Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Ilustrační foto.

Falešný inženýr připravil ženu o čtvrt milionu. Nejde ale o jedinou podvedenou

I přes opakovaná upozornění na různé podvody občané neustále dobrovolně zasílají neznámým pachatelům údaje o svých platebních kartách a přístupové kódy do účtů vedených v internetovém bankovnictví. Policisté tak každý den prověřují oznámení týkající se různých podvodů, kdy pachatelé jsou ve spojení s poškozenými jen pomocí informačních technologií. Za posledních 15 dní bylo náchodským kriminalistům nahlášeno 15 podvodů se škodou přesahující 1,5 milionu korun. V jednom z těchto případů způsobená škoda dosahovala dokonce 669 tisíc korun.

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili v Brno

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili divadlo v Brně

Žáci 3. a 4. ročníků Střední školy technické Mohelnice navštívili 6. března divadelní představení Animal Farm. Představení v anglickém jazyce se konalo v kulturním centru Semillaso v Brně, kam přijeli herci britské divadelní společnosti TNT Theatre Britain. Za příspěvek velmi děkujeme.

Místo, kde budou stát Součkova hřiště. Zatím není jasné kdy.

Součkova hřiště mají zelenou. Radní v Havlíčkově Brodě upravili územní plán

/FOTO/ Stavbě nových fotbalových hřišť v Havlíčkově Brodě už nic nebrání. Radní i fotbalový klub FC Slovan řeší stavbu hřišť dva roky. S připomínkami totiž přišli ochranáři přírody i lidé bydlící v bytovce v Ledečské ulici, nedaleko místa, kde mají v budoucnu fotbalová hřiště stát. Nyní se tamní už bát nemusejí. Radní v Brodě nedávno odsouhlasili změnu územního plánu. Ukázalo se, že nová sportovní hřiště a sousedé v bytových domech vedle sebe mohou existovat.

Jedna z možných podob slavné Lochnesské příšery

Legenda znovu ožila. U anglického pobřeží fotili Lochnesskou příšeru

Na jihozápadě Anglie se měla objevit Lochnesská nestvůra. Alespoň to tvrdí lidé, kteří vyfotili siluetu neznámého objektu u pobřeží hrabství Somerset. Jiní svědci se naopak přiklánějí k tezi, že se mohlo jednat o vodního živočicha, nebo naplavené dřevo. Za posledních sto let se jedná o nejčastěji „vídané“ a zkoumané mytické monstrum v dějinách.

Fotbalista Matěj Vydra v dresu plzeňské Viktorie

Anglie pro mě vždycky byla číslem jedna. Lidi tam fotbal žerou, říká Vydra

Ačkoliv má fotbalový útočník Matěj Vydra ze všech hráčů současného kádru plzeňské Viktorie na kontě nejvíc reprezentačních startů, v české lize i na evropské pohárové scéně je poměrně nezkušeným hráčem. A právě možnost ukázat se v Evropě byla jedním z faktorů, který ho zlákal k angažmá v týmu úřadujícího mistra. „Mám jen pár startů za Burnley a Udine v kvalifikacích, a ty já za poháry nepočítám,“ přiznal třicetiletý Matěj Vydra v rozhovoru pro Deník.

Otto Špaček v roce 2005 v Jaroměři

Letci Otto Špaček a František Trejtnar vzlétli bránit svou zem. Vděk je nečekal

Oba se narodili ve stejný den, jen rok po sobě. Před 105 lety přišel ve vesnici Brzice na Náchodsku na svět Otto Špaček, československý stíhací pilot druhé světové války, a přesně na den o rok dřív ho v Kunvaldu předstihl František Trejtnar, další československý stíhač, jehož jeden letecký souboj vstoupil do dějin. Hrou osudu se z obou stali přátelé, kteří ještě s třetím kamarádem společně opustili zemi, aby za ni mohli bojovat.

Nový asistent hlavního trenéra Dušan Binder (vpravo).

Na starosti obranu i cizince. Něco jako ministr zahraničí, směje se Binder

Realizační tým u druholigových fotbalistů Vlašimi se před startem jarní části sezony rozrostl o jednoho člena. Už na soustředění v Nymburku se na lavičce objevil 36letý Slovák Dušan Binder, který se po roce vrátil do Česka. U dvanáctého celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude dělat asistenta hlavnímu trenérovi Martinovi Hyskému. Na starosti bude mít především obranu a cizince.

Primátorka Markéta Vaňková přišla gratulovat do domova důchodců stoletému generálu a letci RAF Emilu Bočkovi.

Veterán Emil Boček z Brna ve 100 letech nejraději vzpomíná na Anglii a stíhačky

Stíhačky Spitfire byly podle válečného veterána a posledního žijícího českého stíhacího pilota RAF Emila Bočka "perfektní mašiny". Brněnský rodák Boček, který v sobotu 25. února oslavil sté narozeniny, krátce zavzpomínal na období druhé světové války. Nejraději vzpomíná na Anglii. V pondělí mu přišla blahopřát brněnská primátorka Brna Markéta Vaňková, s gratulací se chystal i hejtman Jan Grolich.

Brno 29.01.2018 - předávání Cen města Brna v sále zastupitelstva berněnské radnice. Emil Boček.

Významné jubileum. Válečný veterán z Brna Boček má sto let

Tajně, navzdory nesouhlasu nejstaršího bratra, odešel v roce 1939 tehdy šestnáctileý Emil Boček z Brna do zahraničí. O rok později se přihlásil ve Velké Británii k letectvu. Za druhé světové války se stal jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů. „Odešel jsem bojovat za hranice kvůli slovům legionářů na začátku války. Řekli totiž, že oni republiku vybojovali, a teď je to na nás mladých. Tak jsme se s kamarádem rozhodli, že odejdeme z republiky," vyprávěl před několika lety Boček.

Adam Raška

Adam Raška si zahrál hokej i v Anglii, v Motoru se ale cítí vůbec nejlépe

Na třetí pokus se chce prosadit a uchytit v Motoru na delší čas. Technicky velmi dobře vybavený hokejový útočník Adam Raška (28 let) zažil na jihu Čech postup do nejvyšší soutěže i neúspěšný letní try-out. Na konci ledna se přišel znovu poprat o svou šanci a rád by v klubu působil i v dalších sezonách. V současné době ho ale přibrzdilo zranění a jeho start v nedělním důležitém extraligovém utkání v Karlových Varech (16:20) je ohrožen.

Zahraniční posily Tatry Smíchov Branco du Preez a Damian Glaus.

Extraliga ragby startuje, Tatra Smíchov vytasila zvučné zahraniční posily

Už v sobotu odstartuje další ročník extraligy ragby, který bude snad ještě náročnější než kdy dřív. Z osmi mužstev zůstane po sezoně jen šest a dvě se s nejvyšší soutěží rozloučí. I proto týmy zbrojí a sahají po hvězdných hráčích do zahraničí. Tu vůbec největší hvězdu dokázala ulovit Tatra Smíchov, která přivedla rekordmana v počtu startů za jihoafrickou reprezentaci Branca Du Preeze. Spolu s ním přichází i urostlý pilíř z Jihoafrické republiky Damian Glaus.

Kostra spinosaura.

Vědci poskládali mozek největšího masožravého dinosaura. Vytvořili ho z fosílií

Britští a američtí vědci se díky moderním technologiím podívali do hlavy největšího masožravého dinosaura. A nejen to. Nedávno totiž s pomocí objevených fosílií doslova poskládali a znovu vytvořili mozek giganta zvaného spinosaurus. Dobře dochované pozůstatky obřího dravce, který žil v dnešní jižní Anglii a na ostrově Wight, prozkoumali pomocí nejsilnějšího počítačového tomografu ve Velké Británii.

Tady už balkony hřejí!

Od sousedů: Fotovoltaika na balkoně

Firma Innovametall sídlící ve Freistadtu a v Niederkappelu začala instalovat "balkony energie". Vyrábí je ve Freistadtu a dodává na místo. Montáž jednoho balkonu trvá maximálně hodinu, píší OÖN.

Po čtyřech letech se Honzovi rakovina vrátila, ale s mnohem horší prognózou.

Honzovi se vrátila leukémie. Otec od rodiny musí opět shánět kostní dřeň

Mladý Honza si prožil víc trápení než leckdo za celý život. Podstoupil chemoterapii při první rakovině a transplantaci kostní dřeně při pozdější leukémii, která se mu nyní vrátila. Dřeň proto shání znovu. Jeho žena Jana vzpomíná na krušné chvíle, které s mužem prožili. „Počátek našeho vztahu byl tak trochu na dálku. Vyměnili jsme si mnoho zpráv, bydlela jsem totiž tou dobou v Anglii. Nemohla jsem tomu uvěřit, když mě po pár měsících jen tak přiletěl překvapit s kyticí růží v ruce,“ vypráví.

Hrdý voják z 1252. ženijního praporu u hotového mostu

RETRO: Unikátní záběry. Američané stavěli v Chebu most přes železnici

Někdy slýcháme, že vojáci, kteří přišli až po samotných osvoboditelích, to měli už jednoduché a nemuseli bojovat. Avšak i oni museli projít válečnou Evropou a měli své padlé a raněné. I když třeba už ne na území Československa. Jednou z takových jednotek, která se dostala do Chebu později, byl 1252. ženijní bojový prapor (1252nd Engineer Combat Battalion).

Produkce Kofily v olomoucké Zoře. V koláži obal speciální edice ke 100. narozeninám čokoládové tyčinky

Čokoládová superstar z Olomouce. Kofila slaví 100 let

/VIDEO/ Spojení mléčné čokolády a jemné kávové náplně si oblíbily generace Čechů a Slováků a stále patří mezi nejžádanější na trhu. Právě letos slaví tyčinka Kofila úctyhodných 100 let. V olomouckém závodě Zora se jí vloni vyrobilo 30 milionů kusů.

Produkce Kofily v olomoucké Zoře. V koláži obal speciální edice ke 100. narozeninám čokoládové tyčinky

Čokoládová superstar z Olomouce. Kofila slaví 100 let

/VIDEO/ Spojení mléčné čokolády a jemné kávové náplně si oblíbily generace Čechů a Slováků a stále patří mezi nejžádanější na trhu. Právě letos slaví tyčinka Kofila úctyhodných 100 let. V olomouckém závodě Zora se jí vloni vyrobilo 30 milionů kusů.

Zahajovací zasedání soudu v Rennes, před nímž stanul Alfred Dreyfus

Dreyfusova aféra: Jediný dopis rozpoutal největší vojenský skandál ve Francii

Francouzský důstojník Alfred Dreyfus, odsouzený v roce 1894 neprávem za velezradu, si už třetím rokem odpykával nespravedlivě udělený doživotní trest v trestanecké kolonii na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně, když na jeho obhajobu statečně vystoupil spisovatel Émile Zola. Ten se za to ocitl vzápětí také před soudem.

Nový primář oddělení ortopedie Nemocnice Kyjov Peter Chovanec.

Nový primář nemocnice v Kyjově: sázka na sportovní medicínu a rychlé zotavení

O rychlejší návrat do běžného života se u pacientů hodlá snažit nový primář ortopedie v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku Peter Chovanec. Své vize ve čtvrtek představil starostům z okolních obcí. Stoupnout má počet specializovaných zákroků, například plastiky vazů u sportovců, stabilizace ramen nebo operace chrupavky.