Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Některé pokojovky čistí vzduch více než jiné.

Pořiďte si přírodní čističku vzduchu. Tuto rostlinu doporučuje samotná NASA

Čerstvého vzduchu doma docílíte několika způsoby. Častějším větráním, luxováním, utíráním prachu i dezinfekcí povrchů. Vyčistit vzduch v domácnosti však dokážou podle NASA i některé rostliny v čele s gerberou, kterou většinou nosí lidé domů jako součást řezané kytice. Pěstovat se dá ale i doma v květináči jako pokojová rostlina. Ovzduší však čistí i mnoho dalších rostlin, které jsou navíc naprosto nenáročné na péči a porostou i úplným začátečníkům.

Zdeněk Bardon popisuje okolnosti vzniku snímku s polární září nad pevností Josefov.

Polární záře nad pevností: měl spadeno na kometu a „ulovil" vzácný přírodní úkaz

/FOTO, VIDEO/ Souhra gigantických náhod, při níž se v jeden okamžik potkalo hned několik důležitých faktorů, umožnila astrofotografovi Zdeňku Bardonovi z Rasošek vyfotografovat světelný úkaz zvaný polární záře. Barevné kráse záři nad pevnostním Josefovem sice ubíralo na větší intenzitě pozemské světelné znečištění, ale i tak se Zdeňku Bardonovi podařilo zachytit v našich zeměpisných šířkách mimořádný úkaz.

V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Ilustrační snímek

Třetinu Čechů obtěžuje přemíra světla. Zvyšuje riziko rakoviny i depresí

Nejen snižování emisí skleníkových plynů je jednou z hlavních environmentálních výzev současnosti. Podle odborníků je stejným problémem pro stav životního prostředí hrozba světelného znečištění. V Česku podle průzkumu obtěžuje přemíra umělého osvětlení více než třetinu lidí. Důsledky jsou přitom závažné nejen pro lidské zdraví. Větší ochranu před světelným smogem by měla přinést změna v zákoně.

Ohňostroj, ilustrační snímek.

Silvestrovské a novoroční oslavy. Podívejte se, jak prach zamořil Znojemsko

Vyšší koncentrace prachových částic ve vzduchu než je běžné. Takové jsou každoroční dopady odpalované pyrotechniky při silvestrovských a novoročních oslavách na Znojemsku. Podle odborníků se na znečištění podílejí amatérské ohňostroje ve větší míře než podívaná, kterou zajistí profesionální firma.

Smogová situace v Ostravě na archivním snímku Deníku.

Meteorologové vyhlásili na Moravě a ve Slezsku smogovou situaci

Už během středečního večera a v noci se v některých částech Moravskoslezského kraje, konkrétně na Třinecku a v aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek, postupně zhoršilo ovzduší. Meteorologové proto ve čtvrtek vyhlásili do odvolání smogovou situaci. Co to znamená?

Plumlovská přehrada 3.6. 2021

Boj se sinicemi stojí peníze. Plumlovskou přehradu podporují obce i kraj

Částkou přesahující 300 tisíc korun ke zlepšení kvality vody v plumlovské přehradě, přispělo sedm obcí a Olomoucký kraj. Dotace byly stejně jako v minulých letech použity na financování provozu srážedel fosforu na jednotlivých přítocích do oblíbené vodní nádrže. Letošní sezóna přitom patřila z hlediska udržení kvality vody v nádrži mezi nejnáročnější.

Příprava vrtů v Křižanově.

Vyčistit vodu od chemikálií z varny drog potrvá v Křižanově minimálně pět let

Znečištění od varny pervitinu a nedaleké firmy budou v Křižanově odstraňovat minimálně pět let. Desítkám obyvatel městyse na Žďársku v minulosti zamořily vodu ve studních chemikálie z drogového doupěte i z areálu jedné tamní společnosti. Ačkoli už další kontaminace nepokračuje, negativní dopady na život lidí přetrvávají.

Hrozivě vypadající nehoda uzavřela ve středu 1. listopadu hlavní tah mezi Dobruškou a Novým Městem nad Metují.

Po havárii na Rychnovsku se kontroluje voda ve studnách. Známe první výsledky

Uzavírku silnice číslo 14 mezi Novým Městem nad Metují a Dobruškou vystřídal kyvadlový provoz jedním pruhem. Státovka byla zavřená po dopravní nehodě a ekologické havárii z počátku listopadu. Po výsledcích rozborů zamořené půdy se ukáže, na jak dlouho se důležitá komunikace opět uzavře. Lidé v nedalekých Běstvinách na Rychnovsku se podle zástupců odborné firmy nemusejí obávat kontaminace vody ve studnách.

Sanace průmyslového areálu začala v roce 2004.

Trvalo to dvacet let. Rakovinotvorné jedy z Transporty se podařilo odstranit

/FOTO, VIDEO/ Z areálu průmyslové zóny v Chrudimi, bývalé Transporty, mizí poslední vrty, které byly součástí sanace podzemních vod znečištěných před desítkami let nebezpečnými chemikáliemi. Poslední část sanace stála 11,4 milionu korun, které zaplatila dotace Pardubického kraje a ministerstva životního prostředí. Pročištění podloží si celkově vyžádalo 150 milionů korun a trvalo dlouhých dvacet let.

Řeka není záchod.

Nedej se: Řeka není záchod

V neděli 10. září měl v České televizi premiéru nový díl pořadu Nedej se pod názvem „Řeka není záchod“. Navazuje na díl z prostředí Rudolfova a okolí s názvem „Příliš velké odlehčení“ odvysílaný 21. května. Srozumitelným způsobem popsal vážné selhávání systému ochrany vod při odvádění odpadních vod do čistíren a dopady na přírodu a zdraví člověka.

Okresní soud ve Vsetíně projednával případ otravy řeky Bečvy ze září 2020. Ilustrační foto

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy

Vsetínský okresní soud dnes skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek ve sledované kauze by podle ní mohl soud vynést 23. října.

V nádrži ve Velké Černoci na Žatecku uhynuly ve velkém ryby.

Proč uhynuly ryby na Žatecku není jasné, vzorky vody znečištění neprokázaly

/FOTO, VIDEO/ Co stojí za masivním úhynem ryb na nádrži ve Velké Černoci na Žatecku koncem letošního dubna, není jasné. Odebrané vzorky vody žádné znečištění nevykázaly, kontroloři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) nenarazili na nějaký problém ani u zemědělců v okolí. Právě na ně padlo prvotní podezření. Policisté úhyn ryb, který prověřovali pro podezření ze spáchání trestného činu, proto zřejmě odloží.

Společnost Energoaqua, obžalovaná ze způsobení ekologické havárie na řece Bečvě v září 2020, sídlí v areálu bývalé Tesly Rožnov.

Voda z Bečvy nepředstavovala po otravě nebezpečí pro lidské zdraví, řekl znalec

Voda z řeky Bečvy nepředstavovala po její otravě ze září 2020 nebezpečí pro lidské zdraví. U vsetínského okresního soudu, který případ projednává, to dnes (středa 12. července) řekl znalec z oboru zdravotnictví a toxikologie Zdeněk Dvořák. Při vypracování posudku vycházel z rozborů vzorků vody, které různé orgány z několika úseků řeky po havárii odebraly.

Společnost Energoaqua, obžalovaná ze způsobení ekologické havárie na řece Bečvě v září 2020, sídlí v areálu bývalé Tesly Rožnov

Voda z Bečvy nepředstavovala po otravě nebezpečí pro lidské zdraví, řekl znalec

Voda z řeky Bečvy nepředstavovala po její otravě ze září 2020 nebezpečí pro lidské zdraví. U vsetínského okresního soudu, který případ projednává, to řekl znalec z oboru zdravotnictví a toxikologie Zdeněk Dvořák. Při vypracování posudku vycházel z rozborů vzorků vody, které různé orgány z několika úseků řeky po havárii odebraly.

Všichni se každodenně dotýkáme peněz bez velkého přemýšlení o tom, kde byly, nebo kdo s nimi dříve nakládal. Peníze však mohou přenášet nebezpečné bakterie a viry.

Peníze jsou líhní nečistot. S bankovkami si předáváme bakterie, viry i drogy

Problém špinavých peněz v Česku řeší policie a soudy, ale stejně tak by se jím měli zabývat i hygienici a lékaři. Špinavé peníze totiž nepředstavují zlo jen pro spravedlnost, ale mohou být nebezpečné také pro zdraví, pokud vezmeme výraz špinavý doslova. I když dnes při většině plateb dáváme přednost bezhotovostnímu způsobu, peníze v peněžence stále máme a spolu s nimi v ní nosíme také přehlídku nejrůznějších bakterií, virů a plísní. A někdy i zbytků drog.

Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny.

Radiace po havárii Černobylu zasáhla i Náchodsko. V přírodě zůstane 300 let

Výročí havárie v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu připomnělo pamětníkům tehdejší krásné počasí i zamlčování informací o výskytu radiačního mraku nad naším územím. Mrak se dostal i nad Královéhradecký kraj, zejména jeho severovýchodní část. Kromě Náchodska či Orlických hor patřily k nejvíce zasaženým oblastem v tehdejším Československu Novohradské hory, Šumava, Králický Sněžník či Jeseníky.

Inspektoři vyrazili začátkem týdne do pekárny v Brněnské ulici ve Vyškově.

Škůdci a plíseň. Podívejte se, proč inspekce zavřela pekárnu ve Vyškově

/FOTOGALERIE/ Pekárnu v Brněnské ulici ve Vyškově počátkem týdne uzavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ohlásili to prostřednictvím webu Potraviny na pranýři. Jako důvody uváděli výskyt hmyzích škůdců, znečištění, výskyt plísní a s tím související riziko kontaminace potravin.

Inspektoři vyrazili začátkem týdne do pekárny v Brněnské ulici ve Vyškově.

Plíseň i moli. Podívejte se, v čem pekli pečivo ve vyškovské pekárně Rašner

/FOTOGALERIE/ Pekárnu v Brněnské ulici ve Vyškově počátkem týdne uzavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ohlásili to prostřednictvím webu Potraviny na pranýři. Jako důvody uváděli výskyt hmyzích škůdců, znečištění, výskyt plísní a s tím související riziko kontaminace potravin.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Azbest u Milovic: Středočeský kraj prověří, jak moc je lokalita kontaminovaná

Nechat odborně prověřit, nakolik je část někdejšího vojenského výcvikového prostoru u Milovic kontaminována rakovinotvorným azbestem, se chystá středočeské hejtmanství. Kolik ho tam je? Kde přesně? A jak se ho zbavit? To jsou otázky, s jejichž zodpovězením by vedení Středočeského kraje měli pomoci nezávislí experti. Zatím ale chybí i informace od státních institucí.

Myši, jejich trus a další nedostatky v prodejně.

Inspekce zavřela prodejnu v Chebu, našla tam mrtvé myši

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět úřadovala na západě Čech. Tentokrát na Chebsku, a to dokonce dvakrát. Na jeden den uzavřela prodejnu Norma v Chebu, kde našla mrtvé myši a další nedostatky, po několik dní pak byla zavřena asijská restaurace DANLY ve Svatém Kříži.

Valašskomeziříčská chemička Deza.

Vzorky vody z Dezy byly v den otravy Bečvy v pořádku, tvrdí její pracovník

Vzorky vody odebrané u výpusti valašskomeziříčské chemičky Deza i z potoků, které areálem protékají, byly v den otravy řeky Bečvy v pořádku. Standardně je podle vedení firmy pracovník podniku odebral ráno, následně dvakrát odpoledne, kdy už ve firmě o ekologické havárii věděli. U vsetínského okresního soudu, který se případem otravy zabývá, to řekl vedoucí provozu vodního hospodářství v chemičce Karel Onderka.

Přehrada Skalka.

Kvalita vody v přehradě Skalka na Chebsku by se mohla zlepšit

Vodní nádrž Skalka na Chebsku je dlouhodobě znečištěná sinicemi a rtutí. Ke zlepšení kvality vody by mohlo pomoci vybudování kanalizace v chatových oblastech na březích přehrady. Jednali o tom představitelé Karlovarského kraje a města Cheb.

Městské osvětlení. Ilustrační foto.

Brno pomohlo v boji proti světelnému smogu. Vznikla nová pravidla

/VIDEO/ Zhasli Brno, aby pomohli vytvořit nová pravidla týkající se světelného znečištění. Jak moc je noční osvětlení intenzivní, pocítili Brňané předloni na jaře, kdy ve městě zhaslo čtyřicet tisíc lamp. Pokus odhalil, kolik takzvaného světelného smogu vytváří svítilny, výlohy nebo otevřená parkoviště. Na základě sesbíraných dat připravilo ministerstvo životního prostředí normu, která má sloužit jako vodítko při umístění nových světel.

První vzorky na rozbor odebrali z potoka Turold v Mikulově hasiči. Radnice podala podnět k prošetření České inspekci životního prostředí.

Kdo znečistil potok v Mikulově? Inspektoři mají podezření na vypouštění fekálií

Zakalená voda s nevábným zápachem protéká od začátku ledna potokem Turold v okolí Mikulova. Rozsáhlé znečištění potoka nyní už prověřuje Česká inspekce životního prostředí. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je podle dosavadních rozborů znečištěna pravděpodobně nedovoleným vypouštěním fekálií.

I v přírodní rezervaci Milovice jsou už plasty vážný problém.

Jihočeští vědci našli plasty v trusu velkých kopytníků i v přírodní rezervaci

Znečištění přírody plasty je větší, než by veřejnost čekala. Zamořené už jsou i oblasti zdánlivě dostatečně vzdálené od civilizace a možných zdrojů znečištění. Riziko představuje i postupný rozpad těchto materiálů na takzvané mikroplasty. Vědci je objevili nejenom ve vodě, v ovzduší a v půdě, ale také v lidské krvi, plicích, placentě či v mateřském mléku.

Pohled na huť Liberty Ostrava, kdysi ArcelorMittal Ostrava, původně Novou Huť Klementa Gottwalda. Ilustrační foto.

Slavné ostravské komíny: mění krajinu v temný Mordor, nebo jen obarvují vzduch?

Diskuse a polemiky o vlivu a míře znečištění ovzduší podnikem Liberty Ostrava jsou staré jako huť sama. Avšak i přes velkou ekologizaci podniku pořád jitří emoce. Lidé dostávají dvě diametrálně odlišné informace. Podle tvrzení jedněch ostravské komíny s trochou nadsázky jen obarvují vzduch, podle druhých je i díky nim Ostrava černý Mordor.

Pohled na huť Liberty Ostrava, kdysi ArcelorMittal Ostrava, původně Novou Huť Klementa Gottwalda. Ilustrační foto.

Slavné ostravské komíny: mění krajinu v temný Mordor, nebo jen obarvují vzduch?

Diskuse a polemiky o vlivu a míře znečištění ovzduší podnikem Liberty Ostrava jsou staré jako huť sama. Avšak i přes velkou ekologizaci podniku pořád jitří emoce. Lidé dostávají dvě diametrálně odlišné informace. Podle tvrzení jedněch ostravské komíny s trochou nadsázky jen obarvují vzduch, podle druhých je i díky nim Ostrava černý Mordor.