Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Ilustrační foto

Ohlédnutí za uplynulým týdnem

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.  

Darování krve. Ilustrační foto

NNČDarovat krev se v Prostějově nebojí, dárců ale přesto ubývá

Prostějov – Lidí, kteří se odhodlali poprvé v životě darovat krev bylo v Prostějově v loňském roce víc než v roce předešlém. Zatímco v roce 2012 přišlo poprvé darovat krev 242 lidí, v uplynulém roce jich do prostějovské nemocnice dorazilo 296, tedy o 54 odvážlivců víc. Nemocnice si odvahy těchto lidí cení.

Ilustrační foto.

Alergici se najedí i v restauraci

Orlickoústecko - Od prosince mají stravovací zařízení povinnost informovat zákazníky o potravinových alergenech, které nabízená jídla obsahují. Ukládá jim to vyhláška Evropské unie, v rámci níž bylo stanoveno čtrnáct nejrozšířenějších kategorií alergenů.

Ilustrační foto.

Alergici se najedí i v restauraci

Orlickoústecko – Od prosince mají stravovací zařízení povinnost informovat zákazníky o potravinových alergenech, které nabízená jídla obsahují. Ukládá jim to vyhláška Evropské unie, v rámci níž bylo stanoveno čtrnáct nejrozšířenějších kategorií alergenů.

Ilustrační foto.

Seznam alergenů na vyžádání předložíme, zní z restaurací

Přerov – Už měsíc je povinností každého restauračního zařízení uvádět u všech nabízených jídel, zda-li obsahují alergeny. Jak se s „prací navíc" smiřují provozovatelé restaurací v Přerově a využívají jejich zákazníci možnost zkontrolovat si obsah jídla?

Alergeny v potravinách.

O alergeny se strávníci příliš nezajímají

Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost.  Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.

Jarmila Podhorná mezi bylinkami

Trpíte nemocí z povolání? Pomoct může i příroda

Trápí vás zdravotní problémy a máte tušení, že by mohly mít něco společného s vaší prací? Nejste jediní. Lidé, kteří manuálně pracují, trápí nejčastěji onemocnění nervů, kostí a kloubů, u méně fyzicky náročných zaměstnání se objevují alergie a kožní problémy a výjimkou nejsou ani obtíže spojené s dýchací soustavou. Podle odborníků na přírodní medicínu mohou lidé najít pomoc i v bylinkách.

Jarmila Podhorná mezi bylinkami

Trpíte nemocí z povolání? Pomoct může i příroda

Prostějovsko – Trápí vás zdravotní problémy a máte tušení, že by mohly mít něco společného s vaší prací? Nejste jediní. Lidé, kteří manuálně pracují, trápí nejčastěji onemocnění nervů, kostí a kloubů, u méně fyzicky náročných zaměstnání se objevují alergie a kožní problémy a výjimkou nejsou ani obtíže spojené s dýchací soustavou. Podle odborníků na přírodní medicínu mohou lidé najít pomoc i v bylinkách.

Ilustrační foto

Dietní jídla pro školáky se nově vaří na ZŠ Trávník

Přerov – Kdo má doma dítě, které trpí celiakií, ten ví, o čem je řeč. Pro rodiče znamená každodenní příprava bezlepkové stravy jednu starost navíc. Proto rodiče přerovských školáků přivítali, když začalo loni zajišťovat dietní stravu pro jejich děti město. Příprava jídel se nyní přesouvá ze ZŠ Želatovská na ZŠ Trávník.

ILUSTRACE Z POHÁDKY Lesní soud.

Katalyzátor pomáhá hudbě, knihám i charitě

Severní Čechy, ČR - Máte někoho s handicapem a potřebujete pomoci? Chystáte knihu, ale byla by krásná a přišla na mnoho peněz? Toužíte album vydat i na vinylu či na kazetě, ale nemáte na to? Pak zkuste web Katalyzátor.cz

Ilustrační foto

Děti s celiakií či cukrovkou nesmějí porušit dietu ani o Vánocích

Praha – Děti s celiakií, cukrovkou nebo alergií na některé potraviny nesmějí porušit svoji dietu ani o vánočních svátcích, tyto nemoci Vánoce nemají, říká lékařka Marta Šimůnková. Rodiče musejí podle ní být důslední a nedat potomkům nic, co by mohlo jejich zdraví uškodit. Nejlépe je, když se celá rodina přizpůsobí jídelníčku dítěte, aby mu nebylo líto, že něco nesmí. V žádném případě by rodiče neměli dát ochutnat dítěti alkohol, a to nemocnému ani zdravému.

Ilustrační foto.

Testování
 restaurací:
 Na novinku se vybavily

Svitavy - Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.

Ilustrační foto.

Testování
 restaurací:
 Na novinku se vybavily

Svitavy – Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.

Ilustrační foto.

Zeptali jsme se vás na potenciální alergeny

Jičínsko - Každý týden se setkáváte s názory našich respondentů na aktuální otázky, které hýbou regionem i Českou republikou. Do víkendové poroty tentokrát „pomyslně" zasedli Pavel Matějovský, Jana Benešová, Jaroslav Nožička a Šárka Šandová..

Jídelní lístek.

Jídelníčky jsou zatím beze změn

Jičínsko – Stále se zvyšující počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin byl impulsem k novému nařízení, podle něhož musí všechny stravovací provozy informovat konzumenty o složení pokrmů.

Vánoční cukroví se v pekařství a cukrářství U Kláštera v Českých Budějovicích vyrábí stejně jako doma. Nezapomíná se ani na kvalitní suroviny.

U Kláštera letos upečou asi půl tuny vánočního cukroví

České Budějovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ Vánoční cukroví v těchto dnech začíná vonět v nejedné domácnosti. Ne každý však má v dnešní hektické době čas upéct si vlastní. Vypravila jsem se proto do  českobudějovické Cukrárny U Kláštera.

Ilustrační foto

Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků kvůli falešným klinickým studiím

Paříž/Brusel – Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků, mimo jiné proti Alzheimerově chorobě, revmatu, depresím, různým alergiím či vysokému krevnímu tlaku. Důvodem jsou údajně zfalšované klinické studie, na jejichž základě původně úřady příslušné léky na svých trzích povolily. Informoval o tom dnes list Süddeutsche Zeitung.

Ilustrační foto

Dětem dávejte hlavně ovoce, sladkosti jen pro zpestření, radí lékařka

Nápor sladkostí na konci roku, který začíná mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a vrcholí vánočními svátky a novoročními oslavami, je velkou zátěží pro organismus. Ve velkém pokušení jsou zejména děti, řekla předsedkyně občanského sdružení Výživa dětí Zuzana Urbanová. Jednorázová oslava nevadí, ale při měsíčním nabourání běžného režimu už může nastat problém, dodala.

Ilustrační foto.

Pomoc, má blechy!

Je to něco, z čeho má každý chovatel hrůzu. Představa, že se v kožichu domácího mazlíčka začnou prohánět blechy a že se tito vetřelci rozlezou i po bytě, je noční můra.

Solná jeskyně.

Víte, že máte mořské klima na dosah?

Otrokovice /PR/ - V Otrokovicích v objektu městské polikliniky již řadu let funguje Solná jeskyně. To, že blahodárně působí na lidský organismus, způsobují minerální látky, které jsou v jeskyni zastoupeny v hojném množství.

Muzicírovalo se, kde se dalo. Část kapely Pertigo

Vyloučení z brigády byl největší trest

Kněževes /JAK JSME ŽILI PŘED PĚTADVACETI LETY/ – Chmelové brigády neminuly celé generace studentů. Středoškoláci a učni obstarávali jarní práce. Středoškoláci s vysokoškoláky pak v srpnu sváděli boj o naše zelené zlato a domů si pak odváželi nezapomenutelné vzpomínky.