Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Alergie dokáže jaro pořádně znepříjemnit. Na některé její příznaky můžete jít prevencí i lidovou léčbou.

4 věci, na které musíte myslet, pokud vaše dítě trpí sezónní alergií

S postupně probouzejícím se jarem přicházejí i jarní alergie, které jsou velmi silné i u dětí. Má vaše dítě rýmu, kýchá a štípou ho oči? Možná se jedná o sezónní alergii, která je známá také jako alergická rýma nebo senná rýma. Ve všech případech však nemusíte vždy užívat přímo léky od alergologa. Vyvarovat se příznakům jarní alergie můžete i díky domácím trikům a prostředkům.

Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma Strava v případě alergií.

Alergie u dětí můžeme vyřešit vhodnou stravou

/VIDEO/ Hostem Deníku za rubriku Miminek na For Kids, největším veletrhu hraček, her a potřeb pro děti, byla terapeutka klinické nutriční medicíny Monika Novotná. V dnešní době, kdy se společnost hojně zaměřuje na stravu bez mléka, bez lepků, bez alergenů, první rozhovor na téma Strava v případě alergií, přinesl mnoho užitečných rad. Pojďte si je poslechnout i vy.

„Když necháte postel přes den neustlanou, může se vlhkost z prostěradel a z matrace vypařit, takže roztoči dehydratují a nakonec zemřou,“ myslí si někteří vědci

Stelete si ráno postel? Jste výkonní. Ale podle některých vědců si ničíte zdraví

Patříte k lidem, kteří si každé ráno pečlivě ustelou postel, a to nejlépe hned, jakmile z ní vstanou? Nebo to považujete za zbytečné? Podle psychologů jsou „ustýlači“ cílevědomější, výkonnější a méně stresovaní, zatímco ti druzí jsou línější a nespokojenější. Někteří vědci však ustýlání hned po probuzení považují za škodlivé, protože se tak prý v posteli vytváří ideální prostředí pro roztoče. Takže: ustýlat, nebo neustýlat postel?

Stlaní postele těsně po probuzení není nejlepším zvykem

Roztoči mohou řádit i v uklizené posteli: Jak to poznat a čím se bránit

Je jaro, všechno kvete, vzduchem létají částečky pylu. Vy kýcháte jako diví. Napadlo vás ale, že vůbec nemusí jít o jarní alergii či sennou rýmu? Neustálé kýchání totiž může být i reakcí na kolonie roztočů žijící ve vaší domácnosti. A přímou cestou, jak jich v peřinách i matracích udržovat co nejvíce, je stlát postel každé ráno. Jak poznat, že roztoči žijí právě ve vaší posteli a jak se jich zbavit?

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Přehnaná reakce na trávy a břízu patří k nejčastějším jarním alergiím

Jak vyzrát na pylovou alergii? Jsou možnosti, o kterých jste možná neslyšeli

Teploty šplhají vzhůru, ale s teplým počasím přichází i pylová sezona, období nepříjemné zvláště pro alergiky, kterým nyní hrozí neustálé kýchání, svědění v nose, vodnatá senná rýma, pálení očí a další příznaky, jimiž tělo reaguje na četné alergeny. Typických příznaků pylové alergie se však můžete zkusit zbavit i pomocí domácích postupů.

Některé ženy mohou trpět alergickými reakcemi na nehtovou kosmetiku

Uklízečka roky nosila umělé nehty. Pak si prožila hrozná muka, kvůli zánětům

Umělé nehty mohou stát za velkými zdravotními komplikacemi. Živoucím důkazem toho je šestatřicetiletá Lisa Deweyová, která kvůli nim téměř nemohla používat ruce. Z jejího příběhu je nyní pozdvižení zejména ve Velké Británii, kde o něm v posledních dnech informovala většina tamních velkých lifestylových webů.

Špatné podmínky bydlení jsou spojeny s množstvím zdravotních problémů, včetně infekcí dýchacích cest, astmatu, otravy olovem, zranění a mají vliv i na duševní zdraví.

Skryté hrozby levného bydlení: Umí vyvolat depresi i potíže s dýcháním

To, že jste stále vyčerpaní a nervózní, dáváte za vinu asi namáhavé práci či špatnému životnímu stylu. Za to, že nemůžete popadnout dech a pořád kašlete, přeci mohou prodělané nemoci, nejspíš covid, nebo prostě vaše letitá alergie. To je možné, ale co když je to jinak? Co když se na vašem zdraví podepisuje místo, v němž bydlíte?

Alergie na jaře dokáže pěkně potrápit. Ilustrační foto

Pylová sezona je tu: Jak rozpoznat a nezanedbat alergii, jaké jsou rady a pomoc

I když se teplejší dny stále střídají s chladnějšími, příroda bují. Jarní probouzení přináší mnoho radosti, alergici se ale mají na pozoru. A není jich zrovna málo, nějakým typem alergie podle odhadů odborníků trpí asi třetina světové populace. Deník přináší rady, jak alergii poznat a nezanedbat.

Ilustrační foto.

Deštivé a chladné počasí letošního jara šetří alergiky

S příchodem jara začíná utrpení pro mnoho alergiků. Jak je to zatím letos, Deník zjišťoval v ordinaci lékařky Jitky Polákové v Plané, kde se věnují pacientům od tří let až po stáří. V době telefonátu zde ordinovala zastupující lékařka s téměř padesátiletou praxí Jana Latová, která na otázky reportérky odpověděla.

Vědecké studie v roce 2022 opět nezklamaly.

Nejbizarnější studie roku 2022: Rybičky, které řídí auto i alergie na orgasmy

Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.

Ilustrační snímek

Pes s dítětem v posteli? Pozor na alergie a parazity, varuje veterinářka

Spát, nebo nespat se psem v posteli? A co v případě, že by zvíře spalo s dětmi? Někteří majitelé psa v žádném případě do postele nepustí, protože se jim to zdá nehygienické, jiní si však nepřítomnost svého mazlíčka v posteli neumí představit. Jak se na to dívá veterinářka společnosti PetCenter Pavlína Frajerová?

Oproti té stávající pojme až třikrát více dětí s doprovodem. Ke krasové vodní jeskyni, ve které se speleoterapie koná, bude navíc mnohem blíž.

Vojta má díky jeskyni lepší život. Léčebna u Macochy bude stát přes 200 milionů

/FOTO/ Spásou se pro dvanáctiletého Vojtu stala léčba v jeskyni, takzvaná speleoterapie. Chlapec pocházející z Prahy našel pomoc na své zdravotní problémy v té jediné, která se pro léčebné účely v Česku používá. Je v Moravském krasu na Blanensku. V Ostrově u Macochy nyní vzniká nová ozdravovna, která poslouží až třikrát více dětem, než ta stávající.

Klimatické změny alergikům nepřejí.

Alergici mají kruté období. Kvůli možným komplikacím musí dávat pozor i na covid

Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit? 

Časté drbání může u psa znamenat alergii.

Svědí to. Alergie na pyl může potrápit i psy, napoví časté drbání

Alergie jsou hojně rozšířeny nejen mezi lidmi, ale i psy. Nejčastěji je trápí ty potravinové, kdy jsou alergičtí na některou ze složek krmiva, potrápit je může i bleší kousnutí. Výjimkou nejsou ani alergie na prach, některé materiály, čisticí prostředky nebo pyly. Jak alergickou reakci na pyl rozpoznat a jak zvířeti ulevit?

Alergie je do značné míry dědičně podmíněná, ale významnou roli nepochybně hrají i vlivy prostředí, a může se projevovat velmi různou intenzitou a rychlostí rozvoje akutních potíží

Začala pylová sezona. Alergikům pomohou prášky i mobilní aplikace

Přestože to za okny tak úplně nevypadá, probouzí se jaro. Pro většinu lidí je to návrat života ze zimního spánku, alergici a astmatici však vnímají nejen vůni, ale i protivnou pylovou sezónu. Zarudlé oči, senné rýmy a kýchání jsou tady a v ordinacích alergologů se netrhnou dveře. Mnozí lékaři jsou zavaleni objednávkami na týdny dopředu. Roztoče z prachu, který v zimě sídlí hlavně doma, totiž střídají pyly z jarních stromů.

Rýma. Ilustrační foto

Chronická rýma netrápí jen alergiky. Podrážděnou sliznici mohou zklidnit byliny

Stává se vám, že chytíte rýmu a poté se jí nemůžete zbavit? Nejde o nic neobvyklého, někdy se lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů. Znají to také alergici na pyl, kterým teče z nosu téměř nepřetržitě, když kvetou lípy nebo řepka. Pokud vás však ucpaný nos trápí déle než deset týdnů, nejspíš se už jedná o rýmu chronickou a s obyčejnými kapkami do nosu si nevystačíte.

Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová se loučí s dlouholetou jesenickou alergoložkou Zuzanou Smrčkovou.

Jesenicko přijde o jediného alergologa

Okres Jeseník přijde o jediného alergologa. Dlouholetá alergoložka a dětská lékařka Zuzana Smrčková končí se svou praxí. V závěru února odchází po 39 letech do důchodu. Náhradu za ni se zatím najít nepodařilo.

Pokud člověk ví, že ho trápí alergie, také ví, že by se měl kontaktu s určitými zvířaty vyhnout

Alergie na milované mazlíčky. Co s tím?

Určitě jste to již slyšeli: „Doma nemůžeme mít pejska ani kočku, protože Nelinka je alergická.“ V takovýchto případech je pak opravdu lepší se domácím mazlíčkům vyhnout. Nebo pořídit ty, které alergie nevyvolávají.

Kosmetika

Netrapte se neznámým složením. Kosmetiku si můžete vyrobit sami

O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.

Antialergická dieta

Jídlem proti alergii

Někdo svou alergii téměř nepociťuje a snadno s ní může žít, jinému však dokáže život pěkně zkomplikovat. Alergie jsou v dnešním světě rozšířeným a obtížně zvládnutelným onemocněním. Vsadit můžete na bylinnou terapii a změnu jídelníčku.

Občas vznikne alergie i kvůli dosud neznámým změnám v našem genetickém vybavení.

Alergii si neseme v genech. Příznaky lze do jisté míry oddálit či oslabit

Dispozice stát se alergikem je vrozená. Rizikové jsou alergie u rodičů, přičemž významnějším přenašečem dědičné dispozice ke vzniku alergie je matka. „Sklon k atopii neboli alergickému naladění organismu se dědí. Do jisté míry lze příznaky alergie oddálit či oslabit. Úplnou prevenci ale neznáme,“ říká alergoložka Kateřina Kopecká.

Alergie dokáže potrápit

Alergii si neseme v genech. Je jen otázkou času, kdy časovaná bomba exploduje

Přirozeným způsobem života, včetně způsobu stravování, skladby a množství jídla, žily naše prababičky. Dnes rostou průmyslově vyráběné potraviny na polích, která jsou kvůli výnosům masivně ošetřována herbicidy, pesticidy či insekticidy. Mění se nejen náš svět okolo nás, ale také pestrost organismů v našich střevech. To vše se spolupodílí na vzniku dříve nevídaných a nepatřičných reakcí lidského organismu, kterým od počátku 20. století říkáme alergie.

Otoky těla jsou mnohdy extrémně vysilující.

Hereditární angioedém: to jsou bolestivé otoky a nekonečné čekání na diagnózu

V průměru i třináct let mohou na diagnózu a léčbu čekat lidé, kteří trpí hereditárním angioedém. Tato genetická porucha imunitního systému se projevuje bolestivými, nesvědivými a opakujícími se otoky. Ty jsou někdy kvůli vzácnosti nemoci a nízké informovanosti mylně zaměňovány za alergii, což může pacienty ohrozit i na životě. Pacienti s touto diagnózou jsou oslabeni jak fyzicky, tak i psychicky. Výjimkou nejsou ani deprese.

Ženy s rouškami a respirátory, iustrační foto

Maskné. Ženám se pod respirátory dělá vyrážka, připadají si jako v pubertě

Připadám si, jako kdybych byla znovu v pubertě. Obličej mám kolem pusy jeden pupenec, postěžovala si Marie Křesťanová z Havlíčkova Brodu. Kožní lékaři se stále častěji setkávají s případy, kdy si pacientky stěžují, že se jim pod douškou nebo respirátorem dělá v obličeji vyrážka. Kožaři už pro ni mají zvláštní název – maskné.

Kvetoucí stromy a louky vhání alergikům slzy do očí a ucpávají jim nosy.

Jak na alergii? Ideální návod neexistuje. Začínají kvést trávy

Alergologické ordinace se plní pacienty s reakcemi na pyl. Jejich situaci nyní zhoršují i kvetoucí smrky. „Tyto jehličnany kvetou za normálních podmínek jednou za čtyři až pět let, ale nebývá to pravidelné. Někdy je kvetení smrků vyprovokováno i suchem, to pak mohou kvést třeba i každé dva roky,“ poznamenal Miloš Kučera, lesní správce ze Sněžného.  

Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead

Remdesivir zkracuje léčbu koronaviru. Účinnější je u pacientů bez ventilátorů

Lék remdesivir podávaný deset dní intravenózně uspíšil vyléčení pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19 o čtyři dny. Pacienti, kteří ho dostávali, se vyléčili za 11 dní, zatímco ti, kterým bylo podáváno placebo, tedy neúčinná látka, za 15. dní. Vyplývá to ze studie, která potvrzuje předchozí výroky ředitele amerického Národního ústavu pro alergii a infekční nemoci (NIAID) Anthonyho Fauciho.  

Začíná to pálením v krku, kýcháním a smrkáním, končí ucpaným nosem. Kdo někdy nebojoval s rýmou?

Alergici se bojí koronaviru. Rizikové je sahání na obličej

Každoroční martyrium je tady: smrkám, kýchám a děsně mě bolí hlava, stěžuje si na příznaky alergie Marcela Churá. Zlobí ji prý hlavně pylová zrna z břízy, kvůli nimž nemůže pořádně dýchat. „Letos je ale situace o to horší, že řádí koronavirus. Mám proto celkem obavy, že pokud ho chytnu, problémy s dýcháním budou neúnosné a skončím někde na dýchacím přístroji,“ svěřuje se žena. 

Ilustrační foto.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.