Kreativ

ŠTÍTEK: Adventní věnec

Mladí floristé změřili síly na Jarově v unikátní vánoční soutěži

Mladí floristé změřili síly na Jarově v unikátní vánoční soutěži

Praha /FOTOGALERIE/ - Zdobení vánočního stromku, výroba vánočního svícnu či aranžování závěsného adventního věnce. Předvánoční přípravy v každé domácnosti? Ne, soutěžní disciplíny. Společenský sál Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze na Jarově hostil ve čtvrtek 4. ročník Flory Pragensis, jediné floristické soutěže s adventním motivem, která se koná v České republice.

Předání předplatného seniorům v Milíčevsi.

Ježíšek a RWE nezapomínají na seniory

Milíčeves – Ozdobené vánoční stromky, na stolech adventní věnce a všude dobrá nálad s očekáváním svátečních dnů. Tak to v těchto dnech vypadá v Ústavu sociální péče v Milíčevsi.

Adventní tvořivé dílny si pro Stropnické připravili ve spolupráci s obcí místní skauti.

Adventní dílnu v Horní Stropnici provonělo jehličí

Horní Stropnice - Věnce se svíčkami na slavnostní stůl i dekorace na zavěšení na dveře domů či bytů podle vlastní fantazie, ale i třeba jednoduché svícny a další ozdoby si mohli vlastnoručně vyrobit návštěvníci adventní tvořivé dílny. Tu v pátek pro děti i dospěláky připravili v Horní Stropnici ve spolupráci s obcí místní skauti.

NA VÝSTAVĚ. V Jalubí je adventní a vánoční výzdoba v barvách oděná.

Za adventními a vánočními dekoracemi do Jalubí

Jalubí – Lidé, kteří si chtějí v adventním nebo vánočním čase vyzdobit za pomocí dekorací a stromků svůj byt, zamířili v sobotu do Jalubí. V prvním nadzemním podlaží obchodního domu mohli navštívit pátý ročník vánoční prodejní výstavy. Spolu s aranžérkami Hanou Durnovou a Helenou Menyhartovou jej připravil Petr Kovalčík, majitel jalubského zahradnictví.

Ilustrační foto

Pozor na požáry adventních věnců, varují hasiči

Berounsko - Téměř každou domácnost nyní zdobí adventní věnec. Než přijde Štědrý den, zapálíme na něm ještě tři svíce. Hasiči upozorňují na rizika, která mohou slavnostní atmosféru rázem změnit na situaci, o kterou nikdo z nás nestojí. Naše domovy jsou přeplněné hořlavými materiály, proto si manipulace s otevřeným ohněm žádá velkou opatrnost.

První adventní svíčku zapálil voják z povolání.

Milínští zahájili adventní období už pojedenácté

Milín – Již pojedenácté se milínští občané sešli, aby společně zahájili Advent. Tradiční byly stánky s vánočním zbožím, voňavé občerstvení a tradiční byli i vystupující. Všechna hudební tělesa mají milínské složení, od nejmenších zpívajících ve Slivičáčku, až po metalovou Gentianu, která předvedla koledy v rokovém podání.

Rozsvícení vánočního stromu v České Třebové.

Advent začal uplakaným počasím

Ústí n. O. - I v Ústí nad Orlicí se o první adventní neděli potýkali s uplakaným počasím. Odpoledne se konal jarmark neziskových organizací a koncerty. Ústecký advent zahájil starosta Petr Hájek, děkan Vladislav Brokeš požehnal adventním věncům. Ani letos nechyběla Pošta pro Ježíška, ta se však před vytrvalým deštěm musela schovat do podloubí. Program uzavírala skupina Kantoři.

Ilustrační foto

Plamínek adventní pohody dokáže škodit. I zabíjet!

Praha /VIDEO/ - Začal advent, což pro hasiče znamená zahájení sezony specifických požárů. Požárů od svíček. Na nebezpečí, které hrozí zvlášť v případě neuhlídání v podobě adventních věnců, upozornil v pondělí Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. Rok co rok se požární jednotky potýkají s požáry, které mají na svědomí symboly Vánoc - a nekončí to vždy jen pokaženými svátky kvůli vyhořelému bytu.

Den pro dětskou knihu v Knihovně Václava Štecha

Advent spojili s Dnem pro dětskou knihu i dílničkami

Slaný – Počínající advent oslavili na desítkách míst regionu různě. Kromě stromů, které se na náměstích a návsích rozzářily právě o víkendu, si pořadatelé pro své návštěvníky připravili řadu zajímavých programů.

Den pro dětskou knihu v Městské knihovně Chrudim.

V knihovně ožil svět Harryho Pottera

Chrudim - Desítky dětí navštívily v sobotu Městkou knihovnu Chrudim. V rámci Dne pro dětskou knihu se zde uskutečnil program doslova plný čar a kouzel.

Znojemský advent začal.

Mohutná jedle svítí. Znojemský advent začal

Znojmo /REPORTÁŽ/ – „Přírodní kulisy" jakými jsou studený vítr a bláto namísto sněhu sice sváteční předvánoční náladu do lidí moc nepumpují, přesto ji lidé na znojemském Horním náměstí vnímají všemi údy. Není se co divit. Nedělní odpoledne přináší podobně jako na řadě jiných míst v zemi díky první adventní neděli pestrý program, jehož středobodem je očekávané rozsvícení vánočního stromu. „A mami, proč má ten strom špičku tak ohnutou?" ptá se malý klučina. Maminka má pohotovou odpověď. „Vždyť je to příroda, žádný umělý strom. A to je právě na přírodních věcech krásné. Nejsou uměle dokonalé," odpovídá mladá žena dítěti. To se spokojeně odklání k dalším výzdobám na náměstí.

Ilustrační foto

Požár v kylešovickém bytě způsobil adventní věnec

/VIDEO/ V pondělí, okolo půl třetí ráno, museli hasiči vyjíždět k požáru v panelovém domě v Liptovské ulici v Kylešovicích. Příčinou byla s největší pravděpodobností neuhašená svíčka adventního věnce.

Od adventu do Tří Králů. Děti se na akci Technického muzea v Brně dozvěděly něco o vánočních zvycích.

OBRAZEM: Kde se vzaly vánoční zvyky? Děti to zjistily v Technickém muzeu

Brno – Proč zdobíme Vánoční stromek a proč se peče vánoční cukroví se v neděli dozvěděli návštěvníci Technického muzea v Brně. „Na akci nazvané Od adventu do Tří Králů jsme chtěli nejen dětem ale také rodičům ukázat, že Vánoce nejsou pouze o tom, kolik dárků najdou pod stromečkem," uvedla organizátorka Alena Najbertová.

ČAS ADVENTNÍ. Sto padesát občanů Kudlovic přišlo do centra obce na žehnání 35 adventních věnců a rozsvícení vánočního stromu.

Kněz žehnal adventním věncům a troubil u vánočního stromu

Kudlovice – Každý rok před začátkem adventu se Kudlovice ponoří do sváteční atmosféry. Stalo se tak i letos, a to v sobotu odpoledne na prostranství mezi zvonicí a chalupou Strmenských při žehnání pětatřiceti adventních věnců, z nichž ten největší visel v průčelí historického stavení, a slavnostního rozsvícení vánočního stromu.

P. Benedikt, starosta K. Lázní Karel Týzl a František Fabík při rozsvěcení vánočního stromu.

První svíci zapálili Poutníci svatého Jana

Okrouhlé Hradiště – Už dvanáct let se pravidelně v předvečer první adventní neděle scházejí věřící při setkání v kostele sv. Jana Křtitele v Okrouhlém Hradišti. A právě jméno uvedeného světce má v názvu občanské sdružení, které se o kostel stará a před lety jej zachránilo.

Vyhlášenými adventními trhy v Libereckém kraji jsou na Sychrově.

Začal advent, na trhy mířily davy lidí

Liberecký kraj - Čtyři víkendy do Štědrého dne. V neděli lidé zapalují první svíčku na adventním věnci, v městech poprvé rozsvěceli vánoční stromy a výzdobu.

Mladí kopidlenští zahradníci.

Kopidlno v zajetí adventních věnců

Kopidlno – Konec listopadu a začátek prosince je v českých zemích neodmyslitelně spjat s adventem a přípravami na příchod vánočních svátků.

Dny řemesel.

Děti pouštěly na Dnech řemesel poprvé lodičky ze skořápek

Sedlčany – Sváteční pocity si užívali po celý den návštěvníci v pátek v Městském muzeu v Sedlčanech na předvánočně laděných Dnech řemesel. Akce byla spojena s ukázkami práce kumštýřů a vystavovatelů, a tak si děti mohly například ozdobit perníčky, vykrájet a slepit si cukroví z lineckého těsta nebo si jen pustit po vodě lodičku z ořechové skořápky a sledovat plamínek svíčky, kam popluje… To byla novinka letošní akce.

Hlučínský patriot Josef Hlubek byl hlavním iniciátorem zhotovení věnce.

Obří adventní věnec na Mírovém náměstí je dílem obyvatel Hlučína

První ze čtyř svící zapálí na obřím adventním věnci 29. listopadu v 16 hodin hlučínský farář Martin Šmíd. Ty další budou postupně každý týden ve stejnou dobu rozsvěcet účinkující ze souboru Gaudi musica, zástupci radnice, starosta Pavel Paschek a místostarostka Blanka Kotrlová, a poslední svíci zapálí hlučínský patriot a hlavní tvůrce adventního věnce Josef Hlubek.

Na Adventní zastavení pozval spolek Cukrle z Přerova všechny, kdo měli zájem si zkrášlit dům a vytvořit si adventní věnce.

Adventní věnce k lidovým tradicím patří, míní spolek Cukle

Přerov – V momentě, kdy návštěvníci Adventního zastavení otevřeli dveře přerovského spolku Cukrle, udeřila je do nosu vůně Vánoc a jehličí. Hned u dveří dostali všichni něco na zakousnutí, třeba chleba s domácí marmeládou. A co se to v sobotu 28. listopadu dělo U Bečvy? Tvořily se zde adventní věnce, které k Vánocům neodmyslitelně pat­ří.

Přípravy na adventní prohlídky v zámku Hrádek u Nechanic.

Punč, cukroví i adventní věnce. Hrádek u Nechanic už voní Vánocemi

Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.

Přípravy na adventní prohlídky v zámku Hrádek u Nechanic.

Punč, cukroví i adventní věnce. Hrádek u Nechanic už voní Vánocemi

Nechanicko /FOTO/ - Už v sobotu začínají oblíbené Vánoce na Hrádku u Nechanic. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně upravených zámeckých interiérů a zpřístupněna bude i zámecká kuchyně. Nasát vánoční atmosféru tu můžete například při ochutnávce anglického punče nebo vánočního cukroví.

Rozsvícení vánočního stromu na chomutovském náměstí - ohňostroj.

Nastává čas Vánoc, v okrese se rozsvítí vánoční stromy

Chomutovsko - O víkendu ožije řada míst na Chomutovsku vánoční atmosférou. Nadchází vánoční čas plný očekávání, vůní, zážitků a radostí, které každoročně přináší . Mezi nejkrásnější patří rozsvícení vánočních stromů.