Kreativ

ŠTÍTEK: znečištění

Ekocity Hostivař

Jedy v zemi komplikují proměnu průmyslových zón na bydlení

Developeři v posledních letech skupují hektary bývalých průmyslových areálů, na jejichž místě pak chystají výstavbu bytů. Pozemky tam bývají sice levnější, někdy ale skýtají překvapení v podobě ekologických zátěží. Jaké úsilí si vyčištění od jedovatých látek po dřívějších továrnách vyžádá, nelze dopředu najisto určit.

Ilustrační foto.

Středočeští hygienici: Na vánočních trzích se můžete občerstvit bez obav

Střední Čechy - Středočeští hygienici se i v letošním roce zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na vánočních trzích. Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně. 

Společnost Bureau Veritas začala z pověření Spolku pro komodity a krmiva nově kontrolovat potraviny s nálepkou Bez GMO. Prověřuje, zda skutečně neobsahují geneticky upravené složky.

Neobsahují potraviny genetické modifikace? Lidé dostanou jasnou informaci

Střední Čechy – Zcela nový typ kontrol mohou zaznamenat zemědělci nebo zpracovatelé jejich produktů. Na dveře nezaklepou veterináři, hygienici, zástupci zemědělské a potravinářské inspekce či jiné státní instituce, ale o dění ve firmě se budou zajímat lidé ze společnosti Bureau Veritas. Jejich činnost souvisí s označením, kterého si leckteří zákazníci na obalu potravin možná ani nevšimnou – zatímco jiní je vyhledávají s mimořádnou pečlivostí. Jde o nálepku „Bez GMO“.

Zdevastovaný areál textilky v Brněnci.

Prozkoumají zamoření Schindlerovy továrny

Brněnec – V areálu někdejší textilky Vitka pokračují práce, které mají zjistit, zda a případně v jaké míře je kontaminována půda, podzemní vody a řeka Svitava, která protéká v těsném sousedství bývalého továrního komplexu.

Požár ve firmě Rumpold v Kamenných Žehrovicích.

Požár v Kamenných Žehrovicích možná způsobil nedopalek

Kamenné Žehrovice /FOTOGALERIE/ - Obrovský požár, který zachvátil uplynulý pátek večer společnost Rumpold v Kamenných Žehrovicích, kde se zpracovávající plasty, vyšetřuje policie jako obecné ohrožení. Kladenskému deníku to potvrdila policejní mluvčí Michaela Nováková.

Pětihektarový pozemek po zbořené krnovské slévárně stále čeká na své využití.

Krnov obnovil jednání o bývalé slévárně

Pětihektarový pozemek po zbořené krnovské slévárně stále čeká na své využití. Majitel pozemků po Slezské komerční slévárně (SKS), firma Fascination, loni nabídla městu Krnov pět hektarů za 15 milionů korun.

Dekontaminace půdy u bělohradského Depragu.

Monitoring po sanaci byl ukončen, znečištění vody nehrozí

Lázně Bělohrad - V letech 2012 až 2014 proběhl sanační zásah v objektu firmy DEPRAG CZ, jehož cílem bylo odstranit starou ekologickou zátěž v areálu firmy. Následně probíhal postsanační monitoring, který byl ukončen letos v srpnu. O průběhu akce a monitoringu poskytl informace náměstek ministra financí ČR Ondřej Závodský.

Uhynulé ryby v rybníku v Břestu

V rybníce v Břestu uhynuly ryby

V sobotu zrána zasahovali hasiči v Břestu na Kroměřížsku. V místním rybníce našli na hladině plavat přibližně dvacet uhynulých ryb. Hasiči odebrali vzorky vody, které poslali na rozbor.

Řepkové pole. Ilustrační foto.

Znečištění podzemních vod se loni zhoršilo, je to i kvůli řepce

Praha - Jakost podzemních vod se loni oproti předchozím letům zhoršila, nadlimitní hodnoty některé ze sledovaných látek odborníci naměřili u 86,8 procenta sledovaných vrtů a pramenů. Jednou z příčin je i pěstování řepky a kukuřice, ke kterému se používají takové druhy pesticidů, které do podzemních vod proniknou snáz než ty spojené s pěstováním obilnin. Uvádí to zpráva o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2016, kterou dnes schválila vláda.

Ilustrační foto

Veterinární správa kontrolovala převoz potravin. Rozdala pokuty za 200 tisíc

Od začátku roku provedli úřední veterinární lékaři spolu s policisty nebo celníky více než 300 kontrol na silnici. Zaměřili se zde na převážení výrobků živočišného původu, přičemž pochybení pak zjistili v bezmála 80 procentech případů. Nejčastěji se jednalo o administrativní prohřešky, ale došlo také na odhalení potravin nevhodných k lidské spotřebě. Následně rozdali pokuty ve výši 200 tisíc.  

Ovocné a zeleninové šťávy. Ilustrační foto.

Hygienici: zeleninové a ovocné šťávy uspěly

Praha - Pražští hygienici během května a června odebrali 80 vzorků v 36 různých typech pražských stravovacích zařízení. Jejich cílovou skupinou byly čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Tyto druhy zdravých nápojů jsou totiž vyráběny ze surovin, které mohou být častými nositeli původců infekčních onemocnění. Ovoce a zelenina jsou totiž velmi náročné plodiny na čištění, mytí a i další úpravu. 

Ministr hospodářství Spolkové republiky považuje skandál s jedy ve vejcích za "kriminální záležitost".

Vajíčková aféra ohrožuje evropskou politiku. V Belgii panikaří

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) označil skandál s kontaminací vajec toxickým insekticidem fipronilem za kriminální. Vyslovil přesvědčení, že evropský systém včasného varování selhal. V Belgii roste v politických kruzích panika. Bojí se politické krize jako v roce 1999.

Kontrola vajec.

Skandál? Belgie o toxické látce ve vejcích věděla už před měsícem

Belgie přiznala, že o kontaminovaných vejcích z holandských farem věděla již začátkem června. Tedy měsíc předtím, než tento problém vyplaval na povrch. Podle mluvčí úřadu pro kontrolu potravin však informace nebyly zveřejněny z důvodu vyšetřování a stalo se tak v souladu s evropskými předpisy.   

Ropná havárie na jezeře v Píšťanech.

FOTO: Jezero v Píšťanech zamořila nafta

Píšťany - Různobarevné skvrny na vodní hladině a zápach nafty zpozorovali v pátek ráno obyvatelé Píšťan. V blízkosti přístaviště Marina se vytvořila skvrna o délce více než dvě stě metrů a zhruba sto metrů široká.

Tradiční pouť u sv. Anny u Pohledu.

O pouti v Pohledu zázračná voda nepoteče

Pohled – Návštěvníci tradiční pouti u sv. Anny, která se koná o tomto víkendu, budou zklamáni. „Zázračný“ pramen u kaple na poutním místě opět neteče.

Nehygienický prodej na farmářských trzích.

Nehygienický prodej na farmářských trzích

Doudleby nad Orlicí - Jen v průběhu letošního roku provedli veterinární lékaři ze Státní veterinární správy na trzích v celé České republice více než 130 kontrol, z toho zhruba při každé páté zjistili nějakou závadu.

Kustovnice čínská. Ilustrační foto.

V rostlině nabízené pro zdraví našla inspekce jed

Praha – Závažné zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se závažnými důsledky přinesl běžný odběr vzorků v provozovně nabízející oříšky a sušené ovoce v Rumunské ulici na Vinohradech. Laboratorní analýza provedená v rámci monitoringu cizorodých látek odhalila u sušeného ovoce goji (známého též jako kustovnice čínská), kontaminaci pesticidy ze skupiny karbofuranů, které jsou v Evropské unii zakázány. Následně SZPI zakázala uvádět na trh sedm tun tohoto zboží – jde o zásilku z Číny s vyznačenou dobou minimální trvanlivosti do 7. 10. 2018 a označením šarže LOT: PFT16080.

Kustovnice čínská. Ilustrační foto.

V rostlině nabízené pro zdraví našla inspekce jed

Závažné zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) s nebezpečnými důsledky přinesl běžný odběr vzorků v provozovně nabízející oříšky a sušené ovoce v Rumunské ulici na Vinohradech. Laboratorní analýza provedená v rámci monitoringu cizorodých látek odhalila u sušeného ovoce goji (známého též jako kustovnice čínská), kontaminaci pesticidy ze skupiny karbofuranů, které jsou v Evropské unii zakázány. 

Kobyla skončila v bazénu rodinného domku.

Dermatoložka radí, jak správně čistit bazén

Základní čištění všech bazénů by mělo být mechanickou cestou, kdy se odstraní nečistoty. Ale co s mikroorganismy? Vždyť ve vodě jich je víc než dost. Nejvíc o tom ví dermatoložka MUDr. Petra Petrovská z Městské polikliniky Praha.

Chářovský park v Krnově. Ilustrační foto.

Chtějí čistit rybníky, ve kterých žijí želvy

Už deset let Krnované pozorují vodní želvy v nádržích Chářovského parku. Jsou tak plaché, že se je ještě nikomu nepodařilo je vyfotit. Právě se chystá projekt na čištění těchto rybníků.

Sběr vzorků vody z vodní nádrže Sedlice.

V rybnících jsou už první sinice

Jihlava – Už při první kontrole vod určených ke koupání ve volné přírodě a sledovaných Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina se na dvou místech sledovaných místech objevily sinice. Vyplývá to z výsledků analýz, které ve čtvrtek 15. června zveřejnili hygienici na svých webových stránkách.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečným mačkadlem na brambory. Z mačkadla se mohou do jídla uvolňovat rakovinotvorné látky. Obsah zmíněných látek, které mohou zasáhnout hlavně játra a štítnou žlázu, v kuchyňském náčiní odporuje předpisům

Z mačkadla na brambory se mohou uvolňovat rakovinotvorné látky

Ministerstvo zdravotnictví varuje před zdraví nebezpečným mačkadlem na brambory. Z mačkadla se mohou do jídla uvolňovat rakovinotvorné látky, sdělila hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Obsah zmíněných látek, které mohou zasáhnout hlavně játra a štítnou žlázu, v kuchyňském náčiní odporuje předpisům EU.

Ilustrační foto.

Slaný získalo peníze na most i průzkum vod

Slaný - Novému týmu manažerky rozvoje města Slaného a odboru správy majetku se podařilo uspět v operačních programech s několika projekty. Město díky tomu získá finanční podporu přes 15 milionů korun. Konečně se podaří zjistit, co znečišťuje spodní vody u ploché dráhy, kompletně se opraví most V Ráji a rozšíří bezdrátový obecní rozhlas.

Letiště V. Havla. Ilustrační foto.

Letiště doposud prozkoumalo dvě zavazadla, obě byla bezpečná

Praha - Pražské Letiště Václava Havla od dnešních 06.00 začalo namátkově kontrolovat zavazadla cestujících a hledat v nich stopy po výbušninách. Do 10.00 letiště prohlédlo dvě zavazadla. Další informace o kontrolách pak přestalo uvádět s tím, že čísla jsou důvěrná. Denně ale mají být zkontrolovány desítky zavazadel, řekla novinářům mluvčí letiště Marika Janoušková. Letiště již dříve vyzvalo cestující, aby pro zajištění svých zavazadel používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození

Letiště Václava Havla

Na Ruzyni doposud prozkoumali dvě zavazadla, obě byla bezpečná

Pražské Letiště Václava Havla od pondělních 06.00 začalo namátkově kontrolovat zavazadla cestujících a hledat v nich stopy po výbušninách. Provoz letiště nové opatření nijak nezkomplikovalo, řekla ČTK dopoledne mluvčí letiště Marika Janoušková. Pasažéry letiště již dříve vyzvalo, aby pro zabezpečení svých zavazadel používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození.

Svěcení pramenů v lázeňském areálu v Luhačovicích v neděli 14. května 2017.

I nepitelná Ottovka dostala symbolický věneček

Žehnání pramenů začátkem května má už roky ve svém diáři poznamenané farář Hubert Wojcik. Ani letošek nebyl výjimkou. Už devatenáct let je duchovním správcem Římskokatolické farnosti Luhačovice a stejně tak dlouho coby hlavní kněz žehná léčivým pramenům v tamním lázeňském areálu.

Svěcení pramenů v lázeňském areálu v Luhačovicích v neděli 14. května 2017.

I nepitelná Ottovka dostala symbolický věneček

Žehnání pramenů začátkem května má už roky ve svém diáři poznamenané farář Hubert Wojcik. Ani letošek nebyl výjimkou. Už devatenáct let je duchovním správcem Římskokatolické farnosti Luhačovice a stejně tak dlouho coby hlavní kněz žehná léčivým pramenům v tamním lázeňském areálu.

Letiště V. Havla. Ilustrační foto.

Letiště začne od pondělí kontrolovat zavazadla kvůli výbušninám

Praha - Pražské letiště od pondělí začíná kontrolovat přítomnost stop po výbušninách v zavazadlech cestujících. Bezpečnostní pracovníci letiště nově mohou začít otevírat namátkou vybraná zavazadla a hledat v nich pomocí stěru z jejich obsahu stopy po manipulaci s výbušninami. Pasažéry letiště vyzvalo, aby pro zabezpečení zavazadel používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození.

Letiště V. Havla. Ilustrační foto.

Letiště začne od pondělí kontrolovat zavazadla. Kvůli výbušninám

Pražské letiště od pondělí začíná kontrolovat přítomnost stop po výbušninách v zavazadlech cestujících. Bezpečnostní pracovníci letiště nově mohou začít otevírat namátkou vybraná zavazadla a hledat v nich pomocí stěru z jejich obsahu stopy po manipulaci s výbušninami. Pasažéry letiště vyzvalo, aby pro zabezpečení zavazadel používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození.

Chemická analýza vody. Ilustrační foto.

Zhotovitele sanace vyberou do měsíce

Zásmuky – Zásmučtí se chtějí zbavit vanilkových toxinů, v současné době je před výběrovým řízením na zhotovitele. Kontaminace vody i půdy syntetickým ethylvanilinem by měla být do několika let minulostí. Výběrové řízení na zhotovitele sanace by podle slov starosty města Josefa Krombholze mělo začít do měsíce.