Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Mars Svratka.

Ve firmách je jedovatá voda i půda

Žďársko - První brněnská strojírna ve Velké Bíteši, Tokoz ve Žďáře nad Sázavou a také Mars Svratka. To jsou podle informací České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři lokality na Žďársku, ve kterých momentálně probíhají sanace starých ekologických zátěží.

Ve dvou rybnících u Sudic uhynuly nejméně dva tisíce ryb.

Ryby v Sudicích uhynuly kvůli nedostatku kyslíku a splaškům v potoce

Sudice – Přes 3 300 mrtvých ryb a 240 obojživelníků napočítal začátkem března ve svých dvou rybnících u Sudic na Blanensku Karel Havelka. Škodu vyčíslil na sto šedesát tisíc korun. Hasiči z vody odebrali vzorky a nyní už znají výsledky rozborů.Podle nich ryby uhynuly vlivem nízkého obsahu rozpuštěného kyslíku ve vodě a stresu vyvolaného působením chemických látek. „Konkrétně volného amoniaku a amonných iontů ze znečištěného Sudického potoka. Tento stav je dlouhodobý. Výsledky měření nenasvědčují, že zdrojem kontaminace byla akutní havárie nebo průsak látek, ale celkové znečištění a zanesení látkami, které dlouhodobě ovlivňují kvalitu vody v potoce a v napájených rybnících," shrnul výsledky rozborů mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ilustrační foto.

O uranu ve vodě se škola na Libavé dozvěděla se zpožděním

Vyšší množství uranu v pitné vodě znamená zdravotní riziko pro malé děti. Vedení základní školy ve Městě Libavá, pod kterou spadá mateřinka a vaří pro školku v Domašově nad Bystřicí, se však o zjištěné kontaminaci zdroje vody pro Město Libavá dozvědělo oficiálně se zpožděním.

V pitné vodě ve Městě Libavá našli uran

Ve vodě na Libavé se objevil uran

V pitné vodě na území Města Libavá na Olomoucku se objevil uran. Odstranění může trvat několik týdnů, ale i rok. Nyní pitnou vodu zajišťují armádní cisterny.

V pitné vodě ve Městě Libavá našli uran

Ve vodě na Libavé se objevil uran

V pitné vodě na území Města Libavá na Olomoucku se objevil uran. Odstranění může trvat několik týdnů, ale i rok. Nyní pitnou vodu zajišťují armádní cisterny.

Cisterna s pitnou vodou ve Městě Libavá

V pitné vodě na Libavé se objevil uran

V pitné vodě na území Města Libavá na Olomoucku se objevil uran. Odstranění může trvat několik týdnů, ale i rok. Nyní pitnou vodu zajišťují armádní cisterny.

Chemická skládka ve Vrbičanech na Lovosicku

U skládky ve Vrbičanech umírají stromy

Vrbičany – Bývalá chemická skládka ve Vrbičanech na Lovosicku má trhliny. V jejím bezprostředním okolí umírají stromy, z kanálových vpustí se šíří chemický zápach a majitel objekt ani nezabezpečil.

Ilustrační foto.

Pět stovek lidí v obci zůstává rok co rok bez pitné vody

Blanensko, Vyškovsko – Vzít kýble či láhve a jít pro vodu k přistavené cisterně. Nebo si tu kohoutkovou doma převařit. To je teď každodenní rutina obyvatel Újezdu u Boskovic. V obci na Blanensku totiž od začátku března neteče pitná voda. „Problém to je pro nás obrovský. Řešíme to tak, že v obchodě kupujeme balenou vodu," popsala obyvatelka Újezdu Ilona Janíková.

Ilustrační foto.

Na Zlínsku letos vymění potrubí za 63 milionů

Zlínsko - Potrubí za 63 milionů korun letos vymění v regionu Vodovody a kanalizace Zlín. Týká se to přívodů pitné vody i odpadů. Rekonstrukce se týká třicítky míst. Kopat se bude minimálně.

Trenér Stanislav Popelka (vlevo), kůň Nikas a majitel Petr Kupka

Majitel diskvalifikovaného Nikase odmítl mimosoudní vyrovnání

Obě strany trvají na svém. A dosud nebyly schopny se dohodnout na mimosoudním urovnání sporu. Ve hře je přitom hodně - dobrá pověst Velké pardubické i známé zemědělské společnosti z Přerovska. Ani výslechy svědků na středečním líčení u přerovského okresního soudu jasně neodpověděly na otázku, jak se do těla předloňského vítěze slavného dostihu - hnědáka Nikase - dostaly zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Šampión byl kvůli zjištěnému dopingu diskvalifikován.

Policisté vynášejí z inkriminovaného objektu v Žizníkově důkazní materiál. V případu bude probíhat další šetření.

Provozovali v Žizníkově varnu?

Žizníkov - Podezřelé předměty nalezl po bývalých nájemnících majitel domu v Žizníkově. Uvědomil policii, která zahájila vyšetřování.

V děčínské zoo zakrývají ptačí expozice kvůli ptačí chřipce.

Natáhněte plachty! Zoo se brání ptačí chřipce

Děčínsko – I na Děčínsku chovatelé chrání své chovy před možnou nákazou ptačí chřipkou. Ta se letos do Česka vrátila po deseti letech. Opatření proti možné nákaze se nevyhnula ani děčínské zoo.

Ostravské laguny. Ilustrační foto.

Laguny zamrzly, zkrášluje je sníh... Ale to nejhorší ani zima neschová!

/ANKETA DENÍKU, FOTOGALERIE/ Tůň jasu a Tůň klidu. Tipnete si, kde se na sklonku 19. století v Ostravě lokality s tak poetickými názvy nacházely? Dnes je to k neuvěření, jelikož je nahrazuje největší ekologická zátěž a zároveň i další z velkých ostud moravskoslezské metropole!  

Slévárna z Krnova zmizela koncem roku 2014. Zbyl po ní uvolněný pozemek a hromady drti, které jsou podle laboratorních rozborů spíše odpad než recyklát použitelný ve stavebnictví.

Krnov pozemek s odpadem nekoupí

Krnovští zastupitelé chtěli koupit pozemek po zbořené slévárně. Z obchodu sešlo. Ukázalo se, že jsou na něm tisíce tun odpadu.

Ilustrační foto.

Molitorov se zbaví zátěže chlorovaných uhlovodíků

Kouřim – Sanace areálu bývalého podniku Strojobal Kouřim – Molitorov by měla začít v příštím roce. Město by se tak v brzké době mělo zbavit několik desítek let trvající zátěže, kterou způsobily chlorované uhlovodíky.

Ilustrační foto.

Máte zfetovaný byt? Napoví mapa

Nebezpečí otravy a kontaminace podzemních vod hrozí lidem, kteří žijí v oblastech, kde svou ilegální živnost provozovali výrobci drog. Národní protidrogová centrála proto 1.listopadu vydala unikátní mapu. Jsou na ní vyznačena místa, kde policisté odhalili laboratoř na výrobu metamfetaminu či pěstírnu netechnického konopí.

Ilustrační foto

Ekologické hrozby v Králíkách má odhalit analýza

Králíky – Rtuť, olovo a další těžké kovy. Těmito riziky pro životní prostředí se nyní zabývá kraj. Z podnětu města nechá na třech místech v Králíkách zpracovat analýzu. Jedná se o areál bývalé Tesly, nedalekou černou skládku v lokalitě Na Skřivánku a také areál bývalého Státního statku Králíky.

Ilustrační foto.

V likvidaci skládky utopí Votice půl milionu korun

Votice – Po zjištění a prokázání kontaminace nejvydatnějšího zdroje pitné vody nežádoucími látkami, pravděpodobně z nelegální skládky průmyslového odpadu v kopci u Jestřebice, a jeho následném odstavení od vodovodu votická radnice pokračuje v úsilí o sanaci lokality.

Také černou skládku, ukrytou pod zemí u bývalého průmyslového areálu společnosti Zetor, se radnice v Havlíčkově Brodě rozhodla zlikvidovat. Ilustrační foto.

Z Brodu zmizí staré skládky

Havlíčkův Brod – Černé skládky u rybníka Hajdovce a také poblíž bývalého průmyslového areálu společnosti Zetor se radnice v Havlíčkově Brodě rozhodla zlikvidovat.

Ilustrační foto.

Ke studnám se chováme macešsky

Valdov – Napít se vody z kohoutku, tak na to musí někteří obyvatelé obce v současné době zapomenout. Studna, ze které čerpají vodu pro své domácnosti, je zřejmě znečištěna, podle některých voda zapáchá a lidé se ji bojí, poté, co měly jejich děti zdravotní problémy, používat.

Staré vrty na Vysokomýtsku by mohly být hrozbou pro podzemní vody.

Staré vrty hrozí podzemní vodě znečištěním

Vysoké Mýto – Když v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století dnes dávno zaniklé státní podniky prováděly průzkumné vrty podzemní vody, těžko by je tehdy napadlo, že o více než třicet let později budou vrty dělat městům a obcím vrásky na čele.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Studánky ve Strání zamořily bakterie, ukázaly testy

Strání - Střevní potíže doprovázené průjmem, nevolností a zvracením hrozí ve Strání těm, kteří konzumují vodu z pramene Na Sídlišti i ze studánky směrem na Javořinu. Vyplývá to z laboratorních rozborů obou zdrojů, jež zaznamenaly zvýšený výskyt bakterie E-coli a překročený limit koliformní bakterie.

Úhyn ryb - ilustrační snímek

Devro kvůli úhynu ryb v Jilemnici preventivně omezilo výrobu

Jilemnice - Několik set ryb uhynulo v Jizerce u Jilemnice. Výrobce potravinářských střívek Devro kvůli tomu preventivně dočasně omezil výrobu. Informovala o tom vedoucí oddělení personalistky ve firmě Dominika Kožnarová. „Dodávky zboží ze skladů běží bez omezení," dodala.

Ilustrační foto

Vrtulníky měří v česko-bavorském pohraničí následky Černobylu

Mnichov - Vliv jaderné havárie v ukrajinském Černobylu před třiceti lety na Šumavu a Bavorský les se rozhodli zkoumat vědci z Česka a Německa. Nad pohraniční hory se dnes vznesly policejní vrtulníky a měřily míru radioaktivní kontaminace. Pokračovat mají i ve středu, informovala dnes agentura DPA.

Pokrm z jater. Ilustrační foto

Kuřecí játra z Penny Marketu byla kontaminována žlučí

Brno - Hluboce zmrazená kuřecí játra z Penny Marketu byla kontaminována žlučí. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila jejich stažení z oběhu. Játra byla původem z Brazílie. SZPI o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Voda poteče, ale může se zabarvit

Prostějov – „Není potřeba se obávat kontaminace vody ani dalších zdravotních rizik, protože i nadále budeme občanům dodávat pitnou vodu," informovala mluvčí Moravské vodárenské společnosti Markéta Bártová. Od pondělí 8. srpna se bude totiž v Prostějově opravovat městský vodovod.

Kanalizační uzel v Praze. Ilustrační foto.

Vodovody v hlavním městě stále chátrají

Praha /INFOGRAFIKA/ - Na opravy vodovodní sítě v Praze chybí finance. Obnova trubek se navíc nestíhá. A to ani těch, které mají spojitost s loňskou kontaminací vody a zdravotními problémy tisíců lidí v Dejvicích a v Bubenči. Rekonstrukce tamní vodovodní sítě skončí až příští rok.voda mohla do té pitné dostat. A právě to může být problém i do budoucna.

Radnice v Jablunkově. Ilustrační foto.

Sanace Pilany se odkládá

Jablunkov - Pilana se sanovat zatím nebude. Město a vlastník pozemku se nedohodli na finanční stránce a potřebné dokumentaci. Místní se tak i nadále musejí potýkat s kontaminovanou půdou. Znečištění trvá již desítky let.

Rejnoci ve zlínské Zoo. Ilustrační foto.

Hrozí rejnokům nebezpečí? 
U bazénu ležely rybářské háčky

Zlín – Ošetřovatelé v zoo našli na okraji bazénu s rejnoky otevřený sáček s rybářskými háčky. Z původních deseti čtyři chyběly. „Všech devatenáct rejnoků se zdálo být v pořádku. Nevykazovali žádné zdravotní problémy. Přesto museli ošetřovatelé pečlivě projít celé dno rejnočího bazénu a zkontrolovat všechny jedince," popsala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Ilustrační foto.

Kabinet se bude zabývat povinným nahlašováním útulků i chovů psů

Praha – Povinná registrace útulků pro opuštěná zvířata a pro chovy, kde je více než pět fen, možnost domácích porážek skotu do šesti let nebo povolení pro chovatele, aby mohli některá léčiva injekčně podávat hospodářským zvířatům sami místo veterinářů. To jsou některé z novinek, které dalo ministerstvo zemědělství do novely veterinárního zákona. Normou se bude v pondělí zabývat vláda.

Ilustrační foto

U jahod si dejte pozor na označování jakosti

Jižní Čechy - Dohled nad stánkovým prodejem jahod vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Její mluvčí Radoslav Pospíchal sdělil, že kontrolou čerstvého ovoce a zeleniny se zabývají v maloobchodní síti provozoven i na stáncích, a to prakticky po celý rok. V sezonní době počet kontrol stoupá.