Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Jan Charvát

Jan Charvát: Sarkofág není poklička, která schová průšvih minulosti

Sarkofág nad místy silně znečištěnými rtutí v areálu ústecké Spolchemie dodnes vyvolává kontroverze. Chemička je především napadána, že zvolila levnější řešení, bez ohledu na spodní vodu. S tím ale podnik nesouhlasí a jeho mluvčí Jan Charvát v rozhovoru pro Týdeník Ústecko, který vyšel v úterý 1. října, vysvětluje, jak vypadá soubor opatření, která budou stavbu provázet a jaká budou po jeho dokončení následovat.

Elektrárna v Počeradech, v popředí město Most

Astma i úmrtí. Aktivisté chtějí kvůli znečištění zavřít Elektrárnu Počerady

Znečištění z uhelné Elektrárny Počerady nedaleko Mostu mohlo v roce 2017 způsobit až 111 předčasných úmrtí na Mostecku a v širokém prstenci kolem něj. Vyplývá to z nové studie hnutí Greenpeace, která modeluje šíření škodlivin z elektrárny. „Provoz má i značné přeshraniční dopady. Přibližně 75 předčasných úmrtí se týkalo obyvatelstva v zahraničí, především v Německu a Polsku,“ uvedl autor výzkumu Lauri Myllyvirta.

Ilustrační foto.

Dva vrty jsou odpojené, čeká se na UV lampu

V pátek se na radnici uskutečnilo v Poličce jednání o vyhodnocení monitorování pitné vody v Poličce, Pomezí a Květné. Výsledky všech rozborů byly z hlediska bakteriálního znečištění negativní.

Ilustrační foto.

V kontejnerech na Jičínsku našli policisté žíraviny. Šlo o kyselinu sírovou

Houkající a blikající hasičská a policejní auta poslední zářijový pátek večer po 18 hodině mířila do Budčevsi na Jičínsku. Důvodem výjezdu byl telefonát muže, který nechtěl sdělit své jméno, jenž celníky upozornil na plastové IBC kontejnery, jejichž obsahem by mohly být látky, které by byly schopny způsobit kontaminaci okolí.

Zásadním vodítkem, které naznačovalo přítomnost zdraví ohrožujících látek, byl způsob skladování. Kontejnery byly umístěny v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryty slámou, znepokojivé bylo i info uvedené na štítcích ((bezp. značky, UN kódy).

V domě objevili v barelech padesát kubíků neznámé chemické látky

/FOTOGALERIE/ Houkající a blikající hasičská a policejní auta poslední zářijový pátek večer po 18 hodině mířila do Budčevsi na Jičínsku. Důvodem výjezdu byl telefonát muže, který nechtěl sdělit své jméno, jenž celníky upozornil na plastové IBC kontejnery, jejichž obsahem by mohly být látky, které by byly schopny způsobit kontaminaci okolí.

Ilustrační snímek.

Za znečištění potoka a další prohřešky dostala kafilérie pokutu 200 tisíc

Věž, Havlíčkův Brod – Společnost ASAP, která provozuje asanační podnik ve Věži na Havlíčkobrodsku, dostala od zástupců České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu ve výši 200 tisíc korun. Prý nedodržela podmínky při odstraňování a zpracování vedlejších produktů a odpadů živočišného původu.

Led v Arktidě - Ilustrační foto

Znečištění mikroplasty se šíří. Vědci je našli i ve sněhu z Arktidy

Mikroplasty se dostávají i na tak odlehlá místa jako je Arktida nebo Skalisté hory, zjistili vědci, kteří zkoumali vzorky sněhu a dešťové vody z těchto o oblastí světa. Zatímco výzkum německých odborníků, který našel mikroplasty v Arktidě, byl od začátku zaměřen právě na zkoumání tohoto druhu znečištění, vědci v USA objevili mikroplasty ve srážkové vodě pouhou náhodou. Informovala o tom agentura DPA a deník The Times.

Klasické nádobí a absence plastových obalů, co by znečistily řeku a okolí kempů. Podle Martina Krejčího nejlepší a taktéž jediná možná cesta do budoucna.

Kempy na Otavě bojují proti znečištění

Otava – Provozní a majitel kempů na řece Otavě chrání přírodu. Při boji proti znečištění by se dle něj mělo začít u zákazníků, nikoliv tlačit regulacemi na provozní.

Ilustrační foto. Voda

V Poličce se stovky lidí nakazily z vody

Stovky lidí v Poličce hlásí střevní potíže, průjem a zvracení. Důvod? Špatná pitná voda. Kontroly prokázaly znečištění vody a až do odvolání ve městě platí zákaz pití vody přímo z kohoutku a doporučuje se její převařování.

Ilustrační foto

Plzeň trápí oxid dusičitý

Plzeň - Situaci by mohlo zlepšit rozšíření placených parkovacích zón a vytlačení tranzitní dopravy mimo město.

Tankoviště ropy v Nelahozevsi - Centrální tankoviště ropy v Nelahozevsi (na snímku z 2. května 2019)

SSHR: Další testy nepotvrdily kontaminaci ropy v ropovodu Družba

Další testy a rozbory nepotvrdily novou kontaminaci ropy v ropovodu Družba. S odkazem na informace od petrochemického holdingu Unipetrol to ČTK řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Firma podle něj odpoledne obnoví příjem ropy z ropovodu.

Další znečištění ropovodu Družba? Transpetrol kontaminaci odmítá

V jižní části ropovodu Družba, kterou teče ropa i do Česka, byla opět naměřena zvýšená kontaminace. Informaci, kterou ČTK získala od několika zdrojů, potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zvýšené hodnoty byly podle něho naměřeny na ukrajinsko-slovenských hranicích. Slovenský přepravce ropy Transpetrol informace o kontaminaci ropy popřel, podle Havlíčka ale znečištění zjistily rozbory, jejichž správnost se bude ověřovat.

Ropovod Družba v Bělorusku

Kontaminace ropovodu Družba: Transněfť nabízí odškodnění

Ruský provozovatel ropovodů Transněfť odškodní všechny, kdo prokážou skutečnou újmu v důsledku kontaminace ropy v ropovodu Družba. Uvedl to dnes podle agentury Reuters místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak. Ropovodem Družba teče ropa i do České republiky.

Ilustrační foto

Ruské úřady zjistily zdroj kontaminace ropy. Zadržely čtyři lidi

Ruské úřady odhalily zdroj kontaminace ropy v ropovodu Družba, oznámil dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Dodal, že v souvislosti s kontaminací byli zadrženi čtyři lidé. Uvedly to dnes agentury Reuters a TASS. Vyšetřování podle Novaka odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Problémy s ruskou ropou: Kontaminací se budou zabývat státní úřady, uvedl Putin

Kontaminací ruské ropy se zřejmě začnou zabývat i státní orgány, včetně těch činných v trestním řízení. Naznačil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Okolnosti znečištění ropy, kvůli kterému teď neteče ropa jižní větví ropovodu Družba ani do České republiky, se zabývá provozovatel ropovodů Transněfť. Dovoz ruské ropy kvůli kontaminaci organickým chloridem pozastavilo tento týden vedle České republiky také Polsko, Německu, Ukrajina a další státy. 

Odhalený sklad nebezpečného odpadu.

Nebezpečného odpadu ve Starém Městě může být mnohem více, než se myslelo

Ve skladovací hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku by mohlo být uloženo více nelegálního odpadu, než se původně předpokládalo. Prvotní odhad byl 500 tisíc litrů. Pravděpodobně se nejedná o odpad od jediného původce. Dnes to řekl Ladislav Šimek, ředitel společnosti Aquatest, kterou město vybralo pro sanační práce.

Okolí skládky chemikálií u Zásmuk po dešti.

Velkou investicí pro Zásmuky bude rekultivace skládky

Zásmuky /FOTOGALERIE/ - Oprava střechy, výměna oken i zhotovení hřiště. To vše je v plánu v Zásmukách pod záštitou starostky Marty Vaňkové. Nejhlavnějším bodem programu bude rekultivace místní skládky nebezpečných odpadů.

Ilustrační foto.

Likvidace rtuti vyšla draho

Karlovy Vary – Už téměř milion korun zaplatilo město Karlovy Vary za likvidaci následků kontaminace zeminy rtutí.

Ilustrační foto, operace.

Otrava krve: Testy odhalily kontaminaci vzorku anestézie z frýdlantské nemocnice

Kontaminaci jednoho ze vzorků anestetika Propofol odebraného v soukromé nemocnici Frýdlant, kde byla v minulém týdnu u devíti pacientů prokázána otrava krve, odhalily první výsledky testů. Minimálně v jedné z lahviček byl acinetobacter, což je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí může ale vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Byla tam poměrně masivně, řekl dnes náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na závěry je podle něj brzy.

Nelegální pěstírna klíčků z fazolí mungo.

Otřesné hygienické podmínky. Pěstitel musel zničit skoro půl tuny klíčků mungo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v rodinném domě v pražském Šeberově nelegální pěstírnu a výrobnu klíčků z fazole mungo. Cizinec zde i v přistaveném autě tuto vyhledávanou potravinu pěstoval v naprosto nevyhovujích hygienických podmínkách. Sám pak zlikvidoval 437 kg závadné "dobroty" a bylo s ním zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Ilustrační foto, operace.

Pacienti s otravou krve z Frýdlantu zůstávají na intenzivní péči

Stav pacientů s otravou krve, kterou dostali po operačních zákrocích v soukromé nemocnici ve Frýdlantu, je stabilizovaný. V režimu intenzivní péče v liberecké nemocnici ale ještě několik dnů zůstanou. Dnes to sdělil primář Anesteziologicko resuscitačního oddělní (ARO) v Liberci Dušan Morman. Po operaci ve Frýdlantu se náhle zhoršil zdravotní stav u devíti pacientů, ve vážném stavu je převezla záchranná služba. Osm je v nemocnici v Liberci, jeden v Jablonci.

Ilustrační foto.

Byli na operaci ve Frýdlantu, nyní leží v liberecké nemocnici. S otravou krve

Krajská nemocnice v Liberci přijala za posledních 24 hodin devět lidí s otravou krve. Tito pacienti podstoupili v minulých dnech operační zákroky v soukromé nemocnici ve Frýdlantu. Podle ministerstva zdravotnictví je možnou příčinou otravy krve závadné anestetikum. Devátý pacient má příznaky obdobné, ale méně závažné. 

Ilustrační foto

Stánkaři byli vzorní, ukázala kontrola trhu v Kolíně

Kolín - Jedli, pili, hodovali – a to všechno v pohodě. S uspokojením se mohou za Martinským trhem v Kolíně ohlédnout ti z návštěvníků, kteří se na tamějším zaplněném Karlově náměstí nechali zlákat nabídkou stánků s občerstvením. Ty totiž o druhém listopadovém pondělku zlákaly i středočeské hygieniky k provedení kontrol – a jejich výsledky jsou stoprocentně příznivé.

Ilustrační foto

Závadné omítky zdravotního střediska již byly odstraněny

Křižanov – V Křižanově na Velkomeziříčsku již finišují úpravy tamního zdravotního střediska. Zateplení budovy v městysi notně komplikovala kontaminace omítek jedovatými chemickými látkami, které se do objektu dostaly z nedaleké varny drog.

Ilustrační foto.

Křižanovští pořád bojují s jedy po bývalé varně drog

Křižanov – Ještě stále se Křižanovští potýkají se znečištěním jedovatými chemickými látkami, které je následkem provozování nelegální varny drog. Tu v městysi v polovině dubna roku 2016 odhalili členové celní protidrogové jednotky.

Vodojem. Ilustrační foto.

Dva tisíce lidí bez vody! Hrozilo, že ji někdo otrávil

Panika ovládla minulý týden Moravský Beroun. Do zařízení místního vodojemu, z něhož jsou zásobeny vodou dvě třetiny obyvatel, se někdo vloupal, a to takovým způsobem, že vzniklo podezření na kontaminaci pitné vody. Město okamžitě zastavilo dodávku vody lidem a vodohospodáři přivezli cisterny.