Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Výstavní síň boskovického arboreta Šmelcovna Dva dvory ovládly Dny adventních a vánočních dekorací.

OBRAZEM: V boskovické Šmelcovně vyráběli adventní věnce

Boskovice – Svíčky, šišky, barevné ozdoby a vůně jehličí. A také šikovné ruce. Výstavní síň boskovického arboreta Šmelcovna Dva dvory ovládly Dny adventních a vánočních dekorací. Příchozí si tam ve středu a ve čtvrtek mohli vyrobit například tradiční adventní věnec.

Ilustrační foto.

Jak si udělat vlastní adventní věnec?

V sále kulturního zařízení se bude v sobotu 28. listopadu konat již podeváté akce Vánoční tvoření, kde si bude moct každý návštěvník vyzkoušet tvorbu vánočního věnce nebo dekorací.

Náměstí začínají oplývat vánoční atmosférou a na řadě z nich se brzy rozsvítí vánoční stromy. Také na Opavsku brzy začnou adventní akce.

Kam za adventními akcemi?

První adventní neděle připadá už na tento víkend. Zaměřili jsme se na některé zajímavé adventní akce na Opavsku, které stojí za to navštívit.

Věnec z jehličí

Vyrobte si s námi svůj vlastní adventní věnec

K vánoční náladě nepochybně patří také adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se zapalují podle adventních neděl. Připravili jsme návod na tři takové věnce, které si můžete jednoduše vyrobit doma.

Adventem doprovodí Klobucké adventní trhy

Adventem doprovodí Klobucké adventní trhy

Valašské Klobouky – Po čtyři adventní neděle se nádvoří i sál Valašskoklobouckého podnikatelského centra stanou dějištěm třetího ročníku Klobuckých adventních trhů. Lidé zde mohou přicházet strávit příjemný čas se svými blízkými, naladit se s cimbálovými muzikami, koupit originální dárky od přítomných řemeslníků, nasát kouzlo vánočních příprav a společně také rozsvěcet adventní svíčky.

Ilustrační foto.

Děti budou posílat balonky do nebe

Písecko -  O víkendu nás čeká první adventní neděle, kdy se bude nejen zapalovat první svíčka na adventním věnci, ale na řadě místech také rozsvěcovat vánoční strom.

Vánoční výstava přilákala místní, ale i přespolní

Beňovští se už naladili vánočně

Beňov – Adventní čas sice nastane až za týden, některé obce v přerovském regionu se však na vánoční atmosféru naladily už tento víkend. Jako například Beňov, kde se konala tradiční vánoční výstava. Návštěvníci tu nasáli sváteční atmosféru a zároveň posbírali vánoční nápady.

Věnec z jehličí

Vyrobte si s námi svůj vlastní adventní věnec

Táborsko - K vánoční náladě nepochybně patří také adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se zapalují podle adventních neděl. Připravili jsme návod na tři takové věnce, které si můžete jednoduše vyrobit doma.

Ilustrační foto.

V boskovickém evangelickém kostele začne cyklus benefičních adventních koncertů

Boskovice – Cyklus benefičních koncertů na každou adventní neděli připravil evangelický sbor v Boskovicích a tamní gymnázium. Všechny koncerty se uskuteční v evangelickém kostele od šesti hodin večer. „Začnou zažehnutím svíce na adventním věnci a úvodním slovem, po němž přijdou na řadu hudebníci," přiblížil farář Jiří Bureš.

Vánoční strom.

Vánoční stromy obce rozsvítí již o víkendu

Třebíčsko - O první adventní neděli se nebudou rozsvěcet pouze svíčky na adventních věncích. Řada měst a obcí si toto datum vybrala rovněž k rozsvícení vánočního stromu na návsích a náměstích.

Zámek v Náměšti nad Oslavou. Ilustrační foto.

Mariánská mše zazní na adventním koncertu

Náměšť nad Oslavou - Adventní mariánskou mši v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis si vyslechnou návštěvníci koncertu na zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku o první adventní neděli, tedy 29. listopadu.

Tomáš Czernin v redakci Jičínského deníku.

Adventní posezení s hrabětem Tomášem Czerninem

Libáň – Začínají se prodlužovat podzimní podvečery, a to je pravá chvíle pro posezení s Tomášem hrabětem Czerninem na tradičním Křesle v libáňské cukrárně Karolínka ve čtvrtek 26. listopadu v 17 hodin.

K ADVENTU patří tradičně rovněž vánoční trhy.

Rozsviťte stromky. Advent začíná

Karlovarský kraj - V posledních dvou desetiletích se stalo tradicí, že čekání na jedny z nejkrásnějších svátků v roce zahajují lidé společně zpěvem koled, pitím svařáku a rozsvícením vánočního stromu na náměstích a návsích. První adventní víkend je právě před námi a lidé se mohou těšit i na řadu doprovodných akcí, kde nebudou chybět pekařské soutěže, lampiónové průvody, koncerty, divadelní představení či žehnání adventních věnců.

V Příbrami vrcholí přípravy na zahájení adventu.

Zahájení adventu v Příbrami: na náměstí nebo na jazzu

Příbram -  Do zahájení adventu v Příbrami zbývá jen několik dní, plno práce tak mají i pracovníci technických služeb s dokončením výzdoby. V pondělí jsme je zastihli při zdobení vánočního stromu na náměstí TGM, kde ani letos nebude chybět betlém. Během letošních oslav nebude chybět ani ohňostroj. „A také jedno překvapení… Ale to prozradíme až 26. listopadu," informuje mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Adventní věnec.

Rodinná centra zvou na ladění na Vánoce

Orlickoústecko – Mateřská a rodinná centra na Orlickoústecku nabízí nejen maminkám s dětmi, ale i široké veřejnosti možnost připravit se na předvánoční čas.

Zdobení adventních věnců ve Svučicích.

OBRAZEM: Vesnický klub rozzářily spokojené úsměvy

Svučice – V sobotu tvořily ženy a dívky ve Svučicích ve Vesnickém klubu v kulturním domě adventní věnce. Při skvělé náladě jim šlo zdobení pod vedením Vlasty Panýrkové hezky od ruky a z výsledků pak měly všechny velkou radost. „Chvojí nám zajistil starosta Vladimír Čelakovský od správce polesí a ozdoby, stuhy a svíčky  přivezla Vlasta Panýrková," uvedla předsedkyně kulturní komise  obce Mišovice, pod kterou Svučice spadají, Taťána Fousová.

Ilustrační foto

Benefiční vánoční výstava začne ve středu ve foyer kina Portyč

Písek – Vybrat si adventní  věnec, svícen a další  sváteční výzdobu do svých domovů nebo drobný dárek pro své nejbližší, budou mít Písečtí možnost od 25. listopadu. V 17 hodin začne ve foyer kina Portyč vernisáž benefiční prodejní výstavy, jejíž třináctý ročník pořádají stavební firma Kočí a Centrum kultury Písek společně s dalšími partnery.

Adventní dílničky v Zoo Lešná

Děti si v zoo vyráběly vánoční dekorace

Zlín, ZOO Lešná – Adventní věnce, vánoční dekorace, zdobení perníčků. Bohatý program byl připravený pro děti, které navštívily i s rodiči adventní dílničky v Zoo Lešná v sobotu 21. listopadu. V Tyrolském domě bylo připraveno spoustu stanovišť, kde si děti mohly vyrobit dárek pro někoho blízkého nebo krásnou dekoraci na vánoce.

Zahájení adventu v Příbrami.

Zahájení adventu v Příbrami: ani letos nebude chybět ohňostroj

Příbram /PROGRAM, UZAVÍRKY/ – Stejně jako každý rok, tak i letos Příbram zahájí adventní čas slavnostním rozsvícením vánočního stromu a zapálením první svíce na adventním věnci. Chybět nebude ani ohňostroj. „A také jedno překvapení… Ale to prozradíme až 26. listopadu," informuje mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Letošní vánoční strom postavili dělníci ve čtvrtek dopoledne za necelou půlhodinku.

Letošní vánoční strom Znojma? To je jedle z Plavče

Znojmo – Letos poprvé z Plavče přivezli specialisté vánoční strom pro letošní svátky na znojemské Horní náměstí. „Dvanáctimetrovou ojíněnou jedli, která je vzácnější než běžné jedle, Znojmu darovali Manželé Dohnalovi z Plavče a uvažují o tom, že nám ještě jeden strom darují také v příštím roce," informoval místostarosta Znojma Jan Grois.

Ilustrační foto.

Jarmark pomůže dětem na Filipínách

Česká - Promítáním filmu o Filipínách začne v sobotu od půl páté odpoledne patnáctý ročník Tradičního charitativního jarmarku v sokolovně v České.

Ilustrační foto

Jarmarky slibují vánoční atmosféru již v listopadu

Pelhřimovsko – V průběhu listopadu se tradičně konají 
ve městech a v obcích na Pelhřimovsku různé vánoční jarmarky s tvořením vánočních dekorací, jako jsou například adventní věnce, vánoční ozdoby a svíčky ze včelího vosku.

Hasiči v mnichovohradišťském domě s pečovatelskou službou trénovali zásah při požáru

V domě s pečovatelskou službou vyhořel byt. Naštěstí šlo o cvičení

Mnichovo Hradiště - Sedm hasičských aut se za zvuku houkajících sirén sjíždí k hlavnímu vchodu mnichovohradišťského domu s pečovatelskou službou. Starší lidé zapomněli na zapnutém spotřebiči utěrku. Ta vzplála a způsobila požár. Hasiči vyhlásili druhý stupeň nebezpečí.

Hasiči v mnichovohradišťském domě s pečovatelskou službou trénovali zásah při požáru

V domě s pečovatelskou službou vyhořel byt. Naštěstí šlo o cvičení

Mnichovo Hradiště /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Sedm hasičských aut z Mladoboleslavska se za zvuku houkajících sirén sjíždí k hlavnímu vchodu mnichovohradišťského domu s pečovatelskou službou. Starší lidé zapomněli na zapnutém spotřebiči úterku. Ta vzplála a způsobila požár. Hasiči vyhlásili druhý stupeň nebezpečí.

V sobotu 14. listopadu 2015 se ve žlutavské sokolovně konal Vánoční babinec. Koupit si lidé mohli nejrůznější ručně vyráběné dekorace, ale třeba i domácí kozí či krav toské sýry.

Ve Žlutavě se na Vánočním babinci sešly stovky lidí

Žlutava – Stovky a stovky lidí si v sobotu našly cestu do žlutavské sokolovny. Právě tam se totiž konala už tradiční akce nazvaná Vánoční babinec. Necelé dvě desítky stolků zaplnili prodejci ručních výrobků od svícnů, svíček, adventních věnců, hraček, polštářků, přes voňavé perníky až třeba po domácku vyráběné kozí či kravské sýry.

Vánoční jarmark v prostějovském klubu Zátiší

Vánoční jarmark v Prostějově přilákal desítky lidí

Prostějov – Adventní čas se kvapem blíží a s ním i typický shon po vánočních dárcích. Ti, kteří si s nákupem pospíšili a nečekají na poslední chvíli, mohli v sobotu odpoledne navštívit prostějovský klub Zátiší, kde probíhal Vánoční jarmark.

Adventní dekorace od Ivy Píchové z Uherského Hradiště.

Nejkrásnější adventní vazbu zhotovila Iva Píchová z Hradiště

Uherské Hradiště /SOUTĚŽ BYLA UKONČENA/ - Vetšinu domácností už zdobí adventní věnec. Děkujeme všem, kteří se do soutěže aktivně zapojili. Vítěz soutěže bude oznámen ve středu 9. prosince v týdeníku Slovácké noviny a také zde. Výherce redakce zkontaktuje sama.

Vítězný snímek adventní dekorace od Martiny Pavlicové z Valašského Meziříčí.

Nejkrásnější adventní dekoraci zhotovila Martina Pavlicová

Valašsko /SOUTĚŽ BYLA UKONČENA/ - V 1. ročníku fotosoutěže O nejkrásnější adventní věnec a adventní vazubu zvítězila Martina Pavlicová z Valašského Meziříčí. Děkujeme všem, kteří se do soutěže aktivně zapojili a přejeme hezké Vánoce.

Šperky z dřevěných korálků a šňůrek si mohli vyrobit zájemci na prezentaci tvořivých dílen sdružení Krok.

OBRAZEM: Dělají šperky ze dřeva. V kyjovské kotelně

Kyjov – V kotelně na kyjovském sídlišti Za Stadionem ukázalo sdružení Krok své tvořivé dílny. „Dvakrát do měsíce se scházejí dobrovolníci, jednou jim program určujeme my, jednou si ho připraví sami. Dnes jsme pro ně nachystali vyrábění šperků. Příště budeme už chystat adventní věnce," popsala koordinátorka dobrovolníků Petra Hradilová.

Na kurz přišlo šest maminek se svými ratolestmi a každý mohl tvořit.

Maminky umí vyplnit volný prostor sobě i dětem

Černošín – Na kurz přišlo šest maminek se svými ratolestmi a každý mohl tvořit. Větší děti si zkusily výrobu obrázků pomocí decoupage techniky a menší děti si zdobily skleničky a vyráběly svícny s podzimní tematikou. Maminky zase dekorovaly květináče a papírové krabičky.

Ta píše to a ten zas tohle

Ta píše to a ten zas tohle

Skoro ani místečko nezůstalo volné v útulné hasičské klubovně sousedící přes chodbu s Místní knihovnou v Častolovicích. Vedoucí knihovny Věře Zaňkové se podařil téměř zázrak: pozvat na čtvrteční podvečer 12. března téměř nepolapitelnou, plachou, zdánlivě uzavřenou, ale neobyčejnou přemýšlivou a posléze i vtipnou a zábavnou vypravěčku, oblíbenou rozhlasovou průvodkyni autorských pořadů v nedělních ránech a v neposlední řadě autorku již řady literárních děl ZUZANU MALÉŘOVOU v doprovodu zpěváka, muzikanta saxofonisty, básníka, prozaika i prima baviče, nakladatele JOSEFA PEPSONA SVĚTIVÉHO (na snímku).