Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Česko zpívá koledy

Česko bude opět zpívat společně koledy 14. prosince. Přidejte se

Olomouc – První svíce na adventním věnci se o uplynulé neděli rozzářila a z rádií se už tu a tam ozývají první koledy. Jejich čas ale ještě teprve přijde. V předpremiéře se rozezní ty nejznámější české koledy a vánoční písně ve středu 14. prosince v 18 hodin při tradiční akci Deníku – Česko zpívá koledy.

Voňavá neděle v Klatovech 2016.

FOTO: V Klatovech tvořili vše, co připomíná Vánoce

Klatovy – Uplést vánočku, nazdobit perníčky, vyrobit adventní věnec nebo vánoční přání. Cokoliv, co má něco společného s Vánoci, si mohli vyzkoušet návštěvníci čtvrtého ročníku akce Voňavá adventní neděle, kterou uspořádalo město Klatovy v sále tamní střední školy zemědělské a potravinářské (SŠZP).

Kamil Vrzal

Vánoce dospělým umožňují být dětmi

Kolínsko - Co je vlastně advent? Nejen o tom jsme hovořili s farářem Kamilem Vrzalem, který v současné době slouží v Římskokatolické farnosti Odolena Voda. Stal se členem spolku Klášter Zásmuky a nadále se podílí na akcích, které se konají v těchto prostorách.

Adventní věnec ve Vrážném

Adventní věnec ve Vrážném

Vrážné – Vesnička v krásné krajině Malé Hané má ostatně tak jako většina měst a obcí na Svitavsku již tradiční zvyky, jak přivítat vánoční svátky.

Ilustrační. Vánoce. Adventní věnec. Svíčka.

V období adventu pozor na svíčky

Českolipsko - Začalo adventní období, pro které jsou typické svíčky na adventním věnci, vonné svíčky, tyčinky, aroma oleje či kostky.

Charity day přilákal stovky lidí

Charity day přilákal stovky lidí

Litomyšl – Na jeden den se tradičně prostory gymnázia proměnily na centrum dobrého jídla, vánočních výrobků a dobré zábavy v charitativním duchu.

Tvorba adventních věnců v Rokytnici v Orlických horách.

Rokytnické věnečky do každé rodiny

Královéhradecko, Rokytnice v O. h. - I když se v sobotu Rokytnice před světem skryla v mlze, která by se dala krájet, přece jenom si desítky lidí našly cestu do zdejšího muzea.

Tak to bylo. Život na centrálním jihlavském náměstí s morovým sloupem před rokem 1900. Pohled od kostela svatého Ignáce.

Adventní výprava startovala pod morovým sloupem

Jihlava – „Pohleďte, moji nejmilejší, nastává slavnostní, oslavovaná doba, přináší čas spásy, pokoje a smíření prostřednictvím Ducha svatého!" To nám ve zkratce vzkazuje pastýřským listem sv. biskup Karel Boromejský. Potvrzujeme, že advent je tady a Vánoce stojí přede dveřmi!

Rokytnické věnečky do každé rodiny

Rokytnické věnečky do každé rodiny

Rokytnice v Orlických horách - I když se v sobotu Rokytnice horách před světem skryly v mlze, která by se dala krájet, přeci jenom si desítky lidí našlo cestu do zdejšího muzea.

Rozsvícením vánočního stromu a požehnáním adventního věnce začal v neděli program znojemského adventu.

OBRAZEM: Znojemský vánoční strom rozsvítily děti

Znojmo - Stovky lidí zamířily v neděli odpoledne na znojemské Horní náměstí na slavnostní zahájení letošního adventního programu. Úvodem znojemský děkan Jindřich Bartoš požehnal městský adventní věnec. Poté děti slavnostně rozsvítily vánoční strom.

Kouzlo a vůně perníku v Bohuslavicích. Ilustrační foto.

Bohuslavicemi zavoněly perníčky

/FOTOGALERIE/ Sál Kulturního domu v Bohuslavicích se stal v sobotu dějištěm desáté vánoční výstavy s názvem Kouzlo a vůně perníku.

ČAS ADVENTNÍ. Sto padesát občanů Kudlovic přišlo do centra obce na žehnání 36 adventních věnců a rozsvícení vánočního stromu.

Žehnání adventních věnců ohlásilo příchod předvánočního času

Kudlovice – Do posvátné adventní atmosféry se v sobotním podvečeru zahalilo prostranství mezi kudlovickou zvonicí, staletou lípou a chalupou Strmenských. Advent se tu už několik let žehnáním adventních věnců a zažehnutím vánočního stromu vyznačuje v teologickém smyslu dvojím očekáváním – slavností Ježíše Krista a jeho druhého příchodu na konci věků.

Ivan Baborák

Nestíháte? Vánoce tady budou za rok znovu!

Ahoj. Tak, a očekáváme první neděli adventní, která letos připadá na 27.11., a to je zítra. Do Vánoc je to přesně 25 dní, které bývají vyhrazeny na pečení cukroví, uklízení obydlí, shánění dárků, odskočit si na nějaký předvánoční koncert či trh, neb příležitostí je a bude přehršel. Je dobré také si pořídit, či lépe vyrobit adventní věnec vybavený čtyřmi svíčkami a zítra poprvé škrtnout a zapálit svíčku první.

Černokostelečtí přivítali vánoční čas.

Kostelečtí přivítali vánoční čas

Kostlec n. Č. L. - Čas Vánoc přivítali v Kostelci nad Černými lesy tradičním adventním farmářským trhem, na kterém ani letos nechyběla rybí polévka.

Adventní věnce.

Brodský Zvoneček děkuje sponzorům

Havlíčkův Brod - Po celý týden se scházejí maminky v Mateřském centru Zvoneček v budově AZ Centra v Havlíčkově Brodě a pilně vyrábějí adventní věnce.

Ilustrační foto.

První adventní nedělí začíná předvánoční období

Praha - Na dnešek připadá první adventní neděle, kdy začíná měsíční příprava na Vánoce a podle křesťanské tradice rovněž nový liturgický rok. Lidé rozsvítí první svíčku na adventním věnci, řada měst zahájí vánoční trhy, rozsvítí vánoční stromy na náměstích a slavnostní výzdobu v ulicích.

Tradiční adventní výstava se konala o víkendu ve Všechovicích na Hranicku.

Výstava naladila na adventní čas

Všechovice – Zpěv vánočních písní, vůně jehličí a originálně nazdobené věnce. Kdo jednou navštívil tradiční adventní výstavu ve Všechovicích na Hranicku, ten se sem pokaždé rád vrací.

Ženy v Záhoří vyráběly adventní věnce.

OBRAZEM: V Záhoří ženy zdobily adventní věnce

Záhoří - Zasedací místnost obecního úřadu v Záhoří byla v pátek navečer provoněná jehličím a cukrovím. Pod rukama účastnic všech věkových kategorií tu vznikaly krásné vánoční dekorace a mezi nimi panovala skvělá nálada.

Ilustrační foto

Krátce ze severu Písecka

Písecko - Nadílka pro děti  bude už zítra, při koncertu v kostele rozsvítí adventní věnec a v Čimelicích budou za budou platit příští rok stejně.