Kreativ

ŠTÍTEK: Anglie

Bytové domy Velehradská v Kroměříži.

Z Lutopecen až do RAF. Teď se jméno gen. Šišky usídlí v názvu ulice v Kroměříži

Novou ulici Gen. Šišky mají v Kroměříži. Jedná se o ulici v nové zástavbě nedaleko Hanáckého náměstí z jedné strany a parkovacího domu z druhé strany. „Nese jméno válečného hrdiny druhé světové války, příslušníka britského královského letectva, pilota slavné 311. československé bombardovací perutě a rodáka z nedalekých Lutopecen,“ komentoval starosta Tomáš Opatrný.

V úterý Basket (v bílém) padl v prvním utkání nového ročníku ENBL v Newcastlu, v sobotu si spravil chuť výhrou na Slavii.

Přetahovanou v Praze Basket zvládl, po dramatu zdolal Slavii a spravil si náladu

Alespoň druhý zápas v náročném anglickém týdnu zvládli brněnští basketbalisté vítězně. Na palubovce pražské Slavie sice nezačali vůbec dobře, prohrávali i o devět bodů, nakonec však napínavé utkání dovedli do zdárného konce a vyhráli 80:76. „Byl to hodně náročný duel, takže jsme rádi za vítězství. Jsem pyšný na kluky, jak to zvládli,“ radoval se brněnský kouč Martin Vaněk.

Tento dřevěný domeček Zuzany Sittkové má i vlastní výtah.

Šikovná maminka vyrábí luxusní dřevěné domečky. Pro panenky i skřítky

Chtěla udělat své dceři krásný domeček pro panenky z latí a překližky. Nakonec šikovná maminka Zuzana Sittková vyrobila domečků hned několik. Každý vypadá trochu jinak, slouží rozdílným obyvatelům a je vybavený do posledního detailu. Bylo to pro ni zajímavá činnost a zároveň hraní si při rodičovské dovolené. A díky své nové zálibě se toho naučila spoustu o truhlářském řemeslu.

Český zápasník Jaroslav "Jubox" Pokorný bude jednou z domácích akvizic na manchesterské kartě.

Domácí celebrity, české naděje či Ir s ostudou. Oktagon poprvé rozpumpuje Anglii

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Nová kapitola, nové dobrodružství. A zase pěkně od začátku. Úspěšná československá organizace Oktagon MMA má před sebou dlouho očekávaný debut na Britských ostrovech, kde si jako první zastávku vybrala AO Arenu v Manchesteru. V pořadí již osmačtyřicátý galavečer zde obohatí řada známých jmen, několik fantastických příběhů, ale rovněž jedna naprostá rarita. V kleci se proti sobě totiž postaví dvě ikony britského showbyznysu.

Basketbaloví kadeti Plzně pod vedením trenéra Jaroslav Lejska (na snímku zcela vlevo) vyhráli ve Valmieře dvě utkání. Ke konci listopadu se pak představí v západočeské metropoli.

Mladí basketbalisté v Lotyšsku nezklamali

Plzeňští basketbaloví kadeti reprezentovali Česko na turnaji Evropské mládežnické basketbalové ligy v Lotyšsku. Ve Valmieře se extraligový tým kategorie U17 zúčastnil prvního turnaje skupiny F soutěže EYBL, domů si odvezl dvě výhry a dvě porážky. 

Po stopách Robina Hooda a Drákuly. Žáci z Vyškova vyrazili do Anglie

Po stopách Robina Hooda a Drákuly. Žáci z Vyškova vyrazili do Anglie

Na přelomu září a října se studenti z Gymnázia a SOŠZE Vyškov vydali po dlouhé covidové pauze na poznávací zájezd do Anglie. A co jsme všechno zažili? Zvládli jsme dlouhou cestu do Rotterdamu, který jsme prochodili křížem krážem, patnácti hodinovou plavbu luxusním trajek-tem do severní Anglie, navštívili nádherný Castle Howard (známý z Bridgertonů) a "Dráku-lovo městečko" Whitby.

Český MMA zápasník Jaroslav "Jubox" Pokorný.

Trashtalk irského štváče? Malinko si připadám jako na základce, směje se Pokorný

Na domácí MMA scéně platí za jednoho z nejoblíbenějších zápasníků široko daleko. A to i navzdory tomu, že po trénincích mění rukavice za policejní uniformu. Najdou se však i tací, kterým životní styl sedmatřicetileté legendy zkrátka nedělá vůbec dobře. Jako třeba vyhlášený irský provokatér Shem Rock, s nímž si to Jaroslav Pokorný rozdá již tuto sobotu na 48. turnaji Oktagonu v anglickém Manchesteru. „Jestli to všechno proti mně myslí vážně, tak ho vnímám jako hloupého kluka,“ prozradil ostřílený bojovník v rozhovoru pro Deník.

Brněnští basketbalisté (v bílém) padli na úvod nového ročníku ENBL v Newcastlu 81:87. Ilustrační foto.

Evropskou štaci načal Basket prohrou, v Anglii nestačil na nováčka z Newcastlu

O týmy z Rumunska, Belgie a Anglie se před novým ročníkem rozrostla Severoatlantická liga ENBL a právě na Britské ostrovy zamířili brněnští basketbalisté k úvodnímu utkání evropské soutěže. Na palubovce klubu Newcastle Eagels nezachytili první čtvrtinu, která výrazně rozhodla o vítězi celého utkání, nabrané manko už totiž Jihomoravané nedotáhli a padli 81:87.

Jsem pořád dospělé dítě, říká cestovatelka a designérka Táňa Sekerková.

Jsem takové dospělé dítě, říká designérka cestovních her v textilním pytlíku

Cestovatelské a designerské zkušenosti vtiskla Táňa Sekerková do originálního produktu. Přihlásila se do soutěže na design nové řady her firmy Efko-karton, která se třicet let zabývá výrobou hraček. Více než měsíc připravovala návrhy a poté je prezentovala v Novém Veselí na Vysočině. A vyhrála. Deset cestovních her uložených v pytlíku nese název Pytlíczech. Ten se teď stává hitem.

Irský zápasník MMA Shem Rock.

Prodával drogy, deset let utíkal. Teď chce irský provokatér zmlátit českou ikonu

Už v sobotu odšpuntuje úspěšná československá organizace Oktagon MMA svůj první galavečer v Anglii. O skutečně velkou pozornost si v Manchesteru říká irský zápasník a známý provokatér Shem Rock, jenž se ve vyhrocené bitvě postaví proti české legendě Jaroslavu Pokornému. Vzájemný respekt? Kdepak. V táborech obou soupeřů to už před zápasem vře jako v papiňáku. Přesně tak, jak to má šampion dvou MMA organizací s pohnutou minulostí rád.

Ája Vrzáňová, Eva Romanová a tehdejší premiér Václav Klaus na MS v krasobruslení v Praze v roce 1993

Prezident Pavel ocenil i krasobruslařku Romanovou. Byla hostem i na ME v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Tleskal jí celý svět. S o tři roky starším bratrem Pavlem se na ledě jako pár protančili ke čtyřem titulům mistrů světa, dvakrát vyhráli evropský šampionát, doma neměli konkurenci. V sobotu 28. října 2023, při oslavách 105. výročí vzniku samostatné republiky, výkony bývalé skvělé krasobruslařky Evy Graham Romanové ocenil prezident republiky Petr Pavel. Medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti sportu převzala v Praze osobně.

Brněnští basketbalisté (v bílém) padli doma s Ústím nad Labem o devatenáct bodů.

FOTO: Bez energie, pomoci v obraně i Svobody. Na rozjetou Slunetu Brno nestačilo

Utkali se s pořádně rozjetým soupeřem, zastavit jej však nedokázali. Brněnští basketbalisté nenavázali na dvě předchozí výhry, proti Ústí nad Labem v sobotu prohrávali už od úvodních minut a manko narostlo až na devatenáct bodů. Sluneta na palubovce Basketu zvítězila 89:70 a připsala si šesté vítězství v řadě, domácí hráči zůstávají na devátém místě tabulky nejvyšší české soutěže.

ParaHrátky v tělocvičně Základní školy Jiráskova v Benešově.

Školáci si vyzkoušeli řadu parasportů. Asistovali jim úspěšní reprezentanti

/FOTO/ V paralympijský stadion se v pátek 20. října proměnila tělocvična Základní školy Jiráskova v Benešově. Český paralympijský výbor v ní podruhé zorganizoval ParaHrátky. Žáci si mohli pod vedením trenérů a členů reprezentace vyzkoušet řadu parasportů, například bocciu, goalball, stolní tenis, atletiku, basketbal, běh pro nevidomé či slalom na vozíku.

Diskuze a kontrola trati s anglickým viceprezidentem FIA/CIK Robertem Langfordem. Zleva František Axmann, Petr Němeček, Robert Langford a Karel Slavík

Mistrovství světa motokár v Olomouci? Trať schvaloval typický Angličan

/SERIÁL DENÍKU, 12. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.

Do tram tram tram tram tram tramtárie, tra tra tra tra tra trabantem

Seriál o češtině Slovíčkaření: Z Kocourkova hurá do Tramtárie

Bydleli byste raději v Kocourkově, nebo v Tramtárii? Popravdě řečeno, lepší život asi bude ve druhém z těchto zapadákovů. Ten je prostě jen strašně daleko. Zato v Kocourkově jsou lidé hrozně chytří… tedy vlastně hrozně hloupí. Copak jste neviděli film s Janem Werichem U nás v Kocourkově?

Hardwicke Circus.

Hardwicke Circus: Na shledanou v O2 aréně!

/FOTO/ Nevím, kdo z těch, kteří se dokázali nacpat do přeplněné restaurace pivovaru Falkenštejn v Krásné Lípě, byť jen tušil, co zažije. Očekávání bylo velké, nebo spíš možná zvědavost. Kapela, kterou podporuje sám sir Paul McCartney – to přece musí být minimálně zajímavé. Bylo. A bylo to víc než jen zajímavé. Ohromení diváci dalšího z koncertů festivalu Mandava Jazz si brzy začali uvědomovat, že zažívají něco velmi nezvyklého a dost možná i neopakovatelného. Mnohým nešlo z hlavy přirovnání k legendárnímu liverpoolskému The Cavern Clubu, kde se na nenápadném koncertu čtyř kluků z liverpoolského předměstí začala rodit sláva beatových brouků.

Zlaté Střípky Olešnice.

Zlato a stříbro. Mažoretky z Olešnice u Chlumce jsou Mistry a Vicemistry Evropy

/FOTO/ Oba soubory mažoretek z Olešnice u Chlumce nad Cidlinou si získaly porotu na Mistrovství Evropy v Bulharsku. Rozmarýnky Olešnice vybojovaly titul Vicemistr Evropy a přivážejí stříbrné medaile. Střípky Olešnice pokračují ve své „zlaté jízdě“ a přivážejí z Bulharska zlaté medaile a titul Mistr Evropy.

Sobota s hledači pokladů na Táborsku

Na výpravě s lovci pokladů: Detektor je adrenalin, vášeň, zábava i přátelství

Jejich působištěm jsou pole, louky a lesy, pátrají ve starých mapách i na internetu, své lokality prozradí jen nejbližším kamarádům, spolupracujícím archeologům a kolegům hledačům. Každou volnou chvíli berou svůj detektor kovů, dohledávačku, rýč a lopatku a vyráží vzhůru za dobrodružstvím. I v jižních Čechách je plno lovců pokladů. Se třemi z nich vyrazil Deník na sobotní „hledačku“.

Sobota s hledači pokladů na Táborsku.

Na výpravě s lovci pokladů. Detektor je adrenalin, vášeň, zábava i přátelství

/VIDEO/ Jejich působištěm jsou pole, louky a lesy, pátrají ve starých mapách i na internetu, své lokality prozradí jen nejbližším kamarádům, spolupracujícím archeologům a kolegům hledačům. Každou volnou chvíli berou svůj detektor kovů, dohledávačku, rýč a lopatku a vyráží vzhůru za dobrodružstvím. I v jižních Čechách je plno tzv. lovců pokladů. Se třemi z nich vyrazil Deník na sobotní "hledačku".

Oliver Bierhoff.

Muž, který rozesmutněl Čechy, má novou práci. Z fotbalu ale odchází

Fanoušci českého fotbalu při vyslovení jeho jména určitě nemusí lovit příliš hluboko v paměti. Právě on totiž byl u největšího úspěchu Česka v jeho fotbalové historii. A právě on zapříčinil dvěma brankami to, že evropský šampionát v Anglii v roce 1996 nakonec nevyhráli svěřenci Dušana Uhrina, ale jeho Německo. Oliver Bierhoff dává (prozatím) evropskému fotbalu sbohem a pracovně mění angažmá.

Hardwicke Circus.

Mandava Jazz přiváží oblíbenou kapelu Paula McCartneyho

Když se za nějakou skupinu postaví Sir Paul McCartney, je to výjimečné a znamená to hodně. Minimálně pak záruku kvality a jedinečnosti. Řeč je o mladé britské klubové kapele Hardwicke Circus. Aby nevznikl dojem, že slavný Beatle se vyslovil jen formálně – když se dával dohromady program letošního Glastonbury, vložil se do věci a vyžádal si zařazení koncertu Hardwicke Circus. Pochopitelně mu bylo vyhověno.

Stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na Letné. Ilustrační snímek

Že Ukrajina žádala nasvítit stadion Sparty modrožlutě? Další lež Aleše Svobody

Dezinformátor a lhář Aleš Svoboda zveřejnil na jednom ze svých facebookových profilů další výmysl: Ukrajina prý požadovala, aby byl stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na pražské Letné nasvícen při zápasu mezi jejím národním mužstvem a Severní Makedonií modrožlutě, a ukrajinský ambasador prý chce od Sparty omluvu za to, že se tak nestalo. Svoboda si to ale opět zcela vylhal, k dané situaci dojít ani nemohlo.  

"Pošťácká" pošta...

Od sousedů: Německá známka britské legendě

Brankář Bert Trautmann byl fotbalovou legendou Manchesteru City. Ve finále poháru 1956 ve Wembley proti Birminghamu utrpěl v souboji zlomeninu krčního obratle, ale chytal ještě dvacet minut a zajistil svému týmu trofej. Pak se pět týdnů nesměl hýbat a dostával umělou výživu.

A London news boy.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Odkud k nám přilétla novinářská kachna

Elvis žije! Anebo je to novinářská kachna? Proč nám pojmenování vodního ptáka s plochým zobákem evokuje nepravdivou, respektive zcela vymyšlenou zprávu skandálního charakteru? Odpovědět na tuto otázku není vůbec lehké. Možností je totiž hned několik. Podle jedněch přilétlo zvláštní přirovnání z Anglie, podle druhých z Francie a další přísahají na Německo. V českém prostředí se „die Zeitungsente“ poprvé objevuje v druhé polovině 19. století.

Škody po hostině a snůška vajíček plzáka španělského.

Tip čtenáře: Slimáčí horor ve Vratimově? Do boje je třeba vyrazit už na podzim

Jsou neuvěřitelně žraví, je jich moc a už na jaře po sobě zanechávají na pečlivě udržovaných záhoncích zahrádkářů strašnou spoušť. Plzák španělský je v současné době považován za invazní druh v několika zemích, včetně České republiky. Nepomáhají proti němu často ani důmyslné metody k hubení. Je jich (ho) zkrátka všude moc. Jak zabránit hororovému scénáři na jarních zahradách radí pan František z Vratimova. Připojil i snímky zničené podzimní úrody a snůšky slimáčích vajíček.

A třída: Mimoň (žlutá) - Studenec 2:1.

Studenec prohrál gólem, který by podle trenéra Hrubého zkoumal VAR 14 minut

Ještě v loňském ročníku se Mimoň se Studencem potkávali v krajském přeboru. Po obsazení předposledního a posledního místa ale sestoupili do I.A třídy. V souboji starých známých se na góly čekalo do druhého dějství. Ten poslední vstřelila domácí Mimoň v 86. minutě z velmi podezřelé situace, což okomentoval také trenér Studence Martin Hrubý.

Dominik Čermák, brankář FK Český Lev Neštěmice

Jako Ricardo: Dominik Čermák penalty chytá i proměňuje

Ve 28 letech dorůstá do nejlepšího věku co se brankářů týče. Strážce neštěmické svatyně Dominik Čermák však umí góly nejen chytat, ale i dávat. Penalty proměňuje s neomylnou přesností, naposledy to prokázal v derby s FK Ústí mládež.

Děti běžely 4 km běh formou venkovní únikové hry na téma Platinum Pewter.

Hlavně uniknout! V Sezemicích se cítili jako výsadkáři ve válce

/VIDEO/ Skupina Platinum-Pewter se pokusila dvakrát o výsadek v nacisty obsazené vlasti, avšak bez úspěchu. Poprvé kvůli mlze, podruhé se kvůli protiletecké palbě. Až potřetí se jim to podařilo. Příběhem statečných mužů byla inspirována branně-bezpečnostní soutěž pro školáky z celého Pardubického kraje. Uskutečnila se v Sezemicích. 

Brože pro Mistrovství světa v agility 2023 vznikly v Jablonci.

Jablonečtí studenti vyrobili stovky broží. Pro mistrovství v agility v Liberci

/FOTO, VIDEO/ Liberec proměnil v mekku agility, tedy sportu se psy, jehož historie se začala psát v roce 1978 v Anglii a do dnešních dnů mu propadly miliony lidí po celém světě. Pod Ještěd se sjeli nejlepší závodníci z několika kontinentů, aby poměřili síly na světovém šampionátu, který potrvá od 4. do 8. října v liberecké Home Credit areně.