Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Ilustrační foto

Záhadu oslabené imunity odhalili brněnští odborníci

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Zhruba dva z tisíce Evropanů mají poruchu imunity s názvem selektivní deficit IgA. Kvůli němu častěji onemocní autoimunitními chorobami. Doposud nikdo netušil, jak nemoc vzniká," popsala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

V Hrabové poznávali chutě regionu a um řemeslníků

V Hrabové poznávali chutě regionu a um řemeslníků

Hrabová – S produkty místních výrobců, ale i zajímavými zážitky či službami z našeho regionu, se mohli seznámit návštěvníci tradiční podzimní výstavy, která se konala od pátku do neděle v Hrabové. Všechny se mohou pochlubit regionální značkou originálního produktu z Jeseníků či Hané.

Mladí včelaři v Ústí nad Orlicí.

Ve škole bylo více včel než žáků

Ústí n. O. – Mezinárodní včelařský projekt vyvrcholil koncem září návštěvou mladých včelařů na orlickoústeckých základních školách a gymnáziu – zástupci mladých včelařů ze tří evropských zemí, ve včelařských kombinézách s kuklami, se setkali s dětmi a přivezli s sebou i prosklený úl s tisícovkou včel.

Mladí včelaři v Ústí nad Orlicí.

Ve škole bylo více včel než žáků

Ústí nad Orlicí - Mezinárodní včelařský projekt vyvrcholil koncem září návštěvou mladých včelařů na orlickoústeckých základních školách a gymnáziu – zástupci mladých včelařů ze tří evropských zemí, ve včelařských kombinézách s kuklami, se setkali s dětmi a přivezli s sebou i prosklený úl s tisícovkou včel.

Ilustrační foto

Pojišťovny v létě za turisty platily přes pokles škod více

Praha - Náklady pojišťoven z cestovního pojištění v letošní letní sezoně přes nižší počet škod stouply. Lidé si sjednávali vyšší krytí rizika, na dovolené jsou také aktivnější než dříve. Klienti méně cestovali do zemí, kde hrozí riziko terorismu.

Radek Musil na koncovky a fujary hraje i je vyrábí.

Radek Musil: Koncovka nedokáže hrát falešné tóny

Veltrusy – Na charitativním festivalu Art fest aneb Podej ruku na dvoře za veltruským zámkem, pořádaném mělnickým spolkem Světlonoška, představil v sobotním i nedělním dopoledni dechové léčivé nástroje Radek Musil z Kamenického Šenova.

Ilustrační foto

Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny

Brno - Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny. Vyplývá to z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které udělala 179 kontrol u 125 prodejců. Nedostatky byly zjištěny v 60 případech, kdy prodejci porušili jeden či více zákonných požadavků. Dnes to inspekce uvedla v tiskové zprávě. Kontroly se uskutečnily ve všech typech maloobchodních prodejen.

Koupaliště v Mladé Boleslavi

Hygienici prověřili kvalitu vod. Sinice jsou v Bakově nad Jizerou

Mladoboleslavsko - I když letošní léto zrovna netrhá extrémní teplotní rekordy jako minulý rok, minimálně na začátku prázdnin teploty výrazně přeskakovaly tropickou třicítku. Nicméně, ani tak v posledních dnech provozovatelé nejásají. Čísla ve statistikách návštěvnosti jim kazí hlavně proměnlivé počasí a lokální srážky.

Ilustrační foto.

IKEA stahuje kvůli alergenům dalších šest čokoládových výrobků

Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje dalších šest čokoládových výrobků. Obsahují lískové oříšky a mandle, ale tyto alergeny nejsou vyznačeny na obalu. Informovala o tom mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Z podobného důvodu firma stáhla na konci června jiné dvě čokolády.

Nairo Quintana

Vrchař Quintana trpí neznámou alergií a olympijský závod musí vynechat

Bogotá - Špičkový kolumbijský vrchař Nairo Quintana podle všeho nebude startovat na olympijských hrách v Riu. Po třetím místě na Tour de France se zaměří na léčbu neznámé nemoci, která ho omezovala během posledních etap legendárního závodu. Podle kolumbijských médií už nefiguruje v nominaci.

Ilustrační foto

Léto plné kolapsů. Pomůže stín a voda, radí odborníci

Hodonínsko – Úpal, úžeh, křeče, sluneční alergie nebo otoky. To vše může v létě znepříjemnit volné chvíle odpočinku. „Jednou jsem usnula kolem poledne na slunci. Večer jsem pak měla horečky a zvracela. Jen nevím, jestli to byl úpal nebo úžeh," podělila se o své zkušenosti s touto nejrozšířenější komplikací například Tereza Šedivá ze Starého Poddvorova na Hodonínsku.

Ilustrační foto

Nejčastější chronické nemoci v Česku? Vysoký tlak a bolest páteře

Praha – Vysoký tlak a bolesti páteře jsou nejčastější chronickou nemocí v Česku. Hypertenzí trpí 24 procent dospělých, nemocemi páteře 19 procent mužů a 25 procent žen. V populaci přibývá obézních, hlavně mužů, jejich podíl stoupl mezi lety 1993 až 2014 z deseti na 20 procent, informuje nejnovější číslo měsíčníku Českého statistického úřadu www.statistikaamy.cz.

Lucie Veselá.

Před startem tep vyletí na dvě stě, popisuje bikerka Veselá

Brno /ROZHOVOR/ – V domácím prostředí se chtěla ukázat v nejlepším světle. Zdravotní problémy však brněnské bikerce Lucii Veselé dovolily startovat na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě jen ve středečním sprintu. „I tak jde asi o dosavadní vrchol mé kariéry. Jen jsem doufala, že půjde ještě o větší vrchol," povídá jedenatřicetiletá jezdkyně stáje GT Opportunity Brno, která neprošla v eliminátoru sítem kvalifikace.

Ilustrační foto

IKEA stahuje čokolády s nedostatečným označením alergenů

Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje čokolády s nedostatečným označením alergenů. Mohly by způsobit problémy lidem s alergií na mléko či lískové ořechy. Dnes to oznámila mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Lidem, kteří zmíněnými alergiemi netrpí, ale podle ní nic nehrozí.

Hasiči při setkání s bodavým hmyzem.

Včely a vosy se rojí. Hasiči vyjíždějí několikrát denně

Královéhradecko - Sezona rojení bodavého hmyzu začala a hradečtí krajští hasiči několikrát denně vyjíždějí, aby roje zneškodnili. „Od začátku května zasahovali již v téměř 60 případech," informovala mluvčí hasičů Alena Kuthanová.

Hasiči při setkání s bodavým hmyzem.

Včely a vosy se rojí. Hasiči vyjíždějí několikrát denně

Královéhradecko - Sezona rojení bodavého hmyzu začala a hradečtí krajští hasiči několikrát denně vyjíždějí, aby roje zneškodnili. „Od začátku května zasahovali již v téměř 60 případech," informovala mluvčí hasičů Alena Kuthanová.

Ilustrační foto

Včely a vosy se rojí. Hasiči vyjíždějí několikrát denně

Královéhradecko - Sezona rojení bodavého hmyzu začala a hradečtí krajští hasiči několikrát denně vyjíždějí, aby roje zneškodnili. „Od začátku května zasahovali již v téměř 60 případech," informovala mluvčí hasičů Alena Kuthanová.

Ilustrační foto, zkumavka.

Vědci objevili 320 milionů let starého roztoče

Paříž - Prokletí roztoči! Kdo by nespílal těmto maličkým bestiím odpovědným za alergie, kožní choroby či dokonce vážné nemoci, jako je lymská borelióza? Z asi 50.000 známých druhů nás opravdu obtěžuje jen menšina. Ale jejich špatná pověst je provází nadále. Jeden zástupce této velké rodiny nicméně učinil vědce šťastnými. Mezinárodní tým z Francie, Ruska a Číny nalezl na zkamenělině hmyzu starého 320 milionů let roztoče z řádu pavoukovců. Tímto objevem se posunuje hranice stáří těchto živočichů o zhruba 200 milionů let, napsal francouzský deník Le Monde.

Ilustrační fotografie.

Ach ty alergie! Čím je pěknější počasí, tím je lidem hůř

Prostějovsko – Někdo jen posmrkuje, jinému slzí oči, další se dusí. Alergie. Jejich čas je tady a postižení jsou často zoufalí. Irena Stoklásková z Prostějova má problémy už nějakou dobu. Trápí ji hlavně kvetoucí trávy. „V té nejtěžší fázi, kdy mi začnou otékat rty a potom jazyk, si musím sama píchnout injekci, abych se případně neudusila," řekla.

Roztoči

Bydlení pro alergiky

Nějakou alergií trpí každý čtvrtý občan České republiky. Jedním z nejčastějších alergenů jsou roztoči. Nedělejte jim doma zbytečně ráj na zemi.

KORADO: Využití dotačního programu na pořízení větrací jednotky

Výměna vzduchu v místnosti pouhým otevřením okna je v málokterých lokalitách tím správným řešením – smog, prach, průmyslové znečištění, pyl a hluk často nedovolí pravidelné a celoroční větrání. Přitom čerstvý a čistý vzduch je zcela zásadní pro kvalitu života.

Ilustrační foto.

Ordinace alergologů v Přerově praskají ve švech

Přerov – Je to každý rok stejné. Po dlouhé zimě se najednou prudce oteplí a ordinace alergologů doslova praskají ve švech. Lékaři v Přerově potvrzují nebývalý nápor pacientů, a to nejen alergiků, ale i astmatiků. Koncentrace pylu v ovzduší je totiž vyšší, než obvykle.