Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Ilustrační foto.

Koupí město Krnov pozemky po slévárně?

Chlouba krnovského průmyslu Slezská komerční slévárna (SKS) už patří minulosti. Město uvažuje o koupi pozemků, které po demolici slévárny čekají na nové využití.

Bleskové povodně na Botiči zasáhly před dvěma roky Prahu 10. Vedení radnice proto rozšiřuje svůj informační systém o varovné SMS zprávy. Občané se musí k odběru registrovat.

Praha připravuje systém varovných zpráv. Mobilní operátoři už ho mají

Praha - Nedávný požár areálu ČKD ve Vysočanech, květnová kontaminace vody v Dejvicích a Bubenči, nebo bleskové povodně na Botiči. Právě tyto události vedly zasažené městské části k přehodnocení stávající krizové komunikace s občany. Současný systém by se mohl rozšířit o hromadné rozesílání varovných SMS zpráv.

Ilustrační foto.

Kouřimští žádají finanční pomoc na sanaci v Molitorově

Kouřim – Žádost o dotaci na krajský odbor životního prostředí a zemědělství a na Inspekci životního prostředí podali Kouřimští, aby se v co nejbližší možné době zbavili ekologické zátěže v Molitorově, kde v minulosti sídlil podnik Strojobal.

Jana Kocourková z ČZU identifikuje severské lišejníky. Ty jsou schopné v sobě akumulovat chemické látky z okolí za období jednoho roku až dvaceti let. Slouží proto jako jeden z typů vzorků.

Čeští vědci za polárním kruhem v Norsku mapují znečištění

Oslo/Praha - Čeští vědci společně s norskými kolegy vyvíjejí v severonorském kraji Finnmark na pomezí Finska a Ruska novou metodu stopování rozsahu a zdrojů kontaminace životního prostředí. Ze vzorků půdy, rašeliny, lišejníků, mechů a sněhu analyzují původ a šíření izotopů kovů. Ty v oblasti po osm desetiletí produkuje ruská huť na zpracování niklu.

Restaurant day v jirkovské městské věži.

Zrušený Restaurant Day? „Snad se to nestane i jinde...“

Jirkov, Praha - „Vrátili jsme se do podmínek jako za totality," soptí na webu jeden z našich čtenářů. Tolik ho naštvala zpráva o tom, že v Jirkově kvůli požadavkům hygieny zrušili plánovaný Restaurant Day. „Tehdy se taky mohlo cokoli pořádat jen ilegálně a informace předávat pouze šuškandou…," dodává naštvaný pisatel.

Analýza starých ekologických zátěží v Poldovce pokračuje.

Sedm vrtů prozkoumá nebezpečí ukryté v Poldovce

Kladno – Průzkum starých ekologických zátěží v areálu bývalé Poldovky pokračuje. Radní města odsouhlasili vstup odborníků na pozemky města ve Vrapicích, Dubí, Hnidousech, Průmyslové ulici a u centrálního hřbitova. 
V těchto lokalitách bude 
v příštích týdnech vytvořeno sedm nových vrtů.

Ilustrační foto

Kosmetický set pro děti může způsobit oční infekci

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varovalo před kosmetickou sadou pro děti s názvem Petite Girls. Výrobek je zdraví nebezpečný, obsahuje plísně a může způsobit oční infekci. Výrobce je z Číny. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. Limit pro mikrobiální kontaminaci je u výrobku překročen o řád, dodalo.

Josef Řihák.

Řihák: Kraj odmítl hrozbu kontroverzní těžby

Příbram - Dobrá zpráva pro Příbramáky a občany Konětop, Lešetic, Milína, Brodu, Buku, Žežic a dalších obcí v okolí. Středočeský kraj nesouhlasí s těžbou haldy č.15! Rada Středočeského kraje dnes řekla ne případné těžbě kameniva z haldy č.15. S konečnou platností o tom bude rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Ilustrační foto

Rybí maso může zmírnit negativní účinky kadmia, zjistil výzkum

Rybí maso může podle vědců zmírnit negativní účinek jedovatého kadmia v lidském organismu. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabýval se především reakcí lidských jaterních buněk na kadmium, řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská. Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označován jako kancerogenní látka, tedy vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra.

BIOSáci každý rok čistí studánky.

Znám křišťálovou studánku, ale je její voda v pořádku?

Nová Paka – Kdo by neznal poetické verše J. V. Sládka Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes…Křišťálových studánek v okolí Nové Paky je několik a určitě by o nich zodpovědně poreferoval učitel Milan Kaplan, který o některé společně s dětmi pečuje. Packá radnice nyní udělala ještě krok navíc. Nechala zkontrolovat vodu v pěti z nich.

Rekultivace travčické skládky byla dokončena

Rekultivace skládky u Travčic je dokončena. Stála 43 milionů

Travčice - Bezmála devatenáct let uplynulo od uzavření skládky komunálního odpadu u Travčic, která v rámci dělení majetku po zaniklé společnosti PTS Lovosice spadá pod město Lovosice. Po celou tu dobu se zde nelegálně hromadily další komunální a nebezpečné odpady, jelikož ne všichni respektovali ukončení jejího provozu.

Ilustrační foto

Za problémy s kontaminovanou vodou dostali lidé již více než 18 miliónů korun

V pražských Dejvicích bylo k dnešku odškodněno již přes 3 300 lidí z doposud podaných 4 430 žádostí. Částka, která bude celkem zákazníkům vyplacena, přesáhne 30 milionů korun.Úhradu odškodnění pro všechny obyvatele městské části, kteří byli nehodou postiženi, řeší přímo PVK. Fyzické osoby dostávají od společnosti PVK základní částku ve výši pěti tisíc korun. Pokud mají lidé účtenku z lékárny, dostanou navíc proplacené i léky nebo případné regulační poplatky. Hospitalizované v nemocnicích řeší společnost individuálně a také nad rámec základní částky. Stejně tak PVK na základě individuálního jednání poskytuje případně i úhradu nákladů na cestu k lékaři.

Ilustrační foto.

Firma přijala 5384 žádostí o odškodnění kvůli špatné vodě v Praze 6

Praha - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) evidují kvůli kontaminované vodě v Praze 6 již 5384 žádostí o odškodnění. Většina je kompletní a obsahuje všechny náležitosti, potvrdil mluvčí podniku Tomáš Mrázek. Závadná voda se z kanalizace do vodovodního řadu dostala na konci května a nakazila přes 4000 lidí, bez vody bylo asi 32 tisíc lidí.

Ilustrační foto

Za špatnou vodu v Praze 6 může stáří a špatné vedení potrubí

Praha - Za nedávnou kontaminaci vody v Praze 6 může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace. Dospěla k tomu zvláštní komise sestavená Pražskou vodohospodářskou společností (PVS). Novinářům to v úterý řekli radní Jana Plamínková (STAN) a předseda představenstva PVS Petr Žejdlík.

Náhradní zásobování pitnou vodou. Ilustrační snímek.

Za znečištěním vody v Praze 6 je kanalizace ze Střešovic

Praha - Nedávnou kontaminaci vody v Praze 6 nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace, která vede mimo jiné z Ústřední vojenské nemocnice. Na čtvrtečním jednání zastupitelstva Prahy 6 to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Několik tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bylo bez pitné vody od 24. do 28. května. Onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže.

Ilustrační foto

Elektrárna hlásí netěsnost. Unikla z ní ale pouze voda

Dukovany - Netěsnost na potrubí, kterým proudí voda do parogenerátoru, způsobila neplánovanou odstávku čtvrtého reaktorového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka však kontaminace radioaktivitou nehrozí.

Ilustrační foto.

V Dukovanech neplánovaně odstavili 4. blok kvůli závadě

Dukovany (Třebíčsko) –  jaderné elektrárně Dukovany dnes energetici neplánovaně odstavili čtvrtý výrobní blok kvůli netěsnosti potrubí. Závada byla zjištěna na potrubí, jímž proudí neradioaktivní voda do parogenerátoru. Jde o sekundární část výrobního cyklu, kontaminace nehrozí, sdělil dnes mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Odstávka by měla být ukončena do pondělí.

Ilustrační foto.

Kvůli špatné vodě lékaři v Praze 6 naočkovali 2269 dětí

Praha - Kvůli znečištěné vodě v Praze 6 lékaři proti žloutence typu A preventivně naočkovali 2269 ze zhruba 4000 dětí. Vakcinace, kterou platil stát, vyšla asi na dva miliony korun. Ze špatné vody onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. Konečná data sdělila pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Ilustrační foto.

Rybáři a ekologové zjistí kontaminaci ryb a řek toxickými látkami

Praha - Rybáři a ekologové z nevládní organizace Arnika budou zjišťovat, jak velká je v řekách a u ryb kontaminace toxickými látkami. Vzorky sedimentů odeberou v létě a na podzim a poté budou zkoumat například množství polybromovaných bifenylů nebo triclosanu, který patří k nejčastěji prokazovaným znečišťujícím látkám ve vzorcích vod. Nezávislé laboratoře na konci výzkumu určí stupeň znečištění. Informoval o tom mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Ilustrační foto.

V Praze 6 končí termín povinného očkování dětí kvůli špatné vodě

Praha - V termínu daném hygieniky přišla pro preventivní očkování proti žloutence typu A zhruba polovina ze 4000 dětí žijících v pražských Dejvicích a Bubenči. Vakcínu jich dostalo zatím 2051, informovali v pondělí na svém webu pražští hygienici. Očkování dětí od jednoho do 15 let nařízené kvůli nedávné kontaminaci pitné vody splašky by mělo skončit v ordinacích dětských lékařů a v ambulanci Zdravotního ústavu v pondělí.

Ilustrační fotografie.

Kompletní výsledky rozborů prokázaly kontaminaci vody v Trnové

Trnová (u Prahy) - Kompletní výsledky rozborů prokázaly kontaminaci vody v Trnové u Prahy, kde od pátku platí zákaz používání pitné vody. Porušeny jsou mikrobiologické ukazatele, řekla dnes Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. Potvrdily se tak předběžné rozbory, na jejichž základě hygienici zakázali vodu používat. Ve vodě je zvýšené množství bakterií.

Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý šéf vojenské tajné služby.

Největším nebezpečím pro Prahu je ztráta kontroly nad komoditami

Praha - Největším bezpečnostním rizikem Prahy je chybějící kontrola nad strategickými komoditami, blackout a kybernetický útok. Na Pražské bezpečnostní konferenci to řekl generál a bezpečnostní odborník Andor Šándor. Ten zároveň upozornil na velké bezpečnostní riziko, které se odehrálo před několika týdny v Praze 6, kde byla kontaminována voda.

V Hulíně uhynuly stovky ryb.

Potvrzeno. Úhyn ryb v Hulíně způsobila močůvka

Hulín, Pravčice – Únik močůvky do říčky Rusavy: to byla podle odborníků příčina úhynu pěti metráků ryb v Hulíně a Pravčicích, k němuž došlo minulou středu 3. června. Zda se jednalo o náhodu nebo úmysl, zatím policie stále neví, k úniku ale došlo pravděpodobně mezi Roštěním a Rymicemi a to z potůčku Roštěnka, který se vlévá do Rusavy před Pravčicemi.

Ilustrační foto.

V Dejvicích bylo naočkováno proti žloutence 1400 dětí

Praha - V Dejvicích a Bubenči bylo naočkováno proti žloutence typu A do úterý 1390 dětí, vyplývá to z informací na webu hygieniků. Celkem pobývá v oblasti s kontaminovanou vodou kolem 4000 dětí od jednoho do 15 let, pro které platí povinné očkování. Očkování, které bude stát 2,6 milionu korun, je preventivní po kontaminaci vody splašky, podle posledních rozborů už jsou všechny vzorky negativní.

Ilustrační foto

Nemocnice: Za nákazou lidí v Dejvicích byly především noroviry

Praha - Příčinou střevních potíží lidí z Dejvic během nedávné epidemie, která vznikla v důsledku kontaminace pitné vody splašky ve vodovodním řadu, byly především noroviry. Řekl v úterý primář infekčního oddělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ve Střešovicích Petr Smejkal. Původně se přitom mluvilo hlavně o koliformních bakteriích, které indikují znečištění vody splašky.

Ilustrační foto.

Lékaři naočkovali už pětinu dětí z Dejvic a Bubenče

Praha - Lékaři naočkovali proti žloutence typu A od pátku více než pětinu dětí z Dejvic a Bubenče, kde byla nakažená voda. Dalších 580 vakcín mají ordinace objednáno na úterý, informovala na webu Krajská hygienická stanice v Praze. Celkem by mělo být očkováno asi 4000 dětí mezi jedním a 15 lety věku. Očkování je preventivní po kontaminaci vody splašky. Stát bude asi 2,6 milionu korun.

Kvalita vody v Praze je pravidelně kontrolována.

Ve dvou z 20 vzorků vody z Dejvic bylo malé množství bakterií

Praha – Ve dvou z 20 vzorků vody z Dejvic a Bubenče, odebraných ve druhé polovině minulého týdne, bylo malé množství koliformních bakterií. Zdravotně je voda ale nezávadná, informovali dnes na webu pražští hygienici. Voda byla kontaminovaná splašky ze slepého ramene vodovodu, asi 32.000 lidí pak bylo několik dní bez pitné vody. Více než dvěma tisícům lidí bakterie obsažené ve vodě způsobily střevní potíže.

Kvalita vody v Praze je pravidelně kontrolována.

Ve dvou z dvaceti vzorků vody z Dejvic bylo malé množství bakterií

Praha - Ve dvou z dvaceti vzorků vody z Dejvic a Bubenče, odebraných ve druhé polovině minulého týdne, bylo malé množství koliformních bakterií. Zdravotně je voda ale nezávadná, informovali v pondělí na webu pražští hygienici. Voda byla kontaminovaná splašky ze slepého ramene vodovodu, asi 32 tisíc lidí pak bylo několik dní bez pitné vody. Více než dvěma tisícům lidí bakterie obsažené ve vodě způsobily střevní potíže.

Ilustrační foto

Plošné očkování kvůli zkažené vodě postižení odmítají

Praha - V pátek odstartovalo plošné preventivní očkování proti žloutence kvůli nedávné kontaminaci vodovodu v Dejvicích a Bubenči. Má se týkat zhruba čtyř tisíc dětí ve věku od jednoho roku do patnácti let. Fakt, že je mimořádné opatření vyhlášené Hygienickou stanicí hlavního města povinné, některé lidi z postižených oblastí popudil.

Ilustrační foto

Dětští lékaři v Dejvicích začali očkovat, každý měl dvacet vakcín

Praha - Dětští lékaři v Dejvicích v pátek začali očkovat děti proti žloutence, v každé ordinaci měli na dnešek k dispozici dvacet vakcín. Oslovení lékaři řekli, že zatím jich mají dostatek, neboť rodiče děti zatím spíše objednávají na příští dny. Celkem by mělo být očkováno asi 4000 dětí mezi jedním a 15 lety věku. Očkování je preventivní po kontaminaci vody splašky.

Ilustrační foto

Vodné a stočné nebudou lidé z Dejvic a Bubenče platit měsíc

Praha - Vodné a stočné nebudou obyvatelé Dejvic a Bubenče platit měsíc. Původně vodohospodáři navrhovali dva týdny, radnice ale chtěla delší období. Škody Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyčíslily na 30 milionů korun bez nákladů na odškoděné, informoval v pátek mluvčí firmy Tomáš Mrázek. Bez pitné vody bylo 32 tisíc obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května.

Ilustrační foto

Lékový ústav šetří podezření na kontaminaci léků od VUAB Pharma

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) začal prošetřovat upozornění amerického Úřadu pro potraviny a léky (FDA) adresované české farmaceutické firmě VUAB Pharma. Její léky jsou údajně kontaminované klostridiemi, nebezpečnými bakteriemi produkujícími toxiny. Podle zjištění českého lékového ústavu tomu nyní ale nic nenasvědčuje. Oznámila to dnes mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Ilustrační foto

Hygienici nařídili plošné očkování dětí z Dejvic proti žloutence

Praha – Hygienici dnes nařídili plošné očkování dětí z Dejvic a Bubenče v Praze proti žloutence typu A. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Novinářům to řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly je ale takové rozhodnutí v případě, že se žloutenka v žádném vzorku nepotvrdila, odborně „na hraně". Podle hlavního hygienika jde pouze o předběžnou opatrnost.

Ilustrační foto

Špatná voda v Dejvicích: Lékaři ošetřili přes 2600 lidí

Praha - Lékaře kvůli špatné vodě v Dejvicích a Bubenči vyhledalo do pátku přes 2600 lidí. Více než 2100 dorazilo se střevními potížemi do lékařských ambulancí praktických lékařů, ostatní dovezla záchranka. Informovala o tom dnes krajská hygienická stanice v Praze. Více než 2100 lidí požádalo Pražské vodovody a kanalizace (PVK) o odškodnění.

Pitná voda. Ilustrační snímek.

V kraji kolaps s vodou zatím nehrozí

Liberecký kraj - Znečištění vody ve vodovodním řádu, které způsobilo obyvatelům pražských Dejvic střevní potíže, by mohlo zasáhnout i Liberecký kraj. Je to ale krajně nepravděpodobné

Ilustrační foto.

O odškodnění kvůli špatné vodě požádalo na 700 Pražanů

Praha - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) odeslaly na pojišťovnu prvních 65 z celkem 700 žádostí o odškodnění kvůli kontaminované vodě v Praze 6. Všechny jsou od obyvatel, firmy se ještě nepřihlásily. Pojišťovna Kooperativa je pak začne v pondělí vyřizovat a proplácet. Sdělili to mluvčí PVK Tomáš Mrázek a mluvčí pojišťovny Marek Vích. 

Ilustrační foto.

Již 700 Pražanů zažádalo o odškodnění kvůli špatné vodě

Praha – Pražské vodovody a kanalizace (PVK) evidují na 700 žádostí o odškodnění kvůli kontaminované vodě v Praze 6. Všechny jsou od obyvatel, firmy se ještě nepřihlásily. Pojišťovna Kooperativa pak předpokládá, že ještě dnes začne první žádosti vyřizovat. ČTK to sdělili mluvčí PVK Tomáš Mrázek a mluvčí pojišťovny Marek Vích. Vodu v Dejvicích kontaminovaly bakterie minulý pátek a do včerejšího odpoledne bylo bez vody 32.000. Hygienici zaznamenali více než čtyři stovky nakažených.

Ilustrační foto

Lidé na Kutnohorsku vodě z kohoutku plně důvěřují

Kutnohorsko - Kontaminovaná voda v pražských Dejvicích, jež v současné době ovlivňuje život několika desítek tisíc lidí, se do vodárenské sítě dostala zatím neznámo dokud. Jednou z variant je i černá přípojka k vodnímu potrubí. Jaká je situace v kutnohorské síti vodovodů? Mohla by zde nastat obdobná situace? A lze ji vůbec nějakým způsobem předejít? Jak by případnou situaci s kontaminovanou vodou řešili kutnohorští vodohospodáři?

Ilustrační foto

Bakterie se asi do vody dostaly z kanalizace porušené při stavbě

Praha - Bakterie se do vody v Dejvicích a Bubenči nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě, řekl médiím ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Na pozemku poblíž nalezeného slepého ramene vodovodu vzniká komplex bytových domů Triangle. Podle vedoucího provozu PVK Michala Kruka mohla kontaminaci způsobit i nedaleká stavba tunelu Blanka, to ale Metrostav považuje za nepravděpodobné.

Ilustrační foto

Inspekce zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny

Brno - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli za poslední tři týdny několik restaurací či barů a také prodejen potravin. Důvody zůstávají podobné jako v minulých měsících. Inspektoři nacházejí v provozovně buď hlodavce nebo nánosy nečistot, případně není v provozovně zdroj teplé vody. Hrozí tedy kontaminace potravin anebo nelze dodržet hygienické požadavky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto

Riziko kontaminace vody? Načerno připojené studny

Chrudim – Nejspíše o tom vůbec nevíte, riziko s kontaminovanou vodou ale může být blíže, než si myslíte.Fekální bakterie se totiž mohou dostat do veřejné vodovodní sítě v podstatě kdekoliv a kdykoliv. A to přes veškerou snahu provozovatelů vodovodní sítě.