Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Poslední odpoledne před Štědrým dnem řádí v brněnském vědeckém centru Vida desítky dětí. Některé se účastní také speciálních vánočních dílniček.

VIDEO: Malí návštěvníci Vida! centra v Brně tvořili v dílničkách. Podívejte se

Minuta ticha. Kolem dokola všichni malí návštěvníci brněnského Vida centra i s rodiči mlčí. Ať už si to ratolesti uvědomují, nebo ne, uctívají tak památku obětí zesnulých při čtvrtečním střeleckém útoku na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Celé vědecké centrum se na minutu halí do naprostého ticha. Šedesát vteřin uplývá o sobotním poledni neobvykle dlouho, už za krátko se však dění v místě vrátí do původních kolejí.

Ilustrační snímek.

Z ženy z Podbořanska lákal peníze. Podvodník se vydával za lékaře v Afghánistánu

Zemřela mu žena, dceru měl v Anglii. OSN ho vyslala do Afghánistánu, kde pracoval jako lékař. Na podzim si přes sociální sítě začal psát s 51letou ženou z Podbořanska. Řekl jí, že jí chce poznat osobně, vrátit se. Že tento příběh zní jako pohádka? Také byla. Místo příběhu, který sliboval pěkný vztah, musí ale nyní žena řešit podvod. Podvodník využil její důvěřivosti a vylákal z ní téměř sto tisíc korun.

Michaela Dohnálková v čokoládové manufaktuře Míšina čokoláda vyrábí čokoládu metodou bean to bar

Sametová či s kozím mlékem. Čokoholička Míša sbírá ocenění u nás i ve světě

Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.

Každý šperk je naprostý originál. „Líbí se mi představa, že má každý možnost vybrat si stejně unikátní kousek, jako je on sám,“ říká talentovaná umělkyně

Okouzlila by i Legolase. Mladá umělkyně tvoří šperky jako ze světa elfů

Při pohledu na Barboru Šiňorovou si už jistě nejeden člověk položil otázku, jestli přeci jen neexistují lesní víly. Éterická mladá žena totiž působí, jako by pocházela z jiného, něžnějšího, světa. A stejný dojem jako ona sama vyvolávají v pozorovateli i šperky a doplňky, které vytváří.

Robert Downer, 1. místo.

Na Haštalu vládl Angličan Downer. Tradiční squashový klub oslavil narozeniny

/FOTOGALERIE/ Atraktivní zápasy, skvělá divácká kulisa a kvalitní turnaj pro amatéry. Takový byl první ročník Flix City of Prague Open, profesionální squashové PSA akce mužů kategorie Closed Satellite. Ve finále porazil Robert Downer z Anglie českého hráče Ondřeje Vorlíčka 3:0 na sety. „Divácká kulisa byla vynikající. Hráči si pochvalovali výbornou a přátelskou atmosféru,“ prohlásil Jan Roll, trenér z klubu Squash Stará Praha, který celou akci organizoval.

Squashisty čeká světový šampionát.

Squashisté rozehrají šampionát týmů. Ve skupině narazí na Cookovy ostrovy

Po šesti letech si čeští squashisté zahrají na mistrovství světa týmů. Od pondělí do neděle budou na Novém Zélandu usilovat o historický výsledek, což je vylepšení 21. místa. Ve skupině E sehrají utkání proti Cookovým ostrovům a USA. Český tým je ve složení Martin Švec, Viktor Byrtus, Daniel Mekbib a Jakub Solnický. „O Cookových ostrovech skoro vůbec nic nevíme, USA pro nás nemusí mít nehratelný soupeř. Mají kvalitní tým a podobně jako naši kluci jsou velmi vyrovnaní a blízko na světovém žebříčku,“ prohlásil trenér Ondřej Uherka.

Obžalovaní z napadení mladíka na koupališti v Dubí v soudní síni. Září 2020.

Brutální napadení na koupališti v Dubí opět před soudem. Svědci popsali hrůzy

Okresní soud v Teplicích se ve čtvrtek 7. prosince začal znovu zabývat případem brutálního napadení mladíka skupinou lidí na koupališti v Dubí. K tomu došlo v srpnu 2018, původní rozsudek ale letos v únoru krajský soud zrušil s tím, že je potřeba vyslechnout další svědky a ztotožnit pachatele. Ti totiž vinu odmítají.

MOL Cup - osmifinále: FC Hradec Králové - SK Slavia Praha.

Jako v Anglii! Hradec má v prosinci nabušený program, začal ho "maratonem"

Loni měli v polovině listopadu (soutěžně) odpracováno, letos je vše jinak. Fotbalisté Hradce Králové prožívají nejtěžší období podzimní části sezony paradoxně v prosinci, kdy se teploty pohybují kolem nuly, hráči jsou náchylnější ke zraněním a stavy hřišť nejsou v optimálním stavu. Navzdory všemu odehrají svěřenci trenéra Václava Kotala v jedenácti dnech čtyři duely. Pokud to ovšem zimní počasí dovolí.

Seminář vysokoškolských studentů na Základní škole Potštát.

Se studenty na školním dvorku aneb Playwork na základní škole Potštát

O prvním zasněženém víkendu této zimy se na naší základní škole v Potštátě konal seminář vysokoškolských studentů. Nápad přivést studenty katedry Rekreologie FTK Univerzity Palackého v Olomouci se zrodil na prvním školení nás pedagogů, které proběhlo v říjnu. Studenti se pod vedením vyučujícího Luďka Šebka zabývali hrou v přírodních a urbánních podmínkách se zaměřením na Playwork.

Kapitán reprezentace Tomáš Souček

Chtěli bychom mít trenéra už teď, je to nešťastné, přiznal český kapitán Souček

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček si na mistrovství Evropy chtěl zahrát proti domácímu Německu nebo Anglii, a i když mu přání nevyšlo, s losem Eura 2024 byl hodně spokojený. Záložník West Hamu se na zápasy ve skupině s Portugalskem, Tureckem a vítězem březnového play off C, jímž bude Gruzie, Lucembursko, Řecko, či Kazachstán, velmi těší.

Kateřina Howardová měla v době sňatku s devětačtyřicetiletým Jindřichem VIII. pouze sedmnáct let. Po dvouletém manželství ji král nechal popravit. Autorem malby je Hans Holbein mladší.

Promiskuitní potvora či oběť intrik? Kateřina Howardová sňatku s králem litovala

Nebylo jí ani dvacet let, když skončila na popravišti. V pořadí pátou manželkou krále Jindřicha VIII. a druhou, kterou nechal popravit, byla šlechtična Kateřina Howardová. Vaz jí zlomily předchozí milostné vztahy a intriky mocenských skupin na dvoře. Howardová často bývá vykreslována jako promiskuitní žena, podle některých historiků ale byla spíš obětí.

Dokonce i káva se dá osladit medem a chutná moc dobře

Přísada, kterou si běžně dáváme do čaje, kdysi porazila armádu

Není lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než je med. Med má léčivé účinky a běžně ho používáme jako pomocníka pro naše zdraví. Jedna pikantní informaci o medu je ale málo známá. Víte, že byl v dávné minulosti použit jako bojová zbraň proti nepříteli?

Ljuba Krbová

Ljuba Krbová: Manžel umí ocenit, když mi to sluší. Má na to speciální výraz

Na vlastní žádost si dala menší pauzu v seriálu Ulice a věnuje se teď víc divadelním projektům. Kromě toho Ljuba Krbová občas vyrazí i do společnosti. Naposledy se objevila na představení nové kolekce módní značky návrhářky Vlaďky Kouřilové, kde prozradila, co nejraději nosí a v čem se líbí svému manželovi Ondřejovi. 

Skautský oddíl Krnovská Trojka K3 slaví dvacet let. Za tu dobu uspořádal přes 2000 akcí: oddílových schůzek a táborů, cestovatelských výprav i zahraničních expedic a dobrovolnických akcí

Stávkující škola? Rodiče můžou děti svěřit skautům v klubovně K3

Na ohlášenou pondělní stávku škol pohotově zareagoval skautský oddíl Krnovská Trojka K3 a nabídl v pondělí 27. 11. ve své klubovně zábavné dopoledne žákům, kterým se zavřou školy. K3 letos slaví 20 let existence. Setkání s duchem skautingu K3 přineslo mnoha mladým lidem vzpomínky na celý život a silná přátelství.

Řidič kamionu Jiří Jeník z Litomyšle vydal svoji první knihu.

Řídit kamion chtěl od dětství. Jiří Jeník napsal knihu o svém životě za volantem

Původním povoláním strojní mechanik usedá už více než deset let za volant kamionu a brázdí Evropu. Jiří Jeník z Litomyšle zažil za volantem kamionu mnoho příběhů a jak uvedl v rozhovoru pro Svitavský deník, tuto práci člověk musí milovat i nenávidět zároveň. Své zážitky popisuje Jiří Jeník v knize s příznačným názvem Za volantem trochu jinak. 

Petr Mikolanda.

Mikolanda vypráví o proslovech v Benešově i roli experta: Jsme o míle napřed

Od začátku září vede jako trenér fotbalisty Benešova. Mnohem víc je ale známý jako expert ve studiu O2 TV. Kdyby Petrovi Mikolandovi sloužilo zdraví, možná by v těchto dnech končil kariéru, v níž i tak nakoukl do ligy i mládežnických reprezentací a okusil fotbal v jeho kolébce - Anglii. Nyní už dvanáct let kouká na osudový sport zpoza lajny či prostřednictvím obrazovek, dat a elektronické tužky. „Chtěl jsem zlepšovat podhoubí českého fotbalu, zaškolit a ukázat lidem, co znamená dělat fotbal,“ říká aktuálně 39letý kouč divizního celku.

Čeští fanoušci nebudou chybět ani v polském kotli Národního stadionu ve Varšavě. Mezi nimi bude i kvartet (zleva) Jiří, a tři Zdeňkové Doležalové.

Čeští fanoušci se ve Varšavě těší na stadion i atmosféru: Hlavně ať padne gól

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Pátek dopoledne, do výkopu velkého zápasu fotbalové kvalifikace o mistrovství Evropy mezi Českem a Polskem zbývá ve Varšavě už jen několik hodin, ulice hlavního města tomu ale příliš neodpovídají. Centrum plné, na některých místech, včetně místního „Staroměstského náměstí“, je ale spíše znát, že se blíží Vánoce. Fanoušků domácích, i hostů pomálu. Žádné větší shluky, spíše jednotlivci. Výjimku tvoří jedna skupinka.

Petr Mikolanda.

Osobnost Deníku Mikolanda: Chtěl jsem zlepšovat podhoubí českého fotbalu

Od začátku září vede jako trenér fotbalisty Benešova. Mnohem víc je ale známý jako expert ve studiu O2 TV. Kdyby Petrovi Mikolandovi sloužilo zdraví, možná by v těchto dnech končil kariéru, v níž i tak nakoukl do ligy i mládežnických reprezentací a okusil fotbal v jeho kolébce - Anglii. Nyní už dvanáct let kouká na osudový sport zpoza lajny či prostřednictvím obrazovek, dat a elektronické tužky. „Chtěl jsem zlepšovat podhoubí českého fotbalu, zaškolit a ukázat lidem, co znamená dělat fotbal,“ říká aktuálně 39letý kouč divizního celku.

Řidič kamionu Jiří Jeník z Litomyšle vydal svoji první knihu.

Kamioňák z Litomyšle napsal knihu. Zažil strach z migrantů, co chtěli do Anglie

/ROZHOVOR/ S kamionem najezdil tisíce kilometrů a projel kus Evropy. Jiří Jeník z Litomyšle zažil jako řidič kolosu s dvanácti koly spoustu příběhů. Sepsal je do knihy Za volantem trochu jinak. První náklad byl hned pryč, proto vydal dotisk, jezdí na autorská čtení po regionu a už píše druhý díl. Nejen o tom mluví v rozhovoru pro Deník.

Tomáš Souček a jeho oslava gólu

VIDEO: Těžké ho nemilovat. Radostná otočka Součka baví fanoušky West Hamu

Když se schylovalo k přestupu Tomáše Součka do Londýna, někteří si ťukali na čelo. Českým bidlem v Anglii opovrhovali. Souček si ale v Premier League dokázal vydobýt svoje místo. Skromný a poctivý dříč si rychle získal srdce fanoušků West Hamu, a to nejen výkony na hřišti. Propracoval se v lídra týmu, už teď je z něj klubová legenda.

Královnina motohračka.

Od sousedů: Range Rover od královny

Queen Elizabeth II. jezdila s Range Roverem z roku 2004 sama. Experti jeho cenu odhadovali na 50 000 až 60 000 liber. V dražbě Iconic Auctioneers v Anglii se prodal za 118 000 (134 600 eur).

Eva Graham Romanová na procházce v parku v rodné Olomouci. Listopad 2023

Legenda Eva Romanová: Snad se Olomouc dočká krásné haly místo staré plechovky

Eva Graham Romanová, rodačka z Olomouce, patří mezi nejúspěšnější české krasobruslařky v historii - společně s bratrem Pavlem se stali čtyřikrát mistry světa v tanečních párech a dvakrát opanovali evropský šampionát. Této legendy si po dlouhých letech všimli na Hradě, kde 28. října při příležitosti svátku vzniku samostatného Československa obdržela od prezidenta republiky Petra Pavla medaili Za zásluhy. 

Michal Pavel zastává v Oktagon MMA pozici event directora

Premiéra v Manchesteru? Inspiroval mě i Beckham, vypráví šéf produkce Oktagonu

Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Ano, snad každý sportovní fanoušek si okamžitě vybaví jména dvou lídrů československé MMA organizace, jež platí v domácím prostředí za suverénní jedničku mezi fenomény posledních let. V rostoucí popularitě Oktagonu však mají prsty i další géniové v pozadí. Jako třeba Michal Pavel, který s vizitkou event directora řídí průběh každého jednoho galavečera. Od prvních krůčků v pražské Královce až po vysněný debut na Britských ostrovech, o němž se nyní rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro Deník.