Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Karatisté jindřichohradeckého klubu Shindokan získali na ME v Itálii dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Karatista Jirák je dvojnásobným mistrem Evropy

Historicky největší úspěch na mezinárodním poli si připsali karatisté jindřichohradeckého klubu Shindokan. Na mistrovství Evropy organizace International Karate-Do Gojukai Association v Itálii totiž vybojovali dva tituly, stříbro a bronz.

Viktor Korček z Berouna je stoupající hvězdou africké kinematografie.

Nejslavnější český gangster v Africe? Manažer a herec Viktor Korček z Berouna

/FOTO, VIDEO/ Manažer Viktor Korček se herectví jako koníčku věnuje už od svých studentských let. Považuje se za komika, osobní život mu ale přinesl spíše vážné role, herecký zase gangsterské, které z něho navíc udělaly pravděpodobně nejznámějšího českého padoucha v Africe. Největší radost mu dělá sedmiletá dcera Charlotte, která už také stála před kamerou, zahrála si dokonce s Orlandem Bloomem.

Monastir, Tunis, léto 2023.

Žena z Ostravy je v tuniském Monastiru stále zadržena, k vraždě se měla přiznat

V tuniském Monastiru se v pondělí konalo soudní řízení s ženou z Ostravy, jež byla zadržena po úmrtí manžela. Stále trvá její zadržení, výsledek ale nelze jinak dále komentovat. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Web Blesk.cz s odvoláním na mluvčího tuniského soudu uvedl, že se Češka obviněná z vraždy manžela k činu přiznala.

Děti si na letním táboře v Lomíčku užívají pohodu. Vypravily se na cestu kolem světa, při níž i rýžovaly zlato.

Táborníci z Lomíčku se vypravili na cestu kolem světa. Během ní našli zlato

Najít valouny zlata se nepodařilo mnohým zarputilým hledačům na Klondiku roky. Táborníkům z dětského letního tábora Lomíček v Hradci u Stoda se to podařilo v poměrně krátké době každému. „Mám, mám,“ jásali s každým nálezem a na radosti jim neubralo ani to, že zlatý valoun byl ve skutečnosti zlatou barvou natřený obyčejný kámen.

Premiér Andrej Babiš

Fialovo bruselské selhání

Bohužel pan Fiala má plamenné řeči jen doma, v Bruselu vždy sklapne podpatky a je tvárný jako horký vosk.

Africké dny 2023 v Safari Parku Dvůr Králové: novinky z in-situ projektů, káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu ZOO

Africké dny: Káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu

V pondělí 24. července startují ve Dvoře Králové nad Labem oblíbené Africké dny. Hned ten den představí ředitel safari parku poslední novinky z projektů záchrany přírody v Africe a novou kávu, jejíž konzumací budou lidé podporovat ochranu zeber v Ugandě. Až do neděle na příchozí bude čekat pestrá směs africké kultury, gastronomie a všeho dalšího, co k Africe patří. Fanoušky seriálu ZOO potěší i autogramiáda jeho protagonistů.

Otrokovické letní slavnosti 2023

Otrokovické letní slavnosti lákaly především k vodě

O víkendu se koná jedna z největších městských akcí roku – Otrokovické letní slavnosti. Ty letošní s sebou přinášejí spoustu novinek, přičemž mezi ty největší patří zpoplatnění části programu, změna místa konání hlavní části festivalu z parku u Společenského domu na Štěrkoviště a „zahuštění“ doby trvání slavností ze tří necelých dnů na dva plné dny.

Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Rorýsek.

Rorýsi v nouzi. Parna máme taková, že i ptáci padají horkem a má být hůř

/FOTO/ Vlna veder nepolevuje. Je horko a podle meteorologů má být ještě větší – přičemž už nyní máme parna, že si s nimi někdy příroda neporadí. Potvrzuje to mimo jiné nárůst počtu výjezdů Pražské zvířecí záchranky. Auto Českého svazu ochránců přírody, jehož posádku je v hlavním městě možné zavolat na pomoc volně žijícím zvířatům, která se ocitnou v nouzi, nyní po metropoli a blízkém okolí najede denně tři sta kilometrů.

Zambijská fotbalistka Barbra Bandaová

Hraje jako chlap. Superrychlá fotbalistka šokovala Němky, řeší její pohlaví

Blíží se mistrovství světa žen ve fotbale a v centru pozornosti se ocitla kapitánka Zambie Barbra Bandaová. Nejlepší střelkyni tohoto afrického týmu v minulosti naměřili velmi podezřelé hodnoty testosteronu, dokonce kvůli tomu přišla o jeden velký turnaj. Na MS ale paradoxně startovat smí. Pochybnosti o jejím pohlaví přetrvávají.

Martin Komárek

Kosatky útočí

Kosatky útočí na lodě čím dál častěji. Přitahuje je kormidlo. Drkají do něj, až ho zlomí.

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin

Zásah vyšší moci. Prigožinovi vrátili zabavené miliardy rublů, tvrdí server

Vůdci soukromé armády ruských žoldnéřů známých jako Wagnerova skupina Jevgeniji Prigožinovi vrátili miliardy rublů, statisíce dolarů a zlaté cihly, které agenti tajné služby FSB zabavili při domovních prohlídkách v Petrohradu po neúspěšné vzpouře žoldnéřů. Uvedl to petrohradský server Fontanka. Připomněl, že Prigožin se k zabavenému jmění hned přihlásil s vysvětlením, že jde o peníze na výplaty a na odškodnění pro příbuzné zabitých žoldnéřů. 

První mládě v projektu Nosorožci do Rwandy. Porodila ho dvorská samice Jasiri, která se narodila nesmírně malá a do života neměla dobré vyhlídky.

První mládě v projektu Nosorožci do Rwandy. Porodila ho dvorská samice Jasiri

Ve volnosti národního parku Akagera ve Rwandě se narodilo první mládě nosorožce dvourohého východního v rámci projektu Safari Parku Dvůr Králové a dalších evropských zahrad s označením Nosorožci do Rwandy. Matkou se stala legendární dvorská samice Jasiri, která na svět přišla se zhruba poloviční váhou, než je u tohoto kriticky ohroženého druhu obvyklé.

Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského. Jde o první přírůstek u druhu, který safari park podporuje i v Africe, po osmi letech

Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského

Přímo ve výběhu se ve čtvrtek 29. června odpoledne narodilo mládě kriticky ohroženého bonga horského. Samice o potomka od prvních okamžiků pečuje a přesunula se i s ním do zázemí. Tam budou setrvávat zhruba týden, než se vrátí do expozice. Safari park záchranu bonga horského intenzivně podporuje i přímo na svazích nejvyšší hory Keni.

V Zoologické zahradě ve Dvorci žije Buborék od roku 2016. Přicestoval z maďarské zoo a jeho praprarodiče mají kořeny v Africe.

Hroch Buborék v Zoo Dvorec slaví narozeniny

V sobotu 8. července se od 13.30 h bude konat hroší narozeninová party, při které dojde na předání dortu oslavenci, nezapomeneme ani na dárek. Děti se mohou těšit na workshop a malování na obličej.

Egyptské lokomotivy, které bude modernizovat Škoda Group.

Na severu kraje modernizují lokomotivy pro Afriku

Exotickou zakázku získala firma Škoda Group. S egyptskými státními drahami podepsala smlouvu na modernizaci a údržbu nejméně 280 diesel-elektrických lokomotiv. První budou modernizovány v Olomouckém kraji, v Šumperku.

Kateřina Perknerová

Babišovi migranti

Občané se bojí Putina, nikoliv amerických vojáků. Proto by jim nevadila jejich základna v ČR.

Egyptské lokomotivy, které bude modernizovat Škoda Group.

V Šumperku zmodernizují lokomotivy Egypťaňům

Exotickou zakázku získala firma Škoda Group. S egyptskými státními drahami podepsala smlouvu na modernizaci a údržbu nejméně 280 diesel-elektrických lokomotiv. První budou modernizovány v závodě v Šumperku.

Pravidelní návštěvníci safari parku manželé Erbanovi ze Dvora Králové v nově vybudované okrasné zahradě.

Místo plameňáků okrasná zahrada s vodopádem. Jako ve Versailles, kochají se lidé

/FOTO, VIDEO/ Dříve tam byli lidé zvyklí pozorovat plameňáky, teď místo mezi secesní Neumannovou vilou a amfiteátrem v areálu Safari Parku Dvůr Králové výrazně změnilo podobu. Před dokončením je okrasná zahrada s vodní kaskádou, která má sloužit návštěvníkům jako odpočinková zóna. Plameňáci se přesunuli do nového návštěvnického areálu West Cape se zvířaty jihozápadní Afriky, který byl oficiálně otevřený 16. června.

Novopacké gymnázium se proměnilo v tvořivou dílnu

FOTO: Novopacké gymnázium se proměnilo v tvořivou dílnu

Vdechnout věcem nový život, o to se pokusili v rámci projektu Dejme věcem druhou šanci studenti novopackého gymnázia. Jak uvedla profesorka Kateřina Krausová, všechny aktivity si děti připravily samy a určitě překvapily svojí kreativitou a zápalem pro věc. A tak si před školou mohli zájemci v rámci SWAPU pořídit staronové oblečení, třída primy se soustředila ve dvou učebnách na výrobu tašek a kabelek z obnošených riflí. Vznikaly tu i nádherné koláže. Své práce pak mohli autoři prezentovat o velké přestávce v rámci přehlídky.

Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.

Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.

Slon africký. Ilustrační foto

Afrika: Slon nad zlato. Liberecká zoo zve na přednášku s cestovatelem

Ve středu 21. června se od 18.00 hodin bude v pavilonu ZooExpo v liberecké zoo konat přednáška s názvem Afrika: Slon nad zlato s českým přírodovědcem, výzkumníkem, cestovatelem a fotografem Tomášem Jůnkem. Po přednášce bude následovat i beseda. Vstup na akci je zdarma.