testovaných šarží se vyskytla látka produkující bakterii Escherichia coli. Vzhledem k množství kmenů této bakterie, z nichž některé mohou představovat riziko, pokračují další testy, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto

Proč je vlastně voda chlorovaná?

Svitavy – Pitná voda. Proč je chlorovaná? Nutnost hygienického zabezpečení pitné vody vyplývá ze zákona o ochraně veřejného zdraví a vyhlášky ministerstva zdravotnictví, kterou jsou stanovené požadavky na pitnou vodu.

Ilustrační foto.

Sanace Pilany v Jablunkově se odkládá se odkládá

Jablunkov - Sanace kontaminované půdy v jablunkovské lokalitě Pilana se odkládá. Pozemek už řadu let patří soukromé českotěšínské firmě, která chce v místě vybudovat obchodní centrum. Nejdřív ale musí parcelu vyčistit.

Ilustrační foto.

Sanace Pilany se odkládá

Jablunkov - Sanace kontaminované půdy v jablunkovské lokalitě Pilana se odkládá. Pozemek už řadu let patří soukromé českotěšínské firmě, která chce v místě vybudovat obchodní centrum. Nejdřív ale musí parcelu vyčistit.

Správné mytí rukou je podle nozokomiální sestry Věry Deylové malá alchymie.

Čisté ruce pohledem odborníků

Havlíčkův Brod – Správnou techniku mytí a dezinfekce rukou si mohli zájemci z řad  veřejnosti, pacienti a zdravotníci „na vlastní kůži" vyzkoušet ve vestibulu havlíčkobrodské nemocnice.

Požár bývalé galvanovny v Lanškrouně.

Čistírna se s požárem postupně vyrovnala

Lanškroun – Na tiskové konferenci k požáru galvanovny  v Lanškrouně se výrobně – technický náměstek Vodovodů a kanalizací Jablonné n. O. vyjadřoval ke škodám, které požár napáchal na životním prostředí.

Labuť.

Labutě na Třemešku zabíjí botulotoxin

Šumperk – Labutí populaci na rybnících na Třemešku u Šumperku decimuje botulotoxin, který se také nazývá klobásový jed. Ukázal to výsledek pitvy, kterou nechali provést ochránci přírody. Jedná se o toxickou látku, která se v přírodě běžně vyskytuje. Jenže je zatím záhadou, proč je v třemešských rybnících tak vysoká koncentrace „klobásového jedu," že vodní ptáci hynou. Ochránci přírody v poslední době zaznamenali úmrtí několika labutí. A už loni jich uhynulo deset kromě dospělých kusů také odrostlá mláďata.

Sanační práce v areálu bývalé Transporty.

Úspěšnost čištění prověří nová analýza

Chrudim - Čištění areálu bývalého podniku Transporta Chrudim skončí v červnu. Radnice teď ještě připravuje soutěž na aktualizovanou analýzu rizik, která má v červenci a srpnu prokázat, že odstranění znečištění bylo úspěšné. Na závěr sanace bude nutné do podložních vrstev aplikovat chemikálie.

Ilustrační foto.

Úhyn raků mohlo způsobit
i znečištění

Vilémov – Odborníci zjišťují, zda úhyn raků říčních v říčce Doubravce na Havlíčkobrodsku způsobilo znečištění vody nebo račí mor. V toku severozápadně od Vilémova bylo koncem minulého týdne nalezeno několik stovek mrtvých raků a desítky uhynulých ryb.

Ilustrační foto

Úhyn raků mohlo způsobit i znečištění

Vilémov - Odborníci zjišťují, zda úhyn raků říčních v říčce Doubravce na Havlíčkobrodsku způsobilo znečištění vody nebo račí mor. V toku severozápadně od Vilémova bylo koncem minulého týdne nalezeno několik stovek mrtvých raků a desítky uhynulých ryb. Případ vyšetřuje i policie.