Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

ilustrační foto

Dopolední workshop vítá advent

Tóny českých koled budou provázet účastníky workshopu pořádaného berounským domem dětí a mládeže, zaměřeným na adventní věnce.

Adventní dílny v zoo Chleby.

Chlebská Zoo chystá adventní dílny

/FOTOGALERIE/ Vyrobit si adventní věnec na stůl nebo k pověšení na dveře. To je hlavní smysl konání adventních dílen v prostorách Mendelova centra chlebské zoologické zahrady. První se konají už tuto neděli od 10 a 13.30 hodin. Další pak následující víkend denně od pátku do neděle.

ilustr

Na Štědrý den se v kraji zranilo deset lidí. Hořel i adventní věnec

Jižní Morava – Bez pohádek v televizi na Štědrý den se museli obejít lidé z domu v Drnholci na Břeclavsku. V pondělí o půl šesté ráno tam totiž začalo v rodinném domě hořet. Plameny poškodily kromě televize i nábytek a další vybavení. Škodu hasiči odhadují na asi čtyřicet tisíc korun. Celkem museli hasiči na Štědrý den vyjíždět k sedmadvaceti událostem. K dalším čtyřem jeli krátce po půlnoci.

Chvojí na stole. Nevěřili byste, jak k příjemné náladě přispěje větvička borovice

Inspirace pro váš štědrovečerní stůl. Letos se trendy nesou v duchu tradic

Do Štědrého dne zbývá pouhý den a přípravy vrcholí. Většina z nás má již vyzdobenou domácnost, nechybí adventní věnec, v mnoha rodinách už stojí i stromeček. A nyní nás čeká zdobení svátečního stolu, jak na Štědrý večer, tak během dalších dnů, kdy očekáváme návštěvy rodiny a přátel.

Biatlonista Ondřej Moravec

Biatlonista Moravec si zajistil start v hromadném závodě

Nové Město na Moravě /FOTOGALERIE/ - Dlouho to vypadalo, že by ve stíhacím závodě český biatlonista Ondřej Moravec mohl nakouknout do první desítky. Dvě minely v poslední střelecké položce ho však odsunuly na konec té druhé. Druhý mužský závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyhrál stejně jako páteční sprint Nor Johannes Thingnes Bö, kterého na stupně vítězů doprovodili Rus Alexander Loginov a jeho starší bratr Tarjej.

Betlém v Hlučíně doplní živý velbloud.

Betlém v Hlučíně doplní živý velbloud

Poslední adventní neděle, která připadá na 23. prosince, se na Mírovém náměstí v Hlučíně ponese nejen ve znamení zapalování čtvrté svíce na obřím adventním věnci.

Vodňany – Prodejní výstava výrobků žáků oboru zahradník Středního odborného učiliště služeb ve Vodňanech je v plném proudu.

Výrobky studentů mají úspěch

Vodňany – Prodejní výstava výrobků žáků oboru zahradník Středního odborného učiliště služeb ve Vodňanech je v plném proudu. V nabídce jsou adventní věnce, vánoční závěsné dekorace, svícny na stůl a spousta dalšího zboží.

Studenti zemědělské školy v Chotěbuzi v mikulášských maskách na počátku 20. století.

Adventní čas a zvyky na Těšínsku

Čas adventu a Vánoc má každý kraj a oblast zakořeněný ve svých starých obyčejích, které se tiše přenesly i do životů dnešních lidí. Naše předky velmi ovlivňovala roční období a zima byla považována za čas klidu, kdy vše utichlo a symbolizovalo odpočinek po celoroční práci.

Marie Prokopová, jedna z autorek slaměného betlému.

Slaměný betlém vystavují na vánoční výstavě ve Vrdech

Vrdy - Vánoční výstavu zahájili ve čtvrtek 13. prosince ve Výstavní síni obce Vrdy. Lidé tam mají možnost zajít až do 18. hodiny. Otevřena však bude také 14. prosince a v týdnu od 17. do 21. prosince, a to dopoledne od 8 do 12 hodin a po obědě od 13 do 18 hodin. Lidé tam mohou strávit sváteční chvíle také na Štěpána mezi 14. a 17. hodinou.

Předvánoční slavnost v Bystřici nad Úhlavou.

Zatančili a zahráli divadlo

Bystřice nad Úhlavou - V Domově pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou uspořádali již třináctý ročník předvánočního setkání a opět připravili pestrý program.

Putování adventem na plumlovském zámku 2018

Jmelí i koledy. V Plumlově na zámku se putovalo adventem

Proč se o adventu věší v domech jmelí? Co představuje vánoční házení střevíčků. A jak právně vyrobit adventní věnec? To vše a mnohé další se dozvěděli v sobotu návštěvníci zámku, kteří se zúčastnili pestré prohlídky plné hraných scének se zimními příběhy a zpívání koled.

Kladenská Fontána uspořádala vánoční výstavu.

Kladenská Fontána uspořádala vánoční výstavu

Kladno /FOTOGALERIE/ - Středisko komplexní sociální péče Fontána v Kladně v ulici 5. května pod vedením ředitelky Libuše Homolkové uspořádalo tento týden tradiční prodejní vánoční výstavu výrobků svých klientů.

Pavel Bohun

Advent je tu, Vánoce se blíží

První ze čtyř svící na adventním věnci už nám hoří, jasný to signál, že se vánoční čas viditelně přibližuje. Stejně tak nás ale na pozvolný příchod Vánoc připravuje celá řada dalších nepřehlédnutelností.

Vánoční jarmark v Boršicích

Obří adventní věnec bude zdobit centrum Boršic

Třímetrovému adventnímu věnci, tradičnímu symbolu sloužícímu v Boršicích k odpočítávání čtyř týdnů adventu, požehnal v sobotu na parkovišti před tamní prodejnou Jednoty duchovního správce farnosti P. Anton Kasan. Stalo se tak při 9. ročníku Mikulášského jarmarku, který do centra vesnice přilákal stovky Boršických i přespolních.

Místem pro letošní Vánoční trhy v Karlových Varech se opět staly Smetanovy sady u Alžbětiných lázní. Trhy tady potrvají až do 6. ledna.

FOTO: V krajském městě začaly vánoční trhy u „Alžbětinek“

Karlovy Vary – Proudy vody se valily z oblohy v neděli večer a mnozí si kladli otázku: Půjde se vůbec někdo podívat na zahájení Vánočních trhů v Karlových Varech? Nakonec se ukázalo, že počasí lidem ani tak nevadilo a snad jen pět minut před začátkem akce dokonce déšť ustal.

Lidé se sešli v Čestíně na adventním tvoření.

Lidé se sešli v Čestíně na adventním tvoření

Čestín - Obec Čestín spolu s místní tělovýchovnou jednotou připravila pro zájemce ve dnech 30. listopadu a 1. prosince tradiční adventní tvoření spojené s vánočním jarmarkem. Byla pro ně připravena spousta aktivit, na kterých si mohli vyzkoušet svou zručnost, ale nad vším kralovala možnost vlastnoruční výroby adventního věnce.

Adventní sobota v Sobíňově

Sobíňovské děti si připravily adventní pásmo v kostele

Sobíňov /FOTOGALERIE/ – Děti ze Základní a mateřské školy v Sobíňově si společně se svými učitelkami nacvičily zhruba půlhodinové pásmo vánočních písniček a básniček. Navíc nechyběl ani adventní jarmark, na kterém se podílely jak děti, tak jejich příbuzní.

Rozsvícení vánočního stromu ve Varnsdorfu.

FOTO: Ve Varnsdorfu letos poprvé září dva stromy

Varnsdorf - Dva vánoční stromy letos poprvé ve Varnsdorfu zpříjemní čas adventu, do loňského roku byl ve městě jen jeden u knihovny. Oba stromy se poprvé rozsvítili v neděli krátce před 18. hodinou.