Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

VIDEO: Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

Mládě hrošíka liberijského je mimořádně vzácné. V Česku je k vidění pouze v Safari Parku Dvůr Králové. Jeho narození má i světový význam a znamená mimořádnou událost. V posledním roce se ve světových zoologických zahradách narodilo jen 12 mláďat hrošíka liberijského, přežila jich pouze část. Dvůr Králové chová hrošíky liberijské od 70. let. Za tu dobu se tam narodilo přes 25 mláďat, včetně vůbec toho prvního v tehdejším Československu.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč mají sloni tak velké uši?

/51. OTÁZKA/ Největšími v současnosti žijícími suchozemskými savci jsou sloni. Odborníky i běžné lidi fascinuje nejen velikost těchto zvířat, ale i způsob jejich komunikace či fungování chobotu. Sloni jsou ale zajímaví také obrovskýma ušima. Proč je mají tak velké? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Mostečtí trenéři Lukáš Kroc a Veronika Brožkovcová na sportovní misi v Sierra Leone.

Samopaly, nebezpečí a badminton. Trenéři z Mostu pracovali v chudé Sierra Leone

Mají pro strach uděláno. Trenéři badmintonu Lukáš Kroc a Veronika Brožkovcová z oddílu Super Stars Most strávili měsíc na sportovní misi v jedné z nejchudších zemí světa Sierra Leona. Už jejich samotný přílet do země, která nese přezdívky jako „Země, ze které jde strach“, byl jako z akčního filmu.

Šestý leden je znám jako svátek Zjevení Páně a u nás jej připomínají zejména postavy „tří králů“, někdy také mágů či mudrců, kteří přicházejí, aby se novorozenému Ježíškovi poklonili a předali mu své dary - myrhu, kadidlo a zlato

Pravda o třech králích? Nebyli tři a nebyli ani králové. A ta jména taky nesedí

Šestý leden je znám jako svátek Zjevení Páně a u nás jej připomínají zejména postavy „tří králů“, někdy také mágů či mudrců, kteří přicházejí, aby se novorozenému Ježíškovi poklonili a předali mu své dary - myrhu, kadidlo a zlato. Známe i jejich jména Kašpar, Melichar a Baltazar. Má ale tato legenda nějakou oporu v historické realitě?

Zoo Olomouc se pyšní mládětem hrabáče kapského. Narodilo se  8. dubna 2023. Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy.

Ušatý zázrak i vousák senegalský. Zoo Olomouc se pyšnila přírůstky

V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se letos chovanci činili. Na svět přivedla mláďata i zvířata, u kterých je odchov v zajetí velkou vzácností. Důvod k oslavám tak měli v zahradě poté, co hnízdní dutinu opustilo první mládě vousáka senegalského anebo když rozmnožili „rodinné stříbro“ – pakoně běloocasého. Neméně se však dmuli pýchou nad miminem hrabáče kapského, ale i dalšími zvířecími odchovanci s letopočtem 2023 v rodném listě.

Martina Málková s Radkem Interholzem.

Každý rok píšou novou vánoční písničku. Kolikrát se seštěkáme jako psi, smějí se

/ROZHOVOR/ On píše muziku, ona texty. Radek Interholz, kytarista z Českého Krumlova, společně se svou partnerkou Martinou Málkovou, spisovatelkou a textařkou, se rok co rok pouští do psaní nové vánoční písničky. „Jak u nás vypadá předvánoční pohoda? Někdy se seštěkáme jako psi. Radek mi chce škrtat slova, já mu do hudby zase cpu slova, která se tam nevejdou, nebo je to jazykolam. Je to u nás prostě někdy velmi poetické,“ směje se Martina.

Neprodané vánoční stromky potěší zvířata mezi 27. a 29. prosincem. Sloni je dostanou po všechny tři dny, vždy v 13.15. Sledovat, jak si s nimi poradí, budou moci návštěvníci z vyhlídky poblíž výběhu vlků. Na snímku nejmladší členka stáda, tříletá slonice

Vánoce slaví i Zoo Praha. Zvířata dostanou dárky i neprodané vánoční stromky

Na vánoční svátky si v pražské zoologické zahradě připravili pro své návštěvníky i zvířata malé dárky. Během prvního i druhého svátku vánočního budou mít děti do 15 let vstup za 1 korun, v tyto dny zároveň mohou lidé nosit zvířatům i jedlé dárky. Na Nový rok se poté všichni mohou prokázat kartou nebo aplikací Lítačka. 

David Pabiška před Rallye Dakar 2024

Pabiška vyráží na patnáctý Dakar, pojede postaru. Není to výlet na Kokořín, říká

Aby mohl jet kategorii Original by Motul, určené pro jezdce bez asistence, musel přesvědčit organizátory Rallye Dakar. „Asi se jim nezdálo, že jsem dvakrát dojel čtvrtý,“ líčil o nadcházejícím vystoupení na Rallye Dakar motocyklista David Pabiška. Slavný závod bude absolvovat už popatnácté, tentokrát ale sólo, tedy bez mechanika a další podpory.

Proč nejíme maso z Česka? Lidé ochotněji kupují hovězí z Afriky. Zavařili tím ale českým zemědělcům. Ilustrační foto

Hovězí z Afriky kupují Češi ochotněji. Hrozí nám konec, varují domácí zemědělci

Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.

Tanas Papadopulos.

Papadopulos o skautingu v Ostravě: Slavia je jinde, ale i Baník má značku

Na začátku roku 2023 udělal ostravský Baník velký krok. Pod vedením sportovního ředitele Luďka Mikloška založil plnohodnotné skautingové oddělení, složku, bez které si na Západě už nemohou fungování fotbalového klubu představit. Vedle Aloise Grussmanna se role skauta ujal Tanas Papadopulos, který ukončil dvacetiletou práci v agentuře Sport Invest a vrátil se na milované Bazaly. „Věřil jsem, že s Luďkem to bude mít smysl. Že on je rafan schopný s Baníkem opravdu něco udělat a posunout ho. Myslím, že zatím se to potvrzuje,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Tanas Papadopulos.

Papadopulos o návratu a skautingu v Ostravě: Baník má zase dobré jméno. Co cíle?

/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Na začátku roku 2023 udělal ostravský Baník velký krok. Pod vedením sportovního ředitele Luďka Mikloška založil plnohodnotné skautingové oddělení, složku, bez které si na Západě už nemohou fungování fotbalového klubu představit. Vedle Aloise Grussmanna se role skauta ujal Tanas Papadopulos, který ukončil dvacetiletou práci v agentuře Sport Invest a vrátil se na milované Bazaly. „Věřil jsem, že s Luďkem to bude mít smysl. Že on je rafan schopný s Baníkem opravdu něco udělat a posunout ho. Myslím, že zatím se to potvrzuje,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Tomáš Tomeček je klasickým dakarským vytrvalcem.

Tomeček se vrací do Afriky. Rozhodovat bude rozum, říká. S sebou bere také syna

Opět nebude na startu chybět. Kamionový jezdec Promet/Czechoslovak Group týmu a propagátor značky Tatra Tomáš Tomeček se po roce a dvou měsících vrací do Afriky. Pouštní soutěž Africa Eco Race s ním absolvují čtyři kamiony Tatra a také osmnáctiletý syn Metoděj. Ovšem nikoliv v kabině soutěžního vozu. V něm bude už popáté sedět sám.

Pattersonův snímek obou preparovaných a vycpaných lvů, kteří se stali exponátem chicagského přírodovědného muzea Field Museum of Natural History

Říkali jim Duch a Temnota. Dva lidožraví lvi rozpoutali u řeky Tsavo teror

Před 125 lety, v noci z 9. na 10. prosince 1898, se ve vyprahlé pustině kolem keňské řeky Tsavo konečně střetli tváří v tvář lidožravý lev, jenž po několik měsíců děsil a vraždil dělníky stavějící přes Tsavo železniční most, a lovec, který mu po celou tu dobu šel po stopě. Ze střetu vyšel vítězně lovec, ale vyhráno ještě zdaleka neměl. Lidožraví lví samci byli totiž dva.

V partnerském vztahu jsou Lilia Khousnoutdinova a Karel Janeček od roku 2017. V témže roce absolvoval zamilovaný pár svatební obřad podle buddhistických tradic v Bhútánu. Oficiální svatba proběhla předloni v Praze

Lilia Khousnoutdinova: S Karlem jsme spolu navzdory intrikám, útokům i nemoci

Lilia Khousnoutdinova se už za pár dní zúčastní jako navigátorka řidičky Olgy Lounové East African Safari Classic Rally. Budou jedinou ženskou posádkou v závodě. Manželka miliardáře Karla Janečka v rozhovoru pro časopis Story promluvila nejen o rally, ale i o nástrahách manželství. Prozradila také, zda se stále živí jako dula a vysvětlila, že i když je velmi ženský typ, jen šaty nenosí. 

Africká savana.

Přednáška v Zoo Ostrava: Národní parky východní Afriky

Ostravská zoo zve ve středu 6. prosince všechny zájemce na poslední letošní přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie. V tomto mrazivém období nás zavede do teplých krajů východní Afriky a představí několik národních parků. Těšit se můžete i na bonus v podobě adventního kalendáře zoo.

Kladno volejbal.cz - Lvi Praha 1.3, ELV , 2. 12. 2023

Jedu bomby! Mistry z Prahy potrápili volejbalisté Kladna jediným zvratem

/FOTO, VIDEO/ Teprve v devátém utkání extraligové sezony našli volejbalisté Kladna přemožitele. Na jejich palubovce vládl úřadující republikový šampion Lvi Praha, který malou komplikaci připustil jen na konci druhé sady, kterou ztratil. Zbylé však ovládl a do metropole si odvezl výsledek 3:1.

Ani přívaly sněhu nezkazily náladu návštěvníkům Mikulášských trhů v Kladrubech.

Mikulášské trhy v Kladrubech sněhová kalamita nepokazila. Lidé si je užili

Tradiční Mikulášské trhy v Kladrubech nepokazily ani přívaly sněhu. S těmi se hned ráno museli poprat pracovníci technických služeb města, nicméně náměstí a stánky stihli včas přichystat. Bohužel nakonec sněhová kalamita zabránila v příjezdu několika prodejcům, kteří přislíbili svoji účast. Rozhodně ale ani v letošním roce nechyběl stánek se zabijačkovými hody. A lidé měli skutečně opět z čeho vybírat. Klášterní restaurace přichystala širokou nabídku vepřových pokrmů.

Monika podstoupila před čtyřmi lety operaci mozku kvůli nádoru. Od té doby bojuje za návrat do běžného života

Přání Moniky s nádorem na mozku: Chci být „jen“ zdravá. Pomůžete jí ho splnit?

Některé děti si k Vánocům přejí hračky, jiné elektroniku, další kolo nebo zážitek. Monika je mladá dívka, která kdyby mohla, přála by si, aby na tom byla zdravotně stejně, jako její dvojče Ivonka. Kvůli nádoru na mozku totiž Monika upadla do vigilního kómatu, ze kterého se již čtyři roky vzpamatovává, zatímco její sestra je na první pohled obrázkem toho, jak to mohlo vypadat i u ní, kdyby jí rakovina nevzala zdraví.