Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Tým Zaměstnanecké ligy Deníku Honeywell.

Příště musíme vydržet více než 25 penaltových kol, směje se Pudil z Honeywellu

Zaměstnanecká liga se přehoupla přes svá úvodní okresní kola a na řadě jsou tak ta regionální. Jedno z nich se uskutečnilo i v Olomouci na hřišti v Nových Sadech a zvítězili v něm, tak jako minulý rok, obhájci celorepublikového vítězství z hranické firmy SSI Schäfer. Ti se tak zúčastní regionálního kola na tomtéž hřišti už tento čtvrtek. Velice zdatnými konkurrenty jim však byli borci z olomoucké firmy Honeywell Aerospace, s.r.o., kteří se s nimi ve finále utkali v nervydrásajícím penaltovém rozstřelu.

Hra s názvem Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen. S činohrou Moravského divadla Olomouc ji nastudoval dramatik, dramaturg a režisér David Drábek.

Sherlock Holmes pátrá po vrahovi fousatých žen. Premiéra je už v pátek

Zapeklitý případ hodný pouze světaznalého detektiva, nezaměnitelný anglický humor a jeden velký návrat. To je ve zkratce hra s názvem Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen. S činohrou Moravského divadla Olomouc ji nastudoval dramatik, dramaturg a režisér David Drábek. Premiéra bude v pátek 9. června v 19 hodin.

Z výstavy věnované historii legendárního turnaje HAPO.

Turnaj HAPO hlásí na 24. června plný počet týmů, celkem čtyřiadvacet

Koncem května skončila v úpickém muzeu dvouměsíční výstava věnovaná fenoménu HAPO - desítky kronik, stovky fotografií, nespočet pohárů, suvenýrů, dresů, míčů, reklamních brožur a statistik zaplnilo tři místnosti muzea. K vidění byla také řada různých ocenění – například zlatá kopačka světové federace za celoživotní propagaci malého fotbalu, věnovaná Miloslavu Toholovi.

A je tu červen. O nejrůznější akce na Základní škole Salmova není problém

A je tu červen. O nejrůznější akce na Základní škole Salmova není nouze

Začal Dnem dětí. Měsíc, ve kterém jdou školy do finále. Žáci prezentují, co všechno se za celý školní rok naučili a nejenom pedagogové mají plné ruce práce. O nejrůznější akce v květnu a červnu rozhodně není nouze – v základních školách nastává období výletů, nejrůznějších zábavných aktivit a nechybějí ani sportovní akce.

Zřítit se dolů ze srázu za městem La Paz je poměrně snadné

Nejsmrtelnější cesta světa? Yungas Road v Bolívii lemují vzpomínkové kříže

Nejnebezpečnější a nejsmrtelnější cesta světa. Řeč je o Yungas Road – silnici spojující město La Paz a oblast Yungas v Bolívii v Jižní Americe. Donedávna nepřežilo jízdu tímto místem 200 až 300 pasažérů vozidel ročně. Komunikace je místy široká jen tři metry, zatímco srázy jsou hluboké stovky metrů. Stačí chvilka nepozornosti, a pak už smrti nejde uniknout.

U rodného domku rokycanského železničáře se konal v pondělním odpoledni pietní akt

Stehlíkovi: první oběti heydrichiády připomněl v Rokycanech pietní akt

Bývalá Škroupova a dnes Stehlíkova ulice byla v pondělním podvečeru dějištěm působivého pietního aktu. U rodného domku Václava Stehlíka si představitelé Rokycan, zástupci kraje, Senátu ČR, legionářské obce, nadace pozemního vojska, pravoslavné církve i patrioti města připomněli tragický moment v dějinách Rokycan.

Radovan Lukšík

V úspěch jsme věřili stále, letos chceme do Anglie, říká gólman SSI Schäfer

Okresní kolo Zaměstnanecké ligy Deníku je minulostí a vyhrál jej, stejně jako minulý rok, výběr hranické firmy SSI Schäfer. I přes značně obměněný a hlavně oslabený kádr z důvodu turnajových pravidel se dokázali Hraničtí vyrovnat s pouhou remízou na úvod, zvládli krkolomný obrat v semifinále a ve finále proti Honeywellu ovládli i infarktový penaltový rozstřel, který po necelých deseti minutách trvání ukončil úspěšným zákrokem gólman Radovan Lukšík, jeden ze dvou zbývajících členů loňského vítězného celku.

Ostrov Bavljenac vypadá z leteckého pohledu jako otisk palce.

Ostrůvek Bavljenac vypadá jako otisk prstu. Stojí za tím dřina a vychytávka

Jako otisk palce vypadá ze shora ostrov Bavljenac v chorvatském souostroví Šibenik. Za jeho neobvyklou podobou stojí tamní zemědělci, kteří Bavljenac dříve využívali pro pěstování vinné révy a dalšího ovoce. Ostrov je zcela pokryt zídkami, a tak je na ostrově s délkou pobřežní linie pouhých 1,43 kilometrů, síť starověkých hradeb dlouhá neuvěřitelných 23,357 kilometrů.

Čeští squashisté na mistrovství Evropy smíšených týmů, které se uskutečnilo v Praze.

Úspěch českého squashe: V Praze bral na šampionátu medaile!

Vyzvali největší evropské naděje a uspěli. Medailově! Čeští hráči do 17 let získali třetí místo na mistrovství Evropy smíšených týmů, které se uskutečnilo před pár dny v Praze. Do české metropole dorazilo celkem 250 účastníků včetně rozhodčích a doprovodu. „Byl to pro nás historický úspěch. Poprvé jsme na takové úrovni porazili Anglii a vybojovali medaili. Akci v Praze si všichni pochvalovali,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe. Tým do 15 let skončil na 11. místě.

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson. Během natáčení na Ischii musel být hospitalizován

Ve věku 58 let zemřel herec Ray Stevenson, který se objevil v oblíbených televizních seriálech jako Řím, Vikingové nebo Dexter. Britský umělec, který se narodil v Severním Irsku, byl známý také díky rolím ve filmech o Thorovi. Jeho úmrtí BBC potvrdila americká společnost Viewpoint, která Stevensona zastupovala, další informace však neuvedla.

David Dvořák v ostrém zápase

Hrobník jede sparingy, za týden letí do Kanady. Jak vidí fight Kincl vs. Vémola?

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Už za tři týdny čeká Davida Dvořáka šestý zápas v UFC, nejprestižnější organizaci bojových sportů MMA. A tento mač bude sakra důležitý. Královéhradecký fighter totiž předešlé dva souboje prohrál na body. V sobotu 10. června vyzve v kanadském Vancouveru zkušeného amerického bijce Matta Schnella.

Nadporučík Oldřich Pechal (* 12. května 1913, Osvětimany – 22. září 1942, Mauthausen), československý voják a velitel paradesantní skupiny Zinc

Zlámal dvoje pouta a řezal jimi gestapáky. Oldřich Pechal se rval jak zuřící býk

Velitel paradesantní skupiny Zinc nadporučík Oldřich Pechal sice nepatří mezi nejznámější hrdiny českého odboje, ale rozhodně se řadí k těm nejodvážnějším. A také nejtvrdším. Ačkoli se vinou smůly i zrady dostal brzy do pasti, gestapo se přes něj nikdy nedostalo na nikoho dalšího. Při zatýkání se navíc změnil v běsnícího ďábla.

Největší evropské naděje squashe se zapojí do bitev v Praze.

Praha hostí evropský šampionát juniorů ve squashi. Češi útočí na medaile!

Největší evropské naděje squashe se zapojí do bitev v Praze. Zde se uskuteční šampionát smíšených týmů do 15 a 17 let. Celkem bude hrát 38 týmů ze 22 zemí, dohromady dorazí skoro 250 účastníků včetně rozhodčích a doprovodů. A vidět by měli být také domácí squashisté. „Mají na medaile, ačkoliv to rozhodně nebude nic jednoznačného,“ prohlásil Tomáš Fořter, hlavní organizátor a generální sekretář z České asociace squashe. Turnaj se rozehraje od čtvrtka do neděle, hrát se bude v Hector Sport Centru a v Infinit Step Praha.

Klenot na zdi. Boxerské rukavice Františka Valenty, ukazuje je jeho pravnuk Jan Červený

Úžasný klenot na zdi. Boxerské rukavice Františka Valenty. Máme je na videu

Box patřil v českých zemích od nepaměti mezi velmi populární sporty. V Českých Budějovicích měl a stále má velmi širokou členskou a hlavně fanouškovskou základnu. Deníku se podařilo objevit klenot. Boxerky Františka Valenty! Jeho boxerské rukavice. Obchodník a ředitel firmy, která se zabývala tabákovým průmyslem, relaxoval v ringu.

V Ústí se zastavil na cestě do Indie na kole Rens Goede.

Na kole šlape až do Indie, zastavil se v Ústí. Zachraňme půdu, burcuje po cestě

/FOTO, VIDEO/ Na kole dorazil do Ústí v uplynulých dnech Holanďan Rens Goede. 31letý zahradník, kuchař, vegetarián a vyznavač meditace je na cestě z Anglie do Indie. V nohou má za měsíc a půl prvních pár tisíc kilometrů z celkových třiceti. Do Indie chce dorazit do dvou let. „Cítil jsem, že to, co děláme, není v souladu s přírodou. S tím, co od nás chce,“ vysvětluje Rens motiv k osvětové cestě.

Velká cena Ústí nad Labem v boxu se uskuteční od čtvrtka do neděle v ústeckém kulturním domě.

Mekkou boxu je Ústí. "Kvalifikace OH přilákala top kvalitu," říká šéf Velké ceny

Přípravy na populární ústeckou Velkou cenu gradují, 53. ročník jednoho z největších evropských boxerských turnajů začne už ve čtvrtek. Jako první dorazila do Ústí nad Labem do hotelu Clarion výprava Američanů, po nich ještě v pondělí přicestovali do Interhotelu Bohemia i Irové. "Už aby vše začalo, ta příprava nebyla jednoduchá, řešili jsme logistiku i spoustu legislativy," uvedl šéf organizačního štábu Svatopluk Žáček, jenž v úterý přivítá borce z Anglie a Koreji.

Kapela Divokej Bill

Divokej Bill slaví 25 let: Extra vzpomínka? První výplata šla na pivo a benzín

„Myslel jsem, že budu pást jen krávy. Obdělávat půdu, doma trávit čas se svojí ženou a kupou dětí. Budoucnost jsme měli spolu pěkně vymyšlenou, ale roky letí…“ zpívá v písni Juarez kapela Divokej Bill. Její členové jsou na scéně už pětadvacet let, což hodlají pořádně oslavit. Ne pasením krav, ale novou deskou! Začtěte se do vzpomínkového rozhovoru se členy kapely.

Lukáš Jůdl působil jako tiskový mluvčí hokejového Kladna čtyři sezony.

Dveře mám otevřené, říká Jůdl po konci u Rytířů. Kam povedou jeho další kroky?

Čtyři sezony strávil jako tiskový mluvčí u hokejového Kladna. Při první se musel Lukáš Jůdl vypořádat se sestupem do první ligy, druhou narušil koronavirus a při zbylých dvou se museli Rytíři zachraňovat až v baráži. S koncem května a hokejové sezony ale jeho působení v klubu Jaromíra Jágra končí. „Hrozně moc mi to dalo,“ vzpomíná Jůdl v rozhovoru pro Deník a prozrazuje, co ho vedlo k jeho rozhodnutí, i to, kam povedou jeho další profesní kroky.

Na jižní straně jezera vyroste 120 malých domků k pronájmu

U jezera Michal pronajmou 120 malých domků. Ty ke koupi postaví na druhém břehu

S okolím nejen Medardu, ale i dalšího z jezer v blízkosti Sokolova má velké plány skupina SUAS Group a Sokolovská uhelná. Poblíž jezera Michal u Sokolova vznikne oáza rekreačního bydlení. A to mnohem dříve než plánované projekty na Medardu. Půjde o 120 malých domků pro sezónní rekreaci, případně celoroční využití. Stát budou nad cyklostezkou do Hruškové. Objekty, které nebudou zděné, budou mít výhled na vodní hladinu a zaberou šest hektarů v minulosti rekultivované plochy. Podle vedení společnosti se tak rozšíří možnosti individuální rekreace pro obyvatele Sokolova a okolí. Zalíbení v tomto typu obydlí prý mohou najít i senioři či mladé páry.

Lukáš Derner prodloužil smlouvu o rok. Foto: hcbilitygri.cz

Derner se těší na libereckou sezonu číslo devatenáct. Ikona má být nadále vzorem

Klubová legenda libereckých extraligových hokejistů 39letý bek Lukáš Derner naskočí v dresech Bílých Tygrů už do sezony s pořadovým číslem devatenáct. Sbírku dosud sehraných 970 zápasů v nejvyšší soutěži rozšíří i v příštím ročníku, smlouvu totiž na severu Čech o rok prodloužil. "Lukáš si svými výkony v minulé sezoně řekl o novou smlouvu," řekl generální manažer ambiciózního klubu z Podještědí Ctibor Jech.

Margita Cichá (na snímku) společně s Evou Bajgerovou založila před čtvrtstoletím spolek Romano jasnica.

Margita Cichá s Evou Bajgerovou založily před 25 lety spolek Roma jasnica

/ROZHOVOR/ Nenápadná dáma bydlí v Trmicích, vychovala tři syny, ten nejmladší vystudoval vysokou školu. Margita Cichá dlouhá léta pracovala s dětmi, jako pedagog působila dlouhé roky v mateřských i základních školách, dokonce dojížděla do mateřské školy ve Svádově, kde zastávala funkci ředitelky. Nebylo jí proto jedno, kde a jak vyrůstají trmické romské děti, proto v roce 1997 společně s Evou Bajgerovou založila spolek Romano jasnica. V úterý 19. dubna krátce zavzpomínala na začátky a pozvala čtenáře Ústeckého deníku na velkou akci, která se uskuteční 11. června v Trmicích.

Tomáš Pitule

Hrával s Jágrem, okusil hokej v Anglii. Je fajn brát peníze týdně, říká Pitule

S hokejovými Rytíři zažil postup do extraligy, v ní už ale odehrál jen 19 utkání a následně zamířil výměnou za Miroslava Indráka do prvoligového Vsetína. I tam ale Tomáš Pitule předčasně skončil a před touto sezonou řešil, kam dál. Nakonec se rozhodl pro Velkou Británii a Sheffield Steelers. „Po poslední sezoně, která pro mě z různých důvodů nedopadla moc dobře, jsem určitě chtěl jít pryč z Česka,“ vysvětlil třiatřicetiletý odchovanec Plzně důvody svého odchodu do Anglie. V obsáhlém rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o úrovni soutěže, finančních podmínkách i znovushledání s bývalými spoluhráči z Kladna.

Expozice nazvaná Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé bude nově k vidění v brněnské vile Löw-Beer. Ilustrační foto.

Židé na Moravě a jejich osudy. Vila Löw-Beer v Brně láká na novou expozici

Zajímavý vycházkový či výletní cíl, který zájemce vtáhne do židovské minulosti, nabízí vila Löw-Beer v Brně. Její pracovníci připravili stálou expozici nazvanou Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé. Návštěvníky seznamuje s historií židovského osídlení regionu a je členěná na různé části, dle časových období.

Tomáš Pitule v dresu Sheffield Steelers.

Hrával s Jágrem, teď poznal hokej v Anglii. Horší je jen počasí, říká Pitule

/ROZHOVOR/ S hokejovými Rytíři zažil postup do extraligy, v ní už ale odehrál jen 19 utkání a následně zamířil výměnou za Miroslava Indráka do prvoligového Vsetína. I tam ale Tomáš Pitule předčasně skončil a před touto sezonou řešil, kam dál. Nakonec se rozhodl pro Velkou Británii a Sheffield Steelers. „Po poslední sezoně, která pro mě z různých důvodů nedopadla moc dobře, jsem určitě chtěl jít pryč z Česka,“ vysvětlil třiatřicetiletý odchovanec Plzně důvody svého odchodu do Anglie. V obsáhlém rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o úrovni soutěže, finančních podmínkách i znovushledání s bývalými spoluhráči z Kladna.

Den u moře se vydařil a i přes to, že jsme zažívali pravé anglické počasí.

Ohlédnutí za zájezdem do Anglie: prozkoumali jsme kousíček velkého světa

V pondělí odpoledne 27. března 2023 jsme se vydali na putování jihovýchodní Anglií, které jsme započali následující den v Chathamu, v městečku pyšnícím se historickými doky. Prohlédli jsme si bojovou ponorku a také se dozvěděli mnoho zajímavého o výrobě lan a provazů. Své lano jsme si také upletli a dostali pochvalu za dobře odvedenou práci.

Zkušební jízda parní lokomotivy Schwartzkopff 9124 z roku 1927, která bude v provozu ve skanzenu už tuto sezonu.

Rarita v Solvayových lomech. Už o víkendu vyjede parní lokomotiva Bronhilde

/FOTO, VIDEO/ Solvayovy lomy se vrátily do století páry, a to díky nové parní lokomotivě Schwarzkopff 9124 Bronhilde z roku 1927. Spolek Barbora, který skanzen s báňskou technikou provozuje, plánuje, že by nový přírůstek tahal historické důlní vozy pravidelně. Po pondělní zkušební jízdě je mašina připravena na první ostrou zkoušku. Návštěvníky skanzenu premiérově sveze už o posledním dubnovém víkendu.

Zkušební jízda parní lokomotivy Schwartzkopff 9124 z roku 1927, která bude v provozu ve skanzenu už tuto sezonu.

Rarita v Solvayových lomech. Už o víkendu vyjede parní lokomotiva Bronhilde

/FOTO, VIDEO/ Solvayovy lomy se vrátily do století páry, a to díky nové parní lokomotivě Schwarzkopff 9124 Bronhilde z roku 1927. Spolek Barbora, který skanzen s báňskou technikou provozuje, plánuje, že by nový přírůstek tahal historické důlní vozy pravidelně. Po pondělní zkušební jízdě je mašina připravena na první ostrou zkoušku. Návštěvníky skanzenu premiérově sveze už o posledním dubnovém víkendu.

TJ Baník Stříbro (bílí), archivní snímek.

Zdravotní trable Stříbra ve Staňkově. Za gólmana musel do branky hráč z pole

Měl to být obyčejný zápas dvou mužstev ze spodku tabulky fotbalového krajského přeboru, ale zranění gólmana Stříbra Istvána Lockera přinutilo trenéra Lukáše Pleška udělat krok, který se nestává každé utkání. Jelikož Baník Stříbro neměl ve Staňkově náhradního brankáře, musel do branky hráč z pole Jiří Kaprhál. Ten za necelou čtvrthodinu v nezvyklé roli nepustil gól. I proto Stříbro vyhrálo ve Staňkově 5:2.

Tomáš Šálek (čelem) se při návratu do profesionálního ringu dočkal výhry nad Christianem Demajem z Albánie. Foto: www.kaocko.cz

Cítil pocit vyhoření, ale je zpět. Ne pro peníze, nesundal jsem okurku, ví Šálek

/FOTO/ Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.

Tomáš Šálek v profesionálním ringu

Cítil pocit vyhoření, ale je zpět. Ne pro peníze, nesundal jsem okurku, ví Šálek

Česká těžká váha Tomáš Šálek je zpět na scéně! Po liverpoolském těžkém výprasku, přerušení kariéry, utrženém bicepsu a plejádě změn zažil do profesionálního ringu vítězný návrat. V zápase na 6 kol se mu postavil do cesty do té doby neporažený albánský demolitionman Christian Demaj. "No, čekal jsem, že to bude těžký, ale ono to bylo ještě těžší. Připadal jsem si, že jsem bouchal do zdi. Ale výhry, třebaže nebyla K.O., si vážím víc, než kdybych šel s nějakou okurkou," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník 24letý ústecký borec.