Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund byli vůbec prvními lidmi na světě, kteří projeli autem napříč Afrikou.

KVÍZ: Cestovatelské legendy Hanzelka a Zikmund. Znáte dobře životy dobrodruhů?

Jen málokterá dvojice kamarádů zažila tolik dobrodružství, útrap i štěstí jako cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba se od dětství hluboce zajímali o cizí země a měli sen společně procestovat celý svět. Smělý plán by se jim zřejmě i splnil, kdyby se neznelíbili komunistickému režimu. I tak ale stihli spolu projet Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a Oceánii. Zkuste si v našem kvízu, co o těchto cestovatelských legendách víte.

Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023

Česká čokoláda Lidka ve světě opět zazářila. Do Kutné Hory putují dvě medaile

Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.

Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023.

Čokoláda Lidka ve světě opět zazářila, do Kutné Hory putují dvě stříbrné medaile

/FOTO, VIDEO/ Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.

Trenér Vítkovic Martin Motyčka.

Kouč Vítkovic o podzimu i svých vyloučeních: Emoce mě baví, ale uklidnil jsem se

Na jaře spadl z MSFL, podzim ani nenaznačil, že by se vítkovický fotbal měl do třetí nejvyšší soutěže v dohledné době vrátit. Desáté místo po podzimu v divizi je za očekáváním. „Ani hra nebyla ideální. Jsem zklamaný,“ prozradil trenér Martin Motyčka, který také přiznal, že sám bude muset ve svých emocích ubrat.

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině je tragédií. Musíme hledat cestu, jak ji zastavit, řekl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém středečním projevu na virtuálním summitu G20 prohlásil, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině. Vyjádřil se tak ke konfliktu, který Moskva z jeho rozhodnutí loni sama zahájila nevyprovokovanou invazí do sousední země. Šéf Kremlu rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem. 

Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk

Podnikatel Milan Zádamský: Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám

Podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 

Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk.

Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám, říká Milan Zádamský

Podnikatel Milan Zádamský exkluzivně pro Deník: Ostrovský podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 

Barbora Holická a Lucie Engová

Dorazí francouzská kachna prvně do cíle Dakaru? Pokusí se o to dvě Češky

Víc než dakarské vozidlo připomíná pohupující se „kachna“ autíčko hipíků mířících na festival do Woodstocku. Přesto se dvojice odvážných Češek vydá s Citroënem 2CV na Rallye Dakar Classic, tedy klání historických aut. I když se v případě Barbory Holické a Lucie Engové jedná o zkušené účastnice automobilových soutěží, půjde o dobrodružství. S ikonickým vozítkem totiž v lednu zažijí dakarskou premiéru.

Charlene, kněžna monacká, je bývalá jihoafrická plavkyně. Během sportovní kariéry získala několik medailí, včetně zlata na africkém šampionátu. Jižní Afriku reprezentovala na olympijských hrách v Sydney

Monacká kněžna Charlene bez snubního prstenu: Údajně žije mimo Monako

Po období psychických propadů se kněžna Charlene ujala úředních povinností a znovu objevila svou vášeň pro sport. Image spokojené rodiny v čele s manželem, monackým knížetem Albertem, však není příliš věrohodná. I když se pár v poslední době snaží o bezchybnou prezentaci a fotky idylce nahrávají. Spekulace o nestabilitě páru však v médiích neustávají.

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Být premiér, po africké cestě bych Lipavského vyhodil, řekl Babiš

Andrej Babiš v první přímé prezidentské volbě dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi, ale pak se jejich cesty rozešly, předseda a pozdější čestný předseda TOP 09 ho jako šéfa ANO a člena vlády často kritizoval. Jak Babiš reagoval na zprávu o jeho úmrtí? A co dalšího zaznělo v nejnovější živé debatě Deníku?

Olga Lounová se v prosinci zúčastní náročné soutěže historických vozů East African Safari Classic. Do Afriky pojede se svou dcerou a nejbližšími.

Olga Lounová: Mount Everest? Možná bych do extrému šla. Ale teď mám miminko

Zpěvačka Olga Lounová se extrémů nebojí. Možná by se dokonce nechala zlákat ke zdolání nejvyšších vrcholů světa. Ale teď má rodinu, své první dítě. Přestože jejím aktuálním životním vrcholem je mateřství a chce se věnovat jen prospěšným věcem, jedna adrenalinová akce ji vzdor tomu čeká. V prosinci se chystá na rally s přesahem do Keni. Pojede tam i s dcerou Arianne, kterou stále kojí.

Beseda o cestování po Africe s Jiřím Kolbabou v Kolíně

Jiří Kolbaba pozval posluchače na cestu po Africe, nechyběla lekce fotografování

/FOTOGALERIE/ Sto čtyřicet zemí světa navštívil za svůj cestovatelský život v Brně žijící fotograf a cestovatel Jiří Kolbaba. „Za tu dobu mě nikdy nikdo neuhodil, nenapadl, nepřepadl a když se mě někdo zeptá, které místo je nejnebezpečnější, odpovím, že dálnice D1 a při cestě sem jsem se o tom zase přesvědčil, řidiči vůbec nedodržují předpisy,“ zmínil v úvodu své besedy v Kolíně pro zhruba sto padesát fanoušků turistického ruchu. 

Pavel Březina, majitel firmy Nirvana Systems. Ta na letišti v Bochoři u Přerova vyrábí padáky i virníky

Majitel firmy na paraglidy z Přerova: Udělali z nás lumpy, poškodilo nás to

Majitel firmy Nirvana Systems Pavel Březina, která vyrábí na bochořském letišti u Přerova vírníky, padáky a další produkty, se v těchto dnech ocitl v centru pozornosti médií. Paraglidingové vybavení firmy Nirvana podle záběrů z videa, které odvysílala zahraniční média, pomohlo teroristům z palestinské organizace Hamás proniknout 7. října na izraelské území.

Podle agentury Bloomberg se ceny kakaa už v uplynulém roce zvýšily téměř o polovinu. Analytici varují, že porostou i nadále.

Čokoláda se stává luxusem. A zdraží ještě víc, předpovídají analytici

Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Může za to mimo jiné slabá úroda klíčové suroviny. „Kakaové boby, z nichž se vyrábí, jsou nyní nejdražší v historii Česka, což způsobí citelný růst ceny čokolády a čokoládových cukrovinek v tuzemských obchodech,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj za to může situace na světovém trhu. 

Nový šéf Mezinárodní asociace exorcistů Karel Orlita na snímku vpravo dole.

Ďábla do temnoty sváže. Šéfem exorcistů se stal Čech. Čarodějové nejsme, říká

Katoličtí biskupové by chtěli mít ve svých diecézích více vymítačů ďábla, často se jim ale nedaří nalézt kněze vhodné pro výkon této činnosti. V rozhovoru s katolickou agenturou SIR to řekl nový předseda Mezinárodní asociace exorcistů (AIE) a český katolický kněz Karel Orlita. Zdůraznil rovněž, že je mylné pohlížet na exorcisty jako na katolické čaroděje.

Migranti na italském ostrově Lampedusa, ilustrační foto.

Expert: Obavy z africké migrace? Oprávněné. V Německu posiluje krajní pravice

Migrační dohodu s možnými dopady na celou Evropskou unii oznámily Itálie s Albánií. Domluvily se na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi, kam budou vozit nelegální běžence chycené italskou stranou na moři. Evropská komise v prvních dnech úmluvu nekomentovala. „Pokud se projekt uskuteční, bude to průlomové,“ tvrdí expert na migrační problematiku Vít Novotný z bruselského Centra pro evropská studia Wilfrieda Martense. V rozhovoru pro Deník hovořil i o dění na balkánské trase nebo o tom, co svazuje vládám ruce při potírání nelegální migrace.

Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.

Sbalte se a jeďte. Fotr na tripu radil na veletrhu karavanů, jak začít cestovat

Se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. V autě s dětmi, manželkou a psem projel desítky zemí včetně Kurdistánu, severských států, Střední Asii ale i část Afriky. V plánu má nyní Severní Ameriku, Jižní Koreu i Austrálii. Josef Vrtal vystoupil na veletrhu Caravaning Brno, který se až do neděle koná na brněnském výstavišti. 

Výstava o Africe v Jihočeském muzeu nabídne v Jihočeském muzeu besedu o Tanzanii.

Kultura v regionu: Tančení na Borku, kuchyňka v Týně, muzika na Večeru S

Nová výstava v Týně nad Vltavou připomene známou výtvarnici. Na Borku začaly taneční večery pro seniory. V Jihočeském muzeu bude beseda o Africe. V Bavorsku i v Čechách uctí Karla Klostermanna. V budějovickém divadle U Kapličky nabídnou další hudební Večer S. jihočeské divadlo chystá několik premiér. V Alšově jihočeské galerii vystavují díla Miloše Ševčíka.

Na návštěvě v Kunovicích.  Výroba L410 v Aircraft Industries

Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě, projevily se protiruské sankce

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun, o rok dříve vykázal zisk přes 54 milionů korun. Hospodaření podniku v roce 2022 zásadně ovlivnily protiruské sankce, před válkou na Ukrajině byl pro něj ruský trh stěžejní. Společnosti meziročně výrazně klesly také tržby. Zatímco předloni utržila z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží téměř 1,782 miliardy korun, loni to bylo zhruba 527,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.

Zpěvačka Angélique Kidjo bývá nazývána první dámou africké hudby.

Angélique Kidjo: Do Afriky se vracím s pocitem, že ji nikdy nepřestanu objevovat

Je držitelkou pěti cen Grammy a čerstvou laureátkou hudební nobelovky Polar Music Prize. Rodačka z Beninu, žijící od osmdesátých let ve Francii, bývá právem považována za největší žijící africkou zpěvačku. Osmnáct nadšeně přijatých alb mluví za vše. Stejně jako duety s nejzářivějšími hvězdami současnosti, mezi nimiž nechybí Bono, Peter Gabriel, Alicia Keys, Carlos Santana ani Sting. Výjimečná umělkyně překračuje žánry s lehkostí tance, kterým doprovází svá vystoupení. V úterý 7. listopadu bude Angélique Kidjo hvězdou festivalu Prague Sounds.

Děti z hasičského kroužku při SDH Hamr vyráběly ze sena postavy do betlému.

OBRAZEM: Malí hasiči z Hamru vyráběli postavy pro vánoční betlém

V neděli 29.řijna po sobotním svátku vzniku republiky děti z hasičského kroužku při SDH Hamr se sešli spolu se svými rodiči, vedoucími mládeže, zastupiteli obce a dalšími nadšenci a příznivci výzdoby hamerské návsi v adventním období, aby vyrobili postavy do tradičního betlému ze sena, který zdobí náves obce již kolem 15 let. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme starostovi sboru Janu Pumprovi.

Zatmění Měsíce

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.

Částečné zatmění Měsíce v květnu 2022.

Částečné zatmění Měsíce uvidí lidé na jižní Moravě i pouhým okem

Částečné zatmění Měsíce budou pozorovat v sobotu osmadvacátého října také obyvatelé jižní Moravy. Podle odborníků k tomu budou velmi dobré podmínky. „Lidé tak uvidí zatmění pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer,“ informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Zatmění Měsíce

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.

Zatmění Měsíce

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

V sobotu v pozdních večerních hodinách bude na obloze vidět částečné zatmění Měsíce. K dalekohledům zvou hvězdáři z Valašského Meziříčí a Uherského Brodu. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, úkaz bude zřejmě viditelný i pouhýma očima, a to mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. 

Pozorování na Hvězdárně Uherský Brod. Ilustrační foto

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna v Uherském Brodě

V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.

Valašskomeziříčská hvězdárna. Ilustrační foto

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna Valmez

V sobotu v pozdních večerních hodinách bude na obloze vidět částečné zatmění Měsíce. K dalekohledům zvou hvězdáři z Valašského Meziříčí a Uherského Brodu. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, úkaz bude zřejmě viditelný i pouhýma očima, a to mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. 

Zatmění Měsíce

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.

Na trať mezi Hronovem a Náchodem se úderem jedenácté hodiny vydalo 443 běžců. Najdete ve fotogalerie sami sebe nebo své známé?

OBRAZEM: Keňský tandem ovládl běh Hronov - Náchod. Běželi jste také? Najděte se

Trénovaní běžci myslící na vítězství nebo i maminky a tatínkové s kočárky - ti všichni se sešli v sobotu dopoledne na hronovském náměstí, kde startoval již 65. ročník tradičního silničního běhu Hronov - Náchod. Z vítězství a čtyřtisícové prémie se mohli radovat vytrvalci původem z Afriky - mužskou i ženskou kategorii ovládli Keňané.