Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Ilustrační foto.

Zahájení adventu v obcích

Písecko - Ve středečním vydání přinesl Písecký deník rozsvěcování vánočních stromů a různých adventních akcí. Přidaly se k nim ještě další v Záhoří, Dobevi a Jickovicích.

Advent na zemědělce. Ilustrační foto.

Návštěvníci zemědělky si vychutnají atmosféru adventu

/POZVÁNKA/ Prostory Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Opava (MSŠZe a VOŠ) se během pátku a soboty opět zaplní tisícovkami návštěvníků. Znovu po roce se tady totiž koná jedna z největších předvánočních adventních akcí na Opavsku.

Lidé mohou o víkendu navštívit adventně vyzdobený zámek v Lysicích. Uvidí i výstavu andělů.

Zámek v Lysicích zkrášlila adventní výzdoba. Láká i na i výstavu andělů

Lysice /FOTOGALERIE/ – Pracovníci státního zámku v Lysicích ve čtvrtek dokončovali adventní výzdobu sálů a komnat. V sobotu a v neděli si je mohou prohlédnout návštěvníci. Otevřeno bude od deseti hodin do čtyř odpoledne. „Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky, dozví se, jak původní šlechtičtí majitelé slavili advent, připravena bude vánoční dílna s výrobou adventních věnců i různě nazdobené vánoční stromečky na nádvoří," vyjmenovala lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Ilustrační foto

Advent v Panenském Týnci bude pestrý

Panenský Týnec – Celá řada akcí se chystá v předvánočním čase v Panenském Týnci na Lounsku. Místní občany i návštěvníky městysu čekají trhy, vystoupení dětí i divadlo.

Předadventní trhy uspořádali ve středu 23. listopadu v Moravičanech. Na místním hřišti byly k dostání překrásně zdobené perníkové chaloupky a stromečky, adventní věnce, vánoční dekorace, ale také různé dobroty.

Obce i města ožijí vánočními jarmarky a trhy

Šumpersko – Začátek adventu si v mnoha městech a obcích připomenou předvánočními jarmarky a trhy. Jako první začali v Moravičanech, kde se předadventní trhy konaly už ve středu 23. listopadu odpoledne.

Ilustrační foto

Jarmark v Nasavrkách bude přátelským setkáním místních

Nasavrky – V sobotu odpoledne proběhne v Nasavrkách adventní jarmark, který je připravený jako přátelské setkání místních občanů. Ti, kteří umí vyrobit a připravit něco zajímavého a jsou ochotní jít se „svojí kůži na trh", nabídnou svým sousedům různé vánoční zboží, drobné dárečky, adventní věnce, svíčky, výrobky ze dřeva, drobné pamlsky, ozdoby, malované perníky, keramiku a další drobnosti, které sami vyrobili.

Advent a Vánoce jsou tématem víkendové prodejní výstavy Adventní ledové království, kterou ve Žďáře pořádá květinářství Marie Horákové (na snímku) Květinka. Výstava se otevře zítra v 10 hodin v Čechově domě.

Ve Žďáře se otevře Adventní ledové království

Žďár nad Sázavou - Bílé, staročeské i dětské Vánoce budou mít kolem sebe návštěvníci výstavy Adventní ledové království, kterou zítra ve Žďáře otevře květinářství Marie Horákové Květinka. „Předvánoční výstava je už pro nás tradicí, pořádáme ji několik let vždy s přáním, aby se návštěvníkům líbila a strávili tam na začátku adventu příjemný čas," usmála se Marie Horáková, majitelka provozovny.

Adventní jarmark v Muzeu TGM Lány

Adventní jarmark v Muzeu TGM v Lánech

Lány - Pobočka rakovnického Muzea Tomáše G. Masaryka v Lánech pozvala všechny ty, kteří se nemohou dočkat Vánoc, na oblíbenou adventní prodejní výstavu.

Mirotice, sokolovna. Ilustrační foto

Adventní trhy oživí sokolovnu

Mirotice – Na první adventní neděli připravují v Miroticích členové TJ Sokol už osmé adventní trhy. „Začínáme ve 14 hodin koncertem žáků místní školy pod vedením učitelky Jaroslavy Pribolové," prozradila starostka místního Sokola Monika Chylíková.

Největší nebezpečí nehrozí od plamenů, ale od kouře. Stačí dvě, tři vdechnutí zlodin a člověk může upadnout do bezvědomí.

Hořící adventní věnce na hřbitov nepatří, varuje velitel hasičů

Benešovsko - Zapálené svíčky na adventním věnci umístěném v blízkosti hořlavých předmětů, například záclon, které může průvan rozevlát nad plamen, je prvním krokem ke zkaženým vánočním svátkům. Požár bytu od vánočního stromku bývá výjimečný, ale propálení gauče nebo koberce zapálenou prskavkou se občas přihodí.

Vánoční výstava ve Dzbelu

Vánoční výstava ve Dzbelu přilákala stovky lidí

Dzbel – Pršelo. Takřka lilo. Ale v obecní hospodě ve Dzbelu na Prostějovsku to v sobotu vypadalo, že venku hustě sněží a někde v dálce cinkají rolničky. Tradiční vánoční výstava s koledami tady navodila tu pravou předadventní atmosféru.

Ilustrační foto.

První adventní neděle bude ve znamení svěcení věnců

Čimelice, Rakovice – Místo tradičního rozsvěcení vánočního stromu, jako mají v jiných obcích, mají v Čimelicích tradici svěcení adventních věnců. Založil ji v minulém volebním období starosta Vladimír Pánek. Naplnit představu, aby se místní lidé setkávali při příjemných příležitostech, se podařilo.

Advent v Zahradě Lisý

Znáte už nové trendy pro letošní advent?

Králův Dvůr – Už v neděli 27. listopadu zapálíme na adventním věnci první svíci. Jaké jsou trendy letošních Vánoc i jak si vyzdobit dům mohli už v předstihu zjistit návštěvníci Zahrady Lisý v Králově Dvoře.

Adventní věnec.

Vyrobte si pod taktovkou charity adventní věnec

Pardubice – Charita Pardubice pořádá benefiční výrobu adventních věnců. Ti, kdo chtějí pomoci, budou vítáni v úterý a středu odpoledne v Salesiánském středisku mládeže na Zborovském náměstí.

Česko zpívá koledy

Česko bude opět zpívat společně koledy 14. prosince. Přidejte se

Region - První svíce na adventním věnci se o uplynulé neděli rozzářila a z rádií se už tu a tam ozývají první koledy. Jejich čas ale ještě teprve přijde. V předpremiéře se rozezní ty nejznámější české koledy a vánoční písně ve středu 14. prosince v 18 hodin při tradiční akci Deníku – Česko zpívá koledy.

Česko zpívá koledy

Česko bude opět zpívat společně koledy 14. prosince. Přidejte se

Region – První svíce na adventním věnci se o uplynulé neděli rozzářila a z rádií se už tu a tam ozývají první koledy. Jejich čas ale ještě teprve přijde. V předpremiéře se rozezní ty nejznámější české koledy a vánoční písně ve středu 14. prosince v 18 hodin při tradiční akci Deníku – Česko zpívá koledy.

Česko zpívá koledy

Česko bude opět zpívat společně koledy 14. prosince. Přidejte se

Region – První svíce na adventním věnci se o uplynulé neděli rozzářila a z rádií se už tu a tam ozývají první koledy. Jejich čas ale ještě teprve přijde. V předpremiéře se rozezní ty nejznámější české koledy a vánoční písně ve středu 14. prosince v 18 hodin při tradiční akci Deníku – Česko zpívá koledy.

Projekt Generace bez bariér v Libiši.

Libišský spolek stmeluje ve vesnici všechny generace

Libiš -  Na základě postřehů členů Spolku Libiš i dalších občanů vznikl ve vesnici nový projekt, jehož cílem 
je začlenit všechny generace místních lidí včetně seniorů z pečovatelského domu Sv. Jakuba do různých aktivit.

Prodej ořechů na trhu

Cukroví se neobejde bez ořechů

Chrudim - Na stáncích středečního trhu na chrudimském Resselově náměstí se pravděpodobně už zanedlouho objeví typický vánoční sortiment v podobě adventních věnců, chvojí a vánočního jmelí.

Den stromů na Čabárně

V Centru ekologické výchovy roste papírový strom

Brandýsek – Mezinárodní svátek Den stromů měl za úkol přilákat o víkendu děti s rodiči do Centra ekologické výchovy na Čabárně zajímající se o přírodu. Počasí ale akci nepřálo, a proto se nekonala ani vycházka do blízkého lesa. Hlavním bodem odpoledne bylo slepit – postavit z ruliček toaletního papíru strom.

Ilustrační foto.

V Hlučíně se pustili do hledání vánočního stromu

Je sice teprve začátek října, ale v Hlučíně se už před několika dny pustili do hledání vánočního stromu, který ozdobí místní Mírové náměstí. Přípravy na zimu ve městě tak odstartovaly s dostatečně velkým předstihem. Kromě stromu tam vznikne i obří vánoční věnec.

Otevření Galerie drátenictví v Ostromeči.

Minigalerie v Ostromeči ukrývá drátěné skvosty

Ostromeč – Minulý týden tomu byly právě dva roky, co byla v Ostromeči, malé vsi u Velkého Malahova na Horšovskotýnsku, otevřena unikátní Galerie drátenictví, pravděpodobně jediná v republice.