Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Portréty Susanny Stiassni ohraničující snímek rodiny jejího syna Andyho.

Uplynulo sto let od narození Susanne Stiassni. Přátelství udržovala i přes oceán

/FOTO, VIDEO/ Je to přesně sto let ode dne, kdy se továrníkovi Alfredu Stiassni a jeho ženě Hermine narodila jejich jediná dcera. Manželé ji pojmenovali Susanne a na konci dvacátých let pro ni nechali postavit jednu z dnešních nejvýraznějších brněnských architektonických budov. Vilu Stiassni, dominující rozlehlému pozemku v pisárecké Hroznové ulici, však židovská rodina musela po devíti letech ze dne na den opustit

Šárka Vaňková a Petr Vondráček.

Šárka Vaňková a Petr Vondráček: Naše pracovní setkávání přerostlo v lásku

Pár tvoří už čtyři měsíce, až teprve nyní se ale rozhodli jít s pravdou ven. Zpěvačka Šárka Vaňková a o dvanáct let starší muzikant Petr Vondráček dorazili společně na focení kaledáře Anděl mezi zdravotníky a poskytli Story otevřený rozhovor nejen o tom, jak se dali dohromady, co je spojuje, ale i co plánují dělat v létě.

Modelka Andrea Verešová na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary s manželem Danielem Volopichem

Andrea Verešová si ve Varech užívá v sexy róbách večírky. Děti vyslala do světa

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) patří každoročně mezi nejvýznamnější kulturní události roku. Kromě filmových premier lze den co den navštěvovat různé doprovodné akce včetně odpoledních koktejlů, večerních party a také módních přehlídek. Ani v roce 2023 si tuto možnost nenechala ujít modelka Andrea Verešová, která na 57. ročník karlovarského festivalu přijela s manželem Danielem Volopichem. 

Marek Matějovský přidá v Mladé Boleslavi minimálně ještě jednu sezonu.

Král nahrávačů nekončí! Matějovský podepsal s Mladou Boleslaví na další rok

Nejlepší nahrávač uplynulého ročníku FORTUNA:LIGY s fotbalem ještě nekončí! Jednačtyřicetiletý Marek Matějovský podepsal smlouvu na další rok v Mladé Boleslavi, kde plní roli kapitána. Nastoupí tak už do jednadvacáté sezony v naší nejvyšší soutěži a znovu navýší rekord v počtu odkopaných ročníků v první lize.

Hospodským kvízem v Lívanci v Horním Bezděkově provázela moderátorka Jana.

Hospodský kvíz: záliba, kterou Češi milují. Výhru si ale "šprtáním" nezajistíte

Málokoho překvapí, že pub quiz neboli hospodský kvíz vymysleli v Anglii. Každý ví, že Anglie patří k zemím s nejrozvinutější hospodskou kulturou i že Britové jsou duší sportovci a rádi se vsázejí – snad úplně o všechno. Pub quiz je právě takovou kombinací hospody, týmového sportu a sázky – prostě, kdo bude lepší v tomhle vědomostním klání. Let’s go…

Památník Oldřicha Pechala se ve Vřesovicích otevře od 1. července.

VIDEO: Zavražděný hrdina z Vřesovic Pechal, bojovník s nacisty se dočkal pocty

Z těch slov až mrazí: „Poslouchej, kamaráde, jde o hlavu. Z Anglie přiletěl Oldřich Pechal, musíme ho zachránit za každou cenu. I kdybychom měli všichni padnout.“ Pochází z jara 1942, kdy zuřila druhá světová válka. Jejich autorem je rodák z Vřesovic a člen odbojové organizace Obrana národa Cyril Žižlavský.

Jan Suchopárek

Skupina smrti? Čeští mladíci ukázali kuráž a odhodlání. Teď mají postup na dosah

Věřili jim jen ti největší optimisté. Na postup českých fotbalistů ze skupiny smrti v konkurenci obhájců zlata z Německa a Anglie – dvou největší favoritů evropského šampionátu – by si vsadil málokdo. První dvě místa měla být zarezervována. Jenže malé Euro je nevyzpytatelným turnajem. A česká jednadvacítka tohle pravidlo potvrdila. Svěřenci Jana Suchopárka jsou překvapivě krok od postup do čtvrtfinále. V posledním utkání skupiny jim stačí uhrát remízu s Izraelci.

České reprezentantky nastoupí s nápisem Czechia na dresech.

Lakrosistky budou mít na ME na dresu nápis Czechia. Považují se za průkopnice

Tak trochu proti proudu se rozhodly jít juniorské reprezentantky v lakrosu, které čeká v Praze od 2. do 9. července mistrovství Evropy do 21 let. Na dresech totiž budou mít nápis se zkráceným názvem země v angličtině. Věří, že je to pro mezinárodní scénu lepší volba než Česko. V samotném turnaji chtějí zaútočit na zlato.

Dres českého týmu

Průkopnice. Češky si pro šampionát v lakrosu zvolily dres s nápisem Czechia

Tak trochu proti proudu se rozhodly jít juniorské reprezentantky v lakrosu, které čeká v Praze od 2. do 9. července mistrovství Evropy do 21 let. Na dresech totiž budou mít nápis se zkráceným názvem země v angličtině. Věří, že je to pro mezinárodní scénu lepší volba než Česko. V samotném turnaji chtějí zaútočit na zlato.

Martin Doubek v Brands Hatch.

Znovu „bedna“ v EuroNascar pro Doubka. Škoda byla poslední jízdy, litoval

Na legendárním okruhu Brands Hatch ve Velké Británii pokračoval druhým podnikem prestižní evropský seriál automobilových závodů Nascar Euro Whelen Series. Litomyšlský rodák Martin Doubek tam přijel bojovat znovu o přední umístění a současně o potvrzení svého umístění v popředí klasifikace obou soutěžních tříd.

Močály vytvářejí jakési magické rozhraní mezi zemí a vodou a vyznačují se velmi zvláštní a tísnivou atmosférou. Pro naše dávné předky představovaly kdysi bránu do podsvětí. A pro vraždící milenecký pár se staly ideální scenérií pro páchání zločinů

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Vrahové z bažin

Snad v každém kraji se najde nějaké místo s temnou pověstí, o němž vám místní řeknou, že tam není radno chodit. V severozápadní Anglii je to močál Saddleworth Moor nedaleko Manchesteru. Táhne se jím jedna osamělá silnice, jinak jde o pustou vřesovitou pláň. Před šedesáti lety tam vraždící milenecký pár pohřbíval své oběti. Jedno tělo se nikdy nenašlo.

George Orwell

KVÍZ: Velký bratr tě sleduje! Znáte život a dílo George Orwella?

George Orwell patří k autorům, jejichž knihy jsou známější než ten, kdo je napsal. Většina lidí asi zná jeho román 1984 - kritiku totalitních režimů, ve kterých žijí občané pod neustálým dohledem Velkého bratra. 25. června uplyne 120 let od Orwellova narození. Co víte o muži, kterého v roce 2008 magazín The Time zařadil na druhé místo v seznamu nejvýznamnějších britských spisovatelů?

Melissa Sloanová přichází k soudu kvůli obtěžování fotbalistů.

Vnadná zlatokopka nerozdýchala kopačky. Obtěžovala fotbalisty, skončila u soudu

Fotbalisté anglické Premier League jsou mezi nezadanými mladými dámami horkým zbožím, to je dávno známý fakt. Nic se ale nemá přehánět. Svědčí o tom případ britské influencerky a modelky Orly Melissy Sloanové, která tak dlouho a se stupňující se naléhavostí obtěžovala hvězdu Chelsea Masona Mounta a další dva fotbalisty, až se nakonec celá záležitost ocitla před soudem.

Čeští fotbalisté do 21 let v dějišti mistrovství Evropy v Gruzii

Tým bez hvězd. Motivace ale Lvíčatům nechybí. Cíl? Postup na úkor favorita

Minule nepřekročili práh základní skupiny a ani letos nemají bůhvíjaké vyhlídky. Fotbalová Lvíčata se na „malém“ Euru pokusí o velký zázrak – postoupit do vyřazovací fáze. Pokud by to Češi dokázali, stalo by se tak na úkor Anglie, nebo obhájců titulu z Německa. A to by byla pořádná senzace.

Nad Říčkami. Tato lokalita se stala hodně vyhledávaným místem.

Tajemné menhiry a slunovrat: záhadný kruh kamenů byste našli i nad Říčkami

Objevit byste je mohli na mnoha místech světa, bezesporu tím nejznámějším je Stonehenge na Salisburské planině v Anglii. Tajemné menhiry budí neustále pozornost, bývají spojovány se slavnostmi slunovratu. Právě na 21. červen letos letní slunovrat připadá. Pokud byste si chtěli udělat výlet za menhiry, nemusíte jezdit nikam daleko, nalezli byste je v Říčkách v Orlických horách.

Plzák španělský.

Slimáci už ničí úrodu. Jak se žravých vetřelců zbavit bez chemie

Letošní přívětivé jarní počasí s dostatkem srážek by určitě dělalo zahrádkářům radost, kdyby současně nepřinášelo invazi plzáků španělských. Nevzhlední plži zaplavují záhony a nemilosrdně likvidují saláty, zelí a další plodiny, které jim chutnají. Podle odborníků zkonzumuje dospělý plzák za sezonu až kilogram rostlin, je tedy potřeba vytáhnout do boje. Dnes se zaměříme na zajímavé tipy na likvidaci plzáků, které se obejdou bez chemických přípravků.

Nemocnice v Rakovníku.

Rodička si při císaři sama vytáhne dítě z dělohy? Brzy už i ve středních Čechách

/FOTOGALERIE/ Jedna z porodnic ve středních Čechách se připravuje na otevření centra něžných císařských řezů, které zatím nabízí jen pár nemocnic v zemi. Nevšední metoda, kdy se rodička při císaři může někdy dokonce i podílet na vytažení miminka z dělohy, byla ještě před několika lety známa jen ze zahraničních luxusních klinik. Nyní s ní počítají i v Rakovníku. Dvě tamní lékařky míří do Německa na zkušenou.

Olexandr Zinčenko (vlevo) v přátelském zápase mezi Ukrajinou a Českem v Plzni.

Rusy mají vyloučit odevšad, zuří Zinčenko. Že za válku nemohou? Bojí se a mlčí

Patří k nejznámějším ukrajinským sportovcům. Fotbalista Olexandr Zinčenko je oporou Arsenalu a svůj vliv využívá od začátku ruské invaze k tomu, aby přitáhl pozornost světa k tragickému dění ve své vlasti. Zároveň patří k nejostřejším kritikům setrvávání ruských (a běloruských) sportovců na mezinárodní scéně. Podle něj i oni nesou odpovědnost za zločiny Putinova režimu.

Vyhlášení výsledků 22. ročníku MČR ve stromolezení v Plané nad Lužnicí.

Mistrovství České republiky ve stromolezení zná své vítěze. Podívejte se

/VIDEO/ Poradit si při práci v korunách stromů, zachránit zraněného, instalovat do koruny lano, co nejrychleji vystoupat po větvích a zvládnout šplh po laně museli závodníci, kteří se o uplynulém víkendu se ve strkovském zámeckém parku v Plané nad Lužnicí účastnili Mistrovství České republiky ve stromolezení.

Nemocnice v Rakovníku.

Rodička si při císaři sama vytáhne dítě z dělohy? Možná už brzy i v Rakovníku

/FOTOGALERIE/ Rakovnická porodnice se připravuje na otevření centra něžných císařských řezů, které zatím nabízí jen pár nemocnic v Česku. Nevšední metoda, kdy se rodička při císaři může někdy dokonce i podílet na vytažení miminka z dělohy, byla ještě před několika lety známa jen ze zahraničních luxusních klinik. Nyní s ní počítají i v Rakovníku. Dvě tamní lékařky míří do Německa na zkušenou.

Budova Okresního soudu v České Lípě

Invalida z Českolipska nedbal zákazů. Dál pil i řídil, soud ho poslal do vězení

Řidičák měl před vojnou, pak o něj přišel. I přes opakované rozsudky a soudní zákazy však 64letý František B. z Českolipska za volant usedal dál. Řídil navíc přesto, že měl před dvěma lety mozkovou příhodu, po které pomaleji reaguje, špatně mluví a chodí. U Okresního soudu v České Lípě, kde znovu stál kvůli únorové jízdě, nic nezapíral.

Křest knihy Portrétoval anglickou královnu v třebíčské knihovně. Autorem knihy o sochaři Frantovi Bělském je třebíčský rodák Bohumil Vostal.

Bohumil Vostal pokřtil ve své rodné Třebíči knihu o sochaři královské rodiny

/FOTO, VIDEO/ Ten životní příběh ho fascinoval. O sochaři Frantovi Bělském musel shánět stále nové a nové informace. „Bělský mi nedal spát. Vznikla z toho taková malá posedlost. Dokonce jsem se vydal i do italské Ravenny, abych si v tamní knihovně prohlédl jednu jeho bustu. Chtěl jsem vidět jeho další sochy v Anglii. A přišel jsem i na to, že dvorní básník Cecil Day-Lewis napsal hru na motivy Bělského života,“ vypráví Bohumil Vostal, třebíčský rodák, nyní zpravodaj České televize ve Washingtonu, který od roku 2018 do roku 2022 působil na stejné pozici ve Velké Británii.

Účastníci mezinárodního srazu polských fiatů 126p vyrazili do Janských Lázní na kolonádu.

FOTO: Maluch, žehlička, blecha, trpaslík. Polské fiaty se předvedly na kolonádě

V Polsku maluch, v Maďarsku trpaslík, v bývalé Jugoslávii žehlička, blecha nebo Kalimero, v Anglii bambíno. Polský Fiat 126p, který se vyráběl od roku 1973 do roku 2000, měl řadu přezdívek. Jeho majitelé z celé republiky a zahraničí se sjeli o víkendu na Trutnovsko, kde měli jubilejní dvacátý mezinárodní sraz.

Anglickou policii nenechává brutální vražda spát, a proto nabízí odměnu 40 tisíc liber (asi milion korun) za informace vedoucí k odhalení vraha.

Policie shání svědectví k brutální vraždě, za informace nabízí milion korun

Muselo to být děsivé. Během útoku byl svázán a mučen opakovaným bodáním. Nakonec Alanu Woodovi zločinec prořízl hrdlo. Brutální vražda se sice stala v anglické vesničce Lound už v roce 2009, ale tehdy v hrabství Lincolnshire žila poměrně silná česká komunita. Třeba tam v té době někdo z Ústecka pracoval či studoval a mohl by si něco k tomuto případu něco pamatovat. Anglickou policii nenechává brutální vražda spát, a proto nabízí odměnu 40 tisíc liber (zhruba milion korun) za informace vedoucí k odhalení vraha.