Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Hrdý voják z 1252. ženijního praporu u hotového mostu

RETRO: Unikátní záběry. Američané stavěli v Chebu most přes železnici

Někdy slýcháme, že vojáci, kteří přišli až po samotných osvoboditelích, to měli už jednoduché a nemuseli bojovat. Avšak i oni museli projít válečnou Evropou a měli své padlé a raněné. I když třeba už ne na území Československa. Jednou z takových jednotek, která se dostala do Chebu později, byl 1252. ženijní bojový prapor (1252nd Engineer Combat Battalion).

Produkce Kofily v olomoucké Zoře. V koláži obal speciální edice ke 100. narozeninám čokoládové tyčinky

Čokoládová superstar z Olomouce. Kofila slaví 100 let

/VIDEO/ Spojení mléčné čokolády a jemné kávové náplně si oblíbily generace Čechů a Slováků a stále patří mezi nejžádanější na trhu. Právě letos slaví tyčinka Kofila úctyhodných 100 let. V olomouckém závodě Zora se jí vloni vyrobilo 30 milionů kusů.

Produkce Kofily v olomoucké Zoře. V koláži obal speciální edice ke 100. narozeninám čokoládové tyčinky

Čokoládová superstar z Olomouce. Kofila slaví 100 let

/VIDEO/ Spojení mléčné čokolády a jemné kávové náplně si oblíbily generace Čechů a Slováků a stále patří mezi nejžádanější na trhu. Právě letos slaví tyčinka Kofila úctyhodných 100 let. V olomouckém závodě Zora se jí vloni vyrobilo 30 milionů kusů.

Zahajovací zasedání soudu v Rennes, před nímž stanul Alfred Dreyfus

Dreyfusova aféra: Jediný dopis rozpoutal největší vojenský skandál ve Francii

Francouzský důstojník Alfred Dreyfus, odsouzený v roce 1894 neprávem za velezradu, si už třetím rokem odpykával nespravedlivě udělený doživotní trest v trestanecké kolonii na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně, když na jeho obhajobu statečně vystoupil spisovatel Émile Zola. Ten se za to ocitl vzápětí také před soudem.

Nový primář oddělení ortopedie Nemocnice Kyjov Peter Chovanec.

Nový primář nemocnice v Kyjově: sázka na sportovní medicínu a rychlé zotavení

O rychlejší návrat do běžného života se u pacientů hodlá snažit nový primář ortopedie v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku Peter Chovanec. Své vize ve čtvrtek představil starostům z okolních obcí. Stoupnout má počet specializovaných zákroků, například plastiky vazů u sportovců, stabilizace ramen nebo operace chrupavky.

Enzo Fernandez

Chelsea hlásí rekord, hvězdu má i Arsenal. Přestupy končily dramatem

Přestupové okno v nejlepších fotbalových evropských ligách se uzavřelo. A jeho poslední den rozhodně nebyla nouze o zajímavé transfery. Za pozornost stojí zejména rekordní přestup do Premier League, zajímavé pohyby v kádrech ale hlásí nejen v Anglii, ale i dalších evropských zemích. 

Studenti z chudých rodin si na školu musí vydělávat. Komplikuje jim to však studium. Ilustrační foto.

Aby mohla studovat medicínu, dělá tři brigády. Občas si sáhnu na dno, říká

Studentka lékařské fakulty pochází z chudých poměrů. Od šestnácti let pomáhá vydělávat peníze do rodinného rozpočtu. Náročné studium medicíny kombinuje se třemi přivýdělky. „Jdu si za svým snem. Chci zachraňovat lidem životy, vím jaké to je nemít štěstí,“ vypráví jedna z účastnic programu Retrostipendia, který podporuje ve vzdělávání sociálně znevýhodněnou mládež.

Záložník Tomáš Souček

Anglie řeší Součka. Zbaví se ho West Ham? Z modly fanoušků je terč nadávek

O víkendu to byly přesně tři roky, co Tomáš Souček načal svou anglickou fotbalovou kapitolu. Za tu dobu si prošel snad všemi obdobími, které může fotbalista zažít. Od oslavných ód až po nesmlouvavou kritiku. Momentálně se na křivce blíží spíše druhému pólu a jeho West Ham United také. Ačkoliv poslední krok „Kladiváři“ zvládli - ve 4. kole FA Cupu vyřadili třetiligové Derby County a Souček, alespoň dle ohlasů fanoušků, patřil mezi nejlepší hráče hostí na hřišti - řeší právě obec příznivců už delší dobu, co stojí za ústupem formy nejen celého týmu, ale i českého reprezentanta.

Albín z kufru přežil...

Od sousedů: Bílý aligátor z kufru přežil

Bílá aligátorka Ophelia vysvobozená na mnichovském letišti ze zavazadla cestujícího se už dobře zabydlela ve výběhu TerraZoo v Rheinbergu, kam se v půlce ledna přestěhovala, napsal Donaukurier.

Filip Kaloč (vlevo) a Srdjan Plavšič z Baníku Ostrava.

Kaločův zlomový půlrok? Baník, pak Euro: Chci nahoru, ale postupnými krůčky

/ROZHOVOR/ V životě fotbalisty nastávají období, od kterých se očekává, že výrazně napoví o dalším průběhu jeho kariéry. Jedno takové začal na konci ledna Filip Kaloč. Dvaadvacetiletý záložník sice nedávno podepsal v ostravském Baníku smlouvu na dalších tři a půl roku, on sám však ví, že ligové jaro a blížící se letní evropský šampionát jednadvacítek mohou mít na jeho budoucnost velký vliv. „Může jít o zlomový půlrok. Podle toho k tomu přistupuji,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Trojčátka Viktorka, Amálka a Žofinka mají každá jiný hendikep.

Trojčátka potřebují léčbu, která není v Česku povolena. Na Slovensku by to šlo

V šesti letech jedna téměř nevidí, druhá nemluví a třetí má epilepsii. To ale není vše, co si každá z předčasně narozených trojčátek přinesla do života. Všechny sestry mají mnohonásobná postižení, ale i přesto je rodiče nedali do ústavu, jak jim někteří radili, a celé dny s každou zvlášť cvičí. I kdyby terapie pomohla jen jedné z dcer, bude to podle rodičů mít smysl.

Vzpomínky na Svatoslava Böhma z archivu Deníku.

Svatoslav Böhm byl jako stavitel mostů, vzpomíná Ludmila Čajanová

Právem oceňujeme osobnost pana Svatoslava Böhma jako významného představitele umělecké tvorby. Neměli bychom však zapomenout také na jeho odhodlání přispívat k narovnání vztahů s bývalými krnovskými německými rodáky nejen na poli uměleckém, ale i na mezilidské úrovni. Za vzpomínku velmi děkujeme Ludmile Čajanové

Rozkošná Audrey Hepburnová cvičí na svá H v My Fair Lady (1964)

Mimořádná duševní i fyzická krása Audrey Hepburnové je nepřekonatelná

Byla nesmírně krásná, působila navýsost mile a křehce a pro mnohé také inspirativně. K tomu byla obdařena obrovským talentem a smyslem pro potřeby druhých. Také měla svůj nezaměnitelný styl. Od úmrtí herečky Audrey Hepburnové, která zanechala ve světě kinematografie nesmazatelnou stopu, uplynulo 20. ledna už třicet let.

Zádušní mše v Čáslavi za Františka Pavelku a jeho spolupracovníky z Koudelova.

Mučeni a popraveni. Odbojáře Františka Pavelku a jeho kolegy čekal krutý osud

11. ledna 2018 uplynulo 80 let od popravy Františka Pavelky, prvního československého výsadkáře, vyslaného z Velké Británie, jemuž se podařilo seskočit v Protektorátu. Pavelkovi po seskoku v Koudelově u Čáslavi pomohli místní zemědělští dělníci František Grad, Antonín Krejčí a František Kalina. Také oni byli zatčeni a popraveni. Připomeňme si jejich odvahu a statečnost.  

Wiliam Wallace (uprostřed) po svém odvolání proti rozsudku, který ho činil vinným z vraždy jeho manželky Julie

Jedna z nejstarších nevyřešených vražd v Anglii? Detektivy mate už 92 let

Jde o jeden z nejpodivnějších příběhů britské kriminalistiky, který dodnes fascinuje badatele, autory detektivek i milovníky záhad. Koncem ledna 1931 oznámil liverpoolský pojišťovací úředník William Wallace, že byl vylákán ze svého domu tajemnou zprávou na neexistující adresu, a když se vrátil, našel svou ženu brutálně zavražděnou. Z oznamovatele se stal brzy podezřelým, ale vyřešen nebyl tento případ nikdy.

Wout Weghorst v dresu Nizozemska, se kterým to na nedávném MS v Kataru dotáhl do čtvrtfinále.

Chci odejít, klidně se vyplatím. United vábí do svých řad kuriózní postavičku

Do paměti fotbalových fanoušků se zapsal na nedávném mistrovství světa v Kataru, kde ve čtvrtfinále zařídil nezapomenutelnou bitvu s budoucími šampiony z Argentiny. Svými výkony si navíc řekl také o jednu hodně nevšední pozornost. Vytáhlý nizozemský útočník Wout Weghorst má namířeno za životní šancí do Manchesteru United, ještě zajímavější jsou však okolnosti tohoto chystaného přestupu.

Poslední bitva Edwarda Teache alias piráta Černovouse

Největší hrdina zlatého věku pirátů: Černovous byl jiný, ukázal nedávný výzkum

Před 300 lety dozníval v Karibiku zlatý věk pirátů. Éra, v níž mezi sebou soupeřily o koloniální nadvládu Španělsko, Francie a Anglie. Bohatě naložené obchodní lodě směřující do kolonií a zpět ohrožovali námořní lupiči, mezi něž patřil i Edward Teach přezdívaný Černovous. Jeden z nejslavnějších pirátů, na jehož život vrhl nové světlo nedávný výzkum.

Novou akvizicí, která by měla zvýšit konkurenci mezi třemi tyčemi, se stal třiadvacetiletý gólman Hugo Jan Bačkovský.

Liberec posílil brankář Bačkovský ze Sparty, Tiehi odletěl na testy do Anglie

Po pěti odchodech se trenér prvoligových libereckých fotbalistů před odletem, svého celku na herní soustředění a turnaj na Maltu dočkal i první posily. Po konci hostování Jana Stejskala, který se po podzimu vrátil do Slavie, muselo vedení Slovanu řešit náhradu na post brankáře. Novou akvizicí, která by měla zvýšit konkurenci mezi třemi tyčemi, se stal třiadvacetiletý gólman Hugo Jan Bačkovský. Mladý brankář, který naposledy působil v Bohemians, přichází z pražské Sparty na hostování s opcí.

Charles Goodyear objevil vulkanizaci kaučuku, díky které vznikla guma využívaná i na výrobu pneumatik.

Před 222 lety se narodil Charles Goodyear. Bez něj bychom neměli pneumatiky

Charles Goodyear se narodil 29. prosince roku 1800 v New Havenu ve státě Connecticut v USA. Svoji kariéru zahájil jako společník v železářství svého otce, které ale v roce 1930 zkrachovalo. Poté se začal zajímat o možnosti úpravy indického kaučuku. A jako u mnoha jiných velkých vynálezů sehrála svou důležitou roli i náhoda.

Pavel Šour vyhrál boxerský pás v těžké váze.  

Boxer Šour ukončil kariéru českým titulem. Ducár vyhrál i pás WBC

Čtyřicetiletý plzeňský boxer Pavel Šour udělal zlatou tečku za svojí úspěšnou kariérou v amatérském a profesionálním boxu. Šour se naposledy postavil do ringu k ostrému duelu ve čtvrtek v pražské Lucerně, kde mu byl soupeřem v boji o český titul v těžké váze Michal Reissinger. Boxerský veterán z Plzně vyhrál nad pětatřicetiletým bijcem na body.

Závislost na mobilu a hrách může skončit i psychickými problémy.

Skrytá hrozba sociálních sítí: Lidé se díky nim vyhýbají nudě, to je ale špatně

Nikdo nemá rád nudu, a proto jakmile začneme cítit tento nepříjemný pocit, děláme téměř cokoliv, abychom se zabavili. A první věc, kterou člověk v dnešní době udělá, je, že do ruky vezme telefon a začne projíždět Instagram, Facebook nebo TikTok. Podle nové studie ale neustálé rozptylování sociálními médii může bránit mysli v hlubším a plnějším pocitu nudy. To je podle vědců škoda, neboť hluboká nuda je živnou půdou pro kreativitu a nové nápady.

Jindřich Staněk

Nikam se teď nehrnu, ale jednou bych to v zahraničí ještě zkusil, říká Staněk

Jindřich Staněk má za sebou životní rok. Na jaře pomohl fotbalistům Plzně k nečekanému zisku ligového titulu a ve výborných výkonech pokračuje i v letošní sezoně. Reprezentační gólman se výrazně podílel na postupu Viktorie do skupiny Ligy mistrů a dařilo se mu i v domácí soutěži. Na podzim byl se sedmi nulami nejlepším brankářem a pomohl Západočechům k průběžnému vedení v tabulce. Staněk díky tomu ovládl podzimní část ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony.

Otec a syn Charvátovi zasvětili život jídlu a pivu. A zapsali se do gastromapy Prahy

Nebojí se riskovat. Otce a syna Charvátovy spojuje nejen láska ke gastronomii

Jan Charvát je na pražské scéně řemeslných piv pojmem. Před šestnácti lety otevřel v Nuslích dnes už legendární podnik Zlý časy. Před rokem během vrcholící pandemie otevřel s obchodním partnerem jako jediný v metropoli nový pivovar Bad Flash v Kobylisích. A ve stejné době začal jeho syn Martin provozovat v Krymské netradiční bistro s vysokou gastronomií. Otec ani syn Charvátovi se nikdy nebáli riskovat.  

Hračky z výstavy ve Slovácké chalupě v Dolních Bojanovicích.

Retro Vánoce. Hračky, které jste si jako děti přáli od Ježíška možná i vy

Je tu Štědrý den. Den, kdy se plní tajná přání. I když už nejsme děti, určitě si ještě vybavíme chvíli, kdy jsme pod vánočním stromečkem našli nějakou vytouženou hračku. Podívejte se do naší galerie, možná tam objevíte panenku, autodráhu, plyšového medvěda nebo loutku, kterou jste jako malí dostali od Ježíška vy. Za zaslání fotek děkujeme čtenářům Deníku.

Otec a syn Charvátovi zasvětili život jídlu a pivu. A zapsali se do gastromapy Prahy.

Otce a syna Charvátovy spojuje láska ke gastronomii a odvaha riskovat

Jan Charvát je na pražské scéně řemeslných piv pojmem. Před šestnácti lety otevřel v Nuslích dnes už legendární podnik Zlý časy. Před rokem během vrcholící pandemie otevřel s obchodním partnerem jako jediný v metropoli nový pivovar Bad Flash v Kobylisích. A ve stejné době začal jeho syn Martin provozovat v Krymské netradiční bistro s vysokou gastronomií. Otec ani syn Charvátovi se nikdy nebáli riskovat.