Kreativ

ŠTÍTEK: alergie

Dražba vánoční edice dresů Rytířů Kladno / Výtěžek věnován  Komunitnímu centru pro osoby s autismem "Vítej..." ve Hřebči / Rebuy Stars Oáza Kladno 20. 12. 2018

109 tisíc! Rytíři vydražili vánoční dresy, nejdražší byl Plekanec

/FOTOGALERIE/ - Podruhé v řadě připravilo hokejové Kladno v předvánočním čase aukci hraných dresů, jejíž výtěžek věnovali Rytíři na dobrou věc. Po loňské první živé aukci vybrali na Komunitní centrum Vítej sídlící ve Hřebči téměř 110 tisíc korun! nejvíc zaplatil zájemce o dres Tomáše Plekance - 15 a půl tisíce.

Těstoviny rumunského výrobce Sam Mills

V rumunských „bezlepkových“ těstovinách je lepku přehršel, zjistil dTest

Vřetena Pasta d‘oro Gluten Free Fusilli z produkce rumunské firmy Sam Mills se chlubí řadou předností: podle výrobce neobsahují žádnou geneticky upravovanou kukuřici, žádnou sóju, vejce, pšenici, mléko, arašídy, ryby ani cholesterol. Hlavně jsou však údajně „nejčistší v oboru“, co se obsahu lepku týče. Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že pravý opak je pravdou.

Ilustrační foto.

Laktóza. Mléčný cukr, který člověka doslova prožene

/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.

Seniorská obálka poslouží nově i zdravotně postiženým

K čemu slouží Seniorská obálka

Kostelec nad Orlicí - Odbor sociálních věcí Městského úřadu v Kostelci nad Orlicí ve spolupráci s Klubem seniorů Pohoda připravil na úterní den od 14 hodin setkání, na kterém se zájemci dozvědí více informací o Seniorské obálce. Ta má pomoci v situacích tísně, ohrožení zdraví nebo života.

Roman Kaňkovský.

Padaly mu vlasy, neviděl, chtěl umřít. Hokejistu Kaňkovského ničila alergie

Brno – Když vysvitne slunce, téměř každý pookřeje. Teplé paprsky nabíjí i v sychravém podzimu energií a chmurná nálada kvapem odezní. Jenže mezi námi se najdou lidé, kterým sluneční svit ubližuje natolik, až jim hrozí smrt. Úhlavním nepřítelem se stal také pro někdejšího skvělého hokejistu Romana Kaňkovského. Ze dne na den u něj propukla alergie na slunce.

Ilustrační foto

Zákeřná alergie: do osmi let propukne u poloviny lidí

/INFOGRAFIKA/ Odborníci přišli s alarmujícím zjištěním: každé druhé dítě se dnes rodí s vlohami k alergii. Odhadují proto obrovský nárůst nemocných. Do pouhých osmi let bude prý chorobou trpět skoro polovina české populace. Dnes se s ní léčí jen kolem milionu lidí. Alergie přitom může přerůst až v život ohrožující astmatické záchvaty.

Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá.

Alergiků a astmatiků přibývá. Za sedm let jich bude v EU polovina

V roce 2025 bude podle odborníků trpět alergií či astmatem polovina obyvatel Evropské unie. V Česku je to už v současné době zhruba třetina, přesná data ale chybí. Informace dnes zazněly na semináři ve Sněmovně. Přestože se daří snižovat ceny běžných léků, čím dál více pacientů potřebuje dražší léčbu. Pojišťovny proto očekávají, že náklady pro veřejné zdravotní pojištění porostou.

Ilustrační foto

Pozor na slunce! Má sílu, jako kdybychom leželi v severní Itálii

Karlovarský kraj - „Jednoho dne jsem se probudila a měla jsem úplně nateklý obličej. Dojela jsem k lékaři, kde mi udělali rychlé testy a konstatovali, že mám alergii na slunce,“ tak začíná vyprávět svůj děsivý zážitek šestašedesátiletá Dana z Chebu.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Alergoložka Jitka Rychnovská: Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Ilustrační foto.

Konec s pylem? Ani omylem!

Karlovarský kraj – S kapesníkem v ruce teď už několik týdnů chodí lidé po ulicích ve městech nejen celého Karlovarského kraje.

Rudolf Desenský se svými svěřenci

Rudolf Desenský: Za týrání zvířat bych zavíral. Začne to u psa a skončí u lidí

V Česku platí za člověka, který se jako jeden z mála specializuje na problémové zlé psy hlavně větších plemen a často je dokáže vychovat a navrátit do původní rodiny. Ty, které se mu nepodaří převychovat, si nechá a mohou u něj dožít. Rudolf Desenský je kontroverzní osobnost a vyvolává různé emoce. Psího psychologa znají diváci z výchovného pořadu České televize Kočka není pes, kde radí pejskařům. Jako poradce ale funguje také ve svém Mikroazylu Vlčáry. „Každý den mi volají třeba čtyři lidi s agresivními psy,“ vypočítává.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Ilustrační foto

Plné alergologie kvůli pylu. Hlavní viník? Kvetoucí trávy

Jižní Morava – Rýma a kašel bez nachlazení, pálící uslzené oči, vyrážky. Čekárny alergologů v regionu plní pacienti s těmito problémy. „Pyl je všude. Nemůžu ani pořádně vyvětrat. Prášky na alergii beru celoročně. Teď jsem k nim přidala ještě kapky do nosu a očí,“ postěžovala si Ivana Hudcová.

Při motocyklové Velké ceně Španělska na okruhu v Jerezu skončil Jakub Kornfeil v třídě Moto3 osmý a bodoval i ve čtvrtém závodě sezony. Karel Abraham v kubatuře MotoGP upadl a dojel až osmnáctý.

Kornfeil i přes boj s alergií dojel osmý. Abraham upadl a nebodoval

Jerez, Brno – Jeden pokračuje ve sbírání bodů, druhý se dál trápí. Při motocyklové Velké ceně Španělska na okruhu v Jerezu skončil Jakub Kornfeil v třídě Moto3 osmý a bodoval i ve čtvrtém závodě sezony. Karel Abraham v kubatuře MotoGP upadl a dojel až osmnáctý.

Krajní obránce Fastavu Zlín Róbert Matejov (v bílém dresu) nechce slova trenéra Petržely komentovat. Obdržený gól ale bere na sebe.

Alergie na Petrželu? Nebylo mi dobře, přiznává Matejov

Ve Zlíně je od roku 2012. V klubu zažil postup do ligy, triumf v MOL Cupu i historickou účast v evropském poháru. O víkendu v Teplicích mu však fotbal ukázal odvrácenou tvář. Krajní bek Fastavu Róbert Matejov začal jako náhradník. Na trávník šel jako střídající hráč po poločasové přestávce, kdy nahradil Miloše Kopečného.

Ilustrační foto

Stáří plic? Vybrané lékárny ho začnou lidem zdarma měřit

Jak staré mám plíce? Fungují mi dobře? Na tyto otázky odpoví lidem od dnešního dne farmaceuti ve vybraných lékárnách. Onemocnění plic jsou na celém světě druhou nejčastější příčinou úmrtí, v České republice mají ročně na svědomí přibližně desetinu všech úmrtí. Včasný záchyt a léčba by mohly tato hrozivá čísla zlepšit.

Trenér Vlastimil Petržela.

Matejov střídal po dvaceti minutách. Asi má na mě alergii, říká Petržela

A zase to střídání! Nový trenér Vlastimil Petržela budí po svém příchodu do Zlína rozruch hlavně svými neobvyklými tahy. Před týdnem proti Jablonci svérázný kouč poslal ze hřiště ve 44. minutě krajního obránce Kopečného s útočníkem Mehanovićem, v Teplicích zase stáhl z trávníku krajního beka Matejova.

Ilustrační foto.

Děti uzdravují i v jeskyních. Léčebně se speleoterapií postaví nový areál

Ostrov u Macochy – Astma, alergie, atopický ekzém nebo časté užívání antibiotik trápí spoustu dětí. Od začátku osmdesátých let minulého století nacházejí úlevu v Dětské léčebně se speleoterapií v Ostrově u Macochy na Blanensku. Jenže starý areál už nevyhovuje současným potřebám. Pro nemocné děti vyroste nový, stavět ho dělníci začnou nejdřív za dva roky.

Alergeny v jídle

Lék je dieta

Je to nemoc 21. století. Toho, kdo se po něčem neosype, nezačne se dusit kašlem, slzet, neteče mu z nosu nebo mu prostě je jen „nedobře“, těžko hledat. Stále častěji se objevují i alergie na potraviny. Zejména na ty „exotické“, jako jsou kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v kojeneckém a batolecím, je v České republice ta na kravské mléko.

Krajáč mléka

Pozor! Intolerance není alergie, zapamatujte si to

Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.

Ilustrační foto

Pacienti dostanou recepty dál na papíře, mohou si ale nechat poslat i SMS

/ANKETA/ Pacienti budou dostávat recepty na léky dál nejčastěji vytištěné na papíře. Po zavedení povinnosti elektronického receptu na něm přibude čárový kód. Další možností bude nechat si recept poslat jako SMS zprávu, e-mail nebo ho zobrazit přímo v aplikaci na mobilu nebo tabletu.

Ilustrační foto

Pacienti dostanou recepty dál na papíře, mohou si ale nechat poslat i SMS

Jižní Morava /ANKETA/ – Pacienti budou dostávat recepty na léky dál nejčastěji vytištěné na papíře. Po zavedení povinnosti elektronického receptu na něm přibude čárový kód. Další možností bude nechat si recept poslat jako SMS zprávu, e-mail nebo ho zobrazit přímo v aplikaci na mobilu nebo tabletu.

Ilustrační foto

Vánoce jsou sezonou exotického ovoce. U Čechů vládne ananas, kakikurma a kiwi

V předvánoční době rostou prodeje exotického ovoce až o stovky procent. Češi totiž zvláště v předvánoční době rádi zkouší nové chutě a snaží se právě exotickým ovocem ozvláštnit svojí vánoční tabuli. Mezi stálice v tomto směru patří ananas, kiwi, granátové jablko nebo pomelo, k méně známým, ale přesto velmi oblíbeným pak patří kakikurma, tamarind nebo salak.

Lupénka. Ilustrační snímek

Lupénka na vzestupu. Když přijde, komplikuje život

S lupénkou neboli psoriázou bojuje téměř čtvrt milionu Čechů. Počet pacientů přitom stále narůstá. Odhaduje se, že dokonce stejný počet lidí lékaře ani nevyhledá. Čtyři z pěti pacientů uvádějí negativní dopad nemoci na jejich život a zhruba polovina pak poukazuje na narušené sexuální vztahy. Projevy onemocnění mírní vhodná léčba, životospráva i klid.