Kreativ

ŠTÍTEK: Afrika

Padesátiletý František Šturma v letošní sezoně vede divizní tým Dvora Králové nad Labem a před jarní částí sezony mužstvu v tabulce patří 14. místo.

Podmínky pro fotbal jsou ve Dvoře špatné, přesto ale věřím, že divizi zachráníme

Trenér divizních fotbalistů Dvora Králové nad Labem František Šturma odpovídal na otázky Krkonošského deníku. Mluvil o hráčském kádru, o přínosu fotbalistů z Afriky i o přístupu k fotbalu ze strany tuzemských hráčů. Klidným jej nenechává zázemí, jakého se fotbalu ve městě dostává. „Je neuvěřitelně zastaralé, divím se, že to vedení města nevadí,“ říká padesátiletý zkušený kouč.

Cestovatel Filip Vítek už má za zády Senegal a Guineu Bissau na západním pobreží Afriky. Nyní je v Guinei.

Policie chtěla úplatek, hlásí cestovatel Vítek z Kunic. V Africe potkal i Čechy

/FOTOGALERIE/ Senegal a Guinea Bissau za zády. Nyní Guinea a hlavní město Conakry. Dobrodruh, lektor a průvodce Filip Vítek z Kunic na Blanensku se po delší době ozval z výpravy brněnského Expedičního klubu, kterou vede po západním pobřeží Afriky. Nyní už dodávkou putuje se druhou skupinou turistů s cílem v Ghaně.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský hovoří na zasedání Valného shromáždění OSN. Ilustrační snímek

Každá země se může stát další obětí Ruska, varoval Lipavský na zasedání OSN

Rusko se musí bezpodmínečně stáhnout z celé Ukrajiny, prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský v projevu na Valném shromáždění OSN. Rok trvající ruská agrese podle něj vyvolává utrpení i mimo Ukrajinu. Varoval před „pokušením“ zaujímat neutrální postoj. Pokud svět nebude konat nyní, akceptuje nový mezinárodní řád založený na využívání síly a kolonialismu, varoval šéf české diplomacie.

Jan Perner

Nejsme kávoví fašisti. Hledáme kompromis a nabízíme možnosti, říká šéf pražírny

/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.

V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.

Čáp bílý v Chebu.

Čáp bílý už dorazil na komín v Chebu, podobně jako loni

Nepřízeň počasí v podobě silného větru a deště nezabránila prvnímu poslu jara, aby dorazil na komín v Chebu. Jeho přílet odhalila populární webová kamera, která celoročně snímá dění na hnízdě na komíně v centru Chebu.

Děti v hledišti městského divadla v Havlíčkově Brodě byly z vystoupení nadšené.

Míša Růžičková bavila děti v Brodě. Pozvala je na dobrodružnou cestu

/VIDEO/ Na výlet po Nilu do království opic a krokodýlů se vydaly děti v městském divadle v Havlíčkově Brodě. Na dobrodružnou výpravu je pozvala v pátek 17. února odpoledne zpěvačka a textařka písniček pro děti Michaela Růžičková, které její malí obdivovatelé neřeknou jinak než Míša.

Ilustrační snímek kočkodana Rolowayova, který žije v Národní zoo Bojnice. Do Jihlavy zamíří pár z Tierparku Berlín.

Letošní novinky v Zoo Jihlava: antilopky, kočkodani a snad i vřešťani

Plaché antilopky i jeden z největších kočkodanů mají letos obohatit jihlavskou zoologickou zahradu. Primát původem z Afriky, kočkodan Rolowayův, je nejvíce očekávaným novým obyvatelem jihlavské zoo. Jedná se o druh, který patří ke kriticky ohroženým, ve volné přírodě hrozí jejich vyhynutí. Do krajského města Vysočiny přijde pár z Německa.

Tučňáci brýloví se stali velkou atrakcí v Safari Parku Dvůr Králové.

Život nad i pod vodou. Královédvorská a opolská zoo představí vodní světy

Krásu a rozmanitost vodních světů nabídne návštěvníkům dvou zoologických zahrad společný projekt. Ten má podpořit cestovní ruch v česko-polském pomezí. Ve Dvoře Králové nad Labem se jedná o pavilon pro tučňáky brýlové a pozorování života nad vodou, na polské straně v Opoli návštěvníci uvidí život pod vodou. Dokončení česko-polské prezentace vodních světů je v plánu koncem letošního roku. 

Prvními mláďátky letošního roku jsou ve vyškovské zoo dvě jehňátka ovce kamerunské.

První letošní mláďata ve vyškovské zoo? Pochlubili se tu ovcemi kamerunskými

Dvě jehňátka ovce kamerunské jsou letos prvními mláďaty v ZooParku Vyškov. Ovečka a beránek jsou zatím v zázemí, ale návštěvníci je v teplejším počasí uvidí i s jejich matkou ve výběhu Afriky. „Ovce kamerunské chováme ve vyškovské zoo od roku 2005 a v současnosti máme také pět chovných ovcí a jednoho berana. Kamerunky jsou pohybově zdatná zvířata. Jelikož pochází ze skalnatého terénu, nedělá jim problém kde co přeskočit či se postavit na zadní nohy," popisovala za zoo Hana Vymazalová.

Přímorožec šavlorohý

Vzácní nováčci: Safari park získal samce dvou druhů antilop

Dva významné příchody zaznamenaly chovy antilop koňských a přímorožců šavlorohých v královédvorském Safari Parku. V obou případech doplnili stáda samci s perspektivou stát se novými plemeníky. Oba druhy jsou v přírodě ohrožené vyhynutím a safari park pomáhá udržovat jejich populaci nejen v Evropě; dvorské odchovky v minulosti zamířily i zpět do Afriky.

Výhled z Pražského hradu na Prahu během valentýnské večeře.

Tipy na oslavy svatého Valentýna v Praze. Nezadaní se mohou seznámit naslepo

/FOTOGALERIE/ I letos je v hlavním městě mnoho možností, jak společně se svými milovanými prožít den sv. Valentýna. Svátek lásky můžete oslavit výletem do zoologické zahrady, romantickou večeří na Pražském hradě nebo například sportovním zážitkem. Na své si však přijdou i nezadaní. A to třeba na akci Speed dating ve Žlutých lázních.

Cestovatel Filip Vítek z Kunštátu na Blanensku popisuje své cestování Afrikou.

VIDEO: Šílený mazec, říká Vítek. Cestovatel z Kunic popisuje putování Afrikou

Po západním pobřeží Afriky právě putuje cestovatel z Kunic na Blanensku Filip Vítek. Na cestu v dodávce vyrazil s výpravou brněnského Expedičního klubu. S sebou veze také několik aktovek se školními pomůckami od žáků ze základní školy v Benešově. Předá je jejich vrstevníkům v Ghaně. Benešovští akci Afrika na čtyřech kolech bedlivě sledují.

Spisovatelka Hana Hindráková pochází z Trutnova. V současné době žije v Brdech.

Spisovatelka Hana Hindráková: Proč nedávat bonbony africkým dětem

Keňské pobřeží společně s tanzanským Zanzibarem se poslední dobou stalo oblíbeným místem českých turistů. Koho by nelákaly překrásné scenérie palmových hájů a zářivé zelenomodré odstíny Indického oceánu. S rostoucím počtem Čechů cestujících do Afriky se v tematicky zaměřených facebookových skupinách často objevuje jedna a tatáž otázka. Co máme přivézt chudým africkým dětem? Bonbony? Omalovánky? Pastelky? Oblečení?

Mládě bonga horského.

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

/FOTO/ Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.

Mládě bonga horského.

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.

Tyčkařka Tereza Schejbalová.

Bez jídla je to tam hustý, říká atletka Škodovky z reality show Survivor

Ve sbírce má medaile z republikových šampionátů v atletice, věnuje se extrémním překážkovým závodům Predator Race a nyní má za sebou i drsnou reality show Survivor Česko & Slovensko 2023. Dvaadvacetiletá tyčkařka Škody Plzeň Tereza Schejbalová strávila v přírodě Dominikánské republiky pět dní, poté byla vyřazena.

Maria Chylíková s delfíny v Egyptě.

Ze Šumavy se dostala až k delfínům v Egyptě, společně pomáhají nemocným

Ze Sušice až do Egypta. Pro takovou změnu se rozhodla Maria Chylíková, která do Afriky odjela jako delegátka. Nyní se již několik let věnuje delfinoterapii, kterou vyhledávají především nemocné děti, ale i dospělí. O cestě k této práci, ale i o tom, komu pomáhá a jak vše vypadá, si povídala s redaktorkou Deníku.

Mládě luskouna krátkoocasého v Zoo Praha.

V Zoo Praha již mají jasno. Mládě vzácného luskouna je samička

/VIDEO, FOTO/ Mládě luskouna krátkoocasého, které se v Zoo Praha narodilo ve čtvrtek 2. února časně ráno, je samička. Podle chovatelů se mláděti daří dobře, je silné a velice aktivní. Chov luskounů v zoologických zahradách byl donedávna neúspěšný, samička je první narozené mládě v Evropě.

Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka.

Rhodos: Ostrov věčného slunce láká na přírodní krásy, sochu Hélia a moře

/FOTO/ Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka. Podobně jako další, ale menší řecké ostrovy, které po první světové válce připadly Řecku, když Turecko získalo strategicky důležité úžiny Bospor a Dardanely.

Martin Macík starší jako šéf MM Technology

Strach o syna musím mít, říká Martin Macík starší. V čem ho junior překonal?

Už dlouho šéfuje týmu MM Technology. V Sedlčanech jsou dokonce jejich vlastní dílny. Martin Macík starší přivedl syna k závodění. Junior následně po něm přebral štafetu a nyní se společně dočkali druhého místa na slavné Rallye Dakar. On z pozice nejvyšší, Martin Macík jako řidič stříbrné posádky. Sedmapadesátiletý otec se přesto o potomka nadále strachuje. Přesto ví, že už ho dávno překonal.

Martin Macík starší jako šéf MM Technology

Foto: Strach o syna musím mít, říká Martin Macík starší. V čem ho překonal?

Už dlouho šéfuje týmu MM Technology. V Sedlčanech jsou dokonce jejich vlastní dílny. Martin Macík starší přivedl syna k závodění. Junior následně po něm přebral štafetu a nyní se společně dočkali druhého místa na slavné Rallye Dakar. On z pozice nejvyšší, Martin Macík jako řidič stříbrné posádky. Sedmapadesátiletý otec se přesto o potomka nadále strachuje. Přesto ví, že už ho dávno překonal.

Zadržení migranti.

Stovky případů: nelegální migranty policisté odhalili, ale i přebírali od kolegů

Migranti, kteří se v roce 2022 ve středních Čechách našli při vykládce kamionů nebo přicestovali za ještě dramatičtějších okolností, nebyli osamoceni. Cizinecká policie zde řešila stovky případů spadajících do kategorie nelegální migrace. Většina běženců měla v úmyslu jen projet cestou do Německa, několik jich zde ale požádalo o azyl.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

23letý Victor Olatunji přichází z kyperského klubu AEK Larnaka do Slovanu Liberec na půlroční hostování s opcí.

Liberec je výzva, slyšel jsem o něm v Africe, říká nigerijské kladivo Olatunji

Hotovo! Všechny formality jsou dotažené a 23letý Victor Olatunji přichází z kyperského klubu AEK Larnaka do Slovanu Liberec na půlroční hostování s opcí. „Příchod do nového týmu vnímám jako velkou výzvu. Jsem moc rád, že jsem tady. O Liberci jsem slyšel už v Africe. Vím, že česká liga je kvalitní soutěž. Budu dělat vše pro to, abych se prosadil a pomohl týmu,“ říká 193 cm vysoký nigerijský forvard, jenž by měl být "kladivem do vápna".