Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Fotbalisté Příbram zahájili přípravu na novou sezonu

Obměněná Příbram odstartovala přípravu, Krejčí bude stavět nový tým

Po dvou týdnech volna jsou opět v procesu. Fotbalisté Příbrami sotva vstřebali konec v baráži o první ligu s Pardubicemi a už se připravují na další druholigový ročník. Trenér Karel Krejčí s realizačním týmem přivítal teprve část hráčského kádru. Kompletní bude až v druhé polovině. Už v pátek ho ale čeká první test, kdy se v Benátkách nad Jizerou utká s Libercem.

Ragbisté Přelouče si extraligu nezahrají. V Praze nestačili na Pragu.

Nadlidský úkol. Přes ragbyovou legendu s Afrikou se do extraligy nešlo prodrat

Zase jen první liga… V některých odvětvích by toto zvolání zavánělo pohrdáním, jenže v ragby je nad ní ještě extraliga. Přeloučští borci se snažili prodrat mezi elitu přes baráž, když ve své soutěži obsadili druhou příčku. Jenže v letošní sezoně dostali velice těžkou úlohu. Prokousat se přes legendu tohoto sportu, kterou je Praga Praha. A už tak těžká úloha se pro Bizony zkomplikovala tím, že se extraliga redukuje z osmi týmů na šest, tudíž je čekalo měření sil s pátým celkem tabulky. A dopadlo podle papírových předpokladů. Posílený favorit zdolal outsidera rozdílem třiceti bodů.

Livingstone Museum

Holub vedle Livingstona. Zambijci si slavného českého cestovatele váží dodnes

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Celý západní svět dnes řeší odkaz koloniální doby a slavných Evropanů, kteří prozkoumávali Afriku. Čech Emil Holub, který byl součástí této éry, se však v samotné Zambii těší úctě jako objevitel, jehož práce dodnes pomáhá národům Zambie poznat jejich vlastní minulost.

Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze, Holešovická tržnice, Hala 22.

Trhy v Holešovické tržnici nabídly informace o pražských sadech a sběru ovoce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční farmářské trhy v Hale 22 v Holešovické tržnici doplnil v sobotu 17. června informativní doprovodný program a hudba. V rámci akce Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze se mohli zájemci dozvědět třeba o sadech, do kterých můžou v metropoli vyrazit na ovoce.

Resort a národní park v okolí města Livingstone v Zambii

Česko chystá v čele unijních zemí projekt v Zambii. Má ochránit tamní přírodu

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU V ZAMBII/ Vnitrozemská Zambie je nejen jeden z mála plně demokratických států Afriky, ale také přírodní pokladnicí s Viktoriinými vodopády a mnoha národními parky. Česko je tady klíčovou zemí v rámci celé Evropské unie, což svojí návštěvou podpořil ministr zahraničí Jan Lipavský.

Safari Park Dvůr Králové otevřel v pátek 16. června nový návštěvnický okruh West Cape se zvířaty jihozápadní Afriky.

Ze slévárny Západní Kapsko. Safari park otevřel nový návštěvnický okruh

/FOTO, VIDEO/ Na místě někdejší slévárny vybudoval Safari Park Dvůr Králové zcela nový návštěvnický okruh se zvířaty jihozápadní Afriky. Průmyslové haly nahradilo přístavní město plné tučňáků, otevřené výběhy hyen, antilop, volně průchozí voliéry plameňáků či pelikánů. Je to působivá proměna.

Fotbalisté Sparty Brno mají svůj domov v Komárově.

Sparta Brno: Jako první byla v Africe, rodinný klub trápí sešup. V Praze o ní ví

Jmenují se Sparta, oblékají rudé dresy a svého času byli prvním českým fotbalovým klubem, který si zahrál zápas v Africe. Fotbalisté Sparty Brno sice zdaleka nedosahují věhlasu svého pražského jmenovce, patří ale mezi zavedené krajské fotbalové značky. Sparta taky vyhrála jarní anketu Deníku Rovnost o nejoblíbenější klub v regionu. 

Stěhování hyen v královédvorském safari parku.

Hyeny skvrnité se přestěhovaly do nového. Uspání a přesun zvládly bez obtíží

FOTO/ Dvojice hyen skvrnitých se z Pavilonu Joy Adamsonové v královédvorském safari parku přestěhovala do zbrusu nového areálu West Cape. Jedinečný celek představí návštěvníkům na ploše 1,5 hektaru faunu, flóru a kulturu Západního Kapska a jihozápadní Afriky. Dnes 15. června se pár hyen poprvé podíval do venkovního výběhu.

Odběr krve. Ilustrační foto

V létě je dárců krve méně, přerovská nemocnice zve na odběry

Podpořit a ocenit dobrovolné dárce chce na Světový den dárců krve, který připadne na středu 14. června, přerovská nemocnice. Každý, kdo přijde tento den darovat krev nebo plazmu na hematologicko-transfuzní oddělení, obdrží jako poděkování poukaz do lékárny Agel na nákup v hodnotě 100 korun. Nemocnice chce tímto způsobem oslovit další dobrovolníky k bezpříspěvkovému darování krve a plazmy a doplnit zásoby nejcennější tekutiny na období letních prázdnin.

Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů.

FOTO: Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů. Jeden měl i safari pivo

Češi své pivo milují. Dokazují to hojnou účastní na pivních festivalech, z nichž jeden se uskutečnil také v sobotu v zahradách františkánského kláštera v Kadani. Pěnivý mok tam nabízelo dvanáct pivovarů. Exoticky mezi nimi vybočoval Safari pivovar, jehož ambasadorem je senátor a ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Co je spojuje? Z každého uvařeného piva totiž pivovar přispívá na chov a transport nosorožců zpět do Afriky.

Uprchlíci ze zemí Afriky a Blízkého východu vnímají Česko stále jako tranzitní zemi, odkud putují dále do západní Evropy. Ilustrační foto.

Nelegální migrace v Evropě sílí. Česko řeší skoro dvojnásobek případů

V prvním čtvrtletí roku 2023 zachytila policie při nelegálním pobytu v Česku o čtyřicet procent více osob než v loni. Drtivá většina cizinců pocházela z Ukrajiny. Počty uprchlíků se meziročně zvýšily v celé Evropě, na kontinent přicestoval dvojnásobek nelegálních migrantů. Pro uprchlíky z Afriky a Blízkého východu Česko zůstává jen tranzitní zemí.

Na kurtech Slovácké Slavie Uherské Hradiště se v sobotu uskutečnil jubilejní desátý ročník tradičního benefičního turnaje v plážovém volejbale Afrika Beach Open 2023.

Afrika Beach Open 2023: jubilejní desátý ročník ovládli Zimčík s Noskovou

Již podesáté se na kurtech Slovácké Slávie Uherské Hradiště uskutečnil tradiční benefiční turnaj v plážovém volejbale. Dvaadvacet smíšených dvojic se na Afrika Beach Open utkala nejen o celkové vítězství, ale i na podporu společnosti Kola pro Afriku. Právě na její konto poputuje výtěžek z jubilejního desátého ročníku.

Zbyněk Zbořil, manažer fotbalistů Vyškova

Manažer MFK Vyškov o kritice novinářů, azylu ve Znojmě i budoucnosti Kameníka

Turbulentní časy prožívají fotbalisté Vyškova. Nedávno ještě provinční tým se v uplynulém ročníku prodral na výsluní FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Klub s kamerunským majitelem Kingsleyem Pungogem a z poloviny tvořený hráči z Afriky skončil druhý a zahrál si baráž o nejvyšší soutěž. V té Vyškov podlehl Zlínu a po nepovedené bezgólové odvetě se na něj snesla kritika. Na dlouhé přemítání ale není čas. Vyškov, který své domácí zápasy hraje v azylu v legendárních Drnovicích, čekají i jednání o rekonstrukci stadionu.

Hroši jsou známí jako jedni z nejnebezpečnějších zvířat na planetě. Svými silnými čelistmi jsou schopni přelomit kánoi.

Kokainoví hroši terorizují Kolumbii. Úřady plánují velkou a nebezpečnou akci

Údolím nejdelší kolumbijské řeky se prohání původně afričtí tlustokožci. Vědci nyní spočítali, že hrochů je v zemi na dvě stě, dosavadní odhady přitom počítaly jen s polovinou. Do země je přivezl narkobaron Pablo Escobar a na jihu Ameriky se stali největším invazním zvířetem na světě. Úřady plánují desítky zvířat vyvézt do zahraničí.

V Bystřici se v rámci sbírky podařilo shromáždit 200 starých jízdních kol. Ve středu byla převezena do Ostravy.

Dárek pro Afriku. Lidé z Těšínska věnovali přes tři stovky kol

Více než tři stovky malých a velkých bicyklů, které během května odevzdali lidé i samosprávy ze ztrát a nálezů v rámci sbírky Kola pro Afriku, se ve středu odvážela ze sběrných míst v Bystřici a areálu společnosti Trianon v Českém Těšíně. V Bystřici se naložilo okolo 200 jízdních kol, v Českém Těšíně 140.

Martin Macík absolvoval testování v Tunisku

Macík testoval Čendu v Tunisku. V poušti se svezli i fanoušci

Tým MM Technology v čele s pilotem Martinem Macíkem, jeho otcem a mechanikem Davidem Švandou v Tunisku úspěšně otestoval Čendu, tovární závodní kamion vylepšený pro sezonu 2024. Jednalo se o první testování v Africe po covidové pauze, která komplikovala cestování a týmu tak znemožnila přípravu v pravém pouštním prostředí. Čenda prošel mnoha vylepšeními, která mohli vyzkoušet na vlastní kůži i fanoušci, kteří s týmem strávili v oáze Ksar Ghilane pět dní, v rámci kterých zažili nejen prodloužené jízdy s pilotem Martinem Macíkem ml. V Čendovi, ale také se naučili zdolávat duny na čtyřkolkách a v terénních autech.

Manželé Lada a Pavel Bartošovi

Tradice pokračuje. Čokoláda manželů Bartošových z Kutné Hory si podmanila Evropu

Kutnohorská čokoládovna manželů Pavla a Lady Bartošových slaví další triumf. V prestižní soutěži International Chocolate Awards, která se letos konala ve španělské Valencii, získaly jejich dvě čokolády s malinovicí a rumem zlatou a stříbrnou medaili. Uspěly v kategorii tmavá čokoláda s příchutí v konkurenci zhruba dvou tisíc vzorků. Obě jsou navíc naprostou novinkou a v prodeji budou již v nejbližší době.

Manželé Lada a Pavel Bartošovi.

Tradice pokračuje: Čokoláda manželů Bartošových z Kutné Hory si podmanila Evropu

/FOTO, VIDEO, ROZHOVOR/ Kutnohorská čokoládovna manželů Pavla a Lady Bartošových slaví další triumf. V prestižní soutěži International Chocolate Awards, která se letos konala ve španělské Valencii, získaly jejich dvě čokolády s malinovicí a rumem zlatou a stříbrnou medaili. Uspěly v kategorii tmavá čokoláda s příchutí v konkurenci zhruba dvou tisíc vzorků. Obě jsou navíc naprostou novinkou a v prodeji budou již v nejbližší době.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním,“ vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním," vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Modernizace minigolfu v Městských sadech.

Toto jsou kandidáti na nové stavby v Opavě. Rozhodnou Opavané, hlasování začíná

Už sedm let rozhodují občané slezské metropole o tom, jak bude vypadat jejich město. Participativní rozpočet má název Nápady pro Opavu a každoročně se jich sejde celá řada. Sítem komise projdou všechny realizovatelné, o nichž následně veřejnost hlasuje. Mezi čím mohou Opavané vybírat v tomto roce a které projekty naopak dostaly stopku? Zapojit se zájemci mohou také do ankety Deníku.

Ve čtvrtek 25. května děti ze školní družiny putovaly po Africe. Vždyť právě tento den patří černému kontinentu a od roku 1963 se slaví Den Afriky.

Podívejte se: Děti ze školní družiny Beroun - Závodí putovaly po Africe

/FOTOGALERIE/ Děti ze školní družiny putovaly ve čtvrtek 25. května po Africe. Právě tento denpatří černému kontinentu a od roku 1963 se slaví Den Afriky. Je tomu již 60 let. Tento den by nám mělo zůstat na paměti, že i přes to jsou stále oblasti, kde jsou složité mezilidské vztahy, ale hlavním problémem je chudoba. 

Ilustrační foto

Den dětí oslaví i mláďata. Dojde i na představení psa proti pytlákům

Zajímavý program, soutěž o setkání se žirafami z očí do očí, den otevřených dveří v Darwinově stanici a snížené vstupné nabídne safari park 1. června. Během dne představí kynoložka Hana Böhme štěně belgického ovčáka, které se i díky tréninku ve spolupráci se safari parkem následně připojí k protipytlácké jednotce v Kongu.

Březí samice Duni, dcera slavné Moji.

Největší odvahu ke vstupu do venkovního výběhu měly Kamba, Shinda a Kijivu

/FOTOGALERIE/ Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

Březí samice Duni, dcera slavné Moji

Nový výběh pražských goril: Největší odvahu měly Kamba, Shinda a Kijivu

Po zimní přestávce se skupina pražských goril mohla s teplým jarním počasím znovu vydat do Rezervace Dja. Ta je jedním z nových venkovních výběhů pražské zoologické zahrady. Úplná premiéra v atraktivním prostředí rezervace to ale byla pro samce Kisumu a dceru slavné pražské gorily Moji, Duni. Ta se má brzy stát matkou.

ZOO Lešná.

V zoo Lešná určují trendy. Už brzy budete moct přenocovat v africké divočině

„Tati, mami, kdy pojedeme do Lešné?“ Dokud byly holky malé, slýchávali jsme s manželkou tuto otázku často. Ano, zoologická zahrada v Lešné byla oblíbeným cílem našich společných výletů každoročně i několikrát. A jezdíme sem rádi pořád, častěji už tedy bez dětí, ale zdejší zoologická zahrada je naším cílem minimálně jednou do roka.

V zemích třetího světa není každodenní přísun pitné vody samozřejmostí. Ilustrační foto

Hlava má sloužit k přemýšlení, ne k nošení vody

Voda nezná hranice. Zdánlivá samozřejmost, ale málokdy na ni pomyslíme. Česko zásobuje pramenitou vodou celou Evropu. Kuvajt či Saúdská Arábie zase spotřebují 20 x více vody, než mají k dispozici. A v Africe se jí polovina ztratí v potrubí.

Od úterý 23. května se v Chýnově na Táborsku stejnopohlavnímu páru čápů bílých vyklubala dvě čápata.

Tomu neuvěříte. Dvě čapí holky v Chýnově spolu vyvádí mladé

Ostře sledovaný stejnopohlavní pár čápů bílých v Chýnově na Táborsku i přes nepříznivé predikce ornitologů vyvádí mladé. Od úterý 23. května už se v hnízdě na bývalém pivovaru vyklubala dvě čápata. Samičkám fandí široká veřejnost, vedou se dlouhé diskuse o oplodnění a sdílené péči. Odborníci na naše ptactvo dají přednost vědeckým metodám, chtějí všemu přijít na kloub pomocí genetických testů.

Takhle vypadají měsíční koťata servalů.

Páreček? Roztomilá koťata servalů v Ostravě se stala miláčky návštěvníků zoo

Ve výběhu servalů v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava mohou návštěvníci vidět dvě mláďata. Koťata se narodila začátkem dubna. První týdny trávila se svou matkou převážně ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné, ale nyní se už objevují i ve venkovním výběhu. Především děti jsou z nich nadšené.

Zpětné zrcátko

Konvexní zrcátko je důvod, proč dobře vidíme za sebe. Ne všude ho ale mají

Současná vnější automobilová zrcátka fungují skvěle. Pokud si je správně nastavíte, vidíte v nich vše co je potřeba, a i když je funkce monitorování mrtvého úhlu u moderních aut dobrým pomocníkem, není nezbytná. V drtivé většině případů už se nikdo nemusí ohlížet přes rameno. Co za tím ale stojí? A proč se u amerických aut stále ohlížet musíme?