Kreativ

ŠTÍTEK: Austrálie

Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotu

VIDEO: Kilo hovězího za 2,5 tisíce? Plemeno wagyu se chová i u nás

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotu

Kilo za 2,5 tisíce? Za hovězí z plemene wagyu si připlatíte, chovají ho i v ČR

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Legendární japonské plemeno skotu chovají na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Kilo za 2,5 tisíce? To stojí hovězí z plemene wagyu, které chovají u Litomyšle

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Kovářské fórum na Helfštýně 2022.

Hefaiston klepe na dveře, hrad Helfštýn čeká nápor kovářů i návštěvníků

Na jednačtyřicátý ročník celosvětového setkání uměleckých kovářů Hefaiston se připravuje hrad Helfštýn. Předzvěstí mezinárodního svátku je každoročně Kovářské fórum, během něhož zhotoví mistři černého cechu plastiku, jež se stane natrvalo součástí hradní expozice. Slavnostní zahájení Kovářského fóra se uskuteční v sobotu 19. srpna v 18 hodin.

Nahoru to šlo, dolů bloudili...

Od sousedů: Češi zabloudili v rakouských horách

Čtyřčlenná česká rodina na dovolené vyrazila v pondělí v 10 hodin z parkoviště u jezera Taferklause (760 m) v Altmünsteru na túru na Brunnkogel (1708 m) po značené cestě přes Hochleckenkogel. Na cestu zpátky se vydala po "Franz-Scheckenberger-Steigu", který by měl být kvůli sporému značení znám jen místním, napsaly OÖN.

Před 75 lety začala v pražských Vysočanech sériová výroba legendárního letounu Aero Ae-45, který sloužil jako aerotaxi i k armádním účelům; byl známý a využívaný po celém světě. Dobová propagační fotografie z padesátých let.

Aero slaví výročí: před 75 lety vzniklo úspěšné aerotaxi Ae-45

Tři čtvrtě století uplynulo od zahájení výroby malého dvoumotorového letounu, který v padesátých letech minulého století šířil po celém světě slávu znárodněného československého průmyslu (jak se tehdy s oblibou říkalo). Výročí spojené s rokem 1948 připomněla Radka Černá ze společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Řeč je ovšem o letounu, který podnik vyráběl ve svém tehdejším závodu v pražských Vysočanech. Tam se také stroj, získávající slávu jako letoun, jenž si výborně poradí i s náročnými podmínkami, zrodil.

Americký zpěvák Sixto Rodriguez

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

Spolek DST Olympia Kutná Hora pořádal další ročník dětského sportovního tábora

FOTOGALERIE: Sportovní tábor Olympia absolvovalo devadesát jedna dětí

Další ročník dětského sportovního tábora, který pořádá spolek DST Olympia Kutná Hora za podpory města Kutná Hora, se konal v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Tábora, který měl v letošním roce již své 45. pokračování, se zúčastnilo 91 dětí z Kutné Hory a blízkého okolí.

Skauti na Jamboree představili svou kulturu - nejpopulárnější byl Krteček

Skauti na Jamboree představili českou kulturu. Nejpopulárnější byl Krteček

Jamboree je největší skautské setkání na světě a právě teď se konalo v Jižní Koreji. V neděli 6.8. se uskutečnil jeden z vrcholů akce, tzv. culture day, kdy si sami mladí účastníci připravili program, kterým reprezentovali své tradice a kulturu. Skauti z Česka ukázali světu tradiční hry, jazykolamy ale také české sladkosti.

Propršené poslední dny dávají naději milovníkům hub, že koše přece jen letošní prázdniny v komorách ležet nezůstanou

V hustých lesích teď houby nehledejte. Zkuste to na loukách, radí mykoložka

Propršené poslední dny dávají naději milovníkům hub, že koše a holinky přece jen letošní prázdniny v komorách ležet nezůstanou. Na vypravování houbařských zájezdů do konkrétních oblastí je ale zatím přeci jen ještě brzo. „Houby pomaličku začínají růst, ale pořád je to místní záležitost. Nejde říct, že na Klatovsku nebo u Hradce Králové je to tutovka,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník odbornice mykologické poradny České mykologické společnosti Anna Švecová.

Zájemci uvidí na výstavě také papoušky lori. Ilustrační foto.

Výstava v Hrotovicích láká na sto padesát druhů okrasných ptáků včetně loriů

V Hrotovicích na Třebíčsku je do neděle k vidění na sto padesát druhů papoušků a dalších okrasných ptáků. Vystaveni jsou i loriové, chovaní v České republice výjimečně. Výstavu, kterou velikostí předčí jen Exota Olomouc, místní svaz chovatelů pořádá pravidelně od začátku osmdesátých let minulého století. Během dvou dní ji podle předsedy svazu Petra Hedbávného obvykle navštíví více než dva tisíce lidí.

Toyota Land Cruiser First Edition

Toyota představila nový Land Cruiser. Pořád má rám a pořádný diesel

Jedno z „prapůvodních“ SUV, stojících na žebřinovém rámu a kombinujících komfort, praktičnost i terénní schopnosti, se dočkalo úplně nové podoby. Řeč je o Toyotě Land Cruiser, tedy o modelu, nabízeném přes 70 let v několika různých variantách po celém světě. Nová generace s označením J250 se podívá do Evropy i do USA, a nabídne populární retro vzhled, inspirovaný předchůdci.

Demonstrace aktivistů ve spodním prádle upozorňujících v centru Prahy na práva zvířat.

K boji za práva zvířat se svlékli. Prahou prošli aktivisté ve spodním prádle

/FOTO, VIDEO/ Kráčet Prahou ve spodním prádle je v pohodě, jít donaha už ale znamená problém. Přesvědčil se o tom muž, který se v sobotu odpoledne úplně svlékl na Karlově mostě. Inspirovala ho k tomu skupina aktivistů upozorňující na práva zvířat - část z nich se totiž svlékla do prádla, aby ke svým heslům přilákali pozornost kolemjdoucích.

Americká fotbalistka Alex Morganová na MS 2023.

Kuře za 650 korun, pivo za tři stovky? Fotbalové MS dojí diváky, ti jsou v šoku

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu trhá rekordy. O vstupenky je enormní zájem a už po prvním týdnu turnaje je jasné, že půjde o nejnavštěvovanější ženský šampionát v historii. Místní podnikavci se rozhodli nelenit a využít návalu fanoušků: ceny za občerstvení jsou podle některých návštěvníků „šokující“ a pořadatelé se stali terčem drsné kritiky.

Kanadská fotbalistka Jordyn Huitemaová.

Fotbalistky, které válí na síti. Sexy Alisha, legendy i žena, co nesnáší Trumpa

Mistrovství světa ve fotbale žen, které hostí Austrálie a Nový Zéland, je v plném proudu. A řada hráček už dnes platí za globální sportovní celebrity, což svědčí o tom, jaký rozvoj ženská kopaná v posledních letech prodělala. Podívejte se na to, které účastnice ostře sledovaného šampionátu jsou nejpopulárnější na Instagramu, a co k nim přilákalo miliony followerů.

Mitsubishi L200/Triton

Mitsubishi odhalilo novou generaci picku-upu L200, známého též jako Triton

Po sérii zvěstí a částečných poodhalení, přichází japonské Mitsubishi konečně s kompletním odhalením nového pick-upu. Vůz střední velikosti, známý na některých trzích pod názvem Triton a na jiných (včetně našeho) pod názvem L200, přichází v šesté generaci vyspělejší a lépe vybavený než kdy dřív. Stále tu však zůstává velká otázka – dočkáme se i u nás?

Koučka Olga Studničková Šípková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou

Olga Šípková hledala lásku u jiných žen: Za matku jsem si napsala omluvný dopis

„Maminka v mém životě hrála velkou roli. Nezažila laskavé dětství. A proto tu laskavost neuměla rozdávat. Lásku jsem hledala celý život a brala si ji od jiných žen potleskem za úspěch. Abych odpustila, napsala jsem si omluvný dopis od maminky: 'Milá Olinko, omlouvám se ti za to, že jsem tě neobjímala, nehladila, protože jsem to neuměla. Neuměla jsem to od své maminky a nemohla jsem ti to dát.' Takto vypadá omluvný dopis, když si uvědomíme život a příběh toho člověka, ke kterému cítíme nějakou zlobu,“ vysvětluje v rozhovoru dvojnásobná mistryně světa a dnes i koučka Olga Studničková Šípková.

Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.

Slunce jinak. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.

Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.

Slunce, jak ho neznáme. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.

Slavnostní zahájení táborové olympiády 2023

Táborová olympiáda byla slavnostně zahájena, zúčastní se jí 91 dětí

/FOTO/ Přesně 91 dětí z Kutné Hory a okolí tráví již týden část prázdnin v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Sportovní tábor, jehož historie se začala psát v roce 1978, se tak o víkendu přehoupl do své druhé poloviny. A právě tato druhá část byla odstartována v sobotu 22. července 2023 slavnostním zahájením táborových olympijských her.

Děti si na letním táboře v Lomíčku užívají pohodu. Vypravily se na cestu kolem světa, při níž i rýžovaly zlato.

Táborníci z Lomíčku se vypravili na cestu kolem světa. Během ní našli zlato

Najít valouny zlata se nepodařilo mnohým zarputilým hledačům na Klondiku roky. Táborníkům z dětského letního tábora Lomíček v Hradci u Stoda se to podařilo v poměrně krátké době každému. „Mám, mám,“ jásali s každým nálezem a na radosti jim neubralo ani to, že zlatý valoun byl ve skutečnosti zlatou barvou natřený obyčejný kámen.

Vizualizace tramvaje Flexity NGT pro Melbourne.

Motory ze Škoda Group poprvé v Austrálii. Budou pohánět tramvaje v Melbourne

Škoda Group, přední evropský výrobce komponentů a vozidel pro veřejnou dopravu, se bude podílet na dodávkách tramvají do australského Melbourne, města s jednou z největších tramvajových sítí světa. V rámci této zakázky spojila síly s francouzským výrobcem Alstom. Ten do Melbourne dodá tramvaje, pro které Škoda Group vyrobí včetně opce až 1120 trakčních motorů.

Není to procházka!

Od sousedů: Češka v nesnázích na Dračí stěně

Dva čeští turisté ve věku 25 a 29 let chtěli v pátek vylézt ferrátu podél hřebene na východní straně Dračí stěny (400 m výškový rozdíl, 560 m lezení). Vyšli v 9 hodin ze St. Lorenzu a za půl hodiny byli na stezce. Krátce před tzv. Božím přechodem si žena postěžovala na potíže a krátce nato ztratila vědomí.

Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

České fotbalistky se připravují v Opavě (13. 7. 2023).

Reprezentantky čekají v Opavě dva testy, sezonu zahájí s rivalem. Co řekl kouč?

/VIDEO, FOTO/ České fotbalistky zahajují novou sezonu dvěma přípravnými zápasy. Reprezentační výběr trenéra Karla Rady se v Opavě utká dnes se Slovenskem a v úterý se Severním Irskem. „Cílem je dobře se připravit na vstup do Ligy národů, která nás čeká na podzim. Dáme prostor širšímu kádru, vyzkoušíme další hráčky,“ řekl Rada.

Vídeň. Výhled k Dunajské věži v tamním rozlehlém parku.

Vídeň je nejlepším městem pro život na světě. Kyjev kvůli válce propadl

Hlavní město našich jižních sousedů se umístilo úplně na špici žebříčku Global Liveability Index pro rok 2023. Rakouská Vídeň uspěla v porovnání sta velkých měst. Studii nejlepších míst pro život na světě nedávno zveřejnila Economist Intelligence Unit, analytická divize skupiny The Economist.

Liam Sketcher, trenér VK ČEZ Karlovarsko.

Karlovarsko ulovilo Australana, Vary povede kouč Sketcher

/VOLEJBAL/ Volejbalovou UNIQA extraligu mužů v příští sezoně oživí další zahraniční kouč, a to Australan Liam Sketcher. Čtyřicetiletý trenér, který má zkušenosti ze tří evropských soutěží i z národního mužstva, povede VK ČEZ Karlovarsko.

Přeštická lékařka Eva Perglerová při výstupu na Mount Everest

Zdolat Mount Everest? Nádherný pocit, výš už to nejde, popisuje zubařka

Za dveřmi se ozývá zvuk zubařské vrtačky. Po chvilce do čekárny ordinace v Přešticích na Plzeňsku nahlédne lékařka Eva Perglerová a pozve dalšího pacienta. Při pohledu na usměvavou štíhlou ženu by jen málokoho napadlo, že tato tmavovláska je teprve třetí Češkou, která vystoupala na legendární Mount Everest.