Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Požár bytového domu v jihoafrickém Johannesburgu

V Johannesburgu hořel bytový dům. Úřady hlásí desítky mrtvých a zraněných

Nejméně 74 mrtvých si vyžádal noční požár domu obývaného převážně bezdomovci a squattery v hlavní obchodní čtvrti jihoafrického Johannesburgu. Krizové složky evidují také přes 50 zraněných, z nichž šest je ve vážném stavu v nemocnici, a už dříve upozornily, že bilance obětí zřejmě ještě poroste.

Milan Daněk z blanenského sdružení Horizont strávil s přítelkyní Alenou Žákovskou a synem Štěpánem několik týdnů v Etiopii. Putovali za přírodními národy. Se souhlasem Milana Daňka

Blanenský cestoval v Africe: Místní nechápali, proč necestujeme jako jiní bílí

/FOTO, VIDEO/ Slunit se na pláži a pak šup do moře. Nebo srkat drink a z lehátka pozorovat cvrkot v okolí hotelového bazénu s barem? Pro někoho dovolená snů. Pro Milana Daňka z blanenského sdružení Horizont pustá nuda. Možná až někdy v důchodu, ale teď rozhodně ne. Už čtvrtstoletí míří každý rok na několik týdnů za přírodními národy, které mu učarovaly. Deštný prales, poušť nebo savana. Procestoval takto všechny obydlené světadíly. 

Mládě šimpanze hornoguinejského.

VIDEO: Mládě šimpanze v ostravské zoo se má k světu. Péče matky je dojemná

Jak už Deník v minulém týdnu informoval, v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se narodilo další mládě šimpanze hornoguinejského. Jeho matkou je 16letá samice, prvorodička. Z toho důvodu musel být zcela uzavřen Pavilon evoluce. Ten je nyní otevřen v omezeném režimu. Podívejte se také na první snímky malého samečka.

Mládě šimpanze hornoguinejského.

Mládě šimpanze v Zoo Ostrava se má k světu, péče matky je dojemná, podívejte

/FOTO, VIDEO/ Jak už Deník v minulém týdnu informoval, v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se narodilo další mládě šimpanze hornoguinejského. Jeho matkou je 16letá samice, prvorodička. Z toho důvodu musel být zcela uzavřen Pavilon evoluce. Ten je nyní otevřen v omezeném režimu. Podívejte se také na první snímky malého samečka.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník Generálního štábu a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov naslouchají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi během jejich setkání v Moskvě 27. února 2022.

Na Prigožinově smrti mohl mít větší zájem Šojgu než Putin, míní analytici

Smrt lídra Wagnerovy skupiny mohla být spíše v zájmu ministerstva obrany než ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle blogerů a analytiků chce ministr Sergej Šojgu rozpustit žoldnéřskou skupinu, aby získal úplnou kontrolu nad všemi vojenskými sbory a posílil svůj vliv v Africe či na Blízkém východě. I hlava státu si však může po úmrtí svého „šéfkuchaře“ upevnit moc.

Rodák z Mali Salif Keita patří k průkopníkům world music

Malijský zpěvák a kytarista Salif Keita: Hudba je můj drtič starostí

Patří k žijícím legendám africké hudby. Ne nahodou se mu říká Golden Voice of Africa. Malijský zpěvák a kytarista Salif Keita je u nás známý ze svých vystoupení na festivalech Respect a Colours Of Ostrava. Nyní se do Čech vrací: v úterý 5. září zahraje v pražském Lucerna Music Baru.

Mláďata pižmovky konžské.

Vzácné pižmovky konžské. Safari park se raduje z prvního přirozeného odchovu

V odchovném boxu Tropických bažin v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem zdárně roste trojice mladých pižmovek konžských. Mimořádně vzácné kachny ze západní Afriky do nedávné minulosti nezvládly zahrady udržet při životě. Z Česka se postupně stala světová bašta chovu. Safari park se nyní raduje z prvních mláďat odchovaných pod rodiči.

Ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin se vyjádřil ke smrti Prigožina. Poslal vzkaz jeho rodině

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby, a uvedl, že vyšetřování si vyžádá čas. Agentura Reuters označila Putinovy výroky za první potvrzení Prigožinovy smrti Kremlem.

Lovci bouřek fotí děsivé mraky i nebezpečné blesky

Co dělat při bouřce? Blesk každý rok zabije desítky lidí, zásahu lze předejít

Pravděpodobnost, že blesk zasáhne člověka, je menší než jedna ku milionu, tvrdí Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Přesto média každoročně informují o desítkách podobných případů. V USA loni blesk zabil více než deset lidí, v Česku jich v posledních týdnech živel několik zranil. Jak se tedy chovat v případě bouřky?

Dvě samice supa bělohlavého odchované ve zlínské zoo už krouží nad Balkánem.

Samice supa bělohlavého odchované ve zlínské zoo krouží nad Balkánem

Nad Balkánem krouží dvě samice supa bělohlavého odchované ve zlínské zoo. Ptáci, které Zoo Zlín předala bulharským kolegům vloni k vypuštění do volné přírody, opustili adaptační voliéru a poprvé zakroužili nad horami středního Balkánu. Zoo Zlín odeslala k repatriaci do Bulharska už 22 supů, z toho 15 bělohlavých, šest mrchožravých a jednoho hnědého.

Příjmy ze svých knih věnovala Joy Adamsonová nadaci Elsa Wild Animal Appeal, kterou založila

Rodný dům v Opavě viděla Joy Adamsonová naposledy před svým odjezdem do Keni

Spisovatelka, malířka a především ochránkyně zvířat Joy Adamsonová prožila většinu svého života v Keni. Pocházela však z Opavy. Knihy, v nichž vyprávěla o svém přátelství s ochočenou lvicí Elsou, si získaly před šedesáti lety celosvětovou oblibu. Dojaly mnohé lidi a vyburcovaly je k podpoře ochrany divoké africké přírody.

Před 75 lety začala v pražských Vysočanech sériová výroba legendárního letounu Aero Ae-45, který sloužil jako aerotaxi i k armádním účelům; byl známý a využívaný po celém světě. Dobová propagační fotografie z padesátých let.

Aero slaví výročí: před 75 lety vzniklo úspěšné aerotaxi Ae-45

Tři čtvrtě století uplynulo od zahájení výroby malého dvoumotorového letounu, který v padesátých letech minulého století šířil po celém světě slávu znárodněného československého průmyslu (jak se tehdy s oblibou říkalo). Výročí spojené s rokem 1948 připomněla Radka Černá ze společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Řeč je ovšem o letounu, který podnik vyráběl ve svém tehdejším závodu v pražských Vysočanech. Tam se také stroj, získávající slávu jako letoun, jenž si výborně poradí i s náročnými podmínkami, zrodil.

Fotbalisté A-mužstva TJ Řepiště ohlásili, že nenastoupí do utkání MOL Cupu proti druholigovému Prostějovu. Utkání skončilo debaklem 0:26

Zázrak, nebo ostuda? Bizarní kanonády Prostějova si všimli v Polsku i Africe

Pořádnou ostudou skončil zápas úvodního kola domácího poháru, když divizní Řepiště dostalo od fotbalistů Prostějova naloženo 0:26. Domácí celek původně vůbec neměl nastoupit na hřiště kvůli neshodám hráčů s vedením, utkání nakonec odehráli dorostenci a členové B-týmu. Absurdní duel zaregistrovali lidé i mimo český rybníček - píše se o něm v Polsku, Dánsku či Nigérii.

Válka na Ukrajině, vývoz zbraní i konflikty v Africe. Brno hostilo letní školu

Válka na Ukrajině, vývoz zbraní i konflikty v Africe. Brno hostilo letní školu

Posledný víkend v júni sa konala v Brne dvojdňová Letná škola hospodárskej politiky a medzinárodných vzťahov, ktorá privítala odborníkov, študentov a záujemcov o aktuálne udalosti vo svete. Táto unikátna akcia sa odohrávala v Otvorenej záhrade v Brne, čo je ekologickú budovu s malým parkom v centre mesta.

Tiské skály.

V Tisé dostanete mapu a je z vás na chvilku detektiv. Poznáte Afriku či Slona?

/FOTO/ Při mé návštěvě Tisé to vypadalo na déšť, pěkně foukalo. Ve skalním městě bylo i tak ale živo, školní výlety vystřídali zahraniční turisté a lezci. Pokladní ke vstupence přidával mapku, každý návštěvník se na chvilku stal detektivem. Afriku našel každý, Skalní hřib také, ale potom to byla skutečně makačka. Herkules, Slon, Orlí hlava, Starosta.

Zničené americké velvyslanectví v keňském hlavním městě Nairobi po teroristických útocích ze 7. srpna 1998

Předzvěst 11. září. První zářez si Al-Káida připsala v Keni, zabila stovky lidí

Teroristický útok 11. září 2001 na cíle ve Spojených státech amerických nepřišel z čistého nebe. Aktivita islámských teroristů proti USA se stupňovala už v 90. letech. Poprvé ve velkém Al-Káida „uspěla“ přesně před 25 lety. Při útoku na americká velvyslanectví v Africe bomby zabily 224 lidí, další tisíce zranily a šokovaly svět.

Šifry Emila Holuba

Tipy na strhující deskové hry pro každého. Díl sedmnáctý: Šifry Emila Holuba

Už nemusíte hrát jen Člověče, nezlob se! V rámci webového seriálu Deníku vám postupně představujeme tipy na společenské hry pro malé děti, hry na párty, ale i pro ostřílené hráče. Tentokrát vám přinášíme sedmnáctý díl. V seriálu jde vesměs o prezentaci her, které nejsou zas tak úplně známé a přitom skýtají spoustu zábavy a napětí. 

Supi se ve zlínské zoo dočkají nové voliéry. Bude největší v České republice.

Ve zlínské zoo v neděli otevřou největší voliéru pro supy v Česku

Největší voliéru pro supy v České republice s názvem Gora Ark otevře v neděli 6. srpna zlínská zoo. Nový domov tam najdou dvě desítky supů a různí afričtí ptáci. Ve voliéře budou moci supi létat, zážitkem bude i jejich krmení. To bude probíhat téměř tak, jak ve volné přírodě.

31. ročník letního ornitologického tábora u rybníků Hejtman a Koberný u Plané nad Lužnicí na Táborsku.

Ornitologové kroužkují ptáky u rybníků Hejtman a Koberný. Vítají i veřejnost

V pořadí 31. ročník letního ornitologického tábora se koná mezi rybníky Hejtman a Koberný na Táborsku až do neděle 6. srpna. Ornitologové se sem sjíždí z celé republiky i ze zahraničí, aby okroužkovali ptáky z místních biotopů, zejména rákosin, křovin, lesa a luk. Jejich letitá práce už nese zajímavé výsledky.

Do kin právě přichází nová komedie s Terezou Kostkovou v hlavní roli

Tereza Kostková: Jógu jsem musela hodně trénovat, ráno dříve vstávat a cvičit

Natáčení komedie Nikdy neříkej nikdy přineslo filmovému štábu i hercům řadu výzev. Tereza Kostková musela absolvovat intenzivní tréninky jógy. Slovenský herec Tomáš Maštalír zažil dobrodružství na lanech ve dvaceti metrech nad zemí. A tvůrci filmu čekali na sníh tak dlouho, že raději odletěli natáčet do Afriky. 

Zoo Praha je jedna ze dvou evropských zoologických zahrad, kde můžete luskouny krátkoocasé spatřit

Mládě luskouna v Zoo Praha jí už pevnou stravu. Je prvním odchovaným v Evropě

/VIDEO, FOTO/ Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Zoo Praha je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová.

Hostouň (v zeleném) porazila v přípravě Teplice B 2:0 góly Grahama Etemikeho

Kanonýr Deníku: Nigerijská perla Etemike oslnila svými góly Hostouň

Před rokem na sebe pořádně upozornil Sokol Hostouň, když jí v zápase České fotbalové ligy nasázel hattrick. I proto vedení klubu od letiště zbystřilo, a když se po konci Zbuzan v ČFL naskytla šance, bleskově po talentu z Nigérie sáhlo. Ted se zdá, že Graham Oghenekaro Etemike může být zásadní posilou, protože v posledních dvou zápasech zaznamenal shodně po dvou gólech. A tak je prvním Kanonýrem Deníku pro novou sezonu.

Stovka vojáků z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny se přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic. Ilustrační snímek

Morawiecki: Wagnerovci se blíží k polským hranicím. Budou se vydávat za migranty

Stovka vojáků z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny se přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic. Podle agentury Reuters to v sobotu uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Začátkem tohoto měsíce začala Varšava přesouvat více než 1000 vojáků na východ země kvůli rostoucím obavám, že by přítomnost wagnerovců v Bělorusku mohla vést ke zvýšení napětí na jeho hranicích.