Kreativ

ŠTÍTEK: Austrálie

Jiří Prskavec bude v Paříži obhajovat olympijské zlato.

Prskavec: Olympiáda je jen párkrát za život, končit zatím nehodlám

/FOTOGALERIE/ Znají se dlouhé roky. Jsou takřka vrstevníci, při vodním slalomu se už roky potkávají na olympiádách, šampionátech a světových pohárech. A také na přípravných kempech. A právě na zimním soustředění v australském Penrithu Jiří Prskvavec opět narazil na domácí hvězdu Jessicu Foxovou.

Jiří Prskavec bude v Paříži obhajovat olympijské zlato.

Foxová na rovné vodě Prskavcovi ujela. Je to velká profesionálka, říká

/FOTOGALERIE/ Znají se dlouhé roky. Jsou takřka vrstevníci, při vodním slalomu se už roky potkávají na olympiádách, šampionátech a světových pohárech. A také na přípravných kempech. A právě na zimním soustředění v australském Penrithu Jiří Prskvavec opět narazil na domácí hvězdu Jessicu Foxovou.

Zábavní strašidelný vlak v australském lunaparku v Sydney se v roce 1979 změnil v noční můru, když ve 22:15 vypukl během jedné z večerních jízd v umělém tunelu na trati požár

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Vraždící vlak duchů

Zní to jako výmysl z pera hororového scenáristy, ale tato událost se skutečně stala. Lunaparkový vlak duchů, sloužící k postrašení návštěvníků, jednoho večera vzplanul. V ohni zahynulo šest dětí a jeden dospělý. K neštěstí došlo v roce 1979 v australském Sydney. A události spojené s vyšetřováním tohoto případu byly možná stejně děsivé jako samo neštěstí. 

V  Chuchelně má jednu z provozoven česká společnost Kovap s  téměř osmdesátiletou tradicí výroby hraček.

Tradice plechových hraček ze Semilska žije. Hrají si s nimi až v Austrálii

Kouzelná beruška na klíček, která nikdy nespadne ze stolu, patří k ikonám českého hračkářství. Právě tento skvost vyrábějí v údolí plechových hraček, které leží v Chuchelně u Semil. Deník vám prozradí, jak legendární hračky vznikají a že v kurzu jsou například traktůrky.  

Boeing 787 Dreamliner.

Boeing má další obří problém. Trupy letadel mohou být nebezpečné, tvrdí technik

Americký Federální úřad pro letectví vyšetřuje tvrzení technologa kvality v továrně na výrobu letadel Boeing 787 Dreamliner. Tvrdí, že dělníci díly trupu stroje sestavovali hrubě a nepořádně, a mohli tak ohrozit životnost letadel. Společnost pochybení odmítá, čelí ale delší sérii jiných vyšetřování kvality své výroby.

Viktor Švéda používá ke své práci speciální přístroje

Šikovný zlatník reklamu nepotřebuje. Spokojení zákazníci se mu ozývají sami

Chtěli byste pro partnerku náušnice s kameny v barvě jejích oči? Nebo toužíte po extravagantním prstenu s přírodním drahokamem? Zákazníci zlatníka Viktora Švédy z Hradce nad Moravicí mají různá přání a on jim je dokáže splnit. Původně se přitom vyučil zámečníkem a pracoval spíš s nerezem a železem, než později převzal šperkařskou dílnu po rodičích.

Stoletý žlutokap vydal semena

FOTO: Stoletý žlutokap vydal semena a liberecká botanická zahrada celá kvete

Vzácný květ žlutokapu v liberecké botanické zahradě se dočkal úspěšného opylení a nyní přináší semena. Ojedinělý úspěch otevírá možnosti pro další výzkum a šíření genetického materiálu mezi botanickými zahradami. K tomu se rozkvetla celá zahrada a návštěvníci mohou obdivovat překrásnou jarní atmosféru. 

Jubilejnímu 50. koštu vín ve Vlčnově dominovali šampioni z Boršic a z Dolního Němčí; 6. dubna 2024

Jubilejní 50. košt vín ve Vlčnově ovládli šampioni z Boršic a z Dolního Němčí

Zástup dvou desítek nedočkavců netrpělivě čekal v sobotu 6. dubna po poledni před vstupem do Klubu sportu a kultury ve Vlčnově, kde se od 14 hodin konal jubilejní 50. ročník tamního koštu vín. Během pouhé hodiny pak milovníci vína zcela obsadili velký sál a pustili se do ochutnávky 346 vzorků od vinařů místních, těch z blízkého okolí, z různých koutů Evropy i z jiných světadílů.

Poslechněte si od dvou cestovatelů příběhy z Austrálie a Asie.

Svět jako učitel. Cestovatelé se podělí o své příběhy z Austrálie a Asie

/FOTOGALERIE/ Už tuto sobotu 6. dubna v 18.30 hodin se v čajovně Na Zemi v příbramské Pražské ulici uskuteční inspirativní přednáška s názvem "Svět jako učitel". Jejími hlavními aktéry budou David Sandr a Dan Havlíček, kteří návštěvníkům přiblíží své fascinující příběhy, nezapomenutelné zážitky a zkušenosti z cest po různých koutech světa.

Slovenský reprezentant Róbert Mak působí v FC Sydney

Jako dýka do zad. Uražený fotbalista se pustil do reprezentačního trenéra

Přes celou zeměkouli se trmácel (skoro) zbytečně. Slovenský fotbalista Róbert Mak se vydal na sraz reprezentace až z daleké Austrálie. Dorazil celý natěšený, jenže nadšení ho přešlo. Zkušený křídelník se v přípravném utkání s Rakouskem podíval na hřiště jen na pár závěrečných minut, proti Norsku se na trávník nedostal vůbec. Znechucený křídelník se kvůli tomu pustil do trenéra Slovenska Francesca Calzony.

Italský tenista Jannik Sinner.

Pozor, jede italský expres. Sinner opět válí v Miami a klepe na čelo žebříčku

Rozjezd jako z říše snů. Těmito slovy lze naprosto přesně popsat aktuální průběh sezony v podání italského tenisty Jannika Sinnera, který po premiérovém grandslamovém triumfu v Austrálii pokračuje ve své krasojízdě i za mořem. Naposledy si v semifinále turnaje Masters v Miami pohrál s ruským rivalem Daniilem Medveděvem, jemuž nadělil nevšední výprask 6:1, 6:2. A na oblíbené zastávce jej v neděli čeká už třetí finále v kariéře.

Dogaining.

Ze Smržovky se poprvé v Česku poběží raritní závod se psy Dogaining

Dogaining je sport se psy inspirovaný australským rogainingem, kombinuje orientační běh s canicrossem a dogtrekkingem. První ročník tohoto vzrušujícího závodu se uskuteční 13. dubna ve Smržovce, kde se závodníci společně se svými čtyřnohými parťáky vydají na trasu do jizerskohorské přírody. 

Dráhový cyklista brněnské Dukly Martin Čechman při Nations Cupu v Hongkongu.

Dráhař Čechman se ráno cítil hrozně. Pak v Hongkongu zajel životní keirin

Ráno před závodem mu nebylo dobře po těle, rozhodně si nepřipadal, že by mohl konkurovat nejlepším světovým závodníkům. Dráhový cyklista brněnské Dukly Martin Čechman ovšem i v takovém rozpoložení zajel nejlepší výsledek kariéry. Při Nations Cupu v Hongkongu, což je obdoba světového poháru, obsadil čtvrtou příčku v keirinu. „Výsledku si nehorázně vážím. Kdyby někdo řekl dopředu, že to dotáhnu tak daleko, nevěřím mu. Konkurence byla neskutečná, všichni jsou před olympiádou maximálně vyladění, mají nejlepší formu. Vůbec nikdo nechyběl,“ radoval se.

Tým mladoboleslavských záchranářů

Mezinárodní závody záchranářů v Mladé Boleslavi ovládl domácí oddíl

/FOTO, VÝSLEDKY/ Mladoboleslavští záchranáři v sobotu 16. 03. 2024 uspořádali 9. ročník Jarní ceny Mladé Boleslavi v záchranářských disciplínách. Závody se konaly na plaveckém bazénu Štěpánka. Celé závody byly zpřístupněny pro veřejnost, která tuto možnost hojně využila. Byly také streamovány na Youtube, který byl využit také mnoha diváky, kteří neměli možnost se osobně dostavit na bazén.

Vyplétač raket Jakub Šnajdr.

Z Prahy a Zdib k protinožcům. Jakub vyplétal rakety na Australian Open

Profesního triumfu v podobě práce na grandslamovém turnaji tenistů Australian Open dosáhl vyplétač raket Jakub Šnajdr z Prahy. Zařadil se tak do nejužší špičky v oboru. Celosvětové špičky. K vyplétání raket se přitom vlastně dostal náhodou: poté, co se začal věnovat tenisu. Když po čase řešil, proč raketa přestává sloužit tak jako dřív, poprvé něco slyšel o vyplétání. Chytlo ho to, nastoupil do společnosti Ondřeje Lubase ve Zdibech dodávající sportovní vybavení – a propracoval se na absolutní vrchol. Věří, že by se v létě mohl uplatnit i na olympiádě ve Francii.

Michal Hubert Zrůst v pozadí s Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Příroda umí léčit. Lesní mysl jako cesta, kdy po vyhoření najdete opět sami sebe

Procházka lesem je příjemná pro každého. Ať už vyrazíte na houby nebo jen na procházku. Lesní mysl však umí energii lesa propojit i s naší psychikou. Koncept, který se zrodil ve Finsku, ukazuje, že les může účinně pomáhat nejen našemu fyzickému zdraví, ale právě i psychice. Michal Hubert Zrůst z Vysočiny nám tento zajímavý koncept představil. V lese více než pět let pobývá pracovně a věnuje si při tom prozkoumávání a praktikování Lesní mysli. Dnes předává své poznatky mnoha lidem a setkat se s ním můžete i vy, když bude les slavit v březnu svůj mezinárodní den.

Letoun Boeing 787-9.

Děsivý zážitek: Boeing se za letu propadl. Kdo neměl pásy, vyletěl ke stropu

Letoun Boeing 787 Dreamliner chilských aerolinek v pondělí při letu z Austrálie na Nový Zéland krátce ztratil výšku. Bezpečně přistál, ale s desítkami zraněných na palubě. Po lednové nehodě Alaska Airlines, jejichž letadlu ve vzduchu vypadl díl trupu, proto firma Boeing čelí navíc dalším vyšetřováním bezpečnosti výroby.

V uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny žijí vysoce odolné organismy.

Hlístice u Černobylu mají superschopnost. Experty nález překvapil

Drobní živočichové žijící v blízkosti Černobylu překvapili vědce. Téměř nijak je nezasáhla radiace, což je v rozporu s tím, co by se dalo očekávat u organismů přežívajících v Černobylské zóně. Výsledky nové studie chtějí odborníci využít pro větší pochopení, proč jsou někteří lidé náchylnější vůči karcinogenům.

Jan Hájek a Lucie Žáčková jako Stodolovi

Vraždit až kam to jde. Manželé Stodolovi jsou mrazivé vztahové drama

Láhev na kuráž a punčocha na hlavu. Uškrtit, případně polštář a pořádně přitlačit. Když se manžel oběti dívá, je to ještě lepší. Manželé Stodolovi zavraždili v letech 2001-2002 osm starých lidí, které okradli. Režisér Petr Hátle o nich natočil stejnojmenný film, který je k vidění kinech. A vůbec není špatný. Naopak.

Vládní letoun. Ilustrační foto

Ministr Lipavský uvázl v Indii. Letadlo české delegace mělo poruchu

Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uvázla na zpáteční cestě z Japonska v indické Bombaji, důvodem je technická porucha letadla. Informaci České televize ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lipavský se vrací z téměř dvoutýdenní návštěvy Indie, Austrálie a Japonska, na cestě ho doprovází delegace přibližně deseti firem a institucí.

Vstup do Zoo Olomouc. Ilustrační foto

Vstupné do olomoucké zoo zdražuje. Kolik se platí jinde?

Návštěva Zoo Olomouc se od 1. března prodraží. Cena základního vstupného v hlavní sezoně se podle nového ceníku navyšuje o 20 korun na 160. O dvacku jde nahoru i vstupenka pro děti od 3 do 14 let a studenty. Mění se zároveň formát rodinného vstupného, zavádí se nové rodinné vstupenky odstupňované podle počtu doprovázených dětí. 

Mathias Vacek má za sebou australský závod Tour Down Under s čekají ho klasiky

Mathias Vacek už jel v roli lídra. Na menších klasikách by měl dostat šanci

Silniční cyklista Mathias Vacek se sžívá s jinou rolí v UCI WorldTeam Lidl-Trek a v hlavě nosí případný start na Vueltě. Úřadující český mistr v silničním závodě má za sebou při australském závodě Tour Down Under start do nové sezony, který byl začátkem druhého roku působení v elitní stáji.

Regenerační den

Prostějovští cyklisté mají své italské soustředění zdárně za sebou

Muži z klubu TUFO PARDUS Prostějov se připravoval v italském Toskánsku. Scházel zde pouze Jan Voneš, který si po NC v Adelaide prodloužil pobyt v Austrálii, kde se připravuje na následující závod NC Hong Kongu, který je předposledním dílem olympijské kvalifikace do Paříže. Tým naopak doplnili dva junioři našeho SCM, závodící za italský klub Ciclistica Trevigliese Filip Novák a Matyáš Korbel.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský připomněl během své cesty do Austrálie legendární turné fotbalistů Bohemians

Lipavský v Austrálii opěvoval klokany z Bohemians. Slávista to pomstil

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Ministr zahraničí Jan Lipavský připomněl během své cesty do Austrálie legendární turné fotbalistů Bohemians z dvacátých let minulého století. Krajané v Sydney pro něj po setkání přichystali pohoštění, slávistický kuchař uvařil i guláš z klokaního masa.

Krajané u protinožců jsou hrdými Čechy. V Austrálii mají školy i Sokol

Krajané u protinožců jsou hrdými Čechy. V Austrálii mají školy i Sokol

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Třicet tisíc Čechů v Austrálii je pátou největší českou komunitou v zahraničí. Ministr zahraničí Jan Lipavský jim v sokolovně v Sydney slíbil korespondenční volbu, usnadnění získání občanství i elektronické doklady a aplikace, které pomohou v komunikaci s českými úřady.