Kreativ

ŠTÍTEK: Austrálie

Alena Bolfová profesionálně sportuje teprve rok, stihla už ale posbírat řadu medailí včetně zlatých ze světového šampionátu.

Hradecká sportovkyně Alena válcuje i juniorské soupeřky. Jejímu věku neuvěříte

/VIDEO/ Alena Bolfová z Jindřichova Hradce dokazuje, že věk je pouze číslo. Přestože letos v létě oslaví šedesátku, stále aktivně sportuje a dokonce úspěšně reprezentuje Českou republiku v OCR. Obstacle Course Racing jsou extrémní překážkové závody, kde musí účastníci prokázat všestranné fyzické dovednosti. Alena se sportu věnuje teprve rok, i přesto v OCR s přehledem poráží i o dvě generace mladší soupeřky. Přivezla dokonce dvě zlaté medaile z mistrovství světa.

Zoo Olomouc. Ilustrační foto

Olomoucká zoo měla nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Chystá další investice

Nejvyšší návštěvnost za posledních 25 let hlásí olomoucká zoo na Svatém Kopečku, kam vloni zavítalo 381 818 lidí. Pro srovnání o rok dříve dorazilo 367 711 návštěvníků. Rok 2023 byl pro zoo celkově úspěšný. Podařilo se jí odchovat 266 mláďat, otevřela poslední dvě etapy Safari, ve kterých návštěvníky seznamuje se životem zvířecích obyvatel Arktidy a Austrálie. Zatraktivnila část u východu, kde vznikla nová terarijní expozice.

V San Franciscu úspěšné chardonnay z poddvorovského Vinařství Kašík.

Poddvorovskému Vinařství Kašík zacinkalo dvojité zlato v San Franciscu

/FOTO/ Nad skvělou chutí bílého vína z Nového Poddvorova si libují i odborníci na druhé straně planety, na pobřeží Tichého oceánu. Chardonnay a hibernal z nejmenší obce na Hodonínsku, konkrétně z Vinařství Kašík totiž zářilo v lesku zlaté a stříbrné medaile v daleké Kalifornii.

Ilustrační foto

Od sousedů: Bonus 100 000 eur za smlouvu s pojišťovnou

Rakouské ministerstvo zdravotnictví vypsalo startovní bonus až 100 000 eur lékařům, kteří uzavřou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Nově pro ně budou vytvořena volná místa v řadě oborů. Dotace má podpořit prvotní vybavení jejich ordinací.

Hladovka před Úřadem vlády.

Disidenti opět v konfliktu s režimem. Měli stan před sídlem vlády

/VIDEO, FOTO/ Úřední dohru má nyní s odstupem protest dvojice bývalých disidentů a signatářů Charty 77 před Úřadem vlády ČR. Městská část Praha 1 řeší neoprávněný zábor veřejného prostranství. Aktérům však pouze sděluje, že nepostupovali správně – a nebylo by v pořádku, kdyby své počínání opakovali. Dostali nejmírnější možnou sankci v podobě takzvaného napomenutí. Žádná pokuta vyměřena nebyla, řekla Deníku mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Šílený rok 2023

Šílený rok 2023: Lidé tvrdili, že dokázali existenci mimozemšťanů i opočlověka

Brouk s penisem velkým jako zbytek těla, objev pětikilogramového zlatého nuggetu za miliony korun, málem zaživa pohřbená žena i promeškaná smrt devadesátkové televizní hvězdy. Ani rok 2023 neměl nouzi o bizarní, kuriózní i absurdně zábavné příběhy. Deník přináší výběr těch nejzajímavějších, které během roku čtenářům přiblížil.

Novoroční oslavy v australském Sydney

Svět vítá rok 2024. Silvestr už oslavila Austrálie, v Praze padají první pokuty

První části světa vstoupily do nového roku 2024. Vzhledem k časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ přivítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati, jenž tvoří tři desítky ostrovů a atolů. O hodinu později přivítaly nový rok také Nový Zéland, státy Tonga a Samoa a ve 14:00 SEČ východní část Austrálie.

Austrálie - největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru.

Do středu Austrálie aneb výstup na největší kamenný monolit planety zvaný Uluru

/FOTO/ Nejdelší noc roku je za námi, dny se po zimním slunovratu prodlužují, jaro se už, i když ještě vzdálené, blíží. Někde obdarovával Santa Klaus, u nás tradičně Ježíšek. Oslavu jeho narození, křesťanské Vánoce se Štědrým dnem jsme, tedy jak kdo, dobře prožili a přežili a teď se těšíme na Silvestra a na Nový rok se čtyřkou na konci. Ten budeme vítat různě. Někdo i netradičně, jako například můj kamarád Pája před časem uprostřed Austrálie, výstupem na největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru. To se každému nepoštěstí, a dnes už nikdo ranní východ slunce nahoře na oné červené skále, vítat nemůže. Ale kamarád Pája před koncem tisíciletí ano. Jak to tenkrát, vlastně nedávno, bylo? Přečtěte si to!

Razítko Ježíškovské pošty.

Ježíškova pošta z Božího Daru rozeslala 253 kg vánočních zásilek, méně než loni

Vánoční Ježíškova pošta z Božího Daru letos rozeslala 253 kilogramů zásilek do celého světa. Je to o 60 kilogramů méně než loni. Tradice razítkování vánoční pošty, zasílané z nejvýše položeného města v Česku, trvá od roku 1994. Letošním motivem razítka byl vznášející se anděl, který drží stuhu s nápisem Boží Dar. ČTK o tom dnes informovala Daniela Tautermannová z Infocentra Boží Dar.

Vánoční strom ve Dvorcích.  Prosinec 2023.

Dvorce rodí borce. Anketa o nejkrásnější vánoční strom MS kraje 2023 zná vítěze

Krajské kolo dalšího ročníku soutěže Deníku O nejkrásnější vánoční strom 2023 zná vítěze. Dvorce mají 1300 obyvatel. Místní se opět dokázali neuvěřitelně semknout a svým nadšením strhnout ostatní. Do finálového celostátního kola ankety Deníku jako zástupce Moravskoslezského kraje poslali hustý fešácký smrk, který vyrostl kousek od dvoreckého náměstí na obecním pozemku v ulici Dlouhá. Ne nadarmo se říká, že Dvorce rodí borce. Jak si vedli ostatní okresní zástupci? Podívejte se.

Češi na světovém squashovém šampionátu.

Historický úspěch! Češi porazili na mistrovství světa Malajsii a jsou v top 10

Parádní úspěch českého squashe. Reprezentanti si poradili na mistrovství světa týmů s Malajsií 2:1 na zápasy a mají jistotu, že skončí mezi deseti nejlepšími. Na Novém Zélandu se v neděli o devátou příčku utkají s Hong Kongem. „Odehráli jsme další napínavá utkání. Je to paráda, že jsme to zvládli! V neděli se pokusíme překvapit nasazené osmičky,“ prohlásil Ondřej Uherka, trenér českého výběru. Nejlepším dosavadním výsledkem na světovém šampionátu bylo 21. místo pro český tým.

První syntetická ochrana před slunečním zářením byla představena ve Spojených státech amerických teprve na konci dvacátých let 20. století.

Ochrana před sluncem. Věděli jste, že prvních 500 krémů vyrobili Australané?

Ochrana kůže před slunečním zářením v podobě nejrůznějších přípravků s dostatečně vysokým SPF (stupeň ochrany před UVB zářením) je dnes běžnou součástí života. Ale dlouho nebyla, a pokud už se lidé před sluncem chránili, měli k dispozici převážně doma vyráběné produkty s rostlinnými výtažky. Vše naštěstí ve 30. letech minulého století změnili čtyři objevitelé. Všichni byli lékárníci. Co jako ochranu před sluncem nakonec vymysleli?

Zařízení EWA na výrobu vody z pouštního vzduchu

Unikátní zařízení z ČR vyrobí vodu přímo na poušti. V praxi příjemně překvapilo

V hořické firmě KARBOX vzniklo unikátní mobilní zařízení EWA (Emergency Water from Air), jež je schopné získávat vodu ze suchého pouštního vzduchu. KARBOX, který je součástí průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group (CSG), vyvinul významnou inovaci za podpory dotací z fondů Evropské unie. Přístroj plní sen mnoha cestovatelů a současně nabízí široké využití i v běžném životě.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč jsou supi holohlaví?

/47. OTÁZKA/ Jelikož se živí mršinami, nepatří supi zrovna mezi zvířata, o kterých by se mluvilo jako o roztomilých. Naopak. Jejich trochu strašidelné pověsti ještě dodává nepříliš hezký vzhled - místo barevného peří mají totiž hlavu holou. Proč? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Markéta Vondroušová

Vondroušová je po dovolené zpět na kurtech. Chce navázat na úspěšnou sezonu

Tenistka Markéta Vondroušová je po krátké dovolené zpět v tréninkovém procesu. V nové sezoně by ráda navázala na výkony z té letošní. Vítězka Wimbledonu, která figuruje v první desítce ankety o nejlepšího českého sportovce, vyhlíží také hektický závěr roku, na jehož konci se představí v rámci United Cupu v Austrálii.

Tenisté Itálie slaví vítězství v letošním ročníku Davisova poháru.

Návrat na trůn po 47 letech. Italští tenisté ovládli letošní ročník Davis Cupu

Italští tenisté porazili v nedělním finále Davisova poháru přemožitele českého výběru Austrálii 2:0 na zápasy a prestižní týmovou soutěž ovládli po sedmačtyřiceti letech. Úvodní vítězství ve španělské Málaze zaznamenal Matteo Arnaldi a rozhodující druhý bod jim posléze zajistil čtvrtý hráč světa Jannik Sinner, který smetl 6:3 a 6:0 tahouna protinožců Alexe de Minaura.

Fotbalisté Starého Města se v rámci přípravy utkali s Českou fotbalovou reprezentaci lékařů.

Jiskra rozdrtila fotbalovou reprezentaci lékařů, trenér Abrhám u dorostu skončil

Staré Město – Byla to zajímavá konfrontace, netradiční souboj. Fotbalisté Starého Města si po skončení podzimní části zahráli proti České fotbalové reprezentaci lékařů, která se chystá na mistrovství světa v Austrálii. Sobotní přátelský duel na Širůchu vyzněl jasně pro domácí Jiskru, účastník krajské I. A třídy skupiny B deklasoval soupeře 13:1.

Tomáš Macháč ve čtvrtfinále Davis Cupu proti Austrálii

Čeští tenisté končí ve čtvrtfinále Davis Cupu. Duel s Austrálií rozhodla čtyřhra

Čeští tenisté prohráli ve čtvrtfinále Davisova poháru s Austrálií 1:2. První bod vybojoval Tomáš Macháč, který porazil na tvrdém povrchu v Málaze Jordana Thompsona 6:4, 7:5. Jiří Lehečka pak nedotáhl nadějně rozehraný duel s Alexem de Minaurem a prohrál 6:4, 6:7, 5:7. O postupujících tak musela rozhodnout závěrečná čtyřhra, v té Lehečka s Pavláskem podlehli Ebdenovi s Purcellem 4:6 a 5:7.

Čeští tenisté vyhráli baráž Davis Cupu v Izraeli

Navrátilův klan jde do boje o Davis Cup. Únava teď musí stranou, má jasno Macháč

Už to bude deset let, kdy se českým tenistům naposledy podařilo vybojovat vzácnou trofej nesoucí název Davisův pohár. Ze současného kádru zažil poslední velký úspěch na mezinárodní scéně pouze kapitán Jaroslav Navrátil, který však bude mít šanci si tyto krásné vzpomínky zase osvěžit. Jeho mladý výběr totiž proklouzl až do čtvrtfinále nového formátu soutěže a už ve středu odpoledne jej ve španělské Málaze čeká klíčový duel proti Austrálii.

V Tovačově se objevila černá labuť.

V Tovačově se objevila černá labuť

Nezvyklou návštěvu má v těchto dnech Křenovský rybník v Tovačově, na kterém se objevila nádherná černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu unikla z chovu.

Florbalisté České Lípy - ilustrační foto.

Po ztrátě s Black Angels čeká na florbalisty souboj s Královskými Vinohrady

Po nepovedeném vystoupení ve středečním duelu proti Black Angels potřebují českolipští florbalisté složit reparát proti Královským Vinohradům. Tradiční soupeř České Lípy si však v předchozím průběhu sezony nahrál solidních 18 bodů a drží se v klidných vodách středu tabulky. Utkání začíná na severu Čech v neděli od 17 hodin.

Phil Cambpell and the Bastard Sons v Brande-Hörnerkirchen u Hamburku na festivalu Headbangers Open Air 2023.

Ostrava v plamenech podesáté, potvrzen Phil Cambpell a synové

Se zahájením předprodeje první vlny vstupenek na oblíbený metalový a rockový festival Ostrava v plamenech v limitované sérii za 990 Kš (40 €) zveřejňují pořadatelé první velkou hvězdu: Na desátém ročníku 3. srpna 2024 vystoupí Phill Cambpell and the Bastard Sons!

Fotbal. Ilustrační snímek

Čechy jsou na Slovensku pro smích. Pštros přišel na fotbal, starosta pacifikoval

V nižších fotbalových soutěží není nouze o bizarní momenty. Platí to i na Slovensku. Tam došlo během jednoho zápasu „pralesní“ ligy k nečekanému vpádu na hřiště – mezi hráči se totiž začal procházet pštros, přesněji řečeno emu. Bez zajímavosti není ani to, že k incidentu s exotickým ptákem došlo ve vesnici s malebným názvem Čechy.

Osmý ročník Výstavy papoušků a drobného exotického ptactva v Petrově.

VIDEO: Alexandři, kakaduové, rosely i ary, Petrov patřil papouškům

Ptáky původem z Brazílie, novozélandských ostrovů, Indie, Nové Kaledonie či z různých částí Austrálie mohli obdivovat návštěvníci v Petrově na Výstavě papoušků a drobného exotického ptactva. Představili se tady ary, rosely, kakaduové, alexandři nebo třeba kakariki.

Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.

Sbalte se a jeďte. Fotr na tripu radil na veletrhu karavanů, jak začít cestovat

Se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. V autě s dětmi, manželkou a psem projel desítky zemí včetně Kurdistánu, severských států, Střední Asii ale i část Afriky. V plánu má nyní Severní Ameriku, Jižní Koreu i Austrálii. Josef Vrtal vystoupil na veletrhu Caravaning Brno, který se až do neděle koná na brněnském výstavišti. 

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.

Kateřina Šmejkalová z Dancers Kladno zvítězila na MS v Gentu v kategorii Master ženy

Zlatý comeback! Úchvatná Kateřina Šmejkalová se vrátila na světový trůn

Nejen hokej, fotbal, nebo atletika mají svoje legendy. Už také sportovní aerobik. Jednou ze skutečných velkých osobností zatím krátké historie mladého sportu je kladenská závodnice Kateřina Šmejkalová. Kdysi sbírala světové i evropské tituly jako na běžícím páse, pak dostaly přednost mateřské povinnosti, ale pod dohledem malého synka Adámka se na pódia vrátila a zase září. V Gentu získala na mistrovství světa zlatou medaili v kategorii Masters!

Video: Halloween v Hradišti: v La Rosco baru řádili Drákula s šíleným chirurgem i krvavou zdravotní sestrou

Halloween v Hradišti: v baru řádili Drákula, šílený chirurg i krvavá sestřička

VIDEO / Párty s tematickým zaměřením na Halloween po roce znovu uspořádali o posledním říjnovém víkendu v uherskohradišťském Cafe baru La Rosco. Strašidelnou atmosféru tam navozovala nejen náležitě pochmurná výzdoba ale i kostýmy personálu, mezi nimiž nechyběli například šílený chirurg, vědma nebo krvavá zdravotní sestra.