Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Adventní posezení v Hluboké.

Do Hluboké se slétli andělé

Hluboká – Andílky z nejrůznějších materiálů, dřevěné, slaměné, voskové, z keramiky, nebo z papíru a látky, staré i moderní, mohli obdivovat lidé na předvánočním posezení v Hluboké.

Byt po požáru způsobeném adventním věncem.

Aby Vánoce byly klidné a nebyly ohnivé

Karlovarský kraj - V čase Vánoc zasahují nejčastěji hasiči u požárů, které jsou způsobeny hořící svící nebo vzníceným adventním věncem, které zůstávají bez dozoru. Na Karlovarsku museli hasiči k podobným požárům vyjet už dvakrát. 

Ilustrační foto

Vánoční požár může způsobit hořící svíčka i olej na smažení

Mělnicko - Vánoční svátky jsou nejen obdobím klidu a míru, ale také častých nehod, při kterých musí zasahovat hasiči. Petr Tomeš ze Sboru dobrovolných hasičů v Kostelci nad Labem na Mělnicku připomněl nejčastější nebezpečí, která na lidi v jejich domovech v těchto dnech číhají.

Kdo zdobí, nezlobí

Z vánočních zvyků Češi nejvíc dodržují zdobení stromečku

Praha - Nejrozšířenějším vánočním zvykem v českých domácnostech je zdobení stromečku. Následuje pořízení adventního věnce a dodržování obyčeje neodcházet od štědrovečerního stolu. Naopak nejméně se Češi o Vánocích věnují lití olova a házení pantoflem. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Obří adventní věnec krášlí Mírové náměstí v Hlučíně také letos.

Věnec je bohatší o svatou rodinu

Obří adventní věnec krášlí Mírové náměstí v Hlučíně také letos. Jeho hlavním iniciátorem byl podobně jako v předchozích letech hlučínský patriot Josef Hlubek.

Vánoce. Ilustrační foto

Jak tráví Vánoce děti, které nemohou být u rodičů?

Mladá Boleslav - Děti z Dětského centra při Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi se na Vánoce těší stejně jako kdokoliv z jejich vrstevníků. Jak tady oslava v domově, kde žijí děti od narození do pěti let, probíhá?

Ve Vyškově zavládla ve středu večer uvolněná atmosféra. Děti na koledy tančily.

Vánoční koledy: ve Slavíkovicích zpívali andělé a dorazil i živý velbloud

Vyškovsko /REPORTÁŽ/ – Do jaké země a jakého období spadají kořeny zdobení adventního věnce? Je středa pár minut po šesté hodině večer a právě tuto informaci se lidé dozvídají z úst ředitele vyškovské umělecké školy Aleše Musila. Ten na Masarykovo náměstí přišel se svým synem Alešem podpořit adventní akci Deníku Rovnost Česko zpívá koledy.

Vánoce se blíží v hodonínském sálu Evropa.

Drobotina se tlačila u srdíček. Děti odkrývaly i budoucnost pomocí olova

Hodonín /REPORTÁŽ/ – Vůně jehličí, cukroví, vosku a dětské hlásky zpívají koledy. Jsou slyšet až dolů ke vstupu do hodonínského sálu Evropa. Právě tam je v plném proudu akce Vánoce se blíží. Všechny ratolesti se chtějí vystřídat a držet text koled, které se nyní snaží zpívat, a trefit se tóny do melodie doprovodné kytary. „Děti jsou zvyklé, že se koledy zpívají všude. My jim zábavnou formou ukazujeme jejich vývoj. Některé skupinky nevěděly, že se chodilo s koledami od domu k domu," vykládá Tomáš Gronský z Masarykova muzea.

Požár domu v Jindřichově Hradci v Bratrské ulici způsobila zapálená svíčka na adventním věnci.

Hořely saze v komíně i adventní věnec

Jindřichohradecko – Topná sezona je pro hasiči na Jindřichohradecku tradičně ve znamení zvýšeného množství požárů. Stejně tomu bylo i uplynulý týden, byť největší požár, který se stal v neděli v Jindřichově Hradci, měl příčinu „vánoční", a to v podobě hořící svíčky na adventním věnci.

Hrad Karlštejn.

Na Královský advent přijede císařovna

Karlštejn - Městys Karlštejn opět ožije Královským adventem. Ten se uskuteční na místní návsi v neděli 18.prosince. A co na návštěvníky Karlštejna čeká?

Vánoční výzdoba v podobě adventního věnce na historické studně v Novém Městě nad Metují.

Historickou studnu ovinul netradiční adventní věnec

Královéhradecko, Nové Město n. Met. - Plápolající světla čtyř velkých luceren a desítky drobných světýlek poutají po setmění pozornost k historické kašně na Husově náměstí v Novém Městě nad Metují.

Ilustrační foto.

Šťastné a veselé? I když jsou kradené

Zlínsko - „Saně tažené sobem, krásná led instalace, kterou jsme měli na zahradě a měli z ní velkou radost. Jenže za dva dny bylo vše pryč a nám zbyly oči pro pláč," svěřila se Zdenka Krtišková ze Zlína.

NEJROZMĚRNĚJŠÍM objektem výstavy je keramický betlém Veroniky Hejhalové.

Veronika Hejhalová do keramických kachlí zachytila vývoj zrození

Sedlčany – Poprvé společně vystavují autorky ze Sedlčanska Veronika Hejhalová, Blanka Veselá a Věra Dlouhá. Vstupní prostory sedlčanského muzea patří jejich nádherným výrobkům z keramiky, obrazům a vánočním aranžmá celý prosinec s přesahem do svátku Tří králů.

Základní škola ve vyškovské Nádražní ulici se v úterý proměnila v jedno velké tržiště. Na Vánočním jarmarku žáci nabízeli hlavně své výrobky.

OBRAZEM: Školu ovládla vánoční atmosféra. Žáci si užívali jarmark

Vyškov – Něco vyrobili v hodinách výtvarné výchovy, něco v družině a část také doma s rodiči nebo prarodiči. Všechny vánoční ozdoby, adventní věnce, cukroví a spoustu dalších drobných dárků pak v úterý odpoledne žáci Základní školy Nádražní 5 ve Vyškově nabízeli na Vánočním jarmarku.

kapsářka v akci

KRIMI MIX: Kapsářka prý byla až něžná

Praha /VIDEO/ – Předvánoční shon je rejem kapsářů, na jejichž rejdy se policisté snaží v místech koncentrace většího počtu osob dohlížet – ovšem současně varují veřejnost, aby si své věci každý hlídal sám. V centru Prahy jsou ovšem kapesní zloději aktivní, ať je pátek, nebo svátek. V úterý na to upozornil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. Připomněl akci zatím neznámé ženy z 30. října, která během pár vteřin připravila o peněženku turistku v obchodě v Melantrichově ulici.

Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

OBRAZEM: Vystavili maketu velkoopatovického zámku upečenou z perníku

Velké Opatovice – Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Příchozí si prohlédli například adventní věnce, vánoční cukroví, betlémy i různá aranžmá včetně vánočního stromku a jesliček. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

Ilustrační foto.

Bazárek mirovických žáků byl úspěšný

Mirovice – Bazárek podruhé, který pořádal Žákovský parlament v mirovické základní škole pod záštitou Spolku rodičů, přinesl 18 877 korun, což je téměř o 1800 korun více než loni.

Každý z návštěvníků si na boršickém jarmarku našel to své.

Atrakcí boršického jarmarku byl obří adventní věnec

Boršice – Parkoviště před prodejnou Jednoty v centru Boršic bylo v sobotu odpoledne zalito slunečními paprsky, úsměvy několika set, příjemně rozechvělých lidí, kteří si v podvědomém očekávání něčeho tajemného nechtěli nechat ujít 12. ročník tradičního vánočního jarmarku.

Zahájení adventu v Záboří.

Jak začali slavit? Nejdřív zlikvidovali májku

Záboří - Pokud by se někdo ze čtenářů Strakonického deníku zeptal, jak jsme zahájili advent v Záboří, uslyšel by asi toto: „V neděli 27. listopadu ráno zastupitelé obce spolu s hasiči odstranili na návsi májku.

Ilustrační foto

Hasiči nabádají k opatrnosti

Chrudimsko – Zítra zapálíme na adventním věnci již druhou svíčku, jejíž světlo zpříjemní podvečerní pohodu a čekání na nejkrásnější svátky v roce. Nicméně jinak krásná dekorace se může snadno změnit v nebezpečný nástroj. A to ostatně platí i pro další ozdoby, které v sobě zahrnují hořící plamínek. Hasiči proto nabádají k opatrnosti.

UČŇOVSKÝ FRMOL. Adventní čas znamená pro žáky a žákyně mnoho práce při přípravě spousty druhů cukroví.

Učňovské vánoční cukroví jde doslova na dračku

/FOTOGALERIE/ Den po zapálení první svíce na adventním věnci míří v sedm hodin ráno budoucí cukráři do dílen v Klimkovicích a nastává frmol. Do půl třetí odpoledne se jich šestnáct střídá ve všech fázích přípravy dobrot, bez nichž si svátky dokáže představit jen málokterý český člověk.

Linhartovský zámek. Ilustrační foto.

Jarmark a koncert na Linhartovském zámku

Linhartovský zámek je oblíbeným cílem nejen letních výletů. Je také místem, které je vyhledáváno v době adventu. V jeho prostorách se totiž koná tradiční stylový vánoční jarmark a také adventní koncert. Loni na jarmark dorazilo přes dva tisíce návštěvníků.

Požár chaty.

Hořelo od kamen i od nedopalku cigarety

Praha - Poslední listopadový den byl průměrný, dá se ale čekat šrumec: začíná poslední měsíc roku, který bývá náročný, protože se množí požáry v domácnostech. V tomto duchu přecházejí pražští hasiči od drobného ohlédnutí k pohledu do budoucna. Ano, je tady předvánoční období; pro hasiče čas požárů adventních věnců, malérů při pečení cukroví – a posléze i hořících stromečků.