Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Krásné vánoční dekorace, které jsou prakticky zadarmo, vyrobíte i u sebe doma

Rychlý dárek i vánoční dekorace, které zvládne každý. Stačí vám jen málo

Dýchla na vás vánoční atmosféra a máte chuť si vyzdobit domov od podlahy pod strop? Jenže ty ceny. Pokud ale máte alespoň trochu šikovné ruce, můžete si vánoční dekorace, ozdoby, adventní věnce i snadné dárky, které potěší každého, vyrobit sami. Tereza Rak na internetu radí, jak využít přírodní materiály i obyčejné věci, které najdete doma. Přeměnit je můžete ve výrobky, které vytvoří tu pravou vánoční atmosféru.

Zimní Hrad Bouzov

Hrady a zámky na Olomoucku ožívají adventním akcemi. Co nabídnou?

Adventními prohlídkami a jarmarky ožijí během prosincových víkendů hrady a zámky na Olomoucku. Návštěvníci se tam dozví spoustu zajímavých informací o adventních tradicích a setkají se s pohádkovými postavami, které dnešní děti už neznají. Pořadatelé nabídnou také tvořivé dílničky, kde se budou zdobit perníčky, vyrábět čokoládové pralinky nebo adventní věnce či svícny.

Květinka v Horšovském Týně nabízí velký výběr adventních dekorací

Tradiční výzdoba? Zájem o adventní věnce klesá, lidé kvůli drahotě šetří

Advent doslova klepe na dveře. Ve většině domácností už proto hospodyňky přemýšlí, jak svoji domácnost zkrášlit a čím ji vyzdobit, aby vytvořily ve svých domovech tu správnou předvánoční atmosféru. Mnozí lidé pak řeší dilema, zdali si tradiční výzdobu, adventní věnec, vyrobit sami doma a ušetřit nějakou tu korunu, anebo ušetřit čas a koupit v obchodě věnec hotový.

Vánoce na zámku v Náměšti na Hané

Hrady a zámky na Olomoucku ožijí adventním akcemi. Co nabídnou?

Adventními prohlídkami a jarmarky ožijí během prosincových víkendů hrady a zámky na Olomoucku. Návštěvníci se tam dozví spoustu zajímavých informací o adventních tradicích a setkají se s pohádkovými postavami, které dnešní děti už neznají. Pořadatelé nabídnou také tvořivé dílničky, kde se budou zdobit perníčky, vyrábět čokoládové pralinky nebo adventní věnce či svícny.

Květinka v Horšovském Týně nabízí velký výběr adventních dekorací.

Zájem o adventní věnce klesá. Lidé šetří nebo volí internet

Advent doslova klepe na dveře. Ve většině domácností už proto hospodyňky přemýšlí, jak svoji domácnost zkrášlit a čím ji vyzdobit, aby vytvořily ve svých domovech tu správnou předvánoční atmosféru. Mnohá pak řeší dilema, zdali si tradiční výzdobu, adventní věnec, vyrobit sama doma a ušetřit nějakou tu korunu anebo ušetřit čas a koupit v obchodě věnec hotový.

Vánoční atmosférou začala už o posledním listopadovém víkendu dýchat Dobruška.

VIDEO: Vánočnímu jarmarku v Dobrušce dominovaly adventní věnce

Tradiční i netradiční, ze zelených větviček, dřevin, ale i háčkované, textilní, perníkové či dokonce keramické - to byly adventní věnce v nabídce vánočního jarmarku v Dobrušce, který poslední listopadovou neděli předcházel rozsvícení vánočního stromu.

Vánoční trhy na náměstí Ostrava-Jih, 8. prosince 2022. Ilustrační snímek

Advent 2023 bude nezvyklý. Kde už začaly vánoční trhy, jak se změní bohoslužby

Vánoce, Vánoce přicházejí. Píseň, kterou si lidé většinou zpívají v prosinci, si při pohledu na současnou nabídku různých adventních a vánočních trhů mohou notovat už od půlky listopadu. Trhovci letos postavili své stánky dřív, a to i přesto, že adventní období začíná později. Nezvyklé bude také načasování svátečních bohoslužeb a mší.

Výroba adventního věnce. Ilustrační snímek.

Hvězdičky naděje pomohou. Čekání na Vánoce ve Znojmě zkrátí výroba věnců

Těsně před začátkem adventu mohou zájemci ve Znojmě pomoci dobré věci a zároveň si přinést domů vlastnoručně vyrobený adventní věnec. Další Dámské odpoledne pod taktovkou Ivety Hlobilové zaměřené tentokrát na společné tvoření se koná 2. prosince od dvou do pěti hodin v přízemí Penzionu Althanský palác na znojemském Horním náměstí.

Ples

Kam o víkendu? Bude se zpívat, tančit i v předstihu vítat adventní čas

/FOTO, VIDEO/ Poslední víkend před zahájením adventu nabízí na Mělnicku i v dalších místech ve středních Čechách spoustu zábavy, pod střechou i pod širým nebem. Bály a koncerty, ale také vinný košt, africké trhy, boxerské zápasy nebo setkání s čerty. A dokonce už i adventní trhy, kde začnou v předstihu zářit vánoční stromy. 

Z rozsvícení vánočního stromu v Novém Strašecí.

Kam o víkendu? Bude se zpívat, tančit i v předstihu vítat adventní čas

/FOTO, VIDEO/ Poslední víkend před zahájením adventu nabízí na Příbramsku i v dalších místech ve středních Čechách spoustu zábavy, pod střechou i pod širým nebem. Bály a koncerty, ale také vinný košt, africké trhy, boxerské zápasy nebo setkání s čerty. A dokonce už i adventní trhy, kde začnou v předstihu zářit vánoční stromy. 

Dvanáctý ročník charitativní akce Boxeři dětem v Kulturním centru Rakovník.

Kam o víkendu? Bude se zpívat, tančit i v předstihu vítat adventní čas

/FOTO, VIDEO/ Poslední víkend před zahájením adventu nabízí na Rakovnicku i v dalších místech ve středních Čechách spoustu zábavy, pod střechou i pod širým nebem. Bály a koncerty, ale také vinný košt, africké trhy, boxerské zápasy nebo setkání s čerty. A dokonce už i adventní trhy, kde začnou v předstihu zářit vánoční stromy. 

Tento neopadavý věnec vypadá, jako by vám jej dodala veverka

Vyrobte si adventní věnec, který vypadá jako vánoční dárek od veverky

Adventní doba se blíží a s ní i čas zamyslet se nad tím, jaký adventní věnec vám letos bude osvěcovat dlouhé prosincové večery. Zelené chvojí je krásná klasika, má však tu nevýhodu, že z něj brzy začne opadávat jehličí. Zkuste si pořídit adventní věnec, který vyrobíte ze stejně působivých přírodních materiálů, ale opadávat rozhodně nebude. Návod na něj i na další krásné předvánoční i vánoční dekorace přináší nová kniha Vánoce pro vaše ruce. Na 300 stranách plných lásky a tvoření najdete úžasné tipy, jak si užít skutečně kreativní advent.

Z vyhodnocení soutěže O nejkrásnější adventní věnec.

Adventní věnec jako krmivo pro ptáčky. Výherní výtvor si získal návštěvníky

/FOTOGALERIE/ Spolu s výstavou Tvořivé Vánoce probíhalo v Českém muzeu stříbra během prosince a začátku ledna hlasování v soutěži O nejkrásnější adventní věnec. Věnce odevzdaly třídy z MŠ Pastelka Malešov, MŠ Benešova 7, ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, ZŠ Jana Palacha Kutná Hora, ZŠ Suchdol a ZŠ Červené Pečky. Návštěvníci výstavy poté hlasovali ve dvou kategoriích, výběr však neměli vůbec snadný, všechny věnce byly nápadité a skvěle zpracované.

Zapalování svíček na věnci je nedílnou součástí adventního období

OHLÉDNUTÍ: Krásné adventní věnce opět zdobily většinu domácností

Co adventí věnec, to originál. Tento popis sedí především na všechny věnce vlastnoručně dělané doma. Jejich čas už sice vypršel, nicméně v galerii si můžete prohlédnout krásné vánoční výtvory z Mateřského centra Duha v Plzni a třeba se už trochu inspirovat na příští rok. 

Malí i velcí vyráběli adventní věnce.

V Prachaticích se opět vyráběly adventní věnce. V DDM zavonělo jehličí

Sobota před první adventní nedělí patřila dříve tradičně akci s názvem Vázání adventních věnců pro veřejnost, kterou pořádá prachatické skautské středisko. Covid tuto tradici na chvíli přerušil ale 26. listopadu 2022 již zase sálem DDM vonělo jehličí a rozléhal se dětský smích.

Zahájení adventu na Kačině.

Na Kačině rozsvítili první svíčku na obřím adventním věnci

Až půjdete na procházku kolem zámku Kačina, najdete tu několik symbolů Vánoc. Nádvoří zámku zdobí tradiční vánoční stromek i obří adventní věnec. I v zámeckém parku vás čeká malé překvapení. První adventní svíčku na Kačině symbolicky zapálili v podvečer první adventní neděle. Je symbolem naděje a očekávání lepších časů.

Zahájení adventu na Kačině.

Na Kačině rozsvítili první svíčku na obřím adventním věnci

Až půjdete na procházku kolem zámku Kačina, najdete tu několik symbolů Vánoc. Nádvoří zámku zdobí tradiční vánoční stromek i obří adventní věnec. I v zámeckém parku vás čeká malé překvapení. První adventní svíčku na Kačině symbolicky zapálili v podvečer první adventní neděle. Je symbolem naděje a očekávání lepších časů.

Výroba adventních věnců v rámci workshopu v prodejně Dobrodruhá.

Olomoucké adventní věnce pomohou sirotkům v Mongolsku, potřebným na Ukrajině

Adventní čas je za dveřmi. Slaměné korpusy, svíčky, krabice sušených přírodních ozdob zamířily v posledních dnech z Charity Olomouc do farností olomouckého děkanátu. Benefiční akce prodeje věnců se uskuteční v první adventní neděli, která letos připadá na 27. listopadu. V roce 2021 dárci věnovali 94 117 korun, z toho 60 476 korun putovalo na mongolský sirotčinec a 33 701 korun bylo věnováno na přímou pomoc ve farnostech. Dvě farnosti se rozhodly podpořit sirotčinec dodatečně a celková výsledná částka tak činila krásných 112 241 korun.

Ze zapálení třetí svíčky na adventním věnci u vánočního stromu na Karlově náměstí v Kolíně.

FOTO: Třetí svíčku na adventním věnci zapálila místostarostka s novým kaplanem

Přestože kulturní vystoupení spojená s adventem zhatila koronavirová opatření, obyvatelé Kolína si i tak nacházejí cestu na Karlovo náměstí, kde se každou předvánoční neděli odehrává malý komorní akt zapálení svíčky na adventním věnci. Tu třetí, nazývanou láska, zapálila místostarostka Iveta Mikšíková společně s novým kolínským kaplanem Karolem Tefou z Indonésie.

Pro inspiraci posílám čtenářům náš adventní věnec, který jsem tvořila se svou dcerou Nelinkou (5 let) z kulatiny.

FOTO: Adventní čas je tady. Pochlubte se vaším adventním věncem

AKTUALIZUJEME/ Máte doma adventní věnec? Pochlubte se a pošlete nám fotografie vašich vánoční věnců, svícnů a ostatních dekorací, kterými si zdobíte v adventním čase váš byt, dům či zahradu. Nápady na vánoční výzdobu inspirujete také naše čtenáře. Děkujeme všem našim čtenářům reportérům, kteří nám poslali moc krásné fotky z různých koutů naší země, a dokonce nám přišel i jeden adventní pozdrav ze Srbska. Moc vám všem děkujeme.

Pro inspiraci posílám čtenářům náš adventní věnec, který jsem tvořila se svou dcerou Nelinkou (5 let) z kulatiny.

FOTO: Adventní čas je tady. Pochlubte se adventním věncem a inspirujte i ostatní

Už máte doma adventní věnec? Pochlubte se a pošlete nám fotografie vašich vánoční věnců, svícnů a ostatních dekorací, kterými si zdobíte v adventním čase váš byt, dům či zahradu. Nápady na vánoční výzdobu inspirujete také naše čtenáře. Děkujeme všem našim čtenářům reportérům, kteří nám poslali moc krásné fotky z různých koutů naší země, a dokonce nám přišel i jeden adventní pozdrav ze Srbska. Moc vám všem děkujeme.

Adventní výzdoba.

FOTO: Adventní čas je tady. Pochlubte se vašim adventním věncem a inspirujte

AKTUALIZUJEME/ Už máte doma adventní věnec? Pochlubte se a pošlete nám fotografie vašich vánoční věnců, svícnů a ostatních dekorací, kterými si zdobíte v adventním čase váš byt, dům či zahradu. Nápady na vánoční výzdobu inspirujete také naše čtenáře. Děkujeme všem našim čtenářům reportérům, kteří nám poslali moc krásné fotky, a to nejen z Moravy, ale také z Čech a dokonce nám přišel i jeden adventní pozdrav ze Srbska. Moc vám všem děkujeme.