Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Dvojice ruských bitevních letounů Su-25 vzlétá z letecké základny Hmímím v Sýrii

Rusko buduje v cizích zemích globální síť základen. Testuje zde i superzbraně

V dobách studené války to byly zejména americké ozbrojené síly, které si vytvořily dlouhý seznam zahraničních zařízení. Vojenské základny, letiště, radarové stanice, odpalovací zařízení raket, přístavy. O totéž se v mnohem menším pokoušel i Sovětský svaz. Dnes, v době, kdy Spojené státy disponují globální sítí vojenských základen, se o svůj díl opět hlásí i Rusko. Jakkoli jsou jeho snahy mnohem skromnější, i ruská armáda se snaží vybudovat si globální předpolí.

Kývání, vášnivé kousání i horolezecké výkony hodné obdivu. Safari park představuje nové terárium s plazy severní Afriky

Safari park představuje zcela nové terárium s plazy severní Afriky

Severní Afrika, tak se jmenuje zbrusu nové terárium v předsálí pavilonu Vodní světy, které se právě otevřelo v Safari Parku Dvůr Králové. Návštěvníci v přírodně modelované pouštní expozici mohou obdivovat zřídka chované a vzácné plazy pouští a hor severu Afriky. Jde o nejteplejší místo safari parku s teplotami kolem 50 stupňů Celsia.

Supi bělohlaví ve svém hnízdě.

VIDEO: Vzácná snůška v Zoo Ostrava. Pár dravců odchovává své první mládě

/FOTOGALERIE/ Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoologické zahradě došlo k radostné události. Jeden z párů tam odchovává své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, trvalo čtyři hnízdní sezony, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat s asistencí chovatelů…

Jiřičky si oblíbily administrativní budovu berounského vlakového nádraží

Jiřičky se v nové věži v Berouně zatím neuhnízdily. Chce to čas, říká ornitolog

/FOTOGALERIE/ Budovy berounského vlakového nádraží léta slouží jako hnízdiště jiřičkám obecným a každoročně se v místě usazuje až sedmdesát párů. Probíhající rekonstrukce administrativní a výpravní budovy je ale v loňském roce vyhnala do jiných útočišť. Jako alternativní hnízdiště jim má posloužit nová jiřiččí věž, která ale zatím opeřence nenalákala. Ornitologové ujišťují, že je potřeba trpělivost.

Ve vizovickém Doteku si užili férový piknik na podporu pěstitelů

Ve vizovickém Doteku si užili férový piknik na podporu pěstitelů

V sobotu 13. května se v Doteku ve Vizovicích konala Férová snídaně. Kvůli nepřízni počasí se akce konala netradičně ve vnitřních prostorách zařízení. Tento komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě uspořádali dobrovolníci celkem na více než 150 místech České republiky.

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Den Země na 2. stupni.

Den Země si užily děti na 2. stupni ZŠ Hulín. Nechybělo ani mikroskopování

V pátek 21. dubna 2023 se na naší škole konal Den Země, zaměřený na aktivity na zlepšení životního prostředí a na podporu regionálních řemesel. Pro žáky byl připraven tento program: Pro šesté třídy byla připravená „Stezka“, kde si žáci ve skupinách procvičili hravou formou znalosti z různých oblastí přírodopisu. „Stezka“ byla připravená na školní zahradě a v okolí školy, žákům se líbila a s otázkami se vypořádali velmi dobře. Po chvilce odpočinku se ještě přesunuli do třídy, kde poznávali různé rostliny a živočichy.

Ilustrační foto.

Své umění předvede ve Volyni více než třicítka šperkařů. Pojďte s nimi tvořit

Přijďte se naučit něco nového, přijďte si vyrobit šperk! Volyně hostí o víkendu XVII. šperkařský workshop. Akce se koná již tradičně v prostoru Pošumavské tržnice (v budově Obecního úřadu pod kinem). Těši se můžete na jarmark kvalitních českých výrobků od řemeslníků, z nichž převážná většina nabízí tvořivé dílny pro veřejnost.

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii

Neuvěřitelný příběh. Z finančníka se Čech stal pěstitelem kávy v Africe

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen to řekl Deníku. 

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii.

Neuvěřitelný příběh Hradečáka. Z finančníka se stal pěstitelem kávy

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen o tom si přečtete v následujícím rozhovoru.

Huawei již počtvrté jmenována volbou zákazníků v oblasti SD-WAN sítí

Huawei již počtvrté jmenována volbou zákazníků v oblasti SD-WAN sítí

Zákazníci napříč odvětvími opět volili své favority ze sektoru ICT. Z více než dvaceti dodavatelů technologických řešení pro efektivní správu moderních velkých sítí, které umožňují vzdáleně propojit podnikové sítě včetně poboček a velkých datových center, zvítězila i letos společnost Huawei.

Větší nos může souviset s neandertálskou DNA, soudí vědci

Máte velký nos? Mezi vašimi předky byli neandertálci, tvrdí studie

Někteří lidé mají větší nos, protože jejich rodokmen zahrnuje vzdáleného neandertálského předka. Vyplývá to ze studie, o níž napsal list The Times. Mnoho lidí v sobě má malé množství genetického materiálu zděděné po neandertálcích, kteří do doby před zhruba 40 tisíc lety sdíleli svět s druhem homo sapiens.

Automobilová závodnice Barbora Holická v sobotu jako první projela Africké safari ve Dvoře Králové a zahájila tak letní sezonu.

VIDEO: Kachna mezi zebrami. Sezona v africkém safari odstartovala nezvykle

/FOTO, VIDEO/ Nezvyklý začátek mělo v sobotu otevření Afrického safari Josefa Vágnera a Lvího safari ve Dvoře Králové nad Labem. První vůz, který jím projel, byl Citroën 2CV, známý jako Kachna, automobilové závodnice Barbory Holické. Ta se chce stát v lednu 2024 první Češkou, která s tímto autem pojede legendární závod Rallye Dakar.

Ke korunovaci krále Karla III. šili v Ústí nad Orlicí vlajky o 106

Firma z Ústí nad Orlicí ušila 800 vlajek pro korunovaci krále Karla III.

U příležitosti korunovace krále Karla III. a královny Camilly budou vlát v sobotu 6. května ve Velké Británii vlajky vyrobené v České republice. Firma Velebný & Fam z Ústí nad Orlicí zhotovila 800 britských vlajek, výroba jí trvala čtvrt roku. Řekl to majitel společnosti František Velebný.

Sbírka Kola pro Afriku se letos během května koná v Českém Těšíně a v Bystřici - ilustrační foto.

Starý bicykl neházejte na skládku. Udělá radost třeba dětem v Africe

Překáží vám ve sklepě či v garáži staré nepoužívané jízdní kolo? Je neprodejné a nikdo ho nechce? Tak ho nevyhazujte, může ještě posloužit lidem v Africe. Stejně jako v minulých letech se díky sbírce nazvané Kola pro Afriku podařilo na Těšínsku a Třinecku shromáždit desítky kol, která po servisu zamířila na černý kontinent.

Gastrofestival v Uherském Hradišti, 29. dubna 2023

Gastrofestival v Hradišti přilákal na náměstí tisíce lidí

Kolem osmi tisíc lidí dorazilo v pátek a v sobotu do Uherského Hradiště na dešťovými přeháňkami zkoušený Gastrofestival Cesta kolem světa. Jeho letošní ročník se po třech opakováních v Kunovicích přesunul z tamního Areálu Jízdy králů na prostornější uherskohradišťské Masarykovo náměstí, kam byl vstup zdarma.

Nový kouč SFC Opava Miloslav Brožek

Opavský trenér Miloslav Brožek o nové výzvě, opavském týmu i šancích na záchranu

/ROZHOVOR/ Na začátku týdne sáhla fotbalová Opava k trenérské změně. Petera Hlinku na lavičce nahradil Miloslav Brožek. Energický kouč, který v minulosti úspěšně působil jako trenér ve Vlašimi a Táborsku, má před sebou těžký úkol, a to zachránit Slezský FC Opava ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Osmačtyřicetiletý stratég má za sebou pestrou minulost. Jako hráč prošel Slavií i Spartou. V devatenácti si vyzkoušel  fotbal v Indonésii, kopal také v Belgii. Má za sebou trenérskou štaci v Jemenu, učil také na základní škole. Naposledy působil jako skaut se zaměřením na Afriku pro pražskou Slavii.

FC Silon Táborsko vs. SFC Opava 1:0.

Příběh jako hrom! Táborsko sťalo Opavu a dosadilo na její lavičku "svého" muže

Fotbalistům Táborska se po nedělním tříbodovém zisku s Opavou dýchá ve Fortuna národní lize přece jen volněji. Veledůležitý souboj dovedli k hubenému, leč nesmírně cennému vítězství 1:0, o kterém rozhodla proměněná penalta Bojana Dordiće z 63. minuty zápasu. Právě výsledek nedělního střetnutí brzy otevřel velmi pozoruhodný příběh…