Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Cestovatel Filip Vítek z Kunic na Blanensku vyrazil ve středu ráno dodávkou za africkým dobrodružstvím. V základní škole v Benešově mu na cestu nachystali několik aktovek s pomůckami pro africké školáky.

Ještě selfie se školáky a vzhůru za zážitky: cestovatel Vítek nabral kurz Afrika

/FOTO, VIDEO/ Mlhu a zasněžená pole zanedlouho vystřídají tropické teploty. A pohled na nekonečné písečné duny. Cestovatel Filip Vítek z Kunic na Blanensku ve středu ráno vyrazil za dalším dobrodružstvím jako šéf výpravy brněnského Expedičního klubu. Od základní školy v Benešově odjel v dodávce do italského Janova.

Fotbalisté líšeňské rezervy po zimní části vedou tabulku jihomoravského krajského přeboru.

Inspirace Olomoucí. Líšeň B zapojila dva mladé Afričany a rozjela tvrdý dril

Na podzim si podmanila fotbalový krajský přebor. A usnout na vavřínech neplánuje líšeňská rezerva ani v druhé části sezony. Doplnila tým o zajímavé juniory a ihned z kraje zimní přípravy se si naordinovala pořádnou dřinu. „Trénujeme pětkrát týdně, plus se nám do toho ještě přidají zápasy. Navíc ještě někteří hráči mají v úterý individuální trénink, takže to je šest jednotek týdně,“ nastínil kouč líšeňského béčka Michal Kugler.

Africký obr Burna Boy poprvé v Česku na festivalu Colours of Ostrava

Burna Boy! Říká si Africký obr, za africkou superstar ho považují ve světě a za dar z nebes v rodné Nigérii. Je držitelem Grammy a mnoha nominací, je ověnčený dalšími významnými cenami všeho druhu, včetně All Africa Music Awards nebo BET Awards, vyprodává koncerty po celém světě a jeho videoklipy mají stamilionová zhlédnutí.

Victor Olatunji (v hloučku radujících se hráčů Liberce ten vlevo)

Kladivo a bomba. Liberec se dočkal vytoužené posily, píšou o tom i v Nigérii

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Victor Olatunji, 23 let, země původu Nigérie. Fotbalisté Slovanu Liberec se na závěr soustředění na Maltě dočkali vytoužené posily. Trenér Luboš Kozel zařadil útočníka do posledního přípravného utkání před startem jarní části ligy. Čahoun z Afriky nezklamal, byť Zlínu při vítězství 3:0 gól nedal. 

Victor Olatunji (v hloučku radujících se hráčů Liberce ten vlevo)

Kladivo a bomba. Liberec se dočkal vytoužené posily, píšou o tom i v Nigérii

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Victor Olatunji, 23 let, země původu Nigérie. Fotbalisté Slovanu Liberec se na závěr soustředění na Maltě dočkali vytoužené posily. Trenér Luboš Kozel zařadil útočníka do posledního přípravného utkání před startem jarní části ligy. Čahoun z Afriky nezklamal, byť Zlínu při vítězství 3:0 gól nedal. 

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Chomutovský zoopark otevřel nové medúzárium

Chomutovský zoopark otevřel medúzárium. Jako jediná zoo v České republice

Na planetě Zemi žije stovky milionů let. Do Chomutova se ale tento živočišný druh dostal teprve nedávno. Zoopark otevřel novou a netrpělivě očekávanou expozici medúz, kde se v osmi akváriích vznáší na sto šedesát mladých žahavců osmi druhů. Podobnou expozicí se nemůže chlubit žádná jiná zoologická zahrada v České republice.

Gymnázium Chotěboř získalo titul Fairtradová škola.

Chotěbořská škola je férová. Gymnázium Chotěboř získává titul Fairtradová škola

Gymnázium Chotěboř 12. ledna 2023 získalo titul Fairtradová škola na slavnostním předání. Celorepublikově má u nás tento titul šestatřicet škol a celosvětově více než dva tisíce škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Certifikát 12. ledna předal studentům a pedagogům školy zástupce neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která kampaň Fairtradových měst a škol koordinuje.

Průvod Tří králů na velbloudech a koledníci v Praze.

Petice proti černému tříkrálovému koledníkovi. Do Česka vtrhl fenomén blackface

Začátek roku je v české kotlině vyhrazen tříkrálovému koledování a s ním spojenému průvodu Kašpara, Melichara a Baltazara. A právě postava Baltazara se nyní stala předmětem petice, která do poloviny týdne kolovala českým internetem a byla vyvěšena na síti petice.com. Její autorce Tereze Navrátil Šimonové na koledování, které skončí v neděli 15. ledna, vadilo, že si představitelé této postavy barví své tváře na černo. Takzvaný blackface je totiž, hlavně ve Spojených státech, považován za nevhodný, je totiž podle mnohých urážlivý vůči Afroameričanům.

Chomutovští trenéři zleva Ladislav Doksanský a Tomáš Smola.

Fotbalisté Chomutova jsou v zápřahu. Zkouší africké duo

Ve středu odpálili přípravu na jarní část divizní sezony fotbalisté Chomutova. Trenéři Tomáš Smola a Ladislav Doksanský na úvodním tréninku nemohli počítat s trojicí hráčů – Radek Kibal, Lukáš Liška a Lukáš Svoboda. Na druhou stranu tým i posiluje. V přípravě má například dvojici Afričanů.

Luděk Čulík je zkušeným zoologem Safari Parku Dvůr Králové.

Letos se u nás narodí ještě minimálně tři žirafy, říká zoolog Luděk Čulík

/ROZHOVOR/ Více než pět metrů vysoký chovný samec Bořek se postaral o to, že ve Dvoře Králové pokračuje po čtyřleté odmlce tradice chovu žiraf Rothschildových, která nemá ve světě obdoby. Den před Štědrým dnem přišla na svět samice Imany, den po Novém roce samec Luis. „V letošním roce se narodí ještě minimálně tři žirafy,“ říká zoolog Luděk Čulík ze Safari Parku Dvůr Králové. V rozhovoru přibližuje, jak se žirafy rozmnožují, jak rodí, nebo proč není radno s nimi být v bezprostředním kontaktu.

Luděk Čulík je zkušeným zoologem Safari Parku Dvůr Králové

Páření žiraf je velmi komplikované. Není to kopulace, jen skok, popisuje zoolog

Více než pět metrů vysoký chovný samec Bořek se postaral o to, že ve Dvoře Králové pokračuje po čtyřleté odmlce tradice chovu žiraf Rothschildových, která nemá ve světě obdoby. Den před Štědrým dnem přišla na svět samice Imany, den po Novém roce samec Luis. „V letošním roce se narodí ještě minimálně tři žirafy,“ říká zoolog Luděk Čulík ze Safari Parku Dvůr Králové. 

Afrika je o tom, být tam. Na férovku, říká cestovatel Filip Vítek.

Afrika na férovku! Cestovatel Vítek z Kunic pojede dodávkou přes poušť do Ghany

To bude panečku jízda. Z Benešova do italského Janova. Pak trajektem do marockého přístavu Tanger a dál po západním pobřeží. Cílová stanice Ghana. Několik tisíc kilometrů za volantem dodávky. Afrika na vlastní kůži. Dobrodruh a cestovatel Filip Vítek z Kunic na Blanensku se chystá v závěru ledna na další expedici. Pojede jako šéf výpravy brněnského Expedičního klubu.

Pardubický tým se letos do cíle nepodívá.

Atmosféra na Dakaru se mění, lidé jsou vstřícnější, říká šéf týmu Barth Racing

Z několika pádů má Zdeněk Tůma pořád následky. Už dva dny je v Rijádu a léčí se. Jezdec na čtyřkolce společně se svým týmem přiletí pak ve středu brzy ráno do Prahy. „Stále má velké a barevné podlitiny na nohách, bere léky na bolest. Chodit ale může,“ prohlásil Michal Burkoň, šéf pardubického týmu, který byl na svém sedmém ročníku Dakarské rallye.

Pro Zdeňka Tůmu skončil letošní Dakar předčasně.

Zraněný českokrumlovský čtyřkolkář Zdeněk Tůma přiletí z Dakaru domů ve středu

Z několika pádů na letošní Rallye Dakar má českokrumlovský čtyřkolkář Zdeněk Tůma pořád následky. Už dva dny je v Rijádu a léčí se. Společně se svým týmem přiletí ve středu brzy ráno do Prahy. „Stále má velké a barevné podlitiny na nohách, bere léky na bolest. Chodit ale může,“ prohlásil Michal Burkoň, šéf pardubického týmu, který byl na svém sedmém ročníku Dakarské rallye. A poprvé se tak nedostane jako člen asistenčního vozu Cupra do cíle. „Nemrzí mě to. Důležité je, že se Zdeňkovi zdravotně nic závažného nestalo. Letošní ročník je v Saudské Africe suverénně nejtěžší.“

Americká kapela Savage Republic

Savage Republic odehraje jediný koncert v ČR, bude v rožnovské Vrátnici

Kultovní americká industriální postpunková kapela Savage Republic vydala loni novou desku Meteora, uspořádala několik svých vystoupení v USA a v lednu 2023 přijíždí na krátké evropské turné ve vybraných zemích. Jediný koncert v České republice odehraje v klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm v úterý 10. ledna od 20 hodin.

Tady Petr. To nejzajímavější ze světa lifestylu

VIDEO: Madeira je na cestě stát se evropským Bali

Asi nejznámějším místem pro digitální nomády je Thajsko. Podobné oblibě se začíná těšit indonéský ostrov Bali, který díky prudkému nárůstu popularity dnes žije primárně z příjmů z digitálních nomádů. V praxi to vypadá tak, že máte problém na ulici potkat člověka, který se na Bali narodil a nepracuje právě kolem cestovního ruchu či gastronomie. Právě o to se teď snaží také ostrov Madeira. Ten se nachází kousek od Afriky, ale jedná se o portugalskou kolonii, takže se stále považuje za součást Evropské unie.

Charlize Theronová je stále aktivní herečkou.

Jak šel čas s Charlize Theronovou: Adoptovala syna, vyklubala se z něj dcera

Oscara za jednu z nejpůsobivějších filmových proměn ani spokojenou rodinu nezískala lusknutím prstu. Osud jí už od dětství házel klacky pod nohy. Charlize Theronová to ale nikdy nevzdala a místo fňukání pomáhá druhým. K tomu navíc sama vychovává dvě adoptované děti, přičemž jedno z nich je transgender. 

Internetový podvod. Ilustrační foto.

Žádný sběratel ani fanoušek hokeje. Podvodník vytáhl z lidí 2 miliony

Tvářil se jako sběratel, byl to však podvodník. 28letý muž prodával pod falešnými jmény fiktivní mince, medaile, bankovky či zlaté slitky. Na různých inzertních portálech nabízel i vstupenky na NHL v Praze. Na lidech, kteří mu na internetu naletěli, vydělal při sjednaných, ale neuskutečněných prodejích, 2 miliony korun. Kriminalisté z Teplic podvodníka pocházejícího z Pardubického kraje vypátrali.

Internetový podvod. Ilustrační foto.

Ani sběratel, ani hokejový fanda. Podvodník z Pardubicka vytáhl z lidí 2 miliony

Tvářil se jako sběratel, byl to však podvodník. 28letý muž prodával pod falešnými jmény fiktivní mince, medaile, bankovky či zlaté slitky. Na různých inzertních portálech nabízel i vstupenky na NHL v Praze. Na lidech, kteří mu na internetu naletěli, vydělal při sjednaných, ale neuskutečněných prodejích, 2 miliony korun. Kriminalisté z Teplic podvodníka pocházejícího z Pardubického kraje vypátrali.

Ilustrační foto.

Teplo vylákalo z děr netopýry, rádi si vyrazí k vodě

Zahlédnout netopýra v lednu, kdy by měl hibernovat a být zalezlý v úkrytu na zimovišti? Ne, to není přelud. Podle odborníků vlastně nejde o nic mimořádného. Aktuální počasí ale téhle podívané přeje: všímavým lidem se může nabídnout až nečekaně často. A nejen za soumraku, jak to známe z letních měsíců; klidně i během dne.

Ilustrační snímek

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. Na Jesenicku naměřili 18,7 stupně

Také v pondělí v Česku padaly teplotní rekordy. Nové maximum pro druhý lednový den bylo překonáno, nebo dorovnáno na 90 ze 162 stanic měřících alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde naměřili 18,7 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord z loňského roku, kdy v Javorníku a ve Vidnavě na Jesenicku teplota vystoupila na 13,7 stupně, uvedl na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Příčinou současného neobvykle teplého počasí je horký vzduch, který do Evropy proudí ze severozápadu Afriky.

Prvním mládětem, které se v Safari Parku Dvůr Králové narodilo v roce 2023, je samec žirafy Rothschildovy.

Chovný samec Bořek se činil. Ve Dvoře Králové se narodila další žirafa

V Safari parku Dvůr Králové se narodil v pondělí 2. ledna ráno samec žirafy Rothschildovy. Je prvním mládětem, které se v zoo v roce 2023 narodilo. Jeho matkou je ve Dvoře Králové narozená samice Ella, otcem je nový chovný samec Bořek. V krátké době jde o druhý přírůstek žirafy Rothschildovy. Den před Štědrým dnem se narodila ve Dvoře Králové samice Imany. Porodila ji žirafa Imara. Také v tomto případě je otcem chovný samec Bořek.

Meteostanice a senzory kvality ovzduší, ilustrační foto.

Vzduch z Afriky přinesl na západ Čech rekordní teploty

Vlivem extrémně teplého vzduchu ze severozápadu Afriky nad naše území padaly na přelomu roku teplotní rekordy v celé České republice, výjimkou nebyl ani západ Čech. Teplotní maxima pro Silvestr i Nový rok byla překonána také na dvou profesionálních meteorologických stanicích v Karlovarském kraji.

Teplé a slunečné zimní počasí - Ilustrační foto

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. Místy bylo skoro 20 stupňů

Také na Nový rok stejně jako na silvestra v Česku padaly teplotní rekordy. Naměřila je už víc než polovina ze 162 stanic měřících alespoň 30 let, uvedl na twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na některých místech teplota dosáhla až 19,6 stupňů Celsia, vyplývá z mapy, kterou meteorologové zveřejnili. Neodolalo tak celorepublikové novoroční maximum z loňského roku.

Pardubický tým se chystá na další účast na Rallye Dakar.

Šéf týmu BARTH Racing: Dakar se do Afriky už nevrátí, není tam bezpečno

K Dakarské rallye se dostal náhodou, když ho jeden ze závodníků oslovil s možností sponzoringu. U nejtěžší motoristické dálkové soutěže MICHAL BURKOŇ zůstal několik let. Z pozice šéfa pardubického týmu BARTH Racing vyráží už na svůj sedmý ročník. Za tu dobu v pouštních pustinách prožil mnoho dobrodružných situací a příběhů.

Pardubický tým se chystá na další účast na Rallye Dakar.

Šéf týmu BARTH Racing: Dakar se do Afriky už nevrátí, není tam bezpečno

K Dakarské rallye se dostal náhodou, když ho jeden ze závodníků oslovil s možností sponzoringu. U nejtěžší motoristické dálkové soutěže MICHAL BURKOŇ zůstal několik let. Z pozice šéfa pardubického týmu BARTH Racing vyráží už na svůj sedmý ročník. Za tu dobu v pouštních pustinách prožil mnoho dobrodružných situací a příběhů.

Pragovka Lady řízená Alešem Lopraisem má šanci na dobré umístění

Loprais: Dakar bude zajímavější než dřív. Chce to zachovat klidnou hlavu

Posedmnácté pojede Rallye Dakar, a ta se za tu dobu dost změnila. Aleš Loprais začínal po boku svého legendárního strýce Karla, který loni koncem prosince odešel do dakarského nebe. V roce 2007 při své řidičské premiéře dosáhl na svůj největší úspěch, když ještě v Africe dojel s kamionem Tatra třetí.

Papež František zdraví věřící po svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) na  Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, 25. prosince 2022

Papež František vyzval k ukončení války. Pomysleme zejména na děti, prohlásil

Papež František ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil „nesmyslnou válku“ na Ukrajině a vyzval k jejímu ukončení. Připomněl rovněž další ozbrojené konflikty ve světě zejména na Blízkém východě či v Africe a vzpomněl také na miliony lidí, zejména dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně.

Mezi nejžádanější exotické ovoce patří během vánočních svátků banány, pomeranče a mandarinky. K těm měli obyvatelé dnešní České republiky vzácně přístup od pozdějších desetiletí 19. století, kdy se sem dostávaly nejprve v sušené či konzervované podobě

Banány, nedosažitelný luxus. Lidi kdysi lákaly světelné skříně i zázračný prášek

Kromě voňavého cukroví, řízků, rybí polévky a bramborového salátu si většina domácností neumí představit vánoční hody ani bez čerstvého ovoce. Jeho vánoční nákup před rokem 1989 máme nejspíš ještě pořád v paměti jako boj o poslední nepodpultové kousky v nekonečných frontách. V ještě hlubší minulosti se snažili poptávku na drahé a vzácné zboží využít obchodníci jak se dalo, trhákem a důvodem k vynalézavosti byly zejména banány.

Taneční skupina DIAMOND DANCE Klatovy - mini.

FOTO: Děvčata z klatovské skupiny DIAMOND DANCE si vytančila zlato a dvě stříbra

/FOTOGALERIE/ V Břežanech u Prahy se v první polovině prosince konalo vánoční kolo taneční soutěže MIA Festival, jehož se zúčastnila také taneční skupina DIAMOND DANCE Klatovy. Děvčatům z města pod Černou věží se nedaleko hlavního města dařilo, o čemž svědčí fakt, že si domů na západ republiky přivezly jedno zlato a dvě stříbra.

Už 65letý veterán Josef Macháček patří mezi hrstku jezdců, kteří zažili dakarské závodění v Africe, Jižní Americe i Saúdské Arábii.

Změna před startem. Na Dakaru Josef Macháček nahradí zraněnou Yasmeen Koloc

To je zpráva jak blesk z čistého nebe! Pouhých několik dní před startem Rally Dakar musel udělat roudnický tým Buggyra ZM Racing změnu v sestavě posádek kategorie T3 Lehkých prototypů. Zdravotně indisponovanou Yasmeen Koloc, která se chystala na svůj debut, nahradí doyen dálkových soutěží Josef Macháček. Šestinásobného vítěze slavné rallye čeká na Dakaru jubilejní dvacátý start.