Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Kterou podlahu zvolit pro malého alergika

Jedním ze základních požadavků na podlahovou krytinu je, aby se dala snadno čistit. Máte-li doma dítě s alergií, jednoduchá údržba bude hrát roli přímo klíčovou. Která podlaha je v tomto ohledu nejlepší a dá se případně položit i koberec?

Program Mléko do škol opět poběží.

Mléko ve školách zadarmo? Zaznívá chvála, ale i kritika

Vyškovsko, Blanensko – Nemožnost uhlídat, zda děti mléko skutečně vypijí. A málo vápníku v něm. To jsou podle některých ředitelů škol v regionu hlavní nedostatky projektu Mléko do škol, který funguje už od září. A školáci ze zapojených škol díky němu dostávají mléko zadarmo.

ilustrační foto

Vaření bez lepku či vajec. Školní jídelny nabízejí dietní stravování

Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.

VÁŽENÍ JE základním úkonem se zvířetem v ordinaci. Na snímku z liberecké kliniky NISA veterinární lékařka Zuzana Odleváková.

Zvířecí cukrovkáři. Civilizační choroby dostihly i psy a kočky

Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček. 

Václavky

Václavka: pro někoho lahůdka, pro jiného nebezpečí

K podzimu a babímu létu patří houbaření. Konec září a měsíc říjen každoročně lákají milovníky hub do lesa hlavně Václavky, protože každý houbař ví, že Václavky naložené ve sladkokyselém nálevu, jsou opravdovou delikatesou, kterou žádný jiný druh nenahradí. Tento hřib ale může být také velmi nebezpečný.

V přehradní nádrži Skalka se každoročně přemnožují sinice.

Sinice lidi štvou

Cheb - Plné zuby mají turisté i chataři každoročně přemnožených sinic v chebské přehradě Skalka.

Suchý vzduch v bytě: problém topné sezony

Podrážděné sliznice, chronická rýma a dráždivý kašel jsou věční souputníci chladného podzimu. Na vině přitom může být suchý vzduch ve vytápěných místnostech, proti kterému se dá bojovat - technikou i lidovými metodami.

Vila Štvanice.

Třináctá sezona Divadla Letí přinese tři premiéry současných her

Ve Vile Štvanice chystá v nové sezoně pražské Divadlo Letí tři premiéry a novou mezinárodní spolupráci. V listopadu představí horkou novinku Marii von Mayenburga nazvanou Bang, která měla světovou premiéru teprve v červnu v berlínské Schaubühne, oznámila mluvčí souboru Karolína Macáková.

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017

Hygienici povolili koupání na přehradě, už je ale pozdě

Přesně třicet dnů trval zákaz koupání na plumlovské přehradě, nyní však krajští hygienici přišli s alespoň trochu potěšující zprávou – voda sice stále nevyhovuje hygienickým požadavkům, odvážní plavci se však už mohou v přehradě koupat.

Internista příbramské nemocnice Filip Závada.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

V Havlíčkově Brodě se uskutečnila poslední přednáška v rámci Letní školy seniorů s názvem STOP smutku a START smíchu.

OBRAZEM: Letní škola seniorů skončila s úsměvem

Havlíčkův Brod – Cyklus přednášek v rámci Letní školy seniorů je u konce. S poslední přednáškou s názvem STOP smutku a START smíchu přijel v pondělí do Havlíčkova Brodu Miroslav Hadaš, jeden ze zakladatelů Systému přírodního léčení a vzdělávání Hadžiki.

Přerovská Laguna. Ilustrační foto

Na Laguně se objevily sinice

Svlažit své tělo na přírodním koupališti Laguna, které je vyhledávaným místem odpočinku a relaxace mnoha Přerovanů, hygienici nedoporučují.

Kemp Dolce

V kostce z regionu: Dolce nejsou vhodné ke koupání

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V přírodním koupališti Dolce se objevuje zvýšený obsah chlorofylu a sinic, které odhalily aktuální analýzy vzorků vody, a bylo proto klasifikováno jako nevhodné ke koupání.

Ilustrační foto

Firmy nejsou lhostejné k panujícímu vedru

Rokycansko – Ve stínu přes třicet stupňů, na slunci více jak čtyřicet. Extrémní horka momentálně trápí obyvatele Česka. Nesnesitelné vedro je hlavně ve výrobních halách, kde musí být zaměstnanci v obrovských horkách.

Vosa, ilustrační foto

Pokousání či bodnutí hmyzem vyjde VZP na desítky milionů ročně

Téměř 21,5 milionu korun loni vynaložila Všeobecná zdravotní pojišťovna na léčbu pacientů pobodaných od včel, vos nebo pokousaných od jiného hmyzu. Počet takových případů loni překročil 26 tisíc, a rok od roku pomalu roste. Spolu s tím se zvyšují i náklady na ošetření.

Ilustrační fotografie.

Alergie na bodnutí hmyzem? Záchranka vyjížděla k 62 pacientům

Vyškovsko, Blanensko – Před několika dny přišla na koupaliště a něco ji tam štíplo. „Postižené místo mi oteklo a zrudlo. Nakonec jsem dostala prášky na alergii a mast. V pořádku to bylo až po pěti dnech,“ vzpomněla na zkušenost s bodnutím hmyzem Vyškovanka Anna Melková.

Ilustrační foto

Bodnutí hmyzem. Co vám hrozí ? Lékaři ve Zlíně to řeší několikrát denně

Bodnutí hmyzem. Denně kvůli němu řeší několik případů lékaři na urgentím přídjmu v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Připomínají, že nejohroženějšími skupinami jsou lidé s alergií na píchnutí, s přidruženými chronickými onemocněními srdce, dýchacích cest a také pacienti vyššího věku nebo malé děti.

Skautský tábor ve Vysočanech.

Pořádat tábor? Bitva s úřady. Splnit všechny požadavky chce pevné nervy

Blanensko, Vyškovsko – Požadavky na organizátory letních táborů se v posledních letech zpřísnily. Na prvním místě stojí hygiena. „Inspektoři hygieny přijíždí pravidelně. Vždycky je to v pořádku. Ale celkově je těch legislativních věcí spojených s pořádáním tábora strašně moc,“ postěžoval si hlavní vedoucí tábora Severka Milan Pernica z Vyškova.

Kropící vůz projíždí pelhřimovským náměstím.

OBRAZEM: Do pelhřimovských ulic už vyrazily kropící vozy

Pelhřimov – Tropické teploty přiměly pracovníky Technických služeb města Pelhřimova svlažit vyprahlé ulice. Kropení rozžhavených vozovek či rozpálených chodníků totiž místním obyvatelům znatelně zpříjemní pobyt na přímém slunci.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Alergie na kvóty

Jedna z mála věcí, na které se u nás znesváření politici shodnou s veřejností i mezi sebou, je odmítání kvót pro přijímání uprchlíků. Proto ta spontánní jednotně protibruselská reakce na řízení, které s námi zahájila Evropská komise kvůli údajnému porušení unijního práva. Alergie na kvóty je u nás taková, že kvůli nim klesá ve veřejnosti prestiž unijního projektu jako celku.

Terapeut Radim Grebeníček

Terapeut Radim Grebeníček: zbavit se alergie dokáže každý vlastními silami

ROZHOVOR / Dusil se a zažíval astmatické záchvaty, trpěl mnoha alergiemi. Doktoři mu nepomohli. Dnes za ním jezdí vrcholoví sportovci, učí lékaře, psychology, manažery i obyčejné lidi, kteří by se rádi zbavili alergií a fobií a dlouhodobě se jim to nedaří. Řeč je o lektorovi psychologie a epigenetiky, Radimovi Grebeníčkovi.