Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Skupina šesti plavců, která chce štafetově přeplavat Lamanšský průliv. Zleva: Andrea Klementová, Jan Knotek, Gábina Dvořáčková, Pavlína Dvořáková, Josef Knotek, Helena Bišková.

La Manche je jako plavecký Mount Everest. Pardubická štafeta se výzvy nebojí

Překonat Lamanšský průliv je meta, která láká odvážlivce z celého světa. Vzdálenost 34 kilometrů může přerůst ve výzvu daleko náročnější kvůli silnému proudu, který je často příčinou neplánovaných kilometrů navíc. Štafetu nazvanou Error 404: La Manche not found tvoří  smíšená skupina odvážlivců převážně z Pardubic. Chystají se na unikátní dobrodružství, šest plavců se chopí výzvy zdolat slavnou úžinu.

Roman Maliník patří ke klíčovým hráčům Nového Jičína

Zbraně neskládáme, hlásí před pondělní bitvou novojičínský Roman Maliník

První čtvrtfinálový duel druhé hokejové ligy mezi Havířovem a Novým Jičínem nabídl překvapivě vyrovnanou partii. Havířovský favorit se na vítězství 8:5 pořádně nadřel. Ďáblové v play-off hrají dobrý hokej, což pocítil už Hodonín. Jedním z klíčových borců novojičínské sestavy je čtyřiatřicetiletý útočník Roman Maliník. Je produktivní, v šesti utkáních nasbíral devět bodů. Odchovanec Vítkovic se trefil i v sobotu.

Všechny části podbělu obsahují množství slizu, což je látka, která zklidňuje zanícené tkáně v ústech, krku a dýchacích cestách

Žluté kvítky účinně léčily lidi od pradávna. Mohou však být i nebezpečné

První jarní okrasou přírody bývá podběl lékařský. Jeho žlutavé kvítky se objevují ještě v době, kdy okolní tráva, keře a stromy nejeví žádné známky nového života. O jeho skvělých léčivých účincích se ví od pradávna, ale o tom, že je s ním potřeba zacházet opatrně, aby nezpůsobil více škody než užitku, se mluví teprve v poslední době. Přečtěte si, co léčí podběl lékařský, jak ho užívat a kdy by podběl mohl být pro člověka nebezpečný.

Brankář Vlašimi Matyáš Vágner byl povolán do reprezentace do 21 let

Kvarteto hráčů z Vlašimi dostalo pozvánku do reprezentace

Čtyři fotbalisté z aktuálního kádru druholigové Vlašimi si vyplní přestávku reprezentačními povinnostmi. Brankář Matyáš Vágner a trio hráčů z pole – Štěpán Beran, Tadeáš Vachoušek a David Planka byli povoláni do národních týmů jednotlivých kategorií.

Plavecká štafeta seniorů přes La Manche: senioři z teplického SenSen klubu Zvonkohra.

Senioři plavali štafetu přes La Manche. Zdolali sedm a půl tisíce kilometrů

/FOTO/ Jubilejní desátý ročník plavecké výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ přilákal rekordní počet účastníků. Na patnáct stovek lidí společnými silami zdolalo přes sedm a půl tisíce kilometrů. Plaveckou štafetu každoročně vyhlašuje projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Letos senioři pomyslný kanál La Manche pokořili téměř 225krát.

Pohled na západní část Hromnického jezírka.

Kyselé jezírko v Hromnici: Unikátní místo, které soudruzi málem zničili

Hromnické červené jezírko. Tato přírodní památka nedaleko Plzně je významným místem nejen v Česku, ale i v evropském měřítku. Je totiž velmi kyselé, takže jsou v něm schopny přežít jen jednoduché organismy. Vzniklo před stovkami let těžbou břidlice, která stála na počátku výroby kyseliny sírové. Po ní dychtili průmyslníci z Anglie a Německa.

Ilustrační foto

Aviatická pouť nabídne pohled do historie. Vyroste zde tábor letců z RAF

O víkendu 1. a 2. června se na pardubickém letišti uskuteční již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý víkend bude pro všechny příchozí připravený pestrý letecký i pozemní program s celou řadou zajímavých aktivit pro děti i dospělé. Příznivci historie jistě ocení dobový polní tábor britské RAF z období druhé světové války.

Ze slavnostního zahájení provozu evakuačního výtahu v základní škole v Žebráku.

Podívejte se: Základní škola v Žebráku dostala darem evakuační výtah

Základní škola v Žebráku usilovala o nový evakuační výtah vzhledem ke snížené mobilitě některých žáků již delší dobu. „Výtah jsme sice měli, ale nešlo ho použít v případě náhle vzniklého požáru v budově školy. Nový výtah má záložní zdroj a starý jím nebyl vybaven. Žáci by tedy museli být snášeni, přičemž hrozilo riziko zranění nebo nedostatek času pro opuštění budovy,“ upřesnila ředitelka školy Jana Křikavová.

Zdeněk Ondrášek (na snímku z utkání se Zlínem bojuje se zadáky soupeře) v záchranu Dynama pevně věří.

Kobra v záchranu Dynama pevně věří

Fotbalisté prvoligového Dynama po výhře s Olomoucí 2:1 poskočili ze sestupové příčky o stupínek výša vítězný gól vstřelil úřadující kapitán týmu Zdeněk Ondrášek, jenž má za sebou výjimečnou fotbalovou kariéru. Jako kluk začínal v přípravce Baníku Stříbro, odkud odešel do Blatnéa ještě v dorostu do českobudějovického Dynama, kde dostali svou přezdívku Kobra. Do Dynama se loni ze světa zase vrátil.

Osmifinále Evropské ligy: AC Sparta Praha - FC Liverpool

Kuchta řadí zápas na Anfieldu k vrcholům kariéry. Do Anglie bych se hodil, říká

Sparťanský útočník Jan Kuchta řadí čtvrteční osmifinálovou odvetu fotbalové Evropské ligy na hřišti slavného Liverpoolu k vrcholům kariéry. V minulosti nastoupil v Anglii ve dvou pohárových utkáních, ale bez diváků, proto se na utkání na ikonickém stadionu Anfield těší o to víc. Motivace Pražanů je podle něj jasná, přestože v úvodním domácím duelu minulý týden prohráli 1:5.

Obnova letohrádku Bellarie v krumlovské zámecké v roce 2024.

Bellarie v Krumlově v zámecké je jako nová. Letos ji zpřístupní návštěvníkům

Zahájení návštěvnické sezóny na českých památkách se blíží mílovými kroky. Letos bude ve znamení Velikonoc, hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu, včetně toho krumlovského, otevřou své brány na Zelený čtvrtek 28. března. A letos si návštěvníci prohlédnou i opravenou Bellarii. Zámek ji zpřístupní v rámci nové prohlídkové trasy.  

Fanoušci Sparty v zápase s Liverpoolem

Chvála na Letné. Sparta nadchla díky fanouškům, ozvali se i hráči Liverpoolu

Byla to hodně tvrdá lekce, ale přinejmenším v hledišti Sparta obstála. Pětigólový výprask od Liverpoolu vyprodanou Letnou samozřejmě nepotěšil, ale ani netraumatizoval. Diváci na tribunách fandili až do konce a postarali se o to, že zápas s mimořádným soupeřem měl skutečně sváteční atmosféru. A všimli si toho i v Anglii.

Turnaj Oktagon 54 v Ostravě. Patrik Kincl.

Oktagon v Ostravě: Králem Kincl, Češi ze hry. Řešil se skandál, plný dům nebyl

/FOTOGALERIE, VIDEA/ Králem střední váhy organizace Oktagon MMA je nadále Patrik Kincl. Brněnský rodák ustál tlak Poláka Piotra Wawrzyniaka a ve třetím kole ho ve skvělé atmosféře - byť nevyprodané - Ostravar Arény porazil na submisi. Je také známých šest účastníků čtvrtfinále pyramidy Gamechanger, mezi kterými ale chybí Češi. Matouš Kohout i Vladimír Lengál své duely, naopak postupuje Slovák Ronald Paradeiser. A proč jen šest? Děním v Ostravě zahýbal skandál mezi trenéry Švéda Sahila Siraje a Akonnem Wanlissem z Anglie, díky čemuž se duel odložil.

Adam Jágrik odchytal za FC Vysočina dvaatřicet druholigových utkání. Na jaře další nepřidá, klub mu hledá hostování.

V souboji brankářů Vysočiny dostal černého Petra Jágrik. Na jaře bude hostovat

Tři plus talent. Velký přetlak v brance musel po zimní přípravě řešit realizační tým FC Vysočina Jihlava. Důvěru pro jarní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dostala dvojice Ondřej Mastný, Pavel Soukup. Sedmnáctiletý Matyáš Trešl bude nadále působit v týmu U19. Mimo hru zůstal Adam Jágrik. Jaký bude jeho další osud?

Karel Čapek na Strži – na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou. Ilustrační foto.

TIP NA KNIHU: Otokar Vočadlo, Anglické listy K. Čapka

Počátkem ledna jsme si připomněli výročí narození jednoho z největších českých spisovatelů moderní doby, velkého myslitele, dramatika, novináře a překladatele Karla Čapka. Přestože o jeho životě a díle toho bylo napsáno mnoho, nedá mi to a uvedu dnes v tipu na knihu dosud málo známé a téměř nepublikované „lístky“ Karla Čapka z let 1921-38, adresované klatovskému rodákovi Otokaru Vočadlovi, profesorovi anglického jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze.

Sydney

Austrálie tvrdě deportuje nelegální migranty mimo kontinent. Přesto se mění

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Austrálii/ Vypadá to tu na první pohled jako někde v britském Walesu, nebo na jihu Británie. Jen podivný ranní křik ptáků, kterému dominuje vřískání papoušků kakadu, dává znát, že jste na opačném konci planety. U protinožců v Austrálii. Australské hlavní město Canberra, vybudované podle promyšlených plánů po roce 1913 v jihoaustralských horách, připomíná stále starou dobrou Anglii. A původní, tedy britskou, tvář Austrálie. Sídlí tu i generální guvernér Austrálie David Hurley, oficiální hlava státu zastupující zde britského krále Karla III., který si udělal čas na setkání s Janem Lipavským, prvním českým ministrem zahraničí po dvaceti letech, který navštívil Austrálii.

V Uherském Hradišti proběhla finálová klání - Svátek fotbalu - 24. ročníku McDonald´s Cupu, fotbalového turnaje škol. Druhý, úterní hrací den.

Plánka, Machata. Slávu nemají jen v Liverpoolu, stačí zářit v McDonald´s Cupu

Je to několik málo hodin, co se do školy v Anglii vrátilo několik teenagerů s medailí na krku. Talenty místního Liverpoolu vítali spolužáci upřímným potleskem. Logicky, pomohli "áčku" k vítězství nad Chelsea a triumfu v Carabao Cupu. Takřka identické, jen o něco menší chvilky slávy prožívají i děti v Česku. Kdo vyhraje McDonald´s Cup, stává se hvězdou tělocvičny, hřiště a třeba i jídelny.

Stadion Anfield Road, tribune The Kop

Sparťani, tohle vás v Liverpoolu čeká. Anfield je chrámem, těšte se i na Beatles

Los osmifinále Evropské ligy přiřkl Spartě tuze atraktivního soupeře - slavný Liverpool FC. Letenští se proti anglickému velkoklubu postaví 7. března doma. O týden později je i jejich fanoušky čeká zážitek v podobě duelu na stadionu Anfield, který je legendou mezi sportovními stánky kvůli své neopakovatelné atmosféře. Jak to ve městě Beatles při domácích duelech The Reds vypadá? Reportér Deníku František Bílek už perlu mezi stadiony v právě probíhající sezoně navštívil. Jeho poznatky příznivce Pražanů, kteří by se také rádi na sever Anglie vydali, určitě navnadí. 

Stadion Anfield Road, tribune The Kop

Sparťani, tohle vás v Liverpoolu čeká. Anfield je chrámem, těšte se i na Beatles

Los osmifinále Evropské ligy přiřkl Spartě tuze atraktivního soupeře - slavný Liverpool FC. Letenští se proti anglickému velkoklubu postaví 7. března doma. O týden později je i jejich fanoušky čeká zážitek v podobě duelu na stadionu Anfield, který je legendou mezi sportovními stánky kvůli své neopakovatelné atmosféře. Jak to ve městě Beatles při domácích duelech The Reds vypadá? Reportér Deníku František Bílek už perlu mezi stadiony v právě probíhající sezoně navštívil. Jeho poznatky příznivce Pražanů, kteří by se také rádi na sever Anglie vydali, určitě navnadí. 

Robert Banda u Krajského soudu v Plzni.

Po brutálním útoku na prodavačku v Plzni nevyjde recidivista z vězení deset let

Když opilý a zároveň zfetovaný surově zbil seniorku pro zhruba tři tisíce korun, které si odnesl, byl zdravý jako rybička. Když se rozhodovalo o jeho definitivním trestu, hned třikrát muselo být líčení kvůli jeho zdravotním problémům odročeno. Spravedlnosti ale stejně neunikl. Teď už Robert Banda (44) z Plzně ví, že z kriminálu nevytáhne paty celých deset let. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byla majitelka společnosti Kidtown Jana Vyhlídalová

Speciální hračky pomáhají v rozvoji i dětem s autismem, říká šéfka firmy Kidtown

Nejsou hračky jako hračky. Některé jsou speciálně určené pro rozvoj dětí se speciálními potřebami, které třeba mají nějakou formu autismu. Nebo jsou vhodné jako pomůcky pro Montessori a Waldorfskou pedagogiku. A právě takové hračky u nás prodává Jana Vyhlídalová, majitelka společnosti Kidtown, která byla hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Muž již chodí o holích.

Muž bodl těhotnou družku. Pak se slovy: „Maruš, já tě miluji!“ skočil z okna

/VIDEO, FOTO/ Dramatická situace nastala tento týden u Krajského soudu v Ostravě, jenž se zabýval případem Petra L. (32 let) z Ostravy. Muž, kterému za pobodání těhotné družky Marie hrozí mnohaletý žalář, utekl z jednací síně. Na opakované a důrazné výzvy předsedy senátu, aby setrval v soudní místnosti, nereagoval. Tím si ovšem zadělal na velké problémy…

Cizinci, kteří na serveru TasteAtlas vybírali tři chuťovky, jež podle nich charakterizují tradiční českou hospodskou gastronomii, přisoudili první příčku bramborákům.

Docent Jídlo: Výběr cizinců nepřekvapí, já bych doporučil jiné české pochoutky

Cizinci, kteří na serveru TasteAtlas vybírali tři chuťovky, jež podle nich charakterizují tradiční českou hospodskou gastronomii, přisoudili první příčku bramborákům, druhou uzenému a třetí utopencům. „Na jednu stranu mě to nepřekvapilo a svědči to o současné nabídce restaurací. Na druhou stranu jsou chuťovky, které naši hospodskou gastronomii lépe vystihují,“ říká v rozhovoru pro Deník znalec historie gastronomie Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd České republiky, kterému se také přezdívá Docent Jídlo.

Vojtěch Gerhát

Uničovský Jágr, slýchá Gerhát na ulicích: Dokud bude hrát Jarda, tak já taky

V jednapadesáti letech se vrátil v sobotu kamionem z Anglie a druhý den naskočil do hokejového utkání v barvách svého Uničova. Rodák z Přerova Vojtěch Gerhát pomohl Orlům, kteří hráli jen v deseti hráčích, k vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. Ve městě si vysloužil přezdívku uničovský Jágr a přiznává: „Druhý den v práci bolí nohy i ruce, ale bude čas na regeneraci. Těším se, až si ve čtvrtek zase zahraji o dřeváka a dám si pivko po tréninku.“ Jak se na jeho hokejovou dlouhověkost dívá manželka či spoluhráči v kabině? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Deník.

Jsem v pekle, jsem v pekle, opakoval si prý mladý námořní důstojník Christian Fletcher těsně předtím, než napadl kapitána a zahájil jednu z nejslavnějších vzpour historie: vzpouru na lodi Bounty

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jak to bylo se vzpourou na lodi Bounty

Ke slavné vzpouře na lodi Bounty došlo už před 235 lety, přesto je tento příběh dodnes živý a spolu s ním žije i jeho legenda. Skutečnou příčinou celé události byl pravděpodobně střet dvou silných, ale úplně rozdílných osobností, neschopných pochopit jedna druhou. Možná proto bude vždy přitahovat pozornost romanopisců, filmařů i všech lidí, kteří mají rádi silné příběhy.

Nicholas Winton (1909-2015) na snímku tiskové agentury Associated Press v roce 1938.

Winton nebyl na záchranu židovských dětí sám: Kdo pomáhal, co film neprozradil

Britský film Jeden život o záchranných transportech Nicholase Wintona, který vstoupil do českých kin, věnuje oproti staršímu českému snímku Všichni moji blízcí více pozornosti také Wintonovým spolupracovníkům, neboť „britský Schindler“ nebyl na svou misi sám. Deník přibližuje, kdo byli lidé, kteří mu pomáhali, a co ani jeden z filmů neprozradil.

Metrik v klubu Roxy

Metrik ovládnul Pražský klub Roxy Prague na Warm-Up párty Let It Roll

V sobotu 27. ledna jsme zavítali do pražského klubu Roxy na Warmup festivalu Let it Roll Winter edition, kde vystupovali přední jména české dnb scény jako je Madface, Thiew, VolumePlus, ale taky zde byla jedna zahraniční hvězda z Velké Británie a to právě hlavní hvězda večeru Metrik, kterého jsme si také nachvíli odchytili na rozhovor. 

Muzeum Komenského v Přerově - unikátní výstava Teď je železný věk...Doba halštatská v srdci Moravy.

Jarní prázdniny v keltském duchu? Muzeum zve na tvořivé dílny

Atraktivní program chystá pro návštěvníky během jarních prázdnin, které jsou na Přerovsku příští týden, Muzeum Komenského. Veřejnost se může zúčastnit od úterý 13. do pátku 16. února výtvarných dílen, inspirovaných keltskými motivy. Výtvarné experimenty si užijí zájemci všech věkových kategorií od 9 do 12 hodin, v odpoledních hodinách pak od 13 do 16.30 hodin.