Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Petra Ďurišíková, Lenka Kvasničková a Markéta Sztuková (zleva) se sedmiletou Beátkou.

Adventní věnce opět pomáhaly

Na netradiční vánoční dárek se těší osmiletá Beátka z Krnova. Pojede se svou maminkou na léčebný pobyt do lázní, pomohla jí dobrá vůle čtyř žen z Krnova.

Ztráty a nálezy. Ilustrační foto.

Lidé loni nechali v pražské MHD přes 4700 věcí, třetina se našla

Praha - Lidé loni zapomněli v pražské MHD přes 4700 věcí, které se ocitly ve ztrátách a nálezech dopravního podniku. Mezi nejkurióznější patřil třeba dřevěný samopal, tiskárna, kanystr s naftou nebo kostým kostlivce. V dopravním prostředku zůstal i jezevčík ve svetru, klec s potkanem nebo rybičky v igelitovém pytlíku. Asi třetina zapomenutých věcí se vrátila majitelům.

Příslušníci jednotky HZS Praha ze stanice 1 vyprostili pomocí vyprošťovacího nářadí osobu, která uvízla v kontejneru na el. odpad.

Kuriózní požáry: hořely list papíru i zásoba toaleťáku

Praha /FOTOGALERIE/ - Kuriózní zásahy, ale i velmi netradiční oznámení směřovaná na tísňovou linku. Jedno i druhé vyloví pražští hasiči ze vzpomínek při ohlédnutí za svou prací v uplynulém roce. Ano; neobvyklé natolik, že utkví v paměti, jsou nejen samotné zásahy či místa, kde je třeba pomáhat, ale někdy i samotná sdělení informující o různých událostech. Jak o těch spojených s ohněm, tak i s jinými maléry.

Přerovský farář Pavel Hofírek

I křesťan má právo bránit sebe a své blízké, říká farář Pavel Hofírek

Přerov – Zmatek a shon nejen v práci, ale i doma. Místo adventní pohody úklid, pečení cukroví a nákupy. Když na Štědrý den rozbalujeme dárky a měli bychom se cítit slavnostně, jsme mnohdy rádi, že už „to šílenství" máme za sebou a brzy nastanou zase všední dny. Podle přerovského faráře Pavla Hofírka by si lidé měli najít čas alespoň na to, aby se sešli u společné večeře, nebo zapálili svíci na adventním věnci. Jak to udělat? „Člověk se zkrátka musí rozhodnout," říká farář.

Ilustrační snímek

Hasiči varují před 'vánočními' požáry a radí, co dělat, aby nehořelo

Nymbursko - Svíčky na adventním věnci hoří už téměř měsíc a většina lidí se chystá strojit vánoční stromeček. Někteří udržují tradici klasických svíček a prskavek jako nepostradatelné výzdoby stromku. Má to však i svá rizika. Zvýšený počet výjezdů mají v tomto období tradičně hasiči.

Ilustrační foto.

Úsměvné pojistné příběhy místo vánoční pohádky

Praha - S pokračujícím adventem a blížícími se vánočními svátky hlásí zákazníci pojišťovnám stále častěji případy takzvaných domácích požárů. Z průzkumu České pojišťovny vyplývá, že lidé holdují ve velkém množství zapalování svíček, františků a vonných tyčinek, přičemž tyto zdroje otevřeného ohně nechávají bez dozoru! „Více požárů vzniká v domácnostech zejména okolo Štědrého dne. Zabýváme se požáry adventních věnců, ale také stromků s tradičními svíčkami," popisuje situaci mluvčí Ivana Buriánková.

Následky požáru adventního věnce.

Důchodkyni popálil adventní věnec

Pětašedesátiletá důchodkyně z Frýdku-Místku utrpěla v neděli 20. prosince ve večerních hodinách popáleniny poté, co jí nekontrolovaně začal hořet plast pod adventním věncem.

Ilustrační foto

Dejte si o Vánocích pozor na požáry

Teplicko - Vánoční svátky patří z pohledu hasičů k těm klidnějším obdobím roku, přesto i v tomto svátečním období musí jednotky požární ochrany vyjíždět k požárům, dopravním nehodám nebo jiným mimořádným událostem, na kterých se mnohdy podílí lidská neopatrnost či neznalost.

Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Gustava Mahlera v Humpolci jsou na Vánoce, co se týče dekorací, stoprocentně připraveni.

Každá vánoční vazba je originál

Humpolec - Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Gustava Mahlera v Humpolci jsou na Vánoce, co se týče dekorací, stoprocentně připraveni.

Vánoční výstava v Rudolticích.

Rudoltice ladily na Vánoce

Rudoltice - Novinkou letošního adventu v Rudolticích byla výstava Vánoční ladění v sále kulturního domu. Stala se pestrou přehlídkou tradičních i netradičních řemesel a zájmových aktivit, kterým se věnují buď místní, nebo tvůrci z blízkého okolí.

Slavnostní rozsvěcení stromu v Újezdu pod Troskami.

Rozsvícení stromu s kulturním programem

Újezd pod Troskami – V sobotu na první adventní svátek uspořádala naše obec ve spolupráci se sborem dobrovolných hasičů rozsvěcení vánočního stromu s programem.

Ilustrační foto.

Hořící svíčky v bytě bez dozoru mohou pokazit Vánoce, upozorňují hasiči

Lidé by si měli v předvánočním období více dávat pozor na otevřený oheň. Hořící svíčky v bytě bez dozoru nebo požár při přípravě potravin mohou pokazit vánoční svátky. Jako každý rok na to znovu upozorňují hasiči. Pražští hasiči naposledy v pondělí večer zasahovali u požáru, jehož příčinou byla nedbalost člověka, který nechal zapálenou svíčku v bytě bez dozoru.

Ilustrační foto.

Největším nebezpečím pro byt jsou hořící adventní věnce

Benešovsko – V příčinách vánočních požárů vedou ty, které způsobily svíčky, nejčastěji na adventních věncích.K takovému požáru dojde velmi snadno. Na malý věneček z chvojí se umístí svíce a po jejich zapálení se na ně zapomene.

V rámci výstavy v sále knihovny Domeček v Lipníku nad Bečvou děti v sobotu 12. prosince vyráběly netypické ozdoby – vánoční skřítky z burských ořechů.

Vánoční ozdoby vyrobíte i z burských oříšků

Lipník nad Bečvou – Netypická tvořivá dílna pro děti se v sobotu odpoledne uskutečnila v sále Domeček při Městské knihovně v Lipníku nad Bečvou. Mezi vánočními dekoracemi výstavy Až zavoní jehličí vznikali drobní skřítkové z burských oříšků.

Adventní věnec z dílny 12leté Adély Baranové z Uherského Ostrohu.

Dnes si zapálíme třetí svíčku. Jako jediná má mít růžovou barvu

Táborsko – Na zpívání koled je ještě čas. Můžete si je tiše broukat doma v kuchyni při pečení cukroví, ale do duchovních stánků by ještě pronikat neměly. Pokud se v nich zpívá, jsou to ranní roráty, v nichž hlavní roli hraje Panna Marie, neboli nositelka úrody, k níž se naši předci hlavně na venkově hodně obraceli. Roráty jsou typické především pro české prostředí.

Požár způsobily svíčky na adventním věnci.

Na poliklinice vzplál věnec

Polička – Že na poliklinice řeší zranění nejrůznějšího typu, to už nikoho nepřekvapí. Tentokrát však musel být překvapený personál zdravotnického zařízení potom, co se po chodbách proháněli hasiči.

Ilustrační foto.

Češi utratí za vánoční dárky nejčastěji do 5000 korun

Praha - Češi utratí za vánoční dárky nejčastěji do 5000 korun. Kupovanými dárky obdarovává své blízké 87 procent lidí, více než osm procent dává pod stromeček finanční hotovost a pouze čtyři procenta lidí vyrábějí vánoční pozornosti vlastnoručně. Živý vánoční stromek má 47 procent Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Tesco.

Jak se u Jitky Tinkové pokoušela redaktorka Slováckého deníku Jindřiška Jelínková vlastnoručně vyrobit adventní věnec.

Jak jsem se pokoušela vlastnoručně vyrobit adventní věnec

Strání – Kvůli Jitce Tinkové ze Strání jsem se definitivně vzdala myšlenky, že bych si snad mohla přivydělávat třeba výrobou adventních věnců. Když jsem viděla tu nádheru, kterou dokázala svýma rukama vytvořit ona, bylo naráz jasné – na tohle prostě nemám. Ne že bych měla nešikovné ruce, ale fakt je, že příroda mě prostě takovým stupněm výtvarného cítění a kreativitou neobdařila.

Mikuláš.

Druhý advent má ve své moci Mikuláš

Jižní Čechy - Dnes si na adventním věnci zapálíme druhou svíčku. Do Štědrého dne tak zbývát už jen 17 dnů. V této době si nový církevní rok odpočítal první týden.

Mikuláš.

Druhý advent má ve své moci Mikuláš

Táborsko – Zítra si na adventním věnci zapálíme druhou svíčku. Do Štědrého dne bude tak zbývat už jen 17 dnů. V této době si nový církevní rok odpočítal první týden.

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.

Na bazaru se bude dražit i dres Viktorky

Klatovy – Součástí Klatovského klášterního bazaru, který se uskuteční 12. prosince od 9 do 15 hodin před bývalým dominikánským klášterem, je tradičně také dražba zajímavých předmětů a darů.

Ilustrační foto

Mikulášský jarmark v Třinci je už v neděli

Vánoční dekorace, adventní věnce, jmelí, voňavé perníky, svíčky či vůně čerstvého chvojí navodí předvánoční atmosféru na náměstí Svobody v Třinci, kde se bude v neděli 6. prosince od 10 do 18 hodin konat tradiční Mikulášský jarmark.