Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely.

Inspekce zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely. Jde o šarži, kterou prodával řetězec Tesco a která měla datum spotřeby do 3. června. Na pultech už proto není. Inspekce varuje před konzumací zákazníky, kteří maso zmrazili.

Cvičení hasičů ve splaškové vodě olomoucké čističky

Mezi výkaly olomoucké čističky. Hasiči trénovali tam, kde by se jiný hned utopil

Olomouc – Nevolnost a zvracení trápí několik Olomoučanů. Proto se ještě v nočních hodinách obrátili na vodárenský dispečink. Na základě přítomnosti chemických látek pak byla potvrzena možná mikrobiologická kontaminace vody ve vodovodu. Proto bylo třeba neprodleně řešit možnosti nouzového zásobování vodou a zjistit analýzu vzorků vody.

 Peruánská vláda vyhlásila stav ohrožení v amazonském regionu Madre de Dios na jihu země. Důvodem je kontaminace oblasti rtutí kvůli nelegální těžbě zlata.

V Peru vyhlásili stav ohrožení kvůli zamoření přírody rtutí

Lima – Peruánská vláda vyhlásila stav ohrožení v amazonském regionu Madre de Dios na jihu země. Důvodem je kontaminace oblasti rtutí kvůli nelegální těžbě zlata. Informoval o tom server BBC. Podle vlády je nebezpečnými koncentracemi rtuti ohroženo na 50.000 lidí i životní prostředí.

Hořící kamion na dálnici D1.

Požár kamionu zablokoval provoz na dálnici D1

Benešovsko /FOTOGALERIE/ - Na dálnici D1 na 41. kilometru u Šternova na Benešovsku ve směru na Prahu v pondělí dopoledne začal hořet kamion. Provoz na tomto úseku brněnské dálnice musel být proto na nezbytně dlouho dobu uzavřen.

Ilustrační foto.

Vyšetřování kontaminace vody v Dejvicích se protáhne

Praha - Policejní vyšetřování loňského výskytu kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči se protáhne. Kriminalisté musejí vyslechnout všechny poškozené, kteří se připojili k trestnímu řízení, což představuje několik set lidí. Ukončení vyšetřování tak lze očekávat nejdříve v lednu roku 2017, sdělil v pondělí mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Ilustrační foto.

Vyšetřování kontaminace vody v Dejvicích se protáhne

Praha – Policejní vyšetřování loňského výskytu kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči se protáhne. Kriminalisté musejí vyslechnout všechny poškozené, kteří se připojili k trestnímu řízení, což představuje několik set lidí. Ukončení vyšetřování tak lze očekávat nejdříve v lednu 2017, sdělil dnes mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Ilustrační foto.

PVK vyplatily za kontaminovanou vodu v Dejvicích přes 30 milionů korun

Praha - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyplatily na odškodném lidem postiženým loňskou kontaminací vody v Praze 6 celkem 33,5 milionu korun. Peníze od firmy dostalo asi 6000 lidí. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Větší část vyplatila firma z pojistného, asi 1,8 milionu korun zaplatila ze svého.

Ilustrační fotografie.

Neregistrovaný chov dodával zboží na trhy do Prahy

Praha - Veterináři odhalili neregistrovaný chov drůbeže na Jičínsku. Provozovatel navíc nedodržoval hygienické předpisy. Nyní mu hrozí pokuta až 300 tisíc korun, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho firma dodávala zboží na pražské farmářské trhy, jméno společnosti však nesdělil.

Ilustrační foto.

V Mikulčicích znečistila vodu nebezpečná látka. Obec má náhradní zdroj

Mikulčice – Vodu v Mikulčicích na Hodonínsku znečistila látka trichlorethen, která je zdraví nebezpečná a používá se do rozpouštědel. Obec nemůže vodu používat, řekl starosta Jan Vlašic (KDU-ČSL). Podle něj mají Mikulčice náhradní zdroj, protože se mohou připojit na vodovod Podluží. Voda je však dražší.

Ilustrační foto

V Pákistánu zemřelo na otravu cukrovinkami 23 lidí

Islámábád – Nejméně 23 lidí zemřelo na otravu cukrovinkami v centrální části Pákistánu. Policie v souvislosti s neštěstím zadržela majitele místního obchodu se sladkostmi a jednoho ze zaměstnanců. Úřady mají podezření, že do cukrovinek se dostaly pesticidy ze sousedního skladu, napsal zpravodajský server BBC News.

Problematická černovická pískovna. Ilustrační foto.

Odpad v černovické pískovně prověří experti z magistrátu

Brno – Znečištění Pískovny Černovice příští týden prošetří odborníci vyslaní magistrátem. Na pátečním mimořádném jednání černovického zastupitelstva to oznámil Aristid Franc z městské komise životního prostředí. Zastupitelé poté odhlasovali, že pískovna získá druhého jednatele. V bouřlivé diskuzi přítomní probírali otázka kontaminace prostoru arsenem a dalšími jedy.

Ilustrační snímek

Uhynulé ryby v Rumburku poplašily místní, otrava to není

Rumburk – Téměř dvě desítky ryb uhynuly na dvou místech v Rumburku. Mrtvé ryby nafotili svědci. Lidé se proto začali obávat otrávené vody nebo nějaké nemoci mezi rybami. Jak se ale ukázalo během vyšetřování odboru životního prostředí, zbytečně.

Společnost Ahold, která provozuje supermarkety a hypermarkety Albert, musí stáhnout z prodeje plátky lososa norského uzeného ve stogramovém balení.

Albert stáhl z prodeje uzeného lososa, který obsahuje listerii

Brno/Praha - Společnost Ahold, která provozuje supermarkety a hypermarkety Albert, stáhla z prodeje uzeného lososa, ve kterém byla zjištěna listerie. Řetězci to nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli přítomnosti bakterie Listeria monocytogenes. Způsobuje infekční onemocnění listeriózu. Šlo o plátky lososa norského uzeného ve stogramovém balení a šarži s datem použitelnosti 11. března 2016, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto

Veterináři: Víc než čtvrtina pražských restaurací loni pochybila

Praha - Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Ilustrační foto.

Votice mají pro dostatečné zásobování města vodou tři varianty

Votice – Další tropické léto by město nemělo zastihnout bez plynulého zásobování pitnou vodou. Aby se neopakovala kritická situace z loňských prázdnin, kdy po zjištění kontaminace uhlovodíky z letité černé skládky a odstavení rozhodujícího zdroje vody na Polském vrchu od vodovodní soustavy docházelo k omezení spotřeby.

Ilustrační foto.

Továrna na asfalt zatím v Chlebovicích nevznikne

Frýdek-Místek - Plán na vybudování továrny na asfalt a betonárny s recyklační linkou na úpatí Palkovických hůrek dostal trhliny. Průmyslový areál měl vyrůst na okraji Chlebovic, které jsou místní částí Frýdku-Místku, krajský úřad ale tento týden zrušil územní rozhodnutí stavebního úřadu.

Areál novobydžovského Kovoplastu.

Bydžov je rozhodnut vést biologickou válku s Kovoplastem do 'čistého' konce

Nový Bydžov - Biologická válka, kterou před několika lety vyhlásila novobydžovská radnice chemikáliím ukrývajícím se pod povrchem bývalé společnosti Kovoplast, se dostává do další etapy. Ta první, která probíhala od roku 2012 a skončila minulý rok, přinesla výsledky, se kterými radnice nepočítala ani v těch nejdivočejších snech.

Ilustrační foto.

Sudové víno? Jen v jednorázových obalech. Vinaři mají na novelu rozdílné názory

Jižní Morava – Nemilosrdně chce s falšovateli vína bojovat vláda, která v pondělí schválila novelu zákona o vinařství a vinohradnictví. Kdo poruší zákon, musí se připravit na pokutu až padesát milionů korun. Sudové víno budou moct prodávat jen vinaři, dovozci nebo prodejci, které dovozci nahlásí do seznamu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Ilustrační foto.

Sudové víno? Jen v jednorázových obalech. Vinaři mají na novelu rozdílné názory

Jižní Morava – Nemilosrdně chce s falšovateli vína bojovat vláda, která v pondělí schválila novelu zákona o vinařství a vinohradnictví. Kdo poruší zákon, musí se připravit na pokutu až padesát milionů korun. Sudové víno budou moct prodávat jen vinaři, dovozci nebo prodejci, které dovozci nahlásí do seznamu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Ivan Hoffman

Smutná pardubická

Výsledek loňské Velké pardubické se bude přepisovat, neboť kontrolní vzorek potvrdil přítomnost zakázaných látek v krvi vítězného koně a tedy porušení pravidel. Radost z toho, že byl odhalen podvod a že nakonec slavně zvítězila pravda, se ovšem jaksi nedostavuje. Kofeinu a theobrominu měl Nikas v krvi stopové množství, přičemž jde o látky, které podle odborníků nemohly zvýšit výkon koně anebo maskovat bolest. Jinak řečeno, kůň za své vítězství nevděčil přípravkům, kvůli kterým o vítězství přijde.

Kontaminované pozemky, na kterých kdysi stávala Slezská komerční slévárna, jsou na prodej. Zastupitelé schválili záměr koupit pět hektarů za 15 milionů korun. To odpovídá ceně 300 korun za metr.

Krnov koupí pozemky po zbořené slévárně

V Krnově u Revoluční ulice leží pozemky po zbořené Slezské komerční slévárně (SKS), které patří brněnské akciovce Fascination. Krnovští zastupitelé od ní chtějí koupit pět hektarů kontaminované půdy.

Instalace nových amplionů.

K rychlému předávání informací pomůže obyvatelům Jankova rozšíření rozhlasu

Jankov – Jak potřeba je rychlé předávání informací, se na konci loňského roku přesvědčili v Jankově při kauze kontaminace pitné vody v obecním vodovodu. Než se zpráva dostala tam, kam měla, někteří obyvatelé už měli zdravotní potíže. Právě předávání zpráv hodlají v Jankově zrychlit rozšířením a modernizací obecního rozhlasu. Ampliony, které bude slyšet a také bude rozumět interpretovaným zprávám, hodlá radnice instalovat i do všech svých místních částí. Těch je celkem deset.

Ilustrační foto

Střetly se dva nákladní automobily

Kadov - Na silnici č. 174 v obci Kadov se v úterý 8. prosince před 8. hodinou střetly dva nákladní automobily liaz a kamion s tahačem man.

Velká pardubická 2015: Marek Stromský a Nikas

Pravda o Nikasovi vyjde najevo až v příštím roce

Dopingová aféra týkající se i koně z Hvozdu u Konice a zároveň vítěze Velké pardubické Nikase se letos s největší pravděpodobností nevyřeší. Důkladná analýza vzorku B totiž začne nejdříve v prosinci. Štěpánkovický žokej Marek Stromský tak bude muset čekat do ledna.

Ilustrační foto

Chovatelé drůbeže by si měli kvůli ptačí chřipce zasíťovat výběhy

Praha - Tuzemští chovatelé drůbeže by v rámci prevence proti zavlečení ptačí chřipky typu H5N1, která se objevila ve Francii, měli zasíťovat všechny výběhy drůbeže a okna. Měli by bránit i možné kontaminaci vody a krmiva trusem volně žijících ptáků a nepouštět nepovolané osoby do hal, kde jsou zvířata, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. V českých chovech tato nákaza nebyla od roku 2007.

Navážení odpadu do opuštěného lomu lidé potvrzují. Ale co a odkud, zatím nikdo neřekl.

Do bývalého lomu nad Voticemi naváželi odpad, ale nikdo neví jaký

Votice - Potvrzená kontaminace nejvydatnějšího zdroje pitné vody pro město na Polském vrtu jižně od Votic na Benešovsku si vyžádala jeho odstavení. Místní lidé si pamatují, že někdejší lom na český granát byl zavážený z provozoven nejrůznějším odpadem. Jakým přesně, ale zatím nikdo nepotvrdil. Jisté je jen, že pramen obsahuje zdraví škodlivé látky.

Vítěz Velké pardubické 2015 Nikas se svým trenérem Stanislavem Popelkou

Pravda o Nikasovi vyjde najevo až v příštím roce

Hvozd u Konice– Dopingová aféra týkající se i koně z Hvozdu u Konice a zároveň vítěze Velké pardubické Nikase se letos s největší pravděpodobností nevyřeší. Důkladná analýza vzorku B totiž začne nejdříve v prosinci.

Ilustrační foto.

V Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou

Lidé v Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou. Nesmí se pít nebo používat k přípravě nápojů a jídel bez převaření. Dnes to řekla ředitelka odboru hygieny obecné a komunální středočeských hygieniků Libuše Polanská. Obec se zhruba 350 obyvateli měla problémy s pitnou vodu již v létě. Tehdy se vůbec nesměla používat k pití, vaření a umývání.

Ilustrační foto.

Inspektoři pokutovali Českou rafinérskou za znečištění půdy

Litvínov – Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 500 tisíc korun České rafinérské za znečištění půdy ropnými látkami v chemickém areálu v Záluží u Litvínova. Společnost uloženou pokutu již zaplatila a v současnosti nevyhovující kanalizaci opravuje.

Pracovníci prachatického Čevaku odstraňují důsledky havárie na potrubí. Veškerou znečištěnou vodu odčerpávají.

Nemocnice zrušila operace plánované na pondělí

Prachatice - Voda v prachatické nemocnici je i dnes (pátek 30. října) považována za užitkovou. Ředitel nemocnice Michal Čarvaš má od dnešního rána v ruce výsledky rozborů vody z úterý, tedy po vyčištění systému.  „Mikroorganizmů je méně, ale stále nad limit," zhodnotil pro Prachatický deník.

Ilustrační foto.

Firma dokončila demolici domu v Soukenické v centru Prahy

Praha - Firma Bau-Invest v neděli dokončila hlavní část demolice nadzemní části historického dvoupodlažního domu v Soukenické ulici 12 v centru Prahy. Na jeho místě vyroste rezidenční objekt. Sdělil to místopředseda představenstva firmy Viktor Vlček. Konstrukce objektu byla kontaminována toxickými látkami. Bourání domu odmítal památkový odbor pražského magistrátu. Na místě má být postaven rezidenční objekt.

Ilustrační foto.

Používání pitné vody ve Voticích nepředstavuje žádné zdravotní riziko

Votice – Informace Benešovského deníku o znečištění hlavního zdroje pitné vody ve Voticích zaskočila obyvatele města. Jednatel společnosti Compag Jiří Kymla spolu s vedoucí střediska vodovodů a kanalizací Petrem Voldřichem vydali tedy prohlášení, že dodávaná voda je pitná a její užívání nepředstavuje pro odběratele žádné zdravotní riziko.