Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Ilustrační foto.

Máte doma malého alergika? Jak zařídit jeho dětský pokoj?

Slovo "alergie" se stalo součástí každodenního slovníku mnoha z nás. Předpokládá se, že v České republice žije v populaci 25 % alergiků (2,5 milionu obyvatel), 16 % lidí trpí alergickou rýmou (1,6 milionu obyvatel), ekzematiků je v populaci 10 % a astmatiků 8 %, přičemž u některých osob se uvedená onemocnění mohou vyskytovat současně. U dítěte, jehož oba rodiče trpí alergií, je riziko vzniku tohoto onemocnění až 60 procent.

Ilustrační foto

Nebojte se zeptat na vše, co souvisí s užíváním léků

Nová Paka – Když se pan Oldřich (71 let) nedávno vrátil domů z lékárny a vyskládal na stůl všechny léky, které dostal na předpis, řekl své ženě:„Já beru už šest různých léků a ty pět, potřebujeme systém, abychom věděli, na co jsou, a nezapomněli, kdy a jak je máme užívat."

Ilustrační foto

S dietními jídly pomůže školám nemocnice

Písek – Školní jídelny, které chtějí vařit dětem dietní stravu, se musely vypořádat s novou vyhláškou nařizující dohled nutričního specialisty. Málokterá škola však takového člověka má.

Marianna s bráškou Františkem v Muzeu Mladoboleslavska poznávali houby

Destice či kačenka? Houby umí zvýraznit chutě jídelníčku

Mladá Boleslav - Zhruba dvacítka návštěvníků si přišla poslechnout přednášku mělnického mykologa Jaroslava Malého do Muzea Mladoboleslavska v Mladé Boleslavi. Aby ji pro posluchače udělal zábavnějších, připravil si nejen obrazovou prezentaci, ale nechybělo ani vtipné komentování hub či doporučení hospodyňkám.

Hygienici varují před používáním dětského šamponu značky Bione Cosmetics, který může dráždit oči. Nebezpečný je i karnevalový klaunský nos, který obsahuje vysoké množství zdraví škodlivých ftalátů.

Hygienici varují před nebezpečným šamponem a klaunským nosem

Praha – Hygienici varují před používáním dětského šamponu značky Bione Cosmetics, který může dráždit oči. Nebezpečný je i karnevalový klaunský nos, který obsahuje vysoké množství zdraví škodlivých ftalátů. Informovala o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Seznam nebezpečných výrobků včetně jejich fotografií zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Ilustrační foto.

I „nezdárné děti" musí rodiče živit

České Budějovice – Okresní soud v Českých Budějovicích letos zvýšil panu B. částku výživného na nyní již zletilého syna studujícího střední školu a žijícího s matkou.

Ilustrační foto.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto.

Kontrolou ČOI neprošla více než polovina prodejců textilu

Praha - Kontrolou České obchodní inspekce (ČOI) ve druhém čtvrtletí neprošlo 57,4 procenta prodejců textilu. Na zboží jim nejčastěji chyběly cenovky nebo informace o údržbě. Inspekce obchodníkům udělila pokuty za 1,6 milionu korun a zakázala prodej textilu za 435.427 korun. ČOI o tom dnes informovala v tiskové zprávě. V prvním čtvrtletí bylo při vyšším počtu kontrol zjištěno méně nedostatků.

Stanislav a Světla Najmrovi (na snímku) tvrdí, že jim syn ubližuje a žádají darované polnosti, na nichž rodina hospodaří přes 300 let, zpátky. Podle Daga Najmra celý spor ale vychází z rozdílných názorů na další vedení farmy. To rodiče odmítají.

Farmu svěřil synovi. U soudu ji žádá zpět

Bohušovice n. O. – Soudem a několika žalobami vyvrcholily ostré spory mezi otcem a synem o rodinné hospodářství v hodnotě desítek milionů korun. Otec jej synovi nejprve daroval, nyní však požaduje jeho vrácení. „Týrá nás i lidi v okolí," říká na účet syna Daga 77letý Stanislav Najmr z Bohušovic nad Ohří.

Korado přináší na trh hned několik zástupců v decentralizovaných jednotkách. Na výběr jsou větrací jednotky KORAVENT  a větrací jednotky se zpětným získáváním tepla KORASMART.

Korado: Jak účinně větrat bez ztráty tepla a přítomnosti alergenů

Vzduch a voda jsou dva základní potřebné elementy pro přežití. Pitnou vodou je každá domácnost zásobována dostatečně, ale o kvalitě ovzduší v místnosti se už tolik nehovoří. Nedostatek čerstvého vzduchu či dlouhodobý pobyt v nekvalitním ovzduší se přitom podepisuje na naší fyzické i psychické kondici. Časté bolesti hlavy, únava, podrážděnost, alergie, dýchací problémy – to vše může být důsledkem dlouhodobého dýchání nekvalitního vzduchu. Tento stav je většinou způsoben nedostatečným větráním či špatnou kvalitou vnějšího ovzduší, popř. kombinací obou faktorů.

Ilustrační foto

Vosy útočí, smrtelné případy na Slovácku naštěstí nejsou

Slovácko - Příjemné posezení s rodinou či přáteli na zahrádce u dobrého pití a jídla. Všichni se účastní zajímavého rozhovoru, když vtom příjemnou atmosféru opakovaně naruší nezvaný host vosy. Nezbývá než se ohánět, mít se na pozoru a vyhýbat se nepříjemnému bodnutí. Letošní léto je v tomto směru zcela výjimečné. A není všem dnům konec, s přicházející „burčákovou sezonou" by se lidé měli mít stále na pozoru.

Předel matrace.

Víte, s kým spíte?

Denně strávíme spánkem v průměru osm hodin. Během této doby ležíme v jedné posteli a na jedné matraci, která se stává úrodnou půdou pro roztoče, plísně i bakterie.

Ilustrační foto

Odběry potvrdily výskyt bifenylů v dolním toku Labe

Ústecký kraj – Kontrolní odběry České inspekce životního prostředí potvrdily zvýšený výskyt polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe. Krajský hygienik Josef Trmal řekl, že by koupel v řece nedoporučoval citlivým jedincům. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001.

Ilustrační foto

Kontrola vody v Labi potvrdila výskyt nebezpečných bifenylů

Ústí nad Labem – Kontrolní odběry České inspekce životního prostředí potvrdily zvýšený výskyt polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe. Krajský hygienik Josef Trmal řekl, že by koupel v řece nedoporučoval citlivým jedincům. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001.

Ilustrační foto

Školy si stěžují na vyhlášku o stravování, řeší ji i radnice

Praha - S koncem prázdnin začínají školy a městské části řešit vyhlášku o školním stravování, která zavádí nová pravidla vaření pro děti, které potřebují dietu. Dietní vaření nebylo do letošního února legislativně ošetřeno a školy si jej řešily individuálně. Nová vyhláška zavádí centralizovaná pravidla, která musí školy splňovat, pokud chtějí vařit pro děti například s alergiemi. Řada ředitelů školních zařízení to vnímá jako zbytečnou komplikaci, která navíc přináší finanční náklady.

Další převaděči míří k soudu.

Příliv uprchlíků k sousedům neustává

Linec – Jen v noci na pondělí dopadla hornorakouská policie 87 ilegálních migrantů. Za červenec jich bylo 1039. Meziročně je to nárůst o více než 1100 procent, píší OÖN.

Ilustrační foto

Pozor. Vosy jsou letos agresivnější

Tachovsko – Za posledních deset dní ošetřovali lékaři na pohotovosti v Tachově dva až tři pacienty po napadení bodavým hmyzem – konkrétněji vosou. Oproti běžné praxi je to veliký nárůst. Přemnožení a větší agresivitu vos tedy potvrzují i lékaři, kteří výsledky vidí ve svých statistikách a na ošetřených pacientech.

Lupénka.

Letní počasí trápí také lupénkáře i ekzematiky

Tradiční české úsloví říká, že kam nemůže slunce, tam musí lékař. To platí zejména u lidí s postižením kůže, jako jsou například ekzematici a lupénkáři. Těm slunce dokáže od palčivého svědění pomoci podporou tvorby vitaminu D. Jenže, také platí, že čeho je moc, toho je příliš.

Lupénka.

Letní počasí trápí také lupénkáře i ekzematiky

Region /LÉKAŘ RADÍ/ – Tradiční české úsloví říká, že kam nemůže slunce, tam musí lékař. To platí zejména u lidí s postižením kůže, jako jsou například ekzematici a lupénkáři. Těm slunce dokáže od palčivého svědění pomoci podporou tvorby vitaminu D. Jenže, také platí, že čeho je moc, toho je příliš.

Podle zoologa ze Správy CHKO Žďárské vrchy Petra Mücksteina je ale zvýšený výskyt vos v tomto období normální jev.

Pozor na vosí bodnutí, alergika může i zabít

Žďár nad Sázavou – Chtěla se s kamarádkami projet na kolečkových bruslích, ale nestihla si ani zavázat tkaničky a musela jet na pohotovost. Iveta Sýkorová ze Žďáru je totiž alergická na vosí bodnutí. Stejně jako ona se v současné době musejí stovky alergiků denně potýkat se zvýšeným výskytem vos. Nebezpečí ovšem nehrozí jenom lidem s alergií. Bodne-li vosa do obličeje, nebezpečí hrozí i zcela zdravému člověku.

Ilustrační foto

Vzdělání rodičů a kouření doma ovlivňují léčbu astmatu u dětí

Vzdělání rodičů, jejich kouření doma a výskyt plísní v bytě mají zásadní vliv na úspěch léčby astmatu a alergií u dětí. Naopak přítomnost domácího zvířete vliv nemá. Vyplývá to ze studie, v níž bylo sledováno 6503 dětí ve věku pět, devět, 13 a 17 let. Výsledky zveřejnil Státní zdravotní ústav. Alergii má téměř třetina českých dětí, každé osmé má pylovou rýmu, každé deváté atopický ekzém a téměř deset procent malých pacientů má astma.

Ilustrační foto

Vosy letos trápí alergiky i sadaře víc. Hasiči vyjíždí likvidovat hnízda častěji

Vyškovsko - Jedna, dvě, nebo i pět vos, které se topí ve sklenici se sladkou limonádou. Tento obrázek se naskýtá každé prázdniny. Vosy každoročně znepříjemňují v letních měsících pobyt v přírodě. Letos je však agresivita vos, včel nebo sršní ještě vyšší. Díky teplé zimě a dlouhotrvajícímu suchu. V ohrožení jsou alergici, ale přemnožení bodavého hmyzu škodí i sadařům.

Bodavý hmyz může způsobit alergickou reakci.

Pozor na hmyz, hrozí alergie

Karlovarsko - S letním obdobím jsou spojeny tradiční problémy, jedním z nich je bodavý hmyz. Spousta lidí je na štípnutí včelou, vosou nebo sršní alergická. Reakce může být i smrtelná.

Sršeň obecná.

Pozor na hmyz, hrozí alergie

Karlovarský kraj - Alergické reakce na bodnutí hmyzem zaměstnávají záchranáře v létě i několikrát denně.

Ilustrační foto

Vosy a sršni útočí. Může jít o život

Orlickoústecko – Letošní léto není na vysoké teploty a pálící sluníčko skoupé. Ruku v ruce s tím jde sucho, jež je příčinou agresivity bodavého hmyzu. Jediné bodnutí přitom může znamenat i ohrožení života. Své o tom ví Hana Cermanová z České Třebové, které včelí bodnutí změnilo život.

Hillary Clintonová

Clintonová je zcela zdravá, ujistila její lékařka

Washington - Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová se těší skvělému zdraví, řekla dnes její osobní lékařka. Clintonová v době výkonu funkce ministryně zahraničí měla zdravotními problémy a utrpěla i otřes mozku. Kvůli tomu na přelomu let 2012 a 2013 na měsíc omezila výkon své tehdejší funkce.

Ilustrační fotografie.

Před přehřátím ochrání domácí zvířata prevence

Pelhřimovsko – V posledních několika dnech se sice ochladilo, o víkendu ale mají teploty znovu dosáhnout tropických třicítek. V těchto teplotách nehrozí případné zdravotní potíže jen nám, ale i našim mazlíčkům.

Na své si nyní přijdou zejména vyznavači jachtingu, kteří Dářko s oblibou využívají.

Velké Dářko je plné sinic, začínají se množit i v dalších rybnících

Žďársko – Čtyřkou z celkem pětistupňové řady byla epidemiology ohodnocena kvalita vody ve Velkém Dářku. Znamená to, že voda s vysokým obsahem nebezpečných sinic neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání tak nelze doporučit zejména citlivým jedincům, jako jsou třeba děti, těhotné ženy, lidé trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou.

Na své si nyní přijdou zejména vyznavači jachtingu, kteří Dářko s oblibou využívají.

Velké Dářko je plné sinic, začínají se množit i v dalších rybnících

Žďársko – Čtyřkou z celkem pětistupňové řady byla epidemiology ohodnocena kvalita vody ve Velkém Dářku. Znamená to, že voda s vysokým obsahem nebezpečných sinic neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání tak nelze doporučit zejména citlivým jedincům, jako jsou třeba děti, těhotné ženy, lidé trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou.