Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Ilustrační foto.

Města i obce se připravují na zahájení adventu

Berounsko – První svíčku na adventním věnci letos zapálíme v neděli 3. prosince. Ten den se také v mnoha městech i obcích rozsvítí vánoční stromy a lidé společně přivítají začátek adventu. V Berouně začnou se stavbou vánočního stromu na Husově náměstí už dnes. „Já se na advent vždy těším. Je to čas očekávání, sblížení a rozjímání. Věřím, že ho lidé letos prožijí v tomto duchu a v pohodě,“ uvedl k blížícímu se začátku letošního adventu starosta Berouna Ivan Kůs.

Frýdlantští zahrádkáři uspořádali vánoční výstavu.

OBRAZEM: Frýdlantští zahrádkáři uspořádali vánoční výstavu

Zatímco tradiční podzimní výstava ovoce a zeleniny se letos ve Frýdlantu nad Ostravicí kvůli fatální neúrodě nekonala, vánoční výstavu si tamní zahrádkáři ujít nenechali. Do frýdlantského domu zahrádkářů zavítalo za oba víkendové dny až několik tisíc návštěvníků.

Již o poslední listopadové sobotě zahájili Hrušovanští letošní advent. A rozsvítili vánoční strom. K radosti nejmenších obyvatel města.

OBRAZEM: Hrušovanští zahájili advent. Zpívaly i nejmenší děti

Hrušovany nad Jevišovkou – Vánoční punč, dětský punč, plněné pirohy, horká medovina, jahody v belgické čokoládě ale také zimní pletené čepice, květiny a vánoční výzdoba včetně nezbytných adventních věnců. To vše a spousta dalších lákavých předmětů v sobotu zdobí stánky na náměstí Míru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Sokolovna v Čestíně hostila adventní tvoření a jarmark.

Čestínský adventní jarmark přilákal stovky návštěvníků

Čestín - Sokolovna v Čestíně hostila v pátek a sobotu adventní tvoření a jarmark. Akci pořádal místní Sokol spolu s obecním úřadem. Největší zájem byl o výrobu adventních věnců, ale pozadu nezůstaly ani jiné tvůrčí aktivity, které spojovalo téma nadcházejících Vánoc. Připraven byl i bohatý výběr občerstvení.

V Radimi vystavovali adventní věnce

V Radimi vystavovali adventní věnce

Radim - Adventní věnce, svícny nebo ozdobené perníčky si z prodejní výstavy, která se již stala tradicí, mohli odnést Radimští. Kromě vánočních dekorací byl v nabídce také med nebo levandulové kytice. Zvaní byli samozřejmě také ti, kteří chtěli vánočními dekoracemi jen potěšit své oko a nasát příjemnou atmosféru nadcházejícího adventního období.

Na jarmarku se v sobotu o školní prostory dělili s učni také prodejci, s nimiž učiliště spolupracuje.

Na jarmarku lákalo nejvíc vánoční cukroví a adventní věnce

Sedlčany - Adventní věnce, vánoční aranžmá, jmelí, svícny, cukrářské výrobky a další - v tomto období žádané - zboží nabízel v sobotu 25. listopadu od 9 hodin školní jarmark v hlavní budově Středního odborného učiliště v Bezručově ulici v Sedlčanech. Učni oboru cukrář, kuchař, zahradník nebo barman předváděli, co se za dobu studia dosud naučili.

Ilustrační foto.

Vánoce se očekávají dražší

Ať už je to cenou másla, vajec nebo nižší produkcí ryb. Ve většině případů zaplatíme za letošní Vánoce o něco více než loni.

Ilustrační foto

Bránu adventu otevře v Křižanově kateřinský jarmark

Křižanov – Kateřinský jarmark, už devátý, pořádají v sobotu 25. listopadu v sokolovně v Křižanově. Začíná ve 13.30 hodin. Předvánoční akce, která se v Křižanově stala už tradicí, nabídne opět spoustu stánků s nejrůznějšími rukodělnými výrobky a adventními věnci, vánočními ozdobami, keramikou, šperky, hračkami, ale také s perníčky nebo jinými sladkostmi.

Vánoční osvětlení. Ilustrační foto.

Vánoce se blíží, města rozzáří stovky světel

První neděle adventní už pomalu klepe na dveře a své o tom ví také ve městech a obcích v opavském okrese. Intenzivní přípravy na dobu předvánoční a samotné Vánoce zde začaly už nedávno. Od instalace světelných ozdob na sloupech veřejného osvětlení přes počítání všech nákladů až po vymýšlení tematického programu.

Masarykovo náměstí ve Znojmě ozdobil ve středu dvanáctimetrový vánoční strom. Adventní trhy a program začnou třetího prosince.

OBRAZEM: Do Znojma dorazil vánoční strom. Měří dvanáct metrů

Znojmo – Na Masarykově náměstí postavili dělníci ve středu před polednem vánoční strom. Ozdobí znojemské adventní trhy, které zde začnou v neděli třetího prosince. „Novinkou letošního roku bude, že stromy budou dva. Jeden na Masarykově náměstí a druhý na Horním. I ten dělníci postaví během středy,“ sdělila Petra Maršounová ze znojemské radnice.

Ilustrační foto

Advent v Příbrami začne slavnostním rozsvěcením vánočního stromu

Příbram - Pomalu se blíží adventní čas, který patří mezi nejkrásnějším období roku. V letošním roce si na něj město Příbram připravilo výzdobu v ulicích, stánky s vánočním sortimentem, osvětlené stromy a vůni svařeného vína. Vánoční strom, jako symbol zahájení adventu, bude slavnostně rozsvícen v sobotu 2. prosince. Do přípravy letošního předvánočního programu se mnoho kulturních institucí a vybere si snad každý. 

Výroba adventních věnců ve Starém Kolíně

OBRAZEM: Ve Starém Kolíně vyráběli adventní věnce

Starý Kolín – Že advent klepe na dveře, není jistě třeba připomínat. Vědomi si toho jsou i členové Českého zahrádkářského svazu ve Starém Kolíně, kteří na sobotní odpoledne připravili milé tvoření adventních věnců pod vedením aranžérky Hany Nesvadbové z Velkého Oseka. Naučit se zajímavým technikám a vyrobit si něco hezkého na dokreslení sváteční atmosféry přišli malí i velcí, převažovaly samozřejmě dámy.

Ilustrační forografie.

Kadovští připravují výstavu

Kadov – Umíte vytvořit ten nejkrásnější adventní věnec, vánoční ozdoby či jiné věci, s nimiž byste se chtěli pochlubit ostatním? Pak neváhejte a přineste své výrobky do čtvrtku 30. listopadu do budovy obecního úřadu v Kadově.

Průvodkyně Bára Živná

Adventní prohlídky: při hodování nekýchejte

Plzeň – Chcete vědět, co znamenají jednotlivé svíčky na adventním věnci, proč bylo důležité mít na štědrovečerním stole co nejvíce chodů a proč se při hodování nesmělo kýchnout?

Sklářský skanzen v Tasicích chystá zajímavou akci s názvem Předvánoční skláření.

Huť Jakub v Tasicích chystá Předvánoční skláření

Bělá – Akce s názvem Předvánoční skláření vypukne v sobotu ve sklářském skanzenu Huť Jakub Tasice. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky výroby skla za přítomnosti známého sklářského výtvarníka Zdeňka Kunce nebo na dílničky pro děti i dospělé.

Pět tipů, jak upotřebit voňavé kdoule

Kdoule jsou v syrovém stavu trpké a mohou způsobit žaludeční nevolnost. Zřejmě proto byly v moderní době odsunuty na vedlejší kolej a nejsou zrovna vyhledávaným artiklem. Ale když už u vás rostou, bylo by škoda je nevyužít.

Květinové sloupy v ulicích Mladé Boleslavi.

Květinové válce jsou podle lidí nádhera i kýč

Mladá Boleslav /ANKETA/ – Nápadnou výzdobu města, která vychází z nové koncepce zkrášlování veřejného prostoru, představil magistrát poprvé před Vánoci, kdy se kruhový objezd U Sportu proměnil v adventní věnec a kašna na Českobratrském náměstí ve svícen. Výrazné dekorace následovaly o Velikonocích. Letní novinkou jsou válce osazené truhlíky plnými květin.

Advent v Sopotnici.

Adventní čas v Sopotnici

Sopotnice /Píšete nám/– Adventní období si všichni dozajista užíváme plnými doušky, a nejinak tomu bylo i v základní a mateřské škole v Sopotnici.