Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Tým Podpatky na plynu trénoval před cestou na dálkovou rallye do Maroka na bývalém vojenském cvičišti Pánov u Hodonína

Opět do Maroka. Podpatky na plynu chtějí s novou navigátorkou vidět cíl rallye

/FOTO,VIDEO/ Jedná se o druhý pokus. Ovšem oproti minulému ročníku bere Lenka Hlavatá účast na druhé největší cross-country rallye světa s buginou trochu jinak. V týmu Podpatky na plynu (PnP) a první ryze dámské posádce v historii českých dálkových rallye došlo totiž před Marocco Desert Challenge 2024 (13.-20. dubna) k několika změnám.

Divize E: Přerov - Noový Jičín (29.3.2024)

FOTO: Záchranářský duel Viktorce nevyšel. Spálila i tisíciprocentní šanci

Tak tohle se nepovedlo. Fotbalisté přerovské Viktorky, kteří jsou v tabulce divize E předposlední, hostili v rámci devatenáctého kola poslední Nový Jičín a jednalo se tedy, jak se říká, o utkání za šest bodů. V zápase, který mnoho fotbalové krásy nepobral, však propadli zejména střelecky a prohráli 1:2. Jejich náskok na Severomoravany se tak smrsknul už jen na rozdíl lepšího skóre.

Ilustrační foto

Safariběh podpoří návrat psů hyenových do Afriky. Registrace do 5. dubna

39. ročník Safariběhu ČSOB pomůže 13. dubna záchraně psů hyenových v Africe. Šelmy, v jejichž chovu je safari park světovou špičkou, patří zároveň k nejohroženějším. Aktivitami safari park naváže na podporu veterinární péče o psy hyenové v tanzanském Národním parku Mkomazi. Tým expertů začal připravovat i transport psů hyenových ze Dvora do Tanzanie.

Afrika s Tomíkem ve Skaličce.

Afrika s Tomíkem ve Skaličce

Tato přednáška byla v letošním roce ve Skaličce třetí. První měli cestovatelé Márovi, kteří patří k pravidelným přednášejícím o svých cestách. Druhou měl Martin Bukovský o Bunkru Přáslavice. Třetí, s Tomášem Vejmolou alias Tomíkem na cestách, který byl ve Skaličce podruhé, byla právě osmého na Mezinárodní den žen, ale ukázala, kolik občanů se vejde do nové přednáškové místnosti.

Zamioculcas - oblíbená pokojovka, nenáročná na světlo.

Květiny v tmavém koutě? Pěstujte pokojovky, které jsou nenáročné na světlo

Čistí a zvlhčují vzduch, zkrášlují prostory a péče o ně uklidňuje a přináší radost. Pokojové rostliny jsou neodmyslitelnou součástí našich domovů, kanceláří i škol. Jaké květiny ale zvolit, když do vašeho tmavého bytu moc slunečních paprsků neproniká? Pokojovky, kterým se bude dařit i v tmavších koutech domácností, existují a není jich málo.

Čapí rodinka ze Sokolova už je pohromadě

Čapí rodinka ze Sokolova už je pohromadě

Komín nedaleko sokolovského nádraží zdobí párek čápů. Samička přiletěla o pouhé tři dny později. Poprvé ji spatřili lidé v pátek 8. března. Jsou tam zhruba posedmé a z toho se několikrát dokonce povedlo čapí rodince přivést na svět mladé.

Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka. Safari park zahájil výzkum slonů v Tanzanii

Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka

Tým odborníků z Česka a Tanzanie označil v tamějším Národním parku Mkomazi čtyři slony savanové telemetrickými obojky. Data, která budou přístroje pravidelně poskytovat, pomohou ochráncům přírody poznat způsob života těchto majestátních zvířat, předcházet jejich konfliktům s lidmi a chránit je. Projekt je dalším krokem v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a NP Mkomazi, který povede k ochraně populací tamějších zvířat i celého prostředí.

Sestra Marie Růžena Mináriková

Je to dar a Pán Bůh ví, proč ho dal zrovna mně, říká řádová sestra Marie Růžena

Chtěla učit studenty na střední škole, místo toho se ale oddala Bohu a životu v klášteře dominikánek v Uherském Brodě. Řádová sestra Marie Růžena Mináriková původem ze Slovenska přijala život v přísné klauzuře a stala se nevěstou Kristovou. O tom, kdy si uvědomila své poslání a třeba také jaké obavy ji na cestě provázely, promluvila v druhém díle miniseriálu Deníku o životě řádových sester.

Martináč hrušňový

Největší motýl Evropy zakryje celou dlaň. V Česku na něj narazíte jen vzácně

Pokud v přírodě potkáte největšího motýla Česka i celé Evropy, radujte se. Narazili jste totiž na raritu. Martináč hrušňový je kriticky ohrožený a v Česku chráněný zákonem, ale na vhodných stanovištích se může vyskytovat poměrně hojně. Díky jeho velikosti jej nepřehlédnete, rozpětí křídel tohoto nočního motýla může mít až 16 centimetrů. Pokud si jej vezmete na ruku, hravě vám zakryje dlaň.

Meteorologové předpovídají, že v pátek může na naše území doputovat písečný prach z africké Sahary.

Pozdrav z Afriky. Na jižní Moravě se může objevit písečný prach ze Sahary

V Česku se může v pátek odpoledne a večer objevit písečný prach ze Sahary. Jemný poprašek podobný pylu by mohl být ve srážkách, které meteorologové očekávají. Lidé ho pak uvidí například na okenních parapetech nebo sklech aut. Na facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

David Číp, Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř

Jaro v únoru? První čápi jsou tu. Brzký návrat ale nemusí vždy dopadnout dobře

/FOTO, VIDEO/ Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, říká jedna dobře známá pranostika. Jenže svátek svatého Řehoře připadá až na 12. března. Čápům jako by to bylo jedno, nad hlavami nám na některých místech poletují už od druhé poloviny února. Jaro přichází mílovými kroky, vrací se tažní práci, ale nemusí to pro ně vždy dobře dopadnout.

Pár jeřábů popelavých na Třeboňsku

Kolem silnice na Třeboňsku pochodují mohutní ptáci. Ornitolog: Neobvyklé chování

Na polích v širším okolí Třeboně můžete v těchto dnech pozorovat mohutné opeřence. Z dálky připomínají velké volavky nebo čápy. Jde o jeřáby popelavé, kteří jsou u nás spíše vzácností. Na Třeboňsku je ale uvidíte i přímo u silnice. Nevadí jim dokonce ani zastavující řidiči, kteří si neobvykle mohutné opeřence fotí. 

Trenér Vlašimi Martin Hýský

Hyský: Mám nejvyšší ambice. Chci hrát baráž. Vyjádřil se k Jandovi

Už dva a půl roku vede fotbalovou Vlašim jako hlavní kouč. Pár dní před startem jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odpovídal Martin Hyský fanouškům, kteří se zajímali nejen o jeho či týmové ambice. Řeč přišla i na B-tým, spolupráci se Slavií či moment z podzimu, jež zasáhl všechny okolo klubu, tedy vyřazení hráče Ladislava Jandu z A-týmu. Téměř po půl roce řekl Hyský svůj pohled na věc.

Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky. Vyfotili ho nedaleko Dakaru

Pět tisíc kilometrů v křídlech. Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Ilustrační foto: Jeřáb popelavý

Mohutní ptáci pochodují kolem silnice na Třeboňsku. Jejich chování je neobvyklé

Na polích v širším okolí Třeboně můžete v těchto dnech pozorovat mohutné opeřence. Z dálky připomínají velké volavky nebo čápy. Jde o jeřáby popelavé, kteří jsou u nás spíše vzácností. Na Třeboňsku je ale uvidíte i přímo u silnice. Nevadí jim dokonce ani zastavující řidiči, kteří si neobvykle mohutné opeřence fotí. Ornitologové ale doporučují tento kriticky ohrožený a zákonem zvláště chráněný ptačí druh zbytečně nevyrušovat.

Michaela Gemrotová

Michaela Gemrotová o hendikepované dceři: Je na tom líp, než lékaři předpovídali

Zpěvačka Michaela Gemrotová si v těhotenství vyslechla děsivou zprávu, že se její dcera narodí s hendikepem. Trpí spastickou triparézou. Od lékařů neslyšela příliš pozitivní prognózy, rozhodla se to ale nevzdat a s manželem se pokusili pro malou Anežku udělat vše, co bylo v jejich silách. Dnes je na tom výrazně lépe, než lékaři předpovídali. A protože Míša chystá nové album, nemohla první písničku věnovat nikomu jinému. 

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S.

V Daikinu začali vyrábět novou klimatizaci Zeta S. Její vývoj zabral rok a půl

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S. Inovativní technologie, která povede k efektivnějšímu využívání energie, a tedy větší udržitelnosti, se zrodila po roce a půl vývoje, do kterého se zapojil tým 20 odborníků napříč různými odděleními. Daikin odhaduje roční produkci okolo 220 tisíc zařízení.