Kreativ

ŠTÍTEK: Austrálie

Jan Hájek a Lucie Žáčková jako Stodolovi

Vraždit až kam to jde. Manželé Stodolovi jsou mrazivé vztahové drama

Láhev na kuráž a punčocha na hlavu. Uškrtit, případně polštář a pořádně přitlačit. Když se manžel oběti dívá, je to ještě lepší. Manželé Stodolovi zavraždili v letech 2001-2002 osm starých lidí, které okradli. Režisér Petr Hátle o nich natočil stejnojmenný film, který je k vidění kinech. A vůbec není špatný. Naopak.

Vládní letoun. Ilustrační foto

Ministr Lipavský uvázl v Indii. Letadlo české delegace mělo poruchu

Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uvázla na zpáteční cestě z Japonska v indické Bombaji, důvodem je technická porucha letadla. Informaci České televize ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lipavský se vrací z téměř dvoutýdenní návštěvy Indie, Austrálie a Japonska, na cestě ho doprovází delegace přibližně deseti firem a institucí.

Vstup do Zoo Olomouc. Ilustrační foto

Vstupné do olomoucké zoo zdražuje. Kolik se platí jinde?

Návštěva Zoo Olomouc se od 1. března prodraží. Cena základního vstupného v hlavní sezoně se podle nového ceníku navyšuje o 20 korun na 160. O dvacku jde nahoru i vstupenka pro děti od 3 do 14 let a studenty. Mění se zároveň formát rodinného vstupného, zavádí se nové rodinné vstupenky odstupňované podle počtu doprovázených dětí. 

Mathias Vacek má za sebou australský závod Tour Down Under s čekají ho klasiky

Mathias Vacek už jel v roli lídra. Na menších klasikách by měl dostat šanci

Silniční cyklista Mathias Vacek se sžívá s jinou rolí v UCI WorldTeam Lidl-Trek a v hlavě nosí případný start na Vueltě. Úřadující český mistr v silničním závodě má za sebou při australském závodě Tour Down Under start do nové sezony, který byl začátkem druhého roku působení v elitní stáji.

Regenerační den

Prostějovští cyklisté mají své italské soustředění zdárně za sebou

Muži z klubu TUFO PARDUS Prostějov se připravoval v italském Toskánsku. Scházel zde pouze Jan Voneš, který si po NC v Adelaide prodloužil pobyt v Austrálii, kde se připravuje na následující závod NC Hong Kongu, který je předposledním dílem olympijské kvalifikace do Paříže. Tým naopak doplnili dva junioři našeho SCM, závodící za italský klub Ciclistica Trevigliese Filip Novák a Matyáš Korbel.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský připomněl během své cesty do Austrálie legendární turné fotbalistů Bohemians

Lipavský v Austrálii opěvoval klokany z Bohemians. Slávista to pomstil

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Ministr zahraničí Jan Lipavský připomněl během své cesty do Austrálie legendární turné fotbalistů Bohemians z dvacátých let minulého století. Krajané v Sydney pro něj po setkání přichystali pohoštění, slávistický kuchař uvařil i guláš z klokaního masa.

Krajané u protinožců jsou hrdými Čechy. V Austrálii mají školy i Sokol

Krajané u protinožců jsou hrdými Čechy. V Austrálii mají školy i Sokol

/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Třicet tisíc Čechů v Austrálii je pátou největší českou komunitou v zahraničí. Ministr zahraničí Jan Lipavský jim v sokolovně v Sydney slíbil korespondenční volbu, usnadnění získání občanství i elektronické doklady a aplikace, které pomohou v komunikaci s českými úřady.

Sydney

Austrálie tvrdě deportuje nelegální migranty mimo kontinent. Přesto se mění

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Austrálii/ Vypadá to tu na první pohled jako někde v britském Walesu, nebo na jihu Británie. Jen podivný ranní křik ptáků, kterému dominuje vřískání papoušků kakadu, dává znát, že jste na opačném konci planety. U protinožců v Austrálii. Australské hlavní město Canberra, vybudované podle promyšlených plánů po roce 1913 v jihoaustralských horách, připomíná stále starou dobrou Anglii. A původní, tedy britskou, tvář Austrálie. Sídlí tu i generální guvernér Austrálie David Hurley, oficiální hlava státu zastupující zde britského krále Karla III., který si udělal čas na setkání s Janem Lipavským, prvním českým ministrem zahraničí po dvaceti letech, který navštívil Austrálii.

Ilustrační foto.

Společnost Metso ukončí provoz přerovské slévárny. Do prázdnin

Provoz přerovské slévárny ukončí ve druhém čtvrtletí letošního roku finská společnost Metso. Propouštění se dotkne zhruba sto šedesáti zaměstnanců, kteří pracují ve výrobě. Vedení Metso vysvětluje rozhodnutí uzavřít přerovskou slévárnu změnami v tržním prostředí, které oslabily konkurenceschopnost firmy. Přerovská slévárna patří dlouhodobě k největším znečišťovatelům ovzduší ve městě.

Umělkyně Jana Audesová, která vyučuje výtvarnou výchovu na gymnáziu, představuje svoji tvorbu v rokycanské galerii Fouyer do poloviny dubna.

Rokycanskou galerii Fouyer obsadila až do půlky dubna díla Jany Audesové

Kresba, malba, grafika, textilní tapisérie, keramika, šperky či výtvarné objekty. Umělecký záběr Jany Audesové, která tvoří v Hrádku a Rokycanech, je nesmírně široký. A to už od mládí, kdy absolvovala rokycanskou LŠU a studium zakončila na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty v Plzni.

Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.

Prachy od krve? Český hokejista to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.

Prachy od krve? Hokejista z Brna to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Korálové útesy v Indonésii

To vědci nečekali. Satelitní snímky odhalily skutečnou tvář korálových útesů

Korálové útesy na celém světě jsou podle odborníků z australské Queenslandské univerzity mnohem větší, než si kdy předtím mysleli. Potěšující fakt zjistili díky analýze satelitních snímků, strojovému učení a terénnímu výzkumu badatelů pracujících v daných oblastech. Podrobné zmapování pomáhá tyto důležité ekosystémy lépe chránit.

Pavel Kumstát hrál za prostějovské Jestřáby do sezony 2013/2014.

Maximálně proliskat. Pavel Kumstát o synovi, genech i prostějovském hokeji

/ROZHOVOR/ Jeho mladší brácha Petr má za sebou bezmála tisícovku extraligových startů i zápasy v áčkové reprezentaci. Pavel Kumstát (47) také oblékl národní dres, v nejvyšší soutěži úřadoval v obraně na začátku tisíciletí v barvách Znojma, později Vítkovic. Když ale vzal svého syna Honzíka podruhé v životě na led, dočkal se spíše slz a odporu k bruslení.

Prostějovský tenista Jan Kumstát

Hokej? Bruslit neumím, překvapí Jan Kumstát. Jednou chce vyhrát Wimbledon

Dědeček vynikal v atletice i házené, táta a strýc váleli v hokejové extralize. Čerstvě sedmnáctiletý Jan Kumstát ale bruslit neumí. „Byl jsem na ledě dvakrát v životě. Podruhé to dopadlo tak, že jsem neposlechl tátu, nevzal si helmu a strašně jsem spadl na hlavu. Tekla mi i krev z nosu. V ten moment jsem si řekl, že radši budu hrát tenis.“ vzpomíná syn Pavla Kumstáta, bývalého obránce Znojma či Vítkovic.

Barbora Holická a Lucie Engová okouzlily s vozem Citroën 2CV dakarskou komunitu

Na Dakaru to bylo kachní šílenství. Bude to pokračovat i tady, říká Holická

Vyrazit do doprovodné kategorie Dakar Klasik, určené pro historické vozy, s kachnou - tedy s Citroënem 2CV - byl samo o sobě odvážný počin. A když navíc v křehké a pestrobarevně vyzdobené dvojkolce s motorem o síle 35 koní seděly dvě ženské, bylo o publicitu z velké části postaráno. „Zvrhlo se to ve strašný kachní šílenství,“ usmívala se pilotka Barbora Holická.

Historický letoun Aero-145 měl na cestě z Austrálie mezipřistání v Kunovicích. Pilotoval jej Richard Santus (na snímku); pondělí 29. ledna 2024

Historický letoun Aero-145 přiletěl z Austrálie do Podhořan u Chrudimi

Heroický kousek po takřka dvou měsících cesty a bezmála 20 tisících kilometrů letu z jihovýchodní Austrálie má za sebou pilot Richard Santus. V pondělí po půl jedné odpoledne přistál na letišti v Kunovicích se 64 let starým historickým letadlem Aero 145 československé výroby, poté zamířil na letiště v Podhořanech.

Riziko smrti podle výzkumu hrozilo více těm, kteří testem neprošli.

Kolik času vám zbývá do smrti? Hodně napovědět prý může jednoduchý fyzický úkon

Na první pohled jednoduchý tělocvičný úkon může prý předpovědět, jak dlouhý život daného jedince čeká. Stojí za tím výzkum vědců, který svou domněnku otestoval na více než tisíci lidech. Výzkumníci k tomu zvolili poměrně jasnou a na první pohled jednoduchou metodu. Stání na jedné noze. Počet sekund pak napoví, zda dotyčnému hrozí poměrně brzká smrt.

Korunka pro královnu krásy. Ilustrační snímek

Miss Japonska je krásná, přesto vzbudila pobouření. Lidem vadí její původ

Nejnovější Miss Japonska čelí velké kritice na sociálních sítích. Nejkrásnější ženou země vycházejícího slunce se totiž stala 26letá Karolina Šiinó, která se narodila na Ukrajině. Mladá žena, která má jak ukrajinské, tak i japonské občanství, podle organizátorů představuje esenci Japonek. Fakt, že soutěž vyhrála osoba, která v sobě nemá ani kapku japonské krve, ovšem nenechává veřejnost klidnou.

Tenista Tomáš Macháč na letošním Australian Open

Macháč ani Siniaková si o titul v Melbourne nezahrají. Vypadli v semifinále

Čeští tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč skončili své působení ve čtyřhře na letošním Australian Open v semifinále. Macháč vypadl společně s Číňanem Čangem Č'-čenem s indicko-australskou dvojicí Rohan Bopanna/Matthew Ebden, když prohráli 3:6, 6:3, 6:7. Siniaková s novou parťačkou Storm Hunterovou z Austrálie prohrála s belgicko-tchajwanskou dvojicí Elise Mertensová, Sie Šu-wej 5:7, 6:1, 3:6.

Úspěšná tenistka z Valašska Linda Nosková nyní v Austrálii ohromuje svět. Palce ji drží i doma - rodiče Ivana a Drahoš

Nosková září na Australian Open. Jako bychom žili krásný sen, vyprává její matka

Hrdost i únava. Již měsíc sledují tenisové snažení své dcery Lindy Noskové u protinožců rodiče ze svého domu ve Velké Lhotě, kousek od přehrady Bystřička. Talentovaná 19letá česká reprezentantka z malé obce na Valašsku potvrzuje vzestup výkonnosti a formy, které mají aktuálně za následek postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje na Australian Open.

Úspěšná tenistka z Valašska Linda Nosková nyní v Austrálii ohromuje svět. Palce ji drží i doma - rodiče Ivana a Drahoš.

Maminka tenistky Noskové o začátcích, podpoře i slávě. Je to bomba!

/FOTOGALERIE/ Hrdost i únava. Již měsíc sledují tenisové snažení své dcery Lindy Noskové u protinožců rodiče ze svého domu ve Velké Lhotě, kousek od přehrady Bystřička. Talentovaná 19letá česká reprezentantka z malé obce na Valašsku potvrzuje vzestup výkonnosti a formy, které mají aktuálně za následek postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje na Australian Open.

Policie v USA vyšetřuje kriminální čin

Koupili si starý mrazák. Když ho vyklízeli, vypadla na ně lidská hlava

Američtí kriminalisté řeší nezávisle na sobě dva případy související s lidskými ostatky. Od podezřelého nálezu ve starém mrazáku k možné vraždě rychle dospělo vyšetřování policistů ve městě Grand Junction v americkém Coloradu. Zároveň jejich kolegové v Kansasu posílají k soudu manžele, kteří léta ukrývali tělo příbuzného, aby mu dál chodil důchod.

Tomáš Macháč útočí

Macháč mohl o osmifinále Austrálie snít, nevyužíval ale svoje výhody

Berounský tenisový talent Tomáš Macháč se mezi šestnáctku nejlepších na Australian Open neprobil. Patnáctému nasazenému Rusovi Chačanovovi sice vzdoroval obětavě a dobře, ale nakonec mu podlehl ve čtyřech setech. Přesto může být se svým vystoupením u protinožců spokojen, uhrál tak letos svoje kariérní maximum.

V Praze startuje squashové Czech Junior Open.

Mladí squashisté obsadí Prahu. Na Czech Junior Open chtějí být vidět také Češi

Celkem 275 hráčů z 25 zemí světa. Nápor mladých squashistů z celého světa se čeká zejména na Praze 10 či 11. Od čtvrtka do neděle se tu totiž uskuteční tradiční Czech Junior Open. Přiletí například hráči z Austrálie, Jižní Afriky nebo z Jordánska. Hrát se bude v Hector Sport centru v Malešicích, Squash Bowling Centru na Chodově nebo ve Squashpointu na Hájích. Soutěžit se bude v kategoriích od 11 do 19 let, utkání budou streamovaná na youtube České squashové asociace.